Research code: 330098062
Ethics code: IR.AJUMS.REC.1399.768
Shirali G, Jafari B, Raoufian F. Identification and evaluation of human errors of Epoxy control room operators of a pipe Mill company using HEC technique. tkj 2021; 13 (3) :57-66
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1136-fa.html
شیرالی غلامعباس، جعفری بهنوش، رئوفیان فاطمه. شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی اپراتورهای اتاق کنترل اپوکسی یک شرکت لوله سازی با استفاده از تکنیک HEC. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1400; 13 (3) :57-66
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1136-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ، behnoosh.jafari@yahoo.com
چکیده: (1222 مشاهده)
مقدمه: امروزه در بسیاری از محیطهای شغلی، بروز یک خطای انسانی میتواند به حادثهای فاجعهبار منتهی شود که خطاهای انسانی عامل اصلی حوادث محسوب میشوند. با توجه به نقش حیاتی اتاق کنترل در هدایت و کنترل سایتهای مختلف صنعت لولهسازی بهخصوص بخش پوشش خارجی، رخداد هرگونه خطایی میتواند منجر به حوادث انسانی، آسیب به ماشینآلات، وقفه در تولیدات شود. هدف از پژوهش حاضر شناسایی و ارزیابی خطای انسانی به روش Human Error Calculator (HEC) در اتاق کنترل اپوکسی یک شرکت لولهسازی است.
روش بررسی: در پژوهش توصیفی- مقطعی حاضر از روش HEC جهت شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی استفاده گردید. تکنیک HEC توسط شرکت Risk Map ارائهشده است و در آن احتمال خطای انسانی بر اساس پنج فاکتور مؤثر بر رخداد خطای انسانی شامل درجهی فوریت، پیچیدگی، اهمیت، درجهی مهارت فردی و تکرار وظیفه و با استفاده از یک ابزار دیسکی شکل تحت عنوان Risk Disk و از طریق مشاهده مستقیم، دستورالعملهای موجود و مصاحبه با سرپرست واحد مذکور تعیین میشود.
نتایج: با توجه به نتایج بهدستآمده از این پژوهش مشخص گردید که از 11 وظیفه شناساییشده، 5 وظیفه شغلی با عدد ریسک 70 درصد دارای احتمال خطای انسانی زیاد، 4 وظیفه شغلی با عدد ریسک 50 درصد و یک وظیفه شغلی با عدد ریسک 40 درصد دارای احتمال خطای انسانی متوسط است و یک وظیفه شغلی با عدد ریسک 20 درصد دارای احتمال خطای انسانی در حال افزایش است.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که روش HEC کاربری آسانی داشته و یک ابزار ساده و مفید برای متخصصان بهمنظور محاسبه احتمال بروز خطای انسانی میباشد. علاوه براین، HECیک روش کاربردی، مؤثر و سودمند برای مدیران بهمنظور کاهش خطای انسانی است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی و حوادث ناشی از کار دریافت: 1400/2/18 | پذیرش: 1400/9/20 | انتشار: 1400/9/20
* نشانی نویسنده مسئول: گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت |