Ethics code: IR.MUI.REC.1396.3.350دانشگاه
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، zordudari@yahoo.com
چکیده: (749 مشاهده)
مقدمه: اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار بیشتر در اندامهای فوقانی میافتد و موجب ناتوانی میگردد. زمانی که درک افراد از تواناییهایشان مدنظر باشد، پرسشنامه ها ابزاری مفید و با ارزش محسوب میگردند. پرسشنامه ها میتواند برای سنجش علائم بیماریها و ناتوانیها موثر واقع گردند. لذا برآن شدیم که به بررسی همبستگی نتایج حاصل از پرسشنامه اختصاصی مچ و دست نوردیک با پرسشنامه DASH بپردازیم.
روش اجرا: این پژوهش یک مطالعه مقطعی میباشد که به روش نمونه گیری تصادفی روی 82 نفر خانم مونتاژکار انجام شد. برای بررسی همبستگی نتایج حاصل از پرسشنامه اختصاصی مچ و دست نوردیک با پرسشنامه DASH از آزمون کای دو و اسپیرمن استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار20 SPSS انجام و 05/0 P value <معنادار تلقی گردید.
یافته ها: در این مطالعه، نتایج پرسشنامه DASH با متغیرهای مورد مطالعه، مشابه نتایج پرسشنامه اختصاصی مچ و دست نوردیک شد. ضمنا در اکثر سوالات بین این دو پرسشنامه رابطه معناداری یافت گردید(05/0 P value <). میانگین نمره DASH 85/14±60/19 بدست آمد و 9/ 65 % افراد دارای مشکل خفیف در اندام فوقانی بودند. ضمنا، 8/76% شرکت کنندگان، دچار ناراحتی در ناحیه مچ دست شده که از این تعداد 3/46% ناراحتی خفیفی را تجربه کرده بودند.
نتیجه گیری: نتایج بیانگر کاربردی بودن پرسشنامه DASH در زمینه صنعتی و شغلی می باشد. بنابراین، به دلیل رابطه نزدیک بین دو پرسشنامه می توان از پرسشنامه DASH به جای پرسشنامه اختصاصی مچ و دست نوردیک استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی دریافت: 1401/8/17 | پذیرش: 1401/8/21 | انتشار: 1401/9/15