دوره 14، شماره 4 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1401 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 90-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.SHAHED.REC.1398.130
Clinical trials code: IRCT: IRCT20200309046727N1


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Akbari Mashak K, Agin K, Emaratkar E, Gholami Fesharaki M, Namdar H. Title: Reactive airway dysfunction syndrome caused by chlorine gas from the point of view of Persian Medicine: A review article. tkj 2023; 14 (4) :77-90
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1219-fa.html
اکبری ماشک خاطره، آگین خسرو، عمارتکار الهام، غلامی فشارکی محمد، نامدار حسن. سندرم اختلال عملکرد واکنشی مجاری هوایی در مسمومیت با گازکلر از دیدگاه طب ایرانی: یک مقاله مروری. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1401; 14 (4) :77-90

URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1219-fa.html


دانشگاه شاهد ، H.namdar@shahed.ac.ir
متن کامل [PDF 1144 kb]   (275 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (498 مشاهده)
متن کامل:   (940 مشاهده)

سندرم اختلال عملکرد واکنشی مجاری هوایی در مسمومیت با
گازکلر از دیدگاه طب ایرانی: یک مقاله مروری


خاطره اکبری ماشک1،خسرو آگین2، الهام عمارتکار3، محمد غلامی فشارکی4، حسن نامدار5[*]


چکیده
مقدمه: گاز کلر یکی از عوامل سمّی محرک تنفسی با عوارض ریوی بالاست که علیرغم کاربردهای وسیع صنعتی و خانگی نظیر وایتکس، هنوز هیچ آنتی‏دوت اختصاصی در درمان مسمومیت با آن وجود ندارد و درمانهای استاندارد موجود صرفا علامتی است. لذا هدف از این مطالعه بررسی این پاتوژنز از دیدگاه طب‏ ایرانی به‏منظور یافتن راهکارهای درمانی نوین است.
روش بررسی: در این مطالعه مروری ابتدا با جستجوی علل و علائم ‏بالینی مرتبط با مسمومیت استنشاقی گاز کلر از منابع طب‏ نوین و مقایسه آن با علل و علائم مشابه‏ از برخی کتب مرجع طب ‏ایرانی، مطابقت آنها را بررسی نمودیم . سپس به بررسی درمان‏های پیشنهاد‏‏شده از دیدگاه طب ‏ایرانی براساس این علائم و پاتولوژی پرداختیم.
یافته ها: پاتولوژی آسیب ریه ناشی از استنشاق گازکلر نوعی (reactive airway dysfunction syndrome)RADS  
است که منجر به ایجاد علائمی نظیر دیس‏پنه، هیپوکسمیا، انسداد مجاری ‏تنفسی، پنومونی، ادم‏ ریوی و نهایتا

(Acute respiratory distress syndrome)ARDS می‏شود. در بررسی تطبیقی بنظر می‏رسد که این پاتولوژی نزدیکترین مشابهت را با ورم حارّ ریوی درطب ‏ایرانی دارد. توصیه‏های درمانی این پاتولوژی در طب ‏ایرانی ابتدا خونگیری و سپس استفاده از غذاها و داروهای با مزاج سرد اصلاح‏کننده ریه می‏باشد.

نتیجه‏گیری: باتوجه به تطابق ادم حادّ ریوی ناشی از استنشاق کلر و ورم حارّ ریوی در طب ایرانی بنظر می‏رسد که بتوان حجامت  را به عنوان یک درمان پیشنهادی اولیه و اورژانسی برای این پاتولوژی در مطالعات بالینی آینده مطرح نمود.
کلید واژه ها: سندرم اختلال عملکرد واکنشی مجاری هوایی، طب ایرانی، گاز کلر، ادم حادّ ریه، ورم حارّ ریه

مقدمه
 
سندرم اختلال عملکرد مجاری ‏هوایی‏ واکنشی (RADS) برای اولین ‏بار توسط بروکس و لوکی در سال 1981 مطرح گردید(1). این اصطلاح برای توصیف نوعی سندرم شبه آسم شغلی غیر‌ایمونولوژیک بکار می‏رود که متعاقب مواجهه حادّ با گازهای محرک تنفسی، بخار یا دود خورنده، طی 24 ساعت اولیه در فرد ایجاد می‏شود. این آسم ناشی از تحریک‌کنندها(irritant-induced  asthma)(IIA) در افراد بدون سابقه مشکلات ریوی نیز ایجاد می‌شود(2,3).
از جمله‌ علائم این سندرم می‌توان به تنگی‏نفس، خس‏خس سینه، انسداد جریان ‏هوا، گیرافتادن هوا و سایر علائم
شبیه آسم اشاره ‏نمود که بیشتر از یک دوره معمول
بهبودی پس‏از استنشاق یک محرک سمّی باقی ‏می‌ماند.
واکنش بیش ‏از ‏حد غیراختصاصی برونشها

(Non-specific bronchial hyperresponsiveness) نیز ازدیگر ویژگی‌های این بیماری‏ است(4). از وجوه افتراقی سندرم RADS نسبت به آسم این‏ است‏که مواجهه با دوزهای ‌پایین از عوامل محرک چند هفته بعد از مواجهه باعث حملات آسم نمی‌شود (5).

از جمله عوامل‏ ایجادکننده RADS می‌توان به مواد شیمیایی فرّاری نظیر کلر، تولوئن‌دی‌ایزوسیانات، اکسید‌های نیتروژن و هیپوکلریت سدیم (سفیدکننده‏ها)،‏ آمونیاک، گاز‏ خردل و سولفور‏ اشاره‏ نمود (6). در ‏‏این‏ میان کلر بدلیل توسعه زندگی‏های صنعتی امروزی کاربردهای وسیعتری یافته ‏است بگونه‏ای که شناگران در استخرها، کاربران مواد ضدعفونی‏کننده و سفیدکننده خانگی و شاغلین صنایع، از جمله افراد در معرض خطر مواجهه با آن می‏باشند (7, 8). ترکیب سفیدکننده‏های حاوی‏ کلر نظیر‏ وایتکس (هیپوکلریت ‏سدیم) با سایر‏ شوینده‏های اسیدی مانند جوهرنمک یا مواد بر‏پایه آمونیاک شایعترین علت تولید گاز کلر‏ در مسمومیت‏های خانگی استکه استعمال آن در محیط‏های دربسته سرویس‏های بهداشتی اغلب با کمبود اکسیژن همراه ‏گشته و سبب مسمومیتهای حادّ‏ّّّّ ریوی می‏‏‏‏گردد (3, 9, 10).
گاز کلر محلول در آب است و با غلظت‏های بالاتر از ppm 1 می‏تواند سبب تحریک راههای ‏هوایی‏ فوقانی گردد. گایدلاین انجمن محافظت از محیط زیست آمریکا استنشاق دوز ppm 8/2 بیش از 10 دقیقه را منجر به صدمات غیرقابل برگشت معرفی‏ نموده‏است(11). مرکز کنترل‏ مسمومیت در آمریکا سالانه حدود 9000 تماس در ارتباط با مواجهه با گاز کلر راگزارش‏ نمود‏ه‏است. طی20 سال اخیر، 30 مورد از مواجهات گروهی حادّ تصادفی با گاز کلر در حجم بسیار گسترده در مراکز صنعتی اروپا گزارش شده‏است(12). در ایران همه ‏ساله در فصول خانه‏تکانی و نزدیک به ایام نوروز شاهد مراجعه نه‏چندان کم خانم‏های خانه‏دار به مراکز اورژانس و سرپایی بدلیل استعمال وایتکس هستیم. لیکن بدلیل مراجعات پراکنده و سرپایی، تاکنون‏ آمارهای دقیق از ‏این قبیل مراجعات در ایران ثبت‏ نگردیده‏است و فقط برخی خبرگزاریهای رسمی طی سالهای اخیر مواردی از مسمومیت‏های گروهی با گازکلر در استخرها را گزارش ‏نموده‏اند(13). علیرغم این‏حجم از کاربرد و عوارض و درگیری‏های ناشی ازگاز کلر هنوز‏ هیچ ‏آنتی‏دوت اختصاصی برای مسمومیت آن وجود ‏ندارد و درمانهای استاندارد موجود صرفا علامتی است (14, 15). این کاستی ما را برآن داشت تا با کنکاشی در منابع طب ‏ایرانی رویکردی تشخیصی- درمانی به این مسمومیت داشته ‏باشیم.
