Ethics code: IR.PNU.REC.1398.116
Dashty khavidaki M H, Minaeifar A A, Rasekh F, Baghiani A. The role of physical activity on blood factors, lipid profile, and liver enzymes of tile factory workers (A Case Study). tkj 2020; 12 (2) :47-58
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1064-fa.html
دشتی خویدکی محمد حسن، مینایی فر امیر عباس، راسخ فاطمه، باغیان علیرضا. نقش فعالیت بدنی بر فاکتورهای خونی، نیمرخ چربی و آنزیمهای کبدی کارگران کارخانه کاشی (مطالعه موردی). فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1399; 12 (2) :47-58
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1064-fa.html
استادیار فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی، دانشگاه پیام نور، تهران ، ایران ، Dashty54@gmail.com
متن کامل [PDF 743 kb]
(610 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1722 مشاهده)
متن کامل: (2830 مشاهده)
نقش فعالیت بدنی بر فاکتورهای خونی، نیمرخ چربی و آنزیمهای کبدی کارگران کارخانه کاشی (مطالعه موردی)
محمدحسن دشتی خویدکی*[1]، امیر عباس مینایی فر2، فاطمه راسخ2، علیرضا باغیانی3
چکیده
مقدمه: استنشاق ذرات گرد و غبار، مستعد ابتلا به بیماریهای مزمن هستند و تمرینات منظم ورزشی سبب کاهش خطر عوامل قلبی عروقی و بهبود متغیرهای خونی میشود از اینرو، هدف از این تحقیق بررسی نقش فعالیت بدنی بر فاکتورهای خونی، نیمرخ چربی و آنزیمهای کبدی کارگران کارخانه کاشی است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی میباشد، 70 نفر از کارگران که شرایط حضور در مطالعه را داشتند، بر اساس روش نمونهگیری در دسترس در محل طبکار انتخاب شدند. از این تعداد، بر اساس پرسشنامه بک تعداد 15 نفر در گروه غیرفعال و 15 نفر در گروه فعال قرار گرفتند. بعد از گذشت 12 ساعت ناشتا از کارگران مقدار ده میلیلیتر خون سیاهرگی برای بررسی متغیرهای بیوشیمیایی فاکتورهای خونی (گلبولهای قرمز خون، هماتوکریت، هموگلوبین، گلبولهای سفید خون)، نیمرخ چربی (کلسترول و تریگلیسیرید) و آنزیمهای کبدی (آلانین آمینو ترانسفراز ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلکالین فسفاتاز (ALP) در آزمایشگاه طبکار شهرستان میبد انجام شد و برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS23 استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد، گلبولهای قرمز خون (003/0p =)، هموگلوبین (034/p=) در گروه فعال نسبت به گروه غیرفعال، بهطور معنیداری بیشتر بود. همچنین تریگلیسیرید (025/ p=)، کلسترول (042/0 p=) و آنزیمهای کبدی، (011/0=p)ALT و AST (047/0=p) بهصورت معنیداری کمتر بود.
نتیجهگیری: به نظر میرسد فعالیت ورزشی میتواند عاملی اثرگذار بر بهبود فاکتورهای خونی، آنزیمهای کبدی و نیمرخ چربی در کارگران داشته باشد و با توجه به نتایج این تحقیق کارگران کارخانه کاشی میتوانند با حداقل فعالیت بدنی نتایج مطلوبی را در بهبود متغیرهای تحقیق داشته باشند.
واژههای کلیدی: کارگران، ورزش، فاکتورهای خونی، نیمرخ چربی، آنزیمهای کبدی
مقدمه
هم گام با پیشرفت صنایع در کشورهای در حال توسعه، آلودگی هوا تهدیدی جدی برای سلامت عمومی جامعه قلمداد شده و ازاینرو در زمره مسائل مهم زیستمحیطی و بهداشتی در اینگونه جوامع قرار گرفته است (1). سالانه 3 میلیون نفر در اثر مواجهه با آلایندههای هوا جان خود را از دست میدهند که 90 درصد آنها در کشورهای توسعهیافته زندگی میکنند. با این وجود هنوز تماس انسان با این آلایندهها در محیطهای شغلی و مسکونی وجود دارد و وضعیت کیفیت هوا در داخل ساختمانها و محیط بیرون روز به روز وخیمتر میشود (2). در طول دو دهه اخیر صنعت کاشی و سرامیک رشد چشمگیری در ایران داشته است و بالطبع افراد زیادی در این صنایع مشغول بکار شدهاند که به علت استنشاق ذرات گرد و غبار، مستعد ابتلا به بیماریهای مزمن هستند (2). گازهای خروجی عوارضی مانند کاهش ظرفیت حمل اکسیژن خون در اثر ترکیب با هموگلوبین، حمله قلبی، تجزیه فیبرین، عملکرد نامناسب ششها و کاهش عمق تنفس، افزایش بیماریهای قلبی- عروقی و تغییر ضریب تیرگی را در پی خواهند داشت (3).
