mohamadinejad A, mortazavi S B, jonidi jafari A, mofidi A. Estimation of direct and indirect costs of occupational injuries: A case study in one of the refining industries in Iran in 2015. tkj 2020; 11 (4) :57-71
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1023-fa.html
محمدی نژاد عاطفه، مرتضوی سید باقر، جنیدی جعفری احمد، مفیدی امیرعباس. برآورد هزینههای مستقیم و غیرمستقیم جراحات ناشی از حوادث شغلی مطالعه موردیدر یکی از صنایع پالایشی ایران در سال 1394. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1398; 11 (4) :57-71
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1023-fa.html
دانشگاه تربیت مدرس ، mortazav@modares.ac.ir
متن کامل [PDF 867 kb]
(805 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2248 مشاهده)
متن کامل: (5788 مشاهده)
برآورد هزینههای مستقیم و غیرمستقیم جراحات ناشی از حوادث شغلی: مطالعه موردی در یکی از صنایع پالایشی ایران در سال 1394
عاطفه محمدی نژاد[1]، سید باقر مرتضوی2*، احمد جنیدی جعفری3، امیرعباس مفیدی4
چکیده
مقدمه: جراحات ناشی از حوادث شغلی میتواند هزینه قابلتوجهی برای اقتصاد کشور داشته باشد. دسترسی به اطلاعات جراحات شغلی در کشورهای درحالتوسعه به دلیل ضعف سیستمهای گزارشدهی و ثبت معمولاً بهطور کامل میسر نیست که در نتیجه باعث میشود برآورد دقیق هزینههای این حوادث دشوار باشد. هدف از این مطالعه برآورد هزینههای مستقیم و غیرمستقیم ناشی از جراحات شغلی در یکی از صنایع پالایشی ایران است.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی بر روی تمامی جراحات شغلی شامل جراحات سرپایی تا مرگ رخداده در سال 94 صورت گرفت. دادهها بر اساس رویکرد پایین به بالا از طریق بررسی مستندات و پرسشنامه محقق ساخت جمعآوری شد. در نهایت هزینههای مستقیم و غیرمستقیم برای گروههای مختلف از جمله کارگران و خانوادههایشان، صنعت و جامعه بهعنوان کل، محاسبه گردید. هزینههای مستقیم جراحات شغلی شامل هزینههای درمانی، هزینههای پرداخت از جیب و هزینههای مراقبت غیررسمی و هزینههای غیرمستقیم شامل هزینههای افت بهرهوری، زمان ازدسترفته دیگر کارکنان و ارزش کار خانگی ازدسترفته بود.
نتایج: هزینههای مستقیم و غیرمستقیم ناشی از جراحات شغلی که در طول یک سال به جامعه وارد شده 103,385 میلیون ریال برآورد شد. هزینههای مستقیم جراحات شغلی منجر به وارد آمدن 14،152 میلیون ریال هزینه (48 میلیون ریال به ازای هر نمونه) شده و هزینههای غیرمستقیم منجر به وارد آمدن 89,232 میلیون ریال هزینه (308 میلیون ریال به ازای هر نمونه) به جامعه برآورد شده است. همچنین میانگین هزینه درمانی به ازای هر نمونه در جراحات منجر به مرگ 125 میلیون ریال، در جراحات جدی 92 میلیون ریال و در جراحات سرپایی 780،000 ریال محاسبه شده است.
نتیجهگیری: نتایج این بررسی نشان میدهد جراحات شغلی سالانه هزینههای قابلتوجهی را به صنعت، کارگران و خانوادههای آنها وارد میکنند که درصد قابلتوجهی از این هزینهها را هزینههای غیرمستقیم تشکیل میدهد. این امر نشاندهنده جایگاه و اهمیت جراحات شغلی بوده و ازاینرو برای تصمیمگیرندگان و برنامهریزان در حوزهها مرتبط با سلامت شغلی میتواند مورداستفاده قرار گیرد.
