Ethics code: GMU.REC.1392.49
Baloochi Beydokhti T, Ghadimifar A, Mohammadi M, SoleimaniMoghaddam R. Prevalence of foot varicose veins in hairdressers and some related factors in Gonabad. tkj 2021; 13 (1) :15-23
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1105-fa.html
بلوچی بیدختی طاهره، قدیمی فر ابوالفضل، محمدی مرضیه، سلیمانی مقدم رسول. بررسی شیوع واریس پا و برخی عوامل مرتبط با آن در آرایشگران شهرستان گناباد. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1400; 13 (1) :15-23
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1105-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی زابل ، rasool.solaimani@yahoo.com
متن کامل [PDF 597 kb]
(473 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1029 مشاهده)
متن کامل: (1049 مشاهده)
بررسی شیوع واریس پا و برخی عوامل مرتبط با آن در آرایشگران شهرستان گناباد
طاهره بلوچی بیدختی[1]، ابوالفضل قدیمیفر[2]، مرضیه محمدی[3]رسول سلیمانیمقدم[4]*
چکیده
مقدمه: وضعیتهای بدنی حین کار و شرایط شغلی از جمله عوامل خطر مهمیاند که موجب افزایش شیوع واریس میشوند. از جمله این وضعیتها ایستادنهای طولانی مدت و حالتهای جسمی خسته کنندهاند که در حرفۀ آرایشگری اجتناب ناپذیرند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط شیوع واریس پا با عوامل شغلی و دموگرافیک در آرایشگران است.
روش بررسی: در این مطالعۀتوصیفی-همبستگی، 90 نفر از آرایشگران شاغل در شهرستان گناباد در سال 1394 به روش تصادفی بررسی شدند. نمونهها پس از پرکردن پرسشنامۀ اطلاعات دموگرافیک، بر اساس معیار CEAP (یافته بالینی، علت شناسی، یافته آناتومیکی، پاتوفیزیولوژی) معاینه شدند. اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای مجذورکای، فیشر و t تست مستقل با استفاده از نرمافزارSPSS ورژن 16 در سطح معناداری 05/0>p تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: از 90 نفر، 45 نفر از واحدهای پژوهش مرد و 45 نفر زن بودند و (8/77 درصد) میانگین ساعت کاری بیشتر از 6 ساعت داشتند. اکثر مردان مورد مطالعه (1/51 درصد) و زنان مورد مطالعه (3/53 درصد) از نظر واریس کل اندام های تحتانی، واریس هر دو اندام داشتند. ارتباط بین وریدهای واریسی پای آرایشگران و تحصیلات (031/0=P)، سابقه کار (043/0=P)، ورزش منظم (012/0=P)، مصرف دخانیات (009/0=P) معنیدار بود.
نتیجهگیری: نتایج مطالعۀ حاضر نشان دهندۀ شیوع بالای واریس اندام تحتانی آرایشگران است. از آنجا که این اختلال موجب ناراحتیهای جسمی و از کارافتادگی فراوانی میشود و میتواند بر کار آرایشگران تأثیر بگذارد، بنابراین کنترل خطر و پیشگیری از این عارضه ضروری به نظر میرسد.
واژههای کلیدی: وریدهای واریسی، پا، آرایشگران
مقدمه
بیماریهای مزمن وریدی یکی از بیماریهای شایع در جهان به خصوص در اروپای غربی و آمریکا و همچنین یکی از مشکلات شایع در کشورهای در حال رشد و کشورهای توسعه یافته است (1, 2). وریدهای واریسی وریدهای سطحی متسع و دارای پیچ و خماند که ناشی از نقص ساختمانی و عملکردهای وریدهای صافن و یا ناشی از ضعف ذاتی دیواره وریدی یا به ندرت ناشی از فیستولهای شریان-وریدی هستند. بیش از 20 میلیون فرد بالغ آمریکایی به بیماری وریدی واریسی مبتلا بوده و این بیماری باعث ایجاد یک حالت ناخوشی میشود که در نتیجه کاهش عملکرد بیمار را به دنبال دارد. این وریدها با تورم پا، درد، درماتیت، فلبیت و زخم ارتباط دارند (3).
چون پمپاژ خون بالا با انقباض عضلات صورت میگیرد، بنابراین حالت ایستاده برای بیماران دچار واریس از راه رفتن بدتر است، بنابراین در این حالت فشار هیدرودینامیک کمکی به تخلیه خون نمیکند از این رو شغل بیمار میتواند جزء عوامل تشدید کنندهی بیماری باشد (4). واریس پا شایعترین بیماری عروق انسانی است که حدود 20-10 درصد جمعیت را مبتلا میکند. بیشترین میزان شیوع واریس در زنان بین 49-40 سالگی برآورد شده است. حدود 15% از بزرگسالان در ایالات متحدۀ آمریکا مبتلا به رگهای واریسی هستند (5, 6). واریس اندام تحتانی از شایعترین عوارض نارسایی مزمن است که حدود 25% زنان و 15% مردان را درگیر میکند. بیماریهای وریدی یک بیماری شایع مراجعه کننده به پزشکان در اروپای غربی و ایالات متحده آمریکا است. تخمین شیوع واریس در زنان از 73-1 درصد و در مردان 56-2 درصد گزارش شده است. وریدهای مزمن یا واریس پا عموماً با شیوع بالا در جمعیتهای اروپای غربی و آمریکا اتفاق میافتد و شیوع با گستردگی از 56-2 درصد در مردان و 60-1 درصد در زنان تخمین زده میشود (7-9). ریسک فاکتورهای واریس پا شامل: سرفه مزمن، یبوست، تاریخچه فامیلی بیماریهای وریدی، جنس مؤنث، چاقی، سن بالا، حاملگی و ایستادنهای طولانی مدت است. غیر از دو ریسک فاکتور مهم سن و جنس مؤنث عواملی مانند چاقی، فعالیت بدنی، ایستادنهای طولانی مدت و پوشیدن لباسهای تنگ در بروز واریس نقش دارند (10, 11).
شرایط شغلی و وضعیت بدنی هنگام کارکردن، از جمله عوامل خطرزای مهمی هستند که میزان ابتلا به واریس را افزایش میدهد و واریس پا از جمله مشکلاتی است که در بعضی از افراد که به مقتضای شغلشان مجبورند مدت طولانی سرپا بایستند دیده میشود (12). عدم کفایت وریدهای پا به افزایش فشار وریدی اندام تحتانی ختم میشود که میتواند منجر به تغییرات پوستی تا زخمهای شدید شود (13). افزایش فشار و یا ضعف در ساختار وریدها به عنوان عامل مهمی در ایجاد بیماری مطرح است (14). علاوه بر ظاهر بدشکل اندام تحتانی، بیماران مبتلا به وریدهای واریسی اغلب از درد، سنگینی و خستگی زودرس پای گرفتار شکایت میکنند این علایم با ایستادن و نشستن طولانی مدت بدتر میشوند. نشانههای وخیمتر شامل ترومبوفلبیت، هایپرپیگمانتاسیون، لیپودرمواسکلروزیس، زخم و خونریزی از وریدی نازک شده، است (4). در بعضی از مطالعات گزارش شده است (14-17) که آن دسته از مشاغلی که فعالیتهای اورتواستاتیک بیشتر دارند، ممکن است شیوع و شدت واریس را افزایش دهند. البته بعضی از محققان تأثیر این فعالیتها را قبول ندارند (18, 19).
اختلالات اسکلتی-عضلانی یکی از عوامل شایع آسیبهای شغلی و ناتوانی در کشورهای صنعتی و کشورهای در حال توسعه است (20, 21). کار کردن در وضعیتهای سخت و ناراحت کننده موجب ناراحتیهای زودگذر در تمام اعضای بدن میشود و چنانچه فرد در مدتهای طولانی مدت در این وضعیتها مشغول به کار شود ممکن است منجر به ناراحتیهای دیگری در بافت عضلانی-اسکلتی یا اعصاب محیطی شده و در نهایت موجب از کارافتادگی او شود، همچنین شکایت اصلی افرادی که به طور مداوم در وضعیت ایستاده کار میکنند در نواحی پاها و ناحیۀ پائین کمر افراد است (22). صنعت آرایشگری در سالهای گذشته گسترش چشمگیری داشته است. به طوری که در کشور فرانسه 70000 سالن آرایش با حدود 160000 آرایشگر وجود دارد (23). عمل آرایشگری توسط فرآیندهای وقتگیر و چند مرحلهای مشخص شده است. علاوه بر شستشوی سنتی و اصلاح، آرایشگرها معمولاً رنگ رزی سفید کردن، مرتب کردن موها و ... را در محیط شغلی خود انجام میدهند. از این رو، این افراد به احتمال زیاد در روز در معرض انواع مخاطرات بالقوه برای سلامتی از جمله عوامل بیولوژیک، شیمیایی و مشکلات ارگونومیکی در محیط شغلی خود هستند. علاوه براین، حفاظت ناکافی و عدم توجه به اصول ارگونومیک از عواملی است که در اغلب موارد مرتبط با توسعه آسیبهای شغلی مربوطه است. بیماریهای مزمن احتمالی و از دست دادن شغل به علت بیماریهای مزمن از نگرانیهای عمدۀ اقتصادی برای آرایشگران است (24). کار جزء جدانشدنی زندگی انسان است؛ لیکن به موازات گسترش علوم و تکنولوژی عوارض و بیماریهای شغلی نیز افزایش یافته است. در حرفۀ آرایشگری به دلیل وجود حرکات تکراری، کار طولانی مدت در وضعیتهای ایستاده و وضعیتهای غلط کاری احتمال بروز ناراحتیهایی وجود دارد (25).
جهت انجام کار، برای آرایشگران ایستادن طولانی مدت اجتنابناپذیر است. در یک نظرسنجی از آرایشگران شهر تهران نشان داد که شیوع واریس بین 62-35 درصد است (26). هدف از انجام این پژوهش تعیین شیوع وریدهای واریسی در بین آرایشگران زن و مرد ساکن شهرستان گناباد بود.
روش بررسی
این پژوهش یک مطالعۀ تحلیلی مقطعی است. 90 نفر از آرایشگران زن و مرد شهرستان گناباد در سال 1394 به عنوان واحدهای پژوهش انتخاب شدند. با در نظر گرفتن خطای 05/0 و سطح اطمینان 95% حجم نمونۀ کل 90 نفر برآورد شد.
N=