Ethics code: 1
shojaee barjoee S, azimzadeh H R. Comparison of work environment air quality and application of geostatistic technique in the spatial distribution of PM2.5 and PM10 in a number of industrial workshops. tkj 2020; 11 (4) :23-35
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1012-fa.html
شجاعی برجوئی سعید، عظیم زاده حمید رضا. مقایسه کیفیت هوای محیط کار و کاربرد تکنیک زمین آمار در توزیع مکانی 5/2 PM و 10 PM در تعدادی از کارگاههای صنعتی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1398; 11 (4) :23-35
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1012-fa.html
دانشگاه یزد ، said.shojaee71@gmail.com
متن کامل [PDF 1936 kb]
(836 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2046 مشاهده)
متن کامل: (679 مشاهده)
مقایسه کیفیت هوای محیط کار و کاربرد تکنیک زمین آمار در توزیع مکانی 5/2 PM و 10 PM در تعدادی از کارگاههای صنعتی
سعید شجاعی برجوئی*[1]، حمیدرضا عظیم زاده2
چکیده
مقدمه: کیفیت هوا در کارگاههای صنعتی توسط عوامل زیانآور شیمیایی مختلفی تحت تأثیر قرار میگیرد. هدف این مطالعه مقایسه کیفیت هوای محیط کار تعدادی از کارگاههای صنعتی بر اساس تراکم جرمی و تعداد ذرات معلق در هوا و اجرای روش زمین آمار کریجینگ در صنایع است.
روش بررسی: این مطالعه مشاهدهای در چهار کارگاه صنعتی شامل کارگاههای تفکیک ضایعات مسی، نورد و برش، ریختهگری و ذوب مس، تولید محصولات آلومینیومی و تولید شیشه دوجداره انجام شد. با استفاده از نمونهبردار Particle Mass Counter مدل Tes 5200، تراکم جرمی و تراکم تعداد ذرات معلق در ردیف قطرهای مختلف اندازهگیری شد. نقشه توزیع مکانی 5/2PM و 10PM در هریک از کارگاهها با استفاده از روش زمین آمار کریجینگ در محیط GIS نسخه 5/10 تهیه شد.
نتایج: بیشترین تراکم جرمی (mg/m3 42/8) و تراکم تعداد (Particle/lit 445058 در حالت افتراقی و Particle/lit 885446 در حالت تجمعی) در کارگاه تولید محصولات آلومینیومی اندازهگیری شد. بیشترین تراکم جرمی و تراکم تعداد ذرات معلق به ترتیب برای ردیف قطرهای µm 10 و µm 5/0 به دست آمد. تفسیر نقشههای کریجینگ نشان داد نواحی مختلفی نظیر کوره تابش، پرس قراضه، کوره ذوب آلومینیوم، الک، دستگاه دیاموند، کوره شیشه و قالبهای شمش در کارگاههای مورد مطالعه بیشترین فراوانی 5/2 PM و 10PM را دارند.
نتیجه گیری: اجرای عملیات کنترل مهندسی نظیر نصب سیستمهای تهویه در سالنها و طراحی و نصب هود موضعی در بخشهای ورودی کوره ذوب آلومینیوم و الک در کارگاه تولید محصولات آلومینیومی و قالبهای شمش مس در کارگاه ریختهگری و ذوب مس جهت بهبود کیفیت هوا ضروری است.
واژههای کلیدی: ذرات معلق، زمین آمار، قطر آئرودینامیکی، کارگاههای صنعتی، تراکم جرمی، تراکم تعداد
مقدمه
کیفیت هوای محیط کار توسط عوامل شیمیایی زیانآور مختلفی تحت تأثیر قرار میگیرد. گرد و غبار، اسپری، مه، دود، گاز، بخار از جمله عوامل زیانآور شیمیایی محیط کار است (1) که طی فرآیندهای مختلف کاری نظیر جوشکاری، ریختهگری، تراشکاری، برش، سایش، سنگزنی و غیره ایجاد میشوند (2).
سالانه 3 میلیون نفر در اثر مواجهه با آلایندههای هوا جان خود را از دست میدهند که 90 درصد آنها در کشورهای درحالتوسعه زندگی میکنند. با این وجود هنوز تماس انسان با این آلایندهها در محیطهای مسکونی و شغلی وجود دارد و وضعیت کیفیت هوا در داخل ساختمانها و محیط بیرون روز به روز بدتر میشود (3).