واژههای کلیدی: ارزیابی اقتصادی، هزینههای مستقیم، هزینههای غیرمستقیم، رویکرد پایین به بالا
مقدمه
سالانه بسیاری از افراد در سراسر جهان در اثر بیماریها و جراحات شغلی جان خود را از دست میدهند. بر اساس آمار برآورد شده، در سال 2017، مرگومیر مرتبط با کار بهتنهایی مسئول 5 درصد از کل مرگومیرها در جهان بوده و در هر سال 78/2 میلیون مرگ مرتبط با کار اتفاق میافتد که از این مقدار، حوادث شغلی 14 درصد از کل عوامل مرگومیر را به خود اختصاص داده است (1). بر اساس آمارهای منتشر شده توسط سازمان تأمیناجتماعی در سال 1394، تعداد حادثه دیدگان ناشی از کار در مجموع 18786 نفر بوده است که از این تعداد 108 مورد آن منجر به فوت و 185 مورد آن منجر به ازکارافتادگی کلی گردیده است (2). طبق مطالعه محمدفام و همکاران حوادث شغلی منجر به فوت در استان تهران در طول سه سال باعث وارد آمدن 777 میلیارد ریال خسارت شده است (3). حوادث شغلی و جراحات ناشی از این حوادث، اثر منفی بر کارگران، کارفرمایان و در مجموع بر جامعه خواهند داشت (4). این جراحات علاوه بر رنج انسانی کارگر و خانواده وی، منجر به وارد آمدن هزینههای اقتصادی از جمله بازنشستگی پیش از موعد و تمایل به غیبت از کار کارگران و کارفرمایان میگردد (5).
برای محاسبه هزینههای حوادث شغلی، دستهبندیها و تعاریف متفاوتی وجود دارد ولی اکثر محققان این هزینهها در دو دسته هزینههای مستقیم و غیرمستقیم قرار میدهند (4,6). هزینههای مستقیم، هزینههای هستند که بهآسانی قابلاندازهگیری هستند و بهعنوان هزینههای بیمهای نیز از آن یاد میشود (7). این بدان معناست که هزینههای ملموس حوادث در سیستم حسابداری به نحوی قابل ردیابی هستند و بنابراین با حداقل تلاش میتوان آنها را از سیستم حسابداری شناسایی و استخراج کرد (8). از جمله این هزینهها میتوان به هزینههای درمانی و هزینههای غرامت اشاره کرد (6). هزینههای غیرمستقیم، هزینههایی هستند که اندازهگیری آنها دشوارتر است و هزینههایی که به دلیل مواردی مانند درمان مستقیم جراحت وارد میشوند و یا هزینههایی که توسط بیمه پوشش داده میشوند در این دستهبندی قرار نمیگیرند (7). هزینههای غیرمستقیم وجود دارند اما داده مشخصی برای آن تعیین نشده است مانند ارزش زمان صرف شده توسط سرپرستان، مسئولان افراد مرتبط و دیگر کارکنان به دلیل پرداختن به حادثه، زمان صرف شده جهت انجام کمکهای اولیه در هنگام رخ دادن جراحت و همچنین زمان صرف شده جهت تحقیق و بررسی و رسیدگیهای بعد از حادثه (9). افت بهرهوری، از دست دادن درآمد حال و آینده و غیره نیز در دستهبندی هزینههای غیرمستقیم قرار میگیرند (10). بر اساس اعلام سازمان بینالمللی کار، کشورهای درحالتوسعه مشکلات مربوط به ایمنی و بهداشت بیشتری نسبت به کشورهای توسعهیافته دارند چرا که در کشورهای توسعهیافته مؤسساتی با سرمایهگذاری مالی نسبتاً خوب جهت جمعآوری اطلاعات مربوط به ایمنی و بهداشت وجود دارد که در کشورهای درحالتوسعه نیست (11). همچنین دسترسی به اطلاعات مربوط به جراحات و بیماریهای شغلی در کشورهای درحالتوسعه کمتر بوده و این اطلاعات معمولاً قابلاعتماد نیستند و مسئلهی اساسی در این زمینه نقص در گزارش دهی (underreporting) است (11).
طبق بررسی انجامشده، در حال حاضر در کشور ایران، صنایع برآورد دقیقی از هزینههای حوادث ندارند. اطلاعات مربوط به جزئیات حادثه، اقدامات درمانی صورت گرفته و پیگیریهای پس از حادثه، معمولاً در شرکتها بهطور متمرکز در واحد ایمنی، بهداشت و محیطزیست ثبت نمیشود و برای جمعآوری اطلاعات مربوط به این جراحات باید به واحدهای مختلف صنعت و گاهی خارج از صنعت مراجعه کرد. این مسئله باعث میشود که مدیران سازمان از بار اقتصادی این حوادث اطلاع دقیقی نداشته باشند. پس میتوان گفت برآورد هزینههای اقتصادی جراحات ناشی از حوادث شغلی ابزاری جهت کاهش، کنترل و پیشگیری از وقوع حوادث شغلی خواهد بود (12). هدف از این بررسی محاسبه هزینههای مستقیم و غیرمستقیم جراحات ناشی از حوادث شغلی در طول مدتزمان یک سال در یکی از صنایع پالایشی ایران است.
روش بررسی
این مطالعه بهصورت مقطعی و بر روی تمامی جراحات شغلی رخداده در سال 94 صورت گرفت. جامعه موردبررسی شامل 290 جراحت در طول یک سال بود. برای انجام بررسی، از رویکرد پایین به بالا(bottom-up approach) استفاده شد (13,14). جهت دستهبندی و برآورد هزینهها از روشهای HSE انگلستان، لی و همکاران و ایمنی کار استرالیا و تومپا و همکاران استفاده شد (15-18). دادهها از طریق بررسی مستندات و مصاحبه ساختار نیافته در واحدهای مربوطه از جمله واحدهای ایمنی، بهداشت و محیطزیست، درمانگاه، منابع انسانی، امور مالی و همچنین توزیع پرسشنامه محقق ساخت، جمعآوریشده و درنهایت هزینههای وارده به گروههای مختلف از جمله کارگران و خانوادههایشان، صنعت و جامعه بهعنوان کل، محاسبه گردید (نمونه سؤالات مصاحبه در پیوست ارائهشده است). جهت برآورد هزینههای پرداخت از جیب و مراقبت غیررسمی پرسشنامهای که به همین منظور طراحی شد. برای بررسی روایی صوری پرسشنامه طراحیشده، این پرسشنامه در اختیار متخصصان و صاحبنظران قرار دادهشده و ازلحاظ اینکه آیا پرسشنامه طراحیشده ابزار مناسبی برای اندازهگیری متغیرهای موردنظر است یا خیر بررسی شد که مورد تأیید قرار گرفت.
همچنین برای سنجش پایایی از روش آزمون- باز آزمون استفاده شده و پرسشنامه با فاصله 10 روز در اختیار 10 نفر از گروه هدف قرار داده شد. ضریب همبستگی درون خوشهای برابر با 99 درصد به دست آمد، که قابلقبول است (19). برای محاسبه هزینههای غیرمستقیم، بر اساس رویکرد سرمایه انسانی، ابتدا زمان کاری ازدسترفته برای هر نمونه محاسبهشده و این زمان در میزان حقوق و دستمزد افراد ضرب شد. همچنین برای محاسبه افت بهرهوری از منظر کارفرما از روش هزینه جایگزینی (اصطکاک) استفاده شد (15). مراحل اصلی انجام بررسی شامل موارد زیر است:
مرحله اول: تخمین نرخ بروز جراحات شغلی
برآورد هزینههای جراحات شغلی در دو مرحله اساسی شمارش موارد جراحت اتفاق افتاده در زمان موردنظر و هزینهیابی هرکدام از موارد جراحت انجام شد (11). برای تخمین جراحات شغلی، بر اساس روشهای ایمنی کار استرالیا و اداره ایمنی و بهداشت اجرایی HSE انگلستان، از رویکرد بروز استفاده شد (10,20). در مرحله اول اطلاعات مربوط به بروز جراحات شغلی از طریق مصاحبه و بررسی مستندات ثبت شده در واحدهای مختلف از جمله واحد ایمنی، بهداشت و محیطزیست، واحد بهداری و واحد منابع انسانی جمعآوری شد. جامعه مورد مطالعه جراحات ناشی از حوادث شغلی در طول سال 94 بوده که شامل 3 گروه جراحات با زمان کاری ازدسترفته بیشتر از 24 ساعت (جراحات جدی)، جراحات با زمان کاری ازدسترفته کمتر از 24 ساعت (جراحات سرپایی) و جراحات منجر به مرگ است.