علاوه بر این، استنشاق ذرات گرد و غبار توسط جریان لنف ریوی خارج شده و وارد خون شده و در کل بدن توزیع میشوند. به علت نفوذپذیری بالای میکرووازکولار سینوزوئیدهای کبدی، تراکم فیبر در کبد بالا میباشد (4). وجود ذرات گرد و غبار در چندین اندام خارج ریوی هم چون کلیه، قلب، کبد، طحال، غدد آدرنال و پانکراس ثابت شده است (5). پس کبد بهعنوان یک اندام سمزدا مورد هدف بوده و ممکن است باعث اختلال در عملکرد کبد شوند (6) و تغییرات آنزیمهای سرمی، شاخص مناسبی برای تعیین صدمهها، تخریب بافتی و سلولی است (7).
از طرفی، توسعه علوم مختلف پیشرفت تکنولوژی و صنعتی شدن جوامع، سبک زندگی بشر امروزی را تغییر داده است. یکی از عوارض زندگی ماشینی که روز به روز نمایان میشود. عدم تحرک و کاهش فعالیتهای بدنی است درحالیکه نیاز طبیعی انسان به حرکت و فعالیت همیشه پابرجا است و همچون نیازهای دیگر امری ضروری است. عدم فعالیت بدنی یکی از عوامل خطرساز قلبی و عروقی است و احتمالاً فعالیت بدنی بهطور آشکار میتواند بهعنوان یک پیشگوی قوی برای بیماری قلبی عروقی، دیابت و همه علل مرگومیر باشد. بدین لحاظ ورزش بهعنوان وسیلهای برای سلامتی و تفریح باید مدنظر قرار گیرد و بهعنوان عامل نقشآفرین جهت پیشگیری یا معالجه برخی از بیماریها از آن بهرهبرداری شود (8). در افرادی که ورزش نمیکنند، احتمال ابتلا به پرفشاری خون، بیماری قلبی عروقی، دیابت، چاقی، پوکی استخوان، سرطان کولون، پستان، پروستات و ریه، افسردگی، ضعف عضلانی و بالا رفتن کلسترول خون بیشتر است (9) و فعالیت بدنی منظم بهطور قابلتوجهی بر وضعیت چربی تأثیر دارد و تحقیقات نشان داده صرفنظر از استقامت و یا قدرت، ورزشکاران سطح پایینتری از TC، LDL-C و TG و سطح بالاتری از HDL-C دارند (10).
سیستم گردش خون، رساندن اکسیژن و مواد جذبشده از دستگاه گوارش به بافتها و انتقال دیاکسید کربن را به ریه و سایر محصولات متابولیکی را به کلیهها به عهده دارد. این سیستم هورمونها و سایر عوامل تنظیمکننده عملکرد سلولها را در بدن توزیع میکند و نقش مهمی را در هموستاز بدن ایفا میکند (11). خون از یک مایع غنی از پروتئین به نام پلاسما تشکیلشده است. عناصر سلولی خون یعنی گلبولهای سفید، گلبول قرمز و پلاکتها در پلاسما غوطهورند. 8 در صد کل وزن بدن را خون تشکیل میدهد. عوامل خونی و در رأس آن گلبول قرمز و هموگلوبین، وظیفه نقل و انتقال مواد مغذی و اکسیژن برای بافتهای فعال و حمل مواد زائد و دیاکسید کربن از بافتها را به عهده دارد (12). Karakoc و همکاران افزایش معناداری در هموگلوبین و میانگین حجم پلاسمایی به دنبال 90 دقیقه تمرین استاندارد فوتبال مشاهده کردند، ولی تغییر معناداری در تعداد گلبول قرمز و پهنای توزیع گلبول قرمز مشاهده نکردند (13). در تحقیقی موسوی زاده و همکاران کاهش معناداری در هماتوکریت،هموگلوبین ،گلبولهای قرمز خون، آهن سرم، درصد تراکم ترانسفرین و فریتین سرم در دختران ورزشکار مشاهده کردند، اما آنان هیچ تغییری معناداری در شاخصهای گلبولهای قرمز خون شامل mean corpuscular volume (MCV)، mean corpuscular hemoglobin (MCH) و mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) مشاهده نکردند(14).اثر مثبت فعالیت طولانیمدت بر نیمرخ لیپیدی کاملاً شناخت شده است. بیشتر محققان معتقدند که فعالیت بدنی از نوع هوازی با شدت متوسط، حتی اگر در حد کمی در هفته انجام گیرد، کاهش بتا لیپوپروتئین و تریگلیسیرید را در پی دارد (15). علاوه بر این معمولاً افرادی که در فعالیتهای ورزشی شرکت میکنند، سالمتر هستند. در افرادی که ورزش نمیکنند، احتمال ابتلا به پرفشاری خون، بیماری قلبی عروقی، دیابت، چاقی، پوکی استخوان، سرطان کولون، پستان، پروستات و ریه، افسردگی، ضعف عضلانی و بالا رفتن کلسترول خون بیشتر است. نداشتن فعالیت ورزشی، مهمترین علت مرگ، بیماری و ناتوانی است(9) ازاینرو فعالیتهای بدنی برای سلامتی ضروری است و ارگانهای بدن انسان در صورت داشتن تمرینات بدنی معتدل و مستمر، سلامتی خود را حفظ نموده، قوی شده، سرعت عمرش کاهش پیدا کرده، و عمرش طولانی میگردد و چنانچه فعالیت بدنی از زندگی روزمرهی انسان دور شود، دستگاههای بدن تنبل و آماده پذیرش بیماریهای گوناگون میگردد (16). بدون شک ارتباط بین مصرف انرژی با فعالیتهای جسمانی و ورزشی یکی از قویترین دلایل سودمندی ورزش برای درمان بیماری کبد چرب است (17).
ازآنجاکه با بررسی و جستجوها صورت گرفته، تحقیقاتی در خصوص کارگران فعال و غیرفعال بلاخص بروی نقش فعالیت بدنی بر فاکتورهای خونی، نیمرخ چربی و آنزیمهای کبدی کارگران کارخانه کاشی دیده نشده است.
روش بررسی
این تحقیق یک مطالعه کاربردی و مقطعی بوده که به روش میدانی انجام شده است. جامعه آماری در این مطالعه بهصورت موردی و با توجه به همکاری مدیران کارخانه، شامل کلیهی کارگران کارخانههای کاشی ستاره و کمیا میبد بود. شرط حضور در این مطالعه عدم ابتلا به بیماریهایی مثل سرطان ریه، بیماریهای قلبی (شامل انفارکتوس قلبی، ایسکمی میوکارد و آریتمی قلبی)، عدم پیشینۀ بیماریهای تنفسی، آسیب ریوی، جراحی قفسه سینه، دفع خلط خونی فعال، فشارخون کنترل نشده و یا ابتلا به سرماخوردگی، استعمال سیگار (در چند روز قبل از مطالعه)، بیماریهای مزمن کبدی، گوارشی، کلیوی و دستگاه عصبی مرکزی بود که بعد از بررسی پرونده پزشکی و مصاحبه حضوری و همچنین رضایت کامل تعداد 110 نفر از کارگران کارخانه انتخاب شدند. سپس پس از توضیح در مورد مراحل تحقیق و مفاهیم مورد نیاز و کسب رضایتنامه کتبی در این مطالعه، فرم اطلاعات فردی (شامل قد، وزن، سن و سابقهی کار) در اختیار آنان قرار گرفت. سپس پرسشنامه بک برای تعیین میزان فعال یا غیرفعال بودن توسط شرکتکنندهها تکمیل و بعد از بررسی و پالایش بهصورت تصادفی به دو گروه 15 نفره فعال و غیرفعال تقسیم شدند. همچنین در مورد گمنام بودن و حفظ اسرار و رعایت حریم شخصی به افراد موردمطالعه اطمینان کافی داده شد.
خونگیری: بعد از آماده شدن مقدمات کار و گذشت 12 ساعت از آخرین وعده غذایی آزمودنیها، از دست چپ هر آزمودنی مقدار ده میلیلیتر خون سیاهرگی برای بررسی متغیرهای بیوشیمیایی هردو گروه در آزمایشگاه طب کار شهرستان میبد انجام شد. برای انجام خونگیری از آزمودنیها خواسته شد تا در حالت نشسته و در وضعیت استراحت خون از دست چپ (بین ساعت 8 تا 10 صبح) گرفته و برای تجزیه و تحلیل چربیها و لیپوپروتئینهای خون توسط کیتهای مخصوص شرکت زیستشیمی و با استفاده از دستگاه اتو آنالایزر 2000 Elan بهصورت تمام اتوماتیک صورت گرفت و برای اندازهگیری آنزیمهای کبدی از کیت تشخیص کمی (پارس آزمون) آنزیمهای کبدی ALP،AST،ALT به روش اسپکتروفتومتری استفاده شد. میزان فعالیت آنزیمها برحسب واحد بینالمللی در لیتر (IU/L) ثبت شد که در شکل 1 بهصورت فلوچارت نشان داده شد. متوسط دمای محل خونگیری معادل 24 درجه سانتی گراد بود.