He و همکاران معتقدند اندازه ذرات در برآورد مواجهات به دلیل توزیع متفاوت و زیست دسترسیشان از اهمیت بسیاری برخوردار است (4). در واقع نتایج مطالعات نشان میدهد، اثرات بهداشتی ذرات معلق به میزان بسیار زیادی بهاندازه آنها بستگی دارد. Kong و همکاران ذرات معلق از نظر اندازه به پنج طبقه شامل کل ذرات معلق (TSP) با قطر آئرودینامیکی معادل یا کمتر از 100 میکرون، ذرات معلق درشت با قطر 10 میکرون، ذرات ریز با قطر 5/2 میکرون، ذرات بسیار ریز با قطر 1 میکرون، ذرات بسیار خیلی ریز با قطر 1/0 میکرون تقسیم نمودند (5). ذرات معلق با اندازه کمتر از 5/2 و 10 میکرون به دلیل داشتن سطح ویژه بسیار بالا میتوانند آلایندهای مختلف محیطی را به عمق ریه نفوذ دهند و در نهایت سبب پیشرفت و ایجاد بیماریهای تنفسی، قلبی عروقی و غیره شوند (6).
کیفیت هوا و شدت مواجهه محیطی با ذرات معلق را میتوان بر اساس تراکم جرمی و تراکم تعداد ذرات مورد سنجش قرار داد. اصطلاح تراکم جرمی و تراکم تعداد به ترتیب اشاره به وزن و تعداد ذرات در واحد حجم هوا (مترمکعب یا سانتیمتر مکعب) دارد و در برخی مطالعات علاوه بر اندازهگیری تراکم جرمی، تراکم تعداد برای ارزیابی کیفیت هوا و میزان مواجهه در محیطهای کار صنعتی مورد توجه قرار گرفته است. برخی مطالعات نشان دادهاند صرفاً اندازهگیری تراکم جرمی بدون توجه به تراکم تعداد برای ارزیابی کیفیت هوا و میزان مواجهه با ذرات معلق هوابرد در هوا کافی نمیباشد (7)؛ به عبارت دیگر تراکم تعداد، نشانگر بهتری از تراکم جرمی ذرات در ارزیابی کیفیت هوا است (1).
با توجه به اینکه اکثر استانداردهای شغلی بر اساس تراکم جرمی ارائهشدهاند، مطالعات بسیار اندکی در رابطه با ارزیابی کیفیت هوای محیط کار بر اساس تراکم تعداد ذرات معلق صورت گرفته است. برای مثال گلبابایی و همکاران میانگین مواجهه کارگران با کل ذرات معلق در صنعت آب ماستیک یک شرکت خودروسازی (mg/m3 64/1) پایینتر از ﺣﺪود ﻣﺠﺎز اﺳـﺘﺎﻧﺪارد ﺗﻤـﺎس ﺷﻐﻠﻲ اﻳﺮان OEL (mg/m3 3) اندازهگیری نمودند (8). عظیمی و همکاران در یک مطالعه مشاهدهای مواجهه با ذرات معلق قابل استنشاق در 47/92 درصد از کارگران یک واحد صنعتی کاشی سرامیک کمتر از حد مجاز TLV (mg/m3 3) به دست آوردند (9). صفی نژاد و همکاران مواجهه شغلی 6/96 درصد از کارگران معدن سنگآهن گل گهر سیرجان با ذرات معلق قابل استنشاق بالاتر از حدود استاندارد مجاز مواجهه شغلی ارائهشده از سـوی سـازمان ACGIH اندازهگیری نمودند (10). توکل و همکاران میانگین مواجهه کارگران ساختمانی با گردوغبار قابل تنفس 9/8 میلیگرم بر مترمکعب اندازهگیری نمودند که بالاتر از حد مجاز استاندارد شغلی بود (11).