مرحله دوم: دستهبندی و کدگذاری جراحات:
در این مرحله جراحات شغلی بر اساس طبقهبندی بینالمللی سازمان بهداشت جهانی،ICD-10: International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems 10th، کدگذاری شد (21,22). هدف از این طبقهبندی مقایسه نمونهها از نظر میزان بروز جراحات در دستههای مختلف بر اساس نوع آسیب بود. در این دستهبندی نمونهها بر اساس نوع جراحت (کوفتگی، دررفتگی، شکستگی و ...) و ناحیه آسیبدیده (سر، گردن، سینه، لگن و ...) در گروههای مشابه دستهبندی شدند (23). این طبقهبندی بهطورکلی شامل 21 دسته جراحت و پیامد آسیب است (24).
مرحله سوم: برآورد هزینههای مستقیم برای محاسبه هزینههای درمانی بر اساس روش HSE انگلستان، از فرمول کلی زیر استفاده شد (20):
رابطه 1- برآورد هزینههای درمانی (هزینه = کمیت * هزینه تعرفه خصوصی)
اجزای تشکیلدهنده هزینههای مستقیم بر اساس مطالعات مختلف، شامل هزینه داروها و خدمات تشخیصی و درمانی (4,23)، هزینههای پرداخت مستقیم از جیب فرد (Out of pocket costs (OPC)) (25)، شامل هزینههای پزشکی و غیرپزشکی که توسط بیمه بازپرداخت نمیشوند (26)، هزینههای مراقبت غیررسمی (Informal caregiving) (25) (منظور هزینههایی است که به دلیل مراقبت خانواده و اطرافیان از فرد در طول دوره جراحت وارد شده است) افراد حادثهدیده بود. جهت برآورد هزینه تعرفههای دارویی سازمان غذا و دارو در سال 96 (15)، تعرفه خصوصی خدمات پزشکی پرستاری بیمه پوششدهنده شرکت موردبررسی در سال 96، تعرفه آزاد تصویربرداری در سال 96 (27)، تعرفه پرستاری در منزل مصوب هیئت دولت در سال 96 (28) مورد استفاده قرار گرفت (سال 96 سال انجام مطالعه است). لازم به ذکر است که تمامی هزینهها بر اساس نرخ تنزیل بانک مرکزی، به سال 96 برگردانده شد.
برای هر مورد جراحت، هزینه مربوط به داروهای تجویزشده در درمانگاه صنعت محاسبه گردید. بر اساس تعرفه هزینههای تشخیصی و درمانی هزینه خدمات پزشکی و پرستاری انجامشده در واحد درمانی نیز برای هر مورد جراحت محاسبه گردیده و همچنین بخشی از هزینههای بستری مربوط به کارکنان پیمانی از واحد منابع انسانی استخراج گردید که در نهایت این مقادیر با یکدیگر جمع بسته شدند. هزینه بیمه تکمیلی دریافتی افراد حادثهدیده معادل فرانشیز در نظر گرفتهشده و بر اساس آن، هزینههای بستری و اقدامات تشخیصی درمانی خارج شرکت تخمین زده شد. در این مرحله بر اساس تصویبنامه هیئتوزیران، فرانشیز در موارد بستری معادل 10 درصد و سهم سازمان بیمهگر 90 درصد اعمال گردید (29). آنالیز حساسیت برای فرانشیز 5 درصد و 30 درصد نیز اعمال شد.
محاسبه هزینههای پرداخت از جیب و هزینههای مراقبت غیررسمی با استفاده از پرسشنامه شامل هزینههای پزشکی و درمانی، داروها و خدمات پرستاری، تجهیزات و لوازم درمانی، هزینه مواد غذایی مصرفشده برای بهبود جراحت، زمان صرف شده جهت مراقبت از طرف خانواده و هزینههای رفت و آمد انجام شد. آنالیز حساسیت هزینههای پرداخت از جیب با مقادیر 10 درصد و 50 درصد از کل هزینهها، انجام شد (30). برای محاسبه هزینه مراقبت غیررسمی، تعداد ساعتهای مراقبت برای هر نمونه در متوسط تعرفه پرستاری در منزل مصوب هیئت دولت ضرب شد (28). آنالیز حساسیت برای روزانه 1 و 4 ساعت مراقبت و هزینه پرستاری در منزل (حداقل و حداکثر زمان مراقبت ارائهشده)، اعمال شد. برای یکسانسازی هزینهها، کلیه هزینههای محاسبه شده در سال 94، بر اساس نرخ تنزیل 16 درصد به هزینه در سال 96 (سال انجام مطالعه) برگردانده شده و همچنین آنالیز حساسیت بر اساس تنزیل 10 درصد و 20 درصد بر این هزینهها اعمال گردید (3,27).
مرحله چهارم: برآورد هزینههای غیرمستقیم
برای محاسبه هزینههای غیرمستقیم بر اساس روش HSE انگلستان، ایمنی کار استرالیا و مطالعه لی، از روش سرمایه انسانی استفاده شد (15-17). جهت برآورد هزینه حقوق و دستمزد ازدسترفته در جراحات سرپایی، زمان کاری ازدسترفته برای رسیدگیهای پزشکی تا بازگشت مجدد فرد به کار، معادل نصف شیفت کاری در نظر گرفته شد. برای جراحات جدی زمان کاری ازدسترفته افراد از واحد منابع انسانی بهدستآمده، سپس این زمان در حقوق و دستمزد افراد ضرب شد. در موارد فوت، با توجه به سن افراد، تعداد سالهای عمر مورد انتظار تا سن بازنشستگی برای هر فرد محاسبه گردید. سپس با استفاده از متوسط حقوق و مزایای دریافتی سالانه هر فرد، حقوق و مزایای ازدسترفته در سالهای آینده تا رسیدن به سن بازنشستگی برای هر فرد محاسبه گردید و درنهایت این مبالغ باهم جمع بسته شد.
جهت محاسبه حقوق و دستمزد ازدسترفته در سالهای آتی، با در نظر گرفتن نرخ تنزیل 20 درصد برای محاسبه میزان حقوق و دستمزد ازدسترفته تا رسیدن به سن بازنشستگی (3,29)، درصد افزایش حقوق سالانه افراد نیز معادل 20 درصد در نظر گرفته شد؛ یعنی نرخ افزایش حقوق و نرخ تنزیل معادل هم در نظر گرفتهشده و مجموع حقوق و دستمزد ازدسترفته در سالهای آتی محاسبه شد. در مرحله بعد هزینههای مربوط به زمان کاری ازدسترفته دیگر کارکنان بر اساس روش HSE انگلستان محاسبه شد. این هزینه به دلیل در نظر گرفتن ارزش زمان کاری ازدسترفته دیگر کارکنان به دلیل اختلال در کار، اقداماتی از قبیل تحقیقات، بررسیها جهت علتیابی و ثبت مستندات محاسبه گردید. جهت محاسبه این هزینهها، در مورد زمان صرف شده کارکنان اداری، واحدهای درگیر در اقدامات پس از حادثه شناساییشده، سپس بر اساس مصاحبههای ساختار نیافته، زمان صرف شده و تعداد افراد درگیر در اقدامات پس از حادثه به دست آمد. بر اساس متوسط حقوق دریافتی افراد واحدهای مربوطه، میزان این هزینهها محاسبه گردید.
بر اساس مصاحبهها و نظر کارشناسان صنعت و بررسی مطالعات، در مورد کارگران درگیر در حادثه به دلیل مواردی از جمله کمک کردن به فرد مجروح، توقف کار تا بازگشت کار به شرایط ایمن و دریافت مجوز جهت شروع مجدد کار از طرف واحد ایمنی بهداشت، در هر جراحت بهطور متوسط 2 نفر و هر نفر نصف شیفت کاری خود را از دست میدهد. برای محاسبه هزینه این مورد نیز زمان صرف شده در میانگین دستمزد فرد ضرب گردید. در نهایت هزینه ارزش کار خانگی (Home production) ازدسترفته محاسبه شد. منظور از هزینه ارزش کار خانگی ازدسترفته، میزان ارزش مالی نقش فرد در فعالیتهای خانگی که به دلیل جراحت شغلی مختل شده است، است. برای برآورد هزینههای ارزش کار خانگی، ابتدا 2 وظیفه برای هر فرد مشخص گردید که شامل مشارکت در فعالیتهای خدماتی منزل و فعالیتهای فنی و تعمیرات میباشد (17). برای محاسبه هزینههای مشارکت در فعالیتهای خدمات منزل، بهطور متوسط 2 ساعت در هرروز، در تمامی موارد جراحت جدی در نظر گرفته شد. هزینه این فعالیتها بر اساس مصاحبه با مؤسسات و شرکتهای ارائهدهنده این خدمات برای 2 ساعت،150،000 ریال اختصاص داده شد. سپس مجموع زمان ازدسترفته در این هزینه ضرب گردید. در مرحله بعد، بر اساس نظر شرکتهای ارائهدهنده خدمات فنی و تعمیرات، بهطور متوسط برای هر فرد 200،000 ریال در هرروز در نظر گرفتهشده و این مبلغ در تعداد روزهای غیبت فرد ضرب شد. مجموع هزینههای هر دودسته فعالیت با یکدیگر جمع بسته شد. آنالیز حساسیت برای روزانه حداقل 1 ساعت و حداکثر 3 ساعت مشارکت در فعالیتهای منزل اعمال شد.
مرحله پنجم: دستهبندی هزینهها بر اساس گروه متحمل هزینه
در نهایت توزیع هزینهها بر اساس گروه متحمل هزینه روش HSE انگلستان، هزینههای وارد شده به گروههای مختلف شامل کارگران و خانوادههایشان، کارفرما و بیمه و در نهایت جامعه بهعنوان کل تفکیک شد (20).
لازم به ذکر است اطلاعات کارکنان با رضایت و آگهی آنها بهصورت محرمانه و بدون ذکر نام جمعآوری شد و این مطالعه توسط کمیته اخلاق دانشگاه تربیت مدرس مورد تائید قرار گرفت.
نتایج
در جدول 1 دستهبندی جراحات شغلی بر اساس طبقهبندی بینالمللی سازمان بهداشت جهانی، ICD-10، ارائهشده است. بررسیها نشان داد که آسیبهای وارده به مچ و دست بیشترین میزان تکرار را در طول یک سال به خود اختصاص داده است. لازم به ذکر است که سایر دستهبندیها که موارد جراحت آن صفر بوده است در جدول قرار داده نشده است.
جدول 1. دستهبندی جراحات شغلی و فراوانی جراحت در هر دسته بر اساس طبقهبندی بینالمللی سازمان بهداشت جهانی ICD (22)
ردیف |
موضوع کد |
تعداد موارد |
کد |
1 |
جراحات وارده به قفسه سینه |
1 |
S20-S29 |
2 |
جراحات وارده به گردن |
1 |
S10-S19 |
3 |
جراحات وارده به شانه و بازو |
4 |
S40-S49 |
4 |
جراحات وارده به ران |
4 |
S70-S79 |
5 |
جراحات وارده به چند بخش بدن |
7 |
T00-T07 |
6 |
جراحات وارده به آرنج و ساعد |
11 |
S50-S59 |
7 |
جراحات وارده به کمر، شکم، ستون فقرات و لگن |
14 |
S30-S39 |
8 |
اثرات ورود جسم خارجی به بافت |
19 |
T15-T19 |
9 |
سوختگی و خورندگی |
19 |
T20-T32 |
10 |
جراحات وارده به زانو و ساق پا |
22 |
S80-S89 |
11 |
جراحات وارده به مچ و پا |
33 |
S90-S99 |
12 |
جراحات وارده به سر |
34 |
S00-S09 |
13 |
اثرات سمی مواد غیر دارویی |
54 |
T51-T65 |
14 |
جراحات وارده به مچ و دست |
68 |
S60-S69 |
بر اساس شکل 1، هزینههای درمانی به ازای هر نمونه در گروه جراحات وارده به چند بخش بدن، بیشترین میزان هزینه مستقیم درمانی را به خود اختصاص داده است. در مورد هزینههای برآورد شده پرداخت از جیب بر اساس نوع جراحت نیز هزینه به ازای هر نمونه در گروه جراحات وارده به آرنج و ساعد بیشتر است، درحالیکه کمترین هزینه به ازای هر نمونه مربوط به سوختگی و خورندگی است. بر اساس شکل 2، بیشترین هزینه به ازای هر نمونه مربوط به جراحات با پیامد مرگ و کمترین هزینه به ازای هر نمونه مربوط به جراحات سرپایی است.