Ethics code: IR.SBMU.PHNS.REC.1397.019
Kavousian M, Salehi Sahlabadi A, Jafari M J, Khodakarim S, Rabiei H. Investigation of work ability index (WAI) and its relationship with maximal aerobic capacity (VO2max) among cement industry employer. tkj 2020; 12 (2) :36-46
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1071-fa.html
کاوسیان مریم، صالحی سهل آبادی علی، جعفری محمد جواد، خداکریم سهیلا، ربیعی حدیثه. بررسی شاخص توانایی انجام کار (WAI) و ارتباط آن با حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max) در بین کارکنان یک صنعت سیمان. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1399; 12 (2) :36-46
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1071-fa.html
گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکدۀ بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، asalehi529@sbmu.ac.ir
متن کامل [PDF 958 kb]
(774 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2288 مشاهده)
متن کامل: (2211 مشاهده)
بررسی شاخص توانایی انجام کار (WAI) و ارتباط آن با حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max) در بین کارکنان یک صنعت سیمان
مریم کاوسیان1، علی صالحی سهلآبادی2[*]، محمدجواد جعفری3، سهیلا خداکریم4، حدیثه ربیعی1
چکیده
مقدمه: با توجه به اهمیت انطباق توانمندیهای فیزیکی و روانی کارگران بر نیازهای شغلی آنان؛ سنجش میزان توانایی کار، حفظ و ارتقاء آن به یک امر بسیار مهم تبدیلشده است. این مطالعه با هدف بررسی شاخص توانایی کار (WAI) و بررسی ارتباط با آن حداکثر اکسیژن مصرفی (Vo2max) در یکی از شرکتهای تولید سیمان انجام شد.
روش بررسی: مطالعه مقطعی در بین 130 نفر از کارکنان شاغل در یک شرکت سیمان در سال 1397 در ایران انجام شد. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد شاخص توانایی کار، آزمون تست پله کوئین برای حداکثر اکسیژن مصرفی و یک پرسشنامه طراحی شده توسط محققان (عوامل اجتماعی-جمعیت شناختی و مرتبط با کار) استفاده شد. بهمنظور تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS ویرایش 21 استفاده شد.
نتایج: میانگین شاخص توانایی کار در مطالعه حاضر برابر با 64/4±52/39 محاسبه گردید. در بین متغیرهای جمعیت شناختی و مرتبط با کار مورد مطالعه، فعالیت ورزشی (04/0 > P) و کیفیت خواب (001/0 >P ) و سابقه کاری (046/0 >P ) ارتباط معنیداری با WAI داشتند. ارتباط معنیدار مثبتی بین میانگین نمره WAI و Vo2max وجود داشت (05/0P <، 21/0 = r). مدلسازی رگرسیونی حاکی از آن بود که Vo2max تنها پیشبینیکننده معنیدار WAI بود.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر، برای کنترل و ارتقای سطح توانایی کار، برنامههای مداخلهای شغلی باید بر ارتقای کیفیت خواب و افزایش فعالیت ورزشی کارکنان متمرکز شود. همچنین با توجه به ارتباط مثبت Vo2max بر WAI پیشنهاد میشود با توجه به بارکاری شغل، کارکنانی انتخاب شوند که از نظر ظرفیت هوازی متناسب با آن باشند.
واژههای کلیدی: شاخص توانایی انجام کار، حداکثر اکسیژن مصرفی، صنعت سیمان
مقدمه
درﺻﺪ ﺑﺎﻻیﯽ از آسیبهای اﺳﮑﻠﺘﯽ ﻋﻀﻼﻧﯽ ﻣﻌﻤﻮﻻً ﻣﺮﺑﻮط ﺑـﻪ ﻋﺪم ﺗﻨﺎﺳﺐ ﻓﯿﺰیﮑﯽ اﺳﺖ. ﺑا ﺳﻨﺠﺶ ویژگیهای ﻓﯿﺰیﻮﻟﻮژیﮏ اﻧﺴﺎن، ﻋﻼوه ﺑــﺮ ﺣﻔﻆ ﺗﻨﺪرﺳﺘﯽ و ﺗﻮاﻧﺎیﯽ ﺟﺴﻤﯽ، ﻣﯿﺰان ﺗﻮﻟﯿﺪ و بهرهوری ﻧﯿﺰ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ (1). در بسیاری از کشورها از جمله ایران نیروهای کاری به سرعت در حال مسن شدن هستند که اگر توانمندیهای فیزیکی و روانی کارگران منطبق بر نیازهای شغلی آنان نباشد، باعث بروز مشکلات ایمنی و بهداشتی، کاهش تولید و افزایش هزینههای مربوط به برکناری کارگران میشود. در همین راستا سنجش میزان توانایی کار، حفظ و ارتقاء آن بهعنوان موضوعی بسیار مهم مطرح است (2, 3). همچنین ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﭘﯿﺸﯿﻦ ﻧﺸﺎن دادهاند ﮐﻪ ﻋﺪم ﺗﻄﺎﺑﻖ ﺑﯿﻦ ﺗﻮاﻧﺎیﯽ ﺷﺎﻏﻞ ﺑﺎ ﻧﯿﺎزﻫﺎی ﺟﺴﻤﯽ و رواﻧﯽ ﺷﻐﻞ وی، ﺳﺒﺐ ﺑﺮوز ﭘﯿﺎﻣﺪﻫﺎیﯽ ﻧﻈﯿﺮ ﻣﺸﮑﻼت ایﻤﻨﯽ و ﺑﻬﺪاﺷﺘﯽ، اﺧﺘﻼﻻت اﺳﮑﻠﺘﯽ ﻋﻀﻼﻧﯽ، بیماریهای ﻗﻠﺒﯽ-ﻋﺮوﻗﯽ، اﺧﺘﻼﻻت رﻓﺘﺎری، ﻣﺸﮑﻼت ﮔﻮارﺷﯽ، ﺧﺴﺘﮕﯽ، ﮐﺎﻫﺶ ﮐﯿﻔﯿﺖ زﻧﺪﮔﯽ، ﮐﺎﻫﺶ اﻧﮕﯿﺰه، اﻓﺰایﺶ ﻏﯿﺒﺖ از ﮐﺎر و هزینههای ﻏﺮاﻣﺖ ﮐﺎرﮐﻨﺎن و ﮐﺎﻫﺶ ﺗﻮﻟﯿﺪ و بهرهوری خواهد شد(6-4). لذا در همین راستا سنجش میزان توانایی کار، حفظ و ارتقاء آن بهعنوان موضوعی بسیار مهم مطرح است و ازآنجاییکه یکی از مشکلاتی که صنعت امروزه با آن روبرو است، خروج زودرس کارگران از محیط کار میباشد، در سالهای اخیر ارتقاء توانایی کار بهعنوان یکی از مؤثرترین روشهایی که از ناتوانی ناشی از کار و بازنشستگی زودرس جلوگیری میکند، شناخته شده است (7).
تاکنون مدلهای مختلف کمی و کیفی برای اندازهگیری و سنجش توانایی کار شاغلین ارائهشده است. برخی از آنها با استفاده از پارامترهای فیزیولوژیکی مانند تغییرات ضربان قلب، حداکثر اکسیژن مصرفی (Vo2max) و مبتنی بر روشهای دستگاهی و بهصورت مستقیم و غیرمستقیم اندازهگیری میشود (8). حداکثر ظرفیت هوازی که معادل حداکثر اکسیژن مصرفی Vo2max است. این میزان برابر با مقدار اکسیژنی است که در یک دقیقه در زمان انجام کار با حداکثر توانایی و قدرت، تنفس میگردد و معمولاً با دو واحد کیلوکالری بر دقیقه و میلیلیتر در کیلوگرم در دقیقه سنجیده میشود (9). متداولترین روش مورد استفاده برای برآورد حداکثر اکسیژن مصرفی روشهای سـنجش توان فیزیکی، تست ورزش و ارگومتر میباشد ولی در بسیاری از موارد که امکانات استفاده از این روشها در مکانهای صنعتی وجود ندارد. تحت چنین شرایطی میتوان از تست پله بهعنوان روش جایگزین اسـتفاده کرد (10). در مجموع ارزیابی، Vo2max با توجه به سختیهای اندازهگیری، کمتر مورد استقبال کارکنان قرار میگیرد و همچنین این روش برای جمعیت بزرگ، نمیتواند روش کارآمدی باشد. البته بررسی Vo2max تنها راه شناسایی توانایی کاری افراد نمیباشد و راههای دیگری برای سنجش توانایی وجود دارد که میتواند تکمیلکننده این روش باشد.
یکی دیگر از روشهای سنجش توانایی کارگران، شاخص توانایی کار (Work Ability Index (WAI)) است که در سالهای اخیر توجه زیادی به آن شده است (11). این شاخص افزون بر جنبه سلامتی فرد به دیگر جنبههای فیزیکی، روانی و اجتماعی افراد میپردازد و بهعنوان یک شاخص کلیدی جهت اندازهگیری توانایی انجام کار در کارگران در نظر گرفته میشود (12). در این مدل توانایی انجام کار برای هر رده شغلی بهصورت مجزا و بر اساس وضعیت سلامتی هر نفر تعیین میشود. همچنین در این مدل سلامت یکی از اجزای مهم توانایی کار است و جزو فاکتورهای تعیین کننده آن نمی باشد. توانایی انجام کار در این مدل بهصورت «درجهای که در آن کارگر بر اساس سطح سلامتی خود از نظر فیزیکی و یا ذهنی قادر است با نیازهای شغلی سازگار شود» تعریف میشود (8).
یکی از مهمترین ویژگیهای کارگران توانایی انجام کاری میباشد که باعث بهرهوری و افزایش سرمایه سازمان خواهد شد. ارزیابی صحیح توانایی جسمانی کارکنان از دیدگاه اقتصادی برای کارفرمایان اهمیت زیادی دارد و یکی از راههای افزایش بهرهوری منابع انسانی در سازمانها و صنایع میباشد (13). ازآنجاکه کار در صنایع سیمان، کاری فیزیکی است و نیازمند توانایی جسمی و فیزیکی مناسبی از طرف کارگران میباشد، در نتیجه شناسایی و بررسی توان بدنی و مصرف اکسیژن کارگران از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین با توجه به اهمیت کاربردی ارزیابی توانایی کار برای شناسایی و ارزیابی اثرات متقابل شرایط و محیط کار بر روی وضعیت سلامت کارگران و کارکنان در محیطهای کاری، بهویژه در محیطهای چالشزایی همچون صنایع سیمان، این مطالعه با هدف بررسی شاخص توانایی انجام کار و بررسی ارتباط با آن حداکثر اکسیژن مصرفی در یکی از شرکتهای تولید سیمان انجام شد.
روش بررسی
طرح تحقیق و جمعیت مورد مطالعه
پژوهش حاضر از نوع مقطعی و توصیفی- تحلیلی است که در سال 1397 در یک شرکت صنعتی سیمان با پرسنل مرد انجام شد. معیار انتخاب نمونهی آماری داشتن سابقه کار بیش از یک سال بود. در مجموع 150 نفر از کارکنان شرکت دارای شرایط ورود به مطالعه بودند که در این بین 130 از آنها در مطالعه شرکت نمودند. برای جمعآوری دادهها مربوط به توانایی انجام کار کارکنان از پرسشنامه WAI و برای تعیین Vo2max از تست پله کوئین استفاده گردید. برای برآورد Vo2max آزمونهای متفاوتی بهصورت آزمایشگاهی، میدانی و پرسشنامهای ابداعشدهاند که هرکدام از آنها مزایا و معایبی دارند. آزمونهای آزمایشگاهی نیازمند محیط آزمایشگاهی مجهز هستند که دسترسی نداشتن بیشتر محققان، گران بودن این ابزار و همچنین عملی نبودن اجرای این آزمونها در هر شرایطی باعث روی آوردن محققان به آزمونهای میدانی شده است. یکی از این آزمونهای میدانی، تست پله کوئین است که نیازی به تمرین قبلی ندارد و برای هر شخصی در هر مکانی میتواند آن را انجام داد (14). از اینرو برای سهولت در بررسی Vo2max شرکتکنندگان مطالعه حاضر از تست پله کوئین استفاده شد.
قبل از توزیع پرسشنامه در ارتباط با نحوهی پاسخ دادن سؤالها به افراد مورد مطالعه آموزشهای لازم داده شد. همچنین قبل از انجام تست پله افرادی که دارای اختلالات اسکلتی عضلانی زانو یا مشکلات تنفسی و قلبی بودند از مطالعه خارج شدند. سپس بر اساس مقدمه کوتاه و توضیح چگونگی نحوه تکمیل پرسشنامه، کارگران نسبت به تکمیل آن اقدام نمودند. در تحقیق حاضر از پرسشنامههای بینام استفاده شد و تجزیه و تحلیل آنها بهصورت جمعی انجام شد. در آخر از تمامی شرکتکنندگان فرم رضایتنامه کتبی گرفته شد.
ابزار جمعآوری اطلاعات
نسخه فارسی پرسشنامه WAI
این ابزار برای سنجش توانایی کار افراد در محیطهای شغلی طراحیشده است که توسط انستیتو تحقیقات بهداشت شغلی فنلاند توسعه دادهشده است. امتیاز WAI از مجموع امتیازات حاصله برای گویههای موجود در هفت حیطه به دست میآید (15). این حیطهها شامل توانایی شغلی فعلی در مقایسه با بهترین دوره زندگی، توانایی شغلی در ارتباط با نیازهای جسمی و روانی شغلی، تعداد بیماریهای فعلی تشخیص داده شده توسط پزشک، برآورد فردی از اختلال ایجادشده در انجام کار به علت بیماری، مرخصی استعلاجی در طول 12 ماه گذشته، پیشبینی فرد از توانایی شغلیاش در طی دو سال آینده و قابلیتهای ذهنی و فکری میباشد. امتیاز شاخص توانایی کار بین 49-7 است که بهترین برآورد ممکن از شاخص، امتیاز 49 و بدترین امتیاز 7 است. امتیازدهی به چهار کلاس کیفی شامل ضعیف (27-7)، متوسط (36-28)، خوب (43-37) و عالی (49-44) تقسیم میگردد.
تست پله برای سنجش بیشترین ظرفیت هوازی
از آزمونهای مهم برای سنجش استقامت قلبی-عروقی آزمون پله کوئین است. این آزمون توسط Mcardle و همکاران در سال 1972 ارائهشده است (16). دستگاه پله کوئین شامل یک عدد پله، جعبه کنترل، دستگاه پالس اکسی متر و آداپتور 5/7 ولت است. برای اجرای این آزمون، جعبهای مکعب شکل به ارتفاع 3/41 سانتیمتر انتخاب نموده و از آزمودنی خواسته میشود که بهطور ریتمیک بر روی پله رفته و دوباره پائین بیاید. ریتم مورد استفاده برای این آزمون برای آقایان 24 و برای خانمها 22 گام بر دقیقه است. حرکت بهاینترتیب انجام میگیرد که اول یکپا روی پله قرارگرفته سپس با پای دیگر باید به بالای جعبه یا پله رفت. پسازاینکه شرکتکننده کاملاً در روی پله ایستاد مجدداً همان پای اول را پائین گذاشته سپس با پای بعدی به حالت اولیه برمیگردد (بالارفتن پای اول + بالا رفتن پای دوم+ پایین آمدن پای اول+ پایین آمدن پای دوم). این بالا و پائین رفتنها باید بدون مکث و در زمان ۳ دقیقه انجام گیرد (شکل 1). پس از پایان زمان تعیین شده فرد مورد نظر روی پله نشسته و بلافاصله بعد از 5 ثانیه استراحت، تعداد ضربان قلب او برای مدت یک دقیقه اندازهگیری و سپس ظرفیت هوازی فرد محاسبه میشود.
- =33/111 - ) (ضربان قلب × 42/0