برای ارزیابی وضعیت کیفیت هوا و اجرای کنترلهای مهندسی و برنامههای حفاظت تنفسی مناسب در صنایع استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش زمین آمار (Geostatistic) بهمنظور راهاندازی مطالعات جامعتر غربالگری غلظت ذرات معلق هوا ضروری به نظر میرسد. امروزه بهمنظور ترسیم نحوه پراکنش و الگوی توزیع مکانی ذرات معلق از روشهای زمینآمار نظیر کریجینگ میتوان استفاده نمود. در واقع در روشهای زمین آماری سطح پیوستهای به کمک نقاط اندازهگیری ایجاد میشود تا در مکانهای فاقد داده بتوان مقادیر مورد نظر را پیشبینی نمود. تفاوت اصلی روش زمین آمار با آمار کلاسیک این است که در آمار کلاسیک نمونههای جامعه مستقل از هم هستند و وجود یک نمونه هیچ اطلاعاتی در مورد نمونه بعدی به ما نمیدهد، اما در روشهای زمین آمار وجود همبستگی مکانی بین مقادیر یک متغیر در یک ناحیه موردبررسی قرار میگیرد. بهعبارتدیگر با این تکنیک میتوان با استفاده از دادههای یک کمیت در مختصات معلوم، مقدار مجهول همان کمیت را در نقطهای با مختصات معلوم دیگری تخمین زد.
در روش زمین آمار کریجینگ هدف یافتن اوزان آماری مشاهدات و نمونهها است، بهگونهای که علاوه بر نااریب بودن تخمین (MS)، واریانس تخمین نیز حداقل گردد؛ بنابراین مهمترین ویژگی کریجینگ، حداقل سازی واریانس تخمین (واریانس خطا) است. استفاده از روشهای درونیابی مبتنی بر GIS در تعدادی از تحقیقات با اهداف مختلفی منعکس شده است. موسوی و همکاران در مطالعهای به بررسی نقش GIS در بهداشت حرفهای و پتانسیلهای کاربرد آن در کنترل آلودگی هوا و نقشهبرداری مواجهه آلایندههای شغلی پرداختند (12). مجیدی و همکاران در تعیین نقاط دقیق نیازمند روشنایی داخلی در سالن مونتاژ یکی از صنایع بزرگ استان زنجان از تکنیک درونیابی مبتنی بر GIS استفاده نمودند (13). محمدی کاجی و همکاران توانستند از روش درونیابی در محیط GIS برای طراحی نقشههای توزیع گرد و غبار و مواجهه کارگران با ذرات قابل استنشاق استفاده کنند (14). بر این اساس در تحقیق حاضر ابتدا به بررسی کیفیت هوای محیط کار در تعدادی کارگاه کوچک شامل تفکیک ضایعات مسی، نورد و برش، تولید محصولات آلومینیومی، ریختهگری و ذوب ضایعات مسی و تولید شیشه دوجداره با اندازهگیری تراکم جرمی، تراکم تعداد و توزیع اندازه تعداد ذرات است. سپس با ایجاد نقشههای توزیع مکانی 5/2PM و 10PM در نواحی مختلف کارگاههای مورد بررسی با استفاده تکنیک زمین آمار کریجینگ در محیط GIS به ارزیابی پراکنش این ذرات بهمنظور شناسایی نواحی برای اجرا اقدامات کنترلی بیشتر پرداخته میشود.
روش بررسی
این مطالعه مشاهدهای در چهار کارگاه صنعتی شامل کارگاههای تفکیک ضایعات مسی، نورد و برش، ریختهگری و ذوب ضایعات مسی، تولید محصولات آلومینیومی و تولید شیشه دوجداره واقع در شهرک صنعتی فاز 2 نجفآباد اصفهان اجرا گردید. در ابتدا با ایجاد شبکه شطرنجی منظم با فواصل 4 × 4 متر در کارگاه تفکیک ضایعات مسی، نورد و برش به مساحت 480 مترمربع، شبکه 5/2 × 5/2 متر در کارگاه ریختهگری و ذوب مس به مساحت 94 مترمربع، شبکه 3 × 3 متر در کارگاه تولید محصولات آلومینیومی به مساحت 135 مترمربع و شبکه 4 × 4 متر در کارگاه تولید شیشه دوجداره به مساحت 400 مترمربع به ترتیب 30، 15، 15، 25 نمونه از ذرات معلق با قطرهای مختلف تهیه شد. آنگاه با توجه به ضریب تغییرات به دست آمده برای هر قطر ذره و فرمول Kerbz (رابطه 1) درصد خطای نمونهبرداری تعیین گردید: