دوره 6، شماره 1 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1393 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 28-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hajaghazadeh M, Adl J, Zare M. Safety assessment by using Nordic occupational safety climate questionnaire in one of the commercial ports in 1389. tkj 2014; 6 (1) :17-28
حاج آقازاده محمد، عدل جواد، زارع مهدی. ارزیابی وضعیت ایمنی در یکی از بنادر تجاری کشور با استفاده از پرسشنامه جو ایمنی نوردیک در سال 1389. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1393; 6 (1) :17-28

عضو هیأت علمی گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، adljavad@sina.tums.ac.ir
مقدمه: ‌علیرغم مطالعات وسیع در زمینه جو ایمنی در کشورهای مختلف، در ایران تلاش‌های انگشت‌ شماری انجام گرفته که در اکثر آنها از ابزار دانشگاه Loughborough استفاده شده است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی وضعیت ایمنی با استفاده از پرسشنامه نوردیک در یکی از بنادر ایران بود انجام شده است. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی تمامی 75 نفر کارگران ‌یکی از بنادر کشور در 7 گروه شغلی انتخاب و پرسشنامه را تکمیل نمودند. جهت تعیین روایی و پایایی ابزار تعداد 25 پرسشنامه تکمیل و ضریب تجانس درونی با آلفای کرونباخ محاسبه گردید. پرسشنامه نهایی شده به تعداد 75 عدد در اختیار مدیریت ایمنی قرار گرفت تا ‌به صورت خود گزارش‌دهی تکمیل شود. یافته‌ها: پروفایل جو ایمنی میانگین ابعاد را از 25/3 تا 22/4 نشان داد. بعد اعتماد کارگران به اثربخشی سیستم‌های ایمنی بالاترین (05/4) و پذیرش ریسک کمترین (32/3) امتیاز را کسب کرد. بیشترین و کمترین امتیاز به ابعاد جو ایمنی به‌ ترتیب از گروه نظافتچی (22/4) و کارمندان دفتری (25/3) بود‌. میانگین امتیاز در بین گروه‌های شغلی تفاوت معنی‌دار داشت‌ (005/0>P) ولی در بین گروه‌های سنی و همچنین با‌ سابقه کار و سطح تحصیلات تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: چون درک کارگران از ایمنی به سن، سابقه کار و سطح تحصیلات بستگی ندارد پس آموزش‌های ایمنی اجرا نمی‌شود. معنی‌دار نبودن میانگین جو ایمنی با سطح تحصیلات به ‌معنی مناسب نبودن آموزش ایمنی در مدارس و دانشگاه‌ها است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی و حوادث ناشی از کار
دریافت: 1393/1/25 | پذیرش: 1393/1/25 | انتشار: 1393/1/25