دوره 6، شماره 2 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1393 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 83-76 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


lدانشگاه علوم پزشکی تهران ، shams1361@yahoo.com
چکیده:   (5302 مشاهده)
چکیده سابقه و اهداف: اثر افسردگی بر روی کیفیت زندگی به خصوص در مبتلایان به اختلالات خواب از اهمیت به سزایی برخوردار می باشدبه همین دلیل به بررسی افسردگی درمقدمه: اثر افسردگی روی کیفیت زندگی به خصوص در مبتلایان به اختلالات خواب از اهمیت به سزایی برخوردار می‌باشد از این رو به بررسی افسردگی در بیماران مبتلا به‌ بی‌خوابی و آپنه انسدادی‌ که با تست پلی‌سومنوگرافی تشخیص داده شده‌اند و برخی از عوامل موثر بر آن پرداخته‌ایم. روش بررسی: در این مطالعه‌ی مقطعی 148 بیمار مراجعه‌کننده به کلینیک خواب بیمارستـان بهارلو که در سـال‌های 91-1389 تحت پلی‌سومنوگرافی قرار گرفته‌ بودند و بر اساس پلی‌سومنوگرافی اختلال خواب آنها تشخیص داده شده بود وارد مطالعه شدند، سپس برای هر یک از شرکت‌کنندگان فرم جمع‌آوری اطلاعات ‌و پرسشنامه بک تکمیل گردید. پس از جمع‌آوری اطلاعات فوق برای بیماران مبتلا به آپنه انسدادی و ‌بی‌خوابی، داده‌های به دست آمده با استفاده از نرم‌افزار آماری 16 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: با توجه به نقطه برش تعیین شده جهت تشخیص افسردگی بر اساس پرسشنامه بک، فراوانی افسردگی در بین بیماران متفاوت بود، با نقطه برش نمره 16 و بالاتر فراوانی افسردگی در مبتلایان به بی‌خوابی بیشتر بود (40% در برابر 35%) ولی این اختلاف از لحاظ آماری معنی‌دار نبوده است. با نقطه برش بیشتر یا مساوی 10، 80% از مبتلایان به بی‌خوابی و 3/58% از بیماران مبتلا به آپنه انسدادی از افسردگی رنج می‌برند که با این نقطه برش اختلاف آماری معنی‌داری بین نوع اختلال خواب و ابتلا به افسردگی مشاهده ‌شد. همچنین در مدل رگرسیون خطی پس از تعدیل کردن برای دیگر متغیرها همانند سن، جنس، اختلال خواب، شاخص توده بدنی، وضعیت تاهل و میزان تحصیلات، بین نمره پرسشنامه بک و نمره پرسشنامه ISI (Insomnia Severity Index) رابطه معنی‌داری وجود داشت(01/0P=). ‌‌‌‌نتیجه‌گیری: در مطالعه حاضر نمره افسردگی بک در بیماران مبتلا به بی‌خوابی بیشتر از نمره افسردگی در بیماران مبتلا به آپنه انسدادی خواب ‌بود در حالی که این اختلاف از لحاظ آماری معنی‌دار نبود. ‌حتی با حذف اثر مخدوش‌کننده‌ها دیده می‌شود که بی‌خوابی به شکل معنی‌داری با نمره پرسشنامه افسردگی بک افزایش می‌یابد.
متن کامل [PDF 219 kb]   (1338 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب کار
دریافت: 1392/9/2 | پذیرش: 1393/2/24 | انتشار: 1393/6/5

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.