Research code: ---
Ethics code: IR.SSU.SPH.REC.1397034
Clinical trials code: ----
Mirzabeigi H, Halvani G, Zare S, Anooshe V, Jambarsang S, Soltani Rafsanjani N A. Evaluating and managing the probability of medical errors in nursing personnel using the HEART method. tkj 2019; 11 (2) :67-78
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1042-fa.html
میرزابیگی هادی، حلوانی غلامحسین، زارع سجاد، انوشه ویداسادت، جام برسنگ سارا، سلطانی رفسنجانی نسیم علی. ارزیابی و مدیریت احتمال بروز خطاهای پزشکی در پرسنل پرستاری با استفاده از روش HEART. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1398; 11 (2) :67-78
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1042-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ، mirzabeygihadi@gmail.com
چکیده: (3341 مشاهده)
مقدمه: خطاهای پزشکی صدمات جدی و اغلب قابل پیشگیری برای بیماران ایجاد میکنند. بررسی و مطالعه خطاهای انسانی و استفاده از آنها بعنوان فرصتی جهت یادگیری، عاملی کلیدی در تلاش برای بهبود ایمنی بیمار و کیفیت مراقبت در بیمارستانها میباشد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی جهت کاهش ریسک آنها در پرسنل پرستاری با استفاده از روش ارزیابی و کاهش خطاهای انسانی (HEART) انجام پذیرفت.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی تحلیلی بصورت مقطعی در سال 1397 و در یکی از بیمارستانهای شهر رفسنجان انجام پذیرفت. در ابتدا تحلیل سلسله مراتبی وظیفه با استفاده از روش HTA انجام و وظائف پرستاران مشخص گردید. در مرحله بعد احتمال خطاهای انسانی آنها در طی انجام کار برای کلیه وظائف با استفاده از روش HEART تعیین و عوامل و شرایطی که در ایجاد خطا مؤثر بودند تعیین شد. در نهایت با توجه به این شرایط پیشنهاداتی در جهت کاهش احتمال ایجاد این خطاها ارائه گردید.
یافته ها: میانگین (انحراف معیار) نمره خطای انسانی برای وظائف مختلف شغل پرستاری 79/1 (44/3) تعیین شد. بیشترین احتمال رخداد خطا در رابطه با وظیفه تنظیم و بکارگیری DC شوک در موارد اضطراری با نمره 48/14 تعیین شد. کمترین احتمال رخداد خطا نیز برای وظیفه مراقبت پوستی با نمره 0014/0 تعیین شد. نتایج مطالعه حاضر دررابطه با شرایطی که میتواند در پرستاران منجر به ایجاد خطای انسانی شود نشان داد مهمترین شرایط بوجود آورنده خطا در پرستاران مورد بررسی "تازه کار بودن و عدم تجربه"، "استرس بالا"، "ابزار کار غیرقابل اعتماد"، "عدم شفافیت سیستم کنترلی" و "عدم وضوح و تأیید به موقع و مستقیم اقدام" میباشد. بالاترین میانگین نمره احتمال خطای انسانی برای وظائف نوع C و با نمره 34/4 تعیین شد. همچنین میانگین نمره احتمال خطای انسانی برای وظائف نوع D، E و G به ترتیب از راست به چپ 253/0، 198/0 و 00206/0 تعیین شد. نتایج حاصل از آزمون ناپارامتری کروسکال والیس نشان داد تفاوت معناداری از نظر آماری بین میانگین رتبه نمرات احتمال خطای انسانی گروههای مختلف وجود دارد (001/0 >P-Value).
نتیجه گیری: با توجه به پیامدهای بحرانی بروز خطاهای انسانی در فعالیتهای کاری پرستاران، تدوین دستورالعمل تخصصی جهت فعالیتهای مختلف آنان، ارائه آموزشهای تخصصی و همچنین بازآموزی مهارتهای علمی و عملی افزایش نیروی کادر درمانی، کاهش اضافه کاریها و منظم نمودن شیفتهای کاری جهت افزایش قابلیت اطمینان عملکرد کادر درمانی و آشنایی پرسنل با خطراتی که ممکن است در نتیجه خطاها در بیماران ایجاد گردد بمنظور کاهش احتمال بروز خطا در پرستاران ضروری به نظر میرسد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی و حوادث ناشی از کار دریافت: 1398/7/18 | انتشار: 1398/8/10
* نشانی نویسنده مسئول: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد |