Research code: 11629
Ethics code: IR.SSU.SRH.REC.1400.017
Fallah B, Fonooni P, Fallahfaragheh A, Nasiriani K, Bakhshi F. Investigating the relationship between post-traumatic stress disorder and personality traits in nurses caring for patients with COVID-19. tkj 2023; 15 (1) :26-36
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1209-fa.html
فلاح بهاره، فنونی پروین، فلاح فراغه احمدرضا، نصیریانی خدیجه، دهقانی فاطمه، بخشی فاطمه و همکاران.. بررسی ارتباط استرس پس از سانحه با ویژگیهای شخصیتی در پرستاران مراقبتکننده از بیماران مبتلا به کووید-۱۹. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1402; 15 (1) :26-36
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1209-fa.html
دانشیار، گروه بیهوشی و مراقبتهای ویژه، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران ، mh.dehghani1199@gmail.com
متن کامل [PDF 943 kb]
(287 دریافت)
|
چکیده (HTML) (547 مشاهده)
متن کامل: (786 مشاهده)
بررسی ارتباط استرس پس از سانحه با ویژگیهای شخصیتی در پرستاران مراقبتکننده از بیماران مبتلا به کووید-۱۹
بهاره فلاح1، پروین فنونی2، احمدرضا فلاح فراغه2، خدیجه نصیریانی3، فاطمه دهقانی4، فاطمه بخشی5،
محمدحسین دهقانی6
چکیده
مقدمه: اختلال استرس پس از سانحه تأثیر زیادی بر کیفیت مراقبتهای بالینی میتواند داشته باشد. ازاینجهت باید عوامل خطرزای مرتبط شناسایی شوند. این مطالعه باهدف تعیین ارتباط بین ویژگیهای شخصیتی و اختلال استرس پس از سانحه در پرستارانی که در بخش مراقبتی بیماران کووید-۱۹، انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی- همبستگی در سال ۱۴۰۰ روی ۳۱۶ پرستار با روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاس ویژگیهای شخصیتی (NEO-FFI) و مقیاس پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه میسیسیپی بود. دادهها با نرمافزار 22 PSSS و آزمونهای آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسون و آزمونهای Paired- t testو Wilcoxon تحلیل شد.
نتایج: 3/13% از پرستاران این مطالعه مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بودند. بین زیرمقیاسهای ویژگیهای شخصیتی با جنس زن به ترتیب رنجوری ( 031/0p=) ، اشتیاق به تجارب تازه (001/0p=)، توافق پذیری(001/0p=)، گروههای سنی به ترتیب رنجوری (001/0p=)، برونگرایی–درونگرایی (02/0p=)، اشتیاق به تجارب تازه (001/0p=)، توافق پذیری (02/0p=) و سابقه ابتلا به کوید 19 به ترتیب برونگرایی– درونگرایی (05/0p=) و توافق پذیری (071/0 p=) تفاوت معنیداری یافت شد و PTSD با گروههای سن تفاوت معنیدار مشاهده شد
(05/0 p<). همچنین بعد رنجوری (11/0 r=- , 01/0 p<)، اشتیاق به تجارب تازه (98/0, r= 01/0 p<) و توافقپذیری(57/0 r= , 01/0 p<) با نمره کل اختلال استرس پس از سانحه ارتباط معنادار داشتند(05/0 p<).
نتیجهگیری: با بهکارگیری پرستاران با ویژگیهای شخصیتی مناسب علاوه بر اقدامات حمایتی دیگر میتوانیم شاهد کنترل و یا حتی کاهش هرگونه استرس و نگرانی باشیم. تدوین برنامههای آموزشی–درمانی مناسب بهمنظور تغییر و اصلاح ویژگیهای شخصیتی و همچنین آموزش مهارتهای مقابله با موقعیتهای استرسزا، میتواند گامی مؤثر در کاهش استرس باشد.
واژههای کلیدی: استرس پس از سانحه، ویژگیهای شخصیتی، پرستار، کووید-۱۹
مقدمه
اختلال استرس پس از سانحه یک اختلال مرتبط با واقعه آسیبزا و استرس است درواقع مجموعهای از اثرات جسمانی، شناختی و رفتاری یک آسیب روانی است که به دنبال تجربه یا مشاهده واقعه آسیبزا یا استرس شدید ایجاد میشود(1, 2). قرار گرفتن طولانیمدت در معرض استرس ناشی از بحران بهاحتمالزیاد دارای اثرات بلندمدت موذی بر سلامتی ازجمله افزایش خطر ابتلا به مشکلات جسمی (ایجاد بیماریهای مزمن) و روانی (ایجاد افسردگی، اختلالات اضطرابی و اختلال استرس پس از سانحه) است و اختلال در عملکرد شناختی، کاهش بهرهوری و غیبت در محل کار را به دنبال دارد(3). گاهی ماهیت شغل افراد طوری است که در معرض وقایع آسیبزا و استرس بیشتری قرار میگیرند که توانایی اجتناب از آن را نداشته، مجبور به تحمل آن هستند. همین امر فشار روانی شدیدی بر آنها وارد میسازد و قرار گرفتن در چنین شرایطی نیز خطر بروز نشانگان استرس پس از سانحه را افزایش میدهد(4). پرستاری ازجمله مشاغل پراسترس میباشد(5). با توجه به اینکه در میان مراقبان کادر درمانی پرستاران در خط مقدم قرار دارند و وظیفه مراقبت جامع و مستقیم بیماران را برعهدهگرفتهاند(6, 7) و به دلیل اینکه پرستاران استرسهای زیادی را در محیط بیمارستان تجربه میکنند...... به همین علت پرستاران مستعد ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه میباشند. مطالعات نشان دادهاند که شروع بیماریهای پاندمیک میتواند فشار فوقالعادهای و تأثیرات شگرفی بر وضعیت جسمی و روانی پرستاران داشته باشد(7). در دسامبر ۲۰۱۹ نوع جدیدی از ویروس به نام 2SARS-Cov- در ووهان چین گزارش شد. بیماری حاصل با علائم تنفسی با شدتهای مختلف مشخص میشود. سازمان جهانی بهداشت نام کووید-۱۹ را به آن اختصاص داد. سرانجام به یک فوریت بهداشتی عمومی در مقیاس جهانی تبدیل و منجر به تأثیرات فوقالعادهای بر سلامت عمومی شد(1).
در اوج این بحران پرستاران به درخواست دولت پاسخ دادند و داوطلبانه به مراکز مراقبت رفتند. با افزایش سرعت و تعداد افراد بستری، پزشکان و پرستاران بیشتری به این گروه پیوستند(3). پسازآن کادر درمان با چالشهای زیادی مانند بارکاری زیاد، درگیریهای اخلاقی، خطر احتمالی عفونت در محل کار، محیط زندگی سخت و گاها مشکلات مالی مواجه بودند(4, 5). آنها در طول شیوع کووید-۱۹ هرچند ناخواسته نگران انتقال ویروس به خانواده و دوستان خود نیز بودند(۵). این عوامل بهعنوان محیطهایی با استرس بالا و فشار بالا در نظر گرفته شد و بدون شک با مشکلات روانی جدی همراه خواهد بود(3). تغییر کلیدی ناشی از همهگیری، افزایش ناراحتیهای روانی است.
مطالعه پاپا و همکاران(۲۰۲۰) نشان داد در طی بحران کووید-۱۹ پرستاران در برابر مشکلات روانی مانند اضطراب، افسردگی، ترس و بیخوابی در پاسخ به بیماریهای حاد عفونی آسیبپذیر هستند(8) و تداوم آن میتواند منجر به استرس پس از سانحه( PTSD) شود.
کارماسی و سونگ(۲۰۲۰) در مطالعات خود نشان دادند که کارکنان پزشکی درجات مختلفی از علائم اختلال استرس پس از سانحه را در طول همهگیری کووید-۱۹ ایجاد کردند که نشان میداد آنها نیز از علائم مربوط به اختلال استرس پس از سانحه رنج میبرند(9, 10). این علائم میتواند حداقل چند هفته طول بکشد و تأثیرات جدی بر خانواده، شغل و سایر جنبههای مهم زندگی پرستاران بگذارد(3).
در راستای دیدگاه روانشناسی همهگیر تیلور، که عوامل آسیبپذیری کلیدی را در برابر عوارض منفی ناشی از همهگیری مشخص میکند، در این مطالعه پنج ویژگی بزرگ شخصیت انتخاب شدند تا متوجه شویم آیا این پنج ویژگی میتوانند بهعنوان عوامل آسیبپذیر یا محافظتکننده تعیین شوند یا خیر(11, 12).