طب ایرانی که طب اخلاطی نیز نامیده می‏شود بر مبنای عناصر چهارگانه خلقت ( خاک، آب، هوا و آتش)، بیماری‏ها را با نگاه اخلاط چهارگانه صفرا (گرم و خشک)، دم (گرم وتر)، بلغم (سرد و تر) و سودا (سرد وخشک) بررسی می‏کند. "ادم" در واژگان طب ایرانی "ورم" (آماس) نامیده شده است. که عبارتست از زیاد‏شدن غیرطبیعی یک ماده در یک عضو از بدن به نحوی که موجب آسیب آن عضو شود. از دیدگاه حکمای ایرانی ماهیت ورم، مادّی (خلطی، مائی(آب) یا ریحی(باد)) است ولی کیفیتش می‏تواند سرد یا گرم باشد (16). در نوع ورم‏ گرم، ماده ایجاد‏کننده ورم یا ذاتا گرم (حارّ) است (نظیر خلط دم و صفرا) و یا در اثر عفونت ماده سرد (بارد) حرارت به ‏شکل عارضی درآن ایجاد ‏‏می‏شود (مانند بلغم متعفن‏ و شور یا سودای متعفن) (17, 18). "ورم‏ حارّ ریوی"‏ ورم‏ گرمی‏ است که در ریه‏ ایجاد‏‏ می‏شود. در منابع طب ‏ایرانی به ورمی که در ‏بافت ‏ریه ایجاد ‏شود ذات‏الریه(Pulmonary edema)و‏ ورمی که بر پرده‏ جنبی(pleura) و عضلات‏ مجاورآن عارض ‏شود، ذات‏الجنب (pleural effusion) گفته ‏می‏شود (19, 20). حکما "ورم حارّ" را اختصاصا پاتوفیزیولوژی مولد بیماری ذات‏الریه و ذات‏الجنب تعریف ‏کرده‏اند. به اورام‏ سرد (بلغمی و سوداوی) ریه که در آن عفونت و سخونت (گرمی) نباشد در عرف اطباء ایرانی ذات‏الریه‏ نمی‏‏گویند (21). در موضوع مورد بحث هر چند عبارات موجود در دو مکتب طبی ممکن ‏است عینا مشابهت نداشته ‏باشد لیکن پیشینه تاریخی قوی و چندهزار ساله طب‏ ایرانی(22) ما را برآن‏ داشت تا با یک رویکرد سیستماتیک با بررسی علل و علایم و پاتوفیزیولوژی این سندرم به جستجوی مشابهات آن در طب ‏ایرانی پرداخته و تدابیر حکمای این مکتب درمانی را در ارتباط با موضوع مطرح، مورد بررسی قراردهیم.
روش بررسی
مطالعه حاضر از نوع‏  مروری توصیفی-‏ تطبیقی می‌باشد. دربخش طب ‏نوین این مطالعه‏ در پایگاه داده google scholar  و Pubmed، با استفاده ازکلمات‏کلیدی‏ chlorine gas،reactive airways dysfunction syndrome ،  treatment و diagnosis جستجو انجام‏شد.585 مقاله در  google scholar و ‏18مقاله در ‏Pubmed به‏دست‏ آمد. چکیده آنها مطالعه‏شد و در صورتی‏که اطلاعات آنها علاوه بر کلید واژه ها با موضوع مورد مطالعه نیز همخوانی داشته و در مجلات معتبر علمی منتشر شده بودند وارد مطالعه گردید. به‏منظور بدست‏آوردن‏ متون طب ‏ایرانی جستجو با استفاده‏ از نرم‏افزار جامع ‏طب نسخه 1.5، کتابخانه دیجیتالی‏ نور(منتشرشده‏ از مرکز ‏تحقیقات ‏کامپیوتری ‏علوم ‏اسلامی) با دامنه کتب فارسی ‏و عربی با کلید واژه‏‏های ریه،‏ الرئه، ورم، اورام و گرم و حارّ انجام ‏شد. مهمترین منابع استفاده ‏شده در طب ‏ایرانی شامل کتابهای‏ کامل‏الصناعه‏الطبیه تألیف علی‏بن‏عباس‏‏مجوسی‏اهوازی (قرن4)، القانون‏فی‏الطب تألیف ابن‏سینا (قرن4و5)، ذخیره‏خوارزمشاهی، خلاصه‏الحکمه واغراض‏الطبیه تألیف سید‏اسماعیل‏جرجانی (قرن5و6)، شرح