همچنین تفاوتهای فردی در ویژگیهای شخصیتی، نقش مهمی در ایجاد، نتیجه و شکلگیری علائم خاص اختلال استرس پس از سانحه ایفا میکند(2).
ویژگیهای شخصیتی، مجموعه سازمانیافته و واحدی متشکل از خصوصیات نسبتاً ثابت و پایداری در افراد میباشد و باعث تمایز افراد از یکدیگر میشود(۸). کاستا و مک گری در تحقیقات خود توانستند تعریفی برای پنج ویژگی مستقل در افراد بیان کنند که طیف وسیعی از شخصیت را در برمیگیرد و عبارت است از برونگرایی، وظیفهشناسی، گشودگی به تجربه، دلپذیری و روان رنجوری. بهطور خلاصه افراد روان رنجور، نگران و عصبی هستند و احساس ناامنی میکنند؛ بنابراین این افراد اضطراب و استرس زیادی را متحمل میشوند. افرادی که انعطافپذیری بالایی دارند، خلاق و مبتکر، دلپذیر و دلسوزند. برونگراها معاشرتی، پرحرف و با محبت بوده و افراد مسئولیتپذیر و وظیفهشناس، دقیق، قابلاعتماد، سختکوش و منظماند(13). آگاهی از ویژگیهای شخصیتی، برای مقابله با مشکلات زندگی میتواند سودمند باشد؛ چون این ویژگیها را با واکنش فرد به رویدادهای استرسزا مرتبط میدانند(14).
در طی اپیدمی کووید-۱۹ ارتباط ویژگیهای شخصیتی با انواع مختلف آسیبهای روان بررسیشده است، لی و همکارانش (۲۰۲۰) نشان دادند که روان رنجوری و سطح سلامتی ارتباط دارد و بین روان رنجوری و اضطراب ناشی از کووید-۱۹ رابطه مثبت وجود دارد(15). نیکچویچ و اسپادا مشاهده کردند که روان رنجوری عامل خطر برای اضطراب ناشی از کووید-۱۹ است و سازگاری بهعنوان یک عامل محافظتی ظاهر میشود(12).
لذا آنچه در پرستاران اهمیت دارد تفاوتهای شخصیتی آنان است که در نحوه تعامل با بیماران و شیوه مقابله با عوامل استرسزا تأثیرگذار است. در مطالعه پیش رو به دنبال آن هستیم تا درک خود را در مورد آسیبپذیری و عوامل محافظتی پنج ویژگی شخصیتی در پیشبینی اختلال استرس پس از سانحه در طول همهگیری کووید-۱۹ گسترش دهیم.
با توجه به اینکه پرستاران یکی از اجزاء اصلی سیستمهای بهداشتی درمانی بوده و دارای اثر زیاد بر کیفیت مراقبتهای بالینی میباشند باید عوامل خطرزایی که با افزایش احتمال وقوع اختلال استرس پس از سانحه همراه هستند شناسایی شوند تا مهارتهای مقابلهای نیز جهت جلوگیری از بروز علائم این اختلال در این افراد افزایش داده شود. ازآنجاکه تابهحال ارتباط دو متغیر ویژگیهای شخصیتی و اختلال استرس پس از سانحه در پرستاران بخش مراقبتی کووید-۱۹ بررسی نشده است، لذا این مطالعه باهدف تعیین ارتباط بین ویژگیهای شخصیتی و اختلال استرس پس از سانحه در پرستاران مراقبتکننده از بیماران کووید-۱۹ انجام شد.
روش بررسی
این مطالعه از نوع مقطعی- همبستگی است که در سال ۱۴۰۰ انجام شد و۳۱۶پرستار مراقبتکننده از بیماران مبتلا به بیماری کووید-۱۹ در بیمارستانهای آموزشی شهرستان یزد با روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند حجم نمونه با در نظر گرفتن سطح اطمینان ۹۵درصد و توان ۸۰درصد و در نظر گرفتن ضریب همبستگی ۴/۰ و در نظر گرفتن خطای ۱۵/۰ محاسبه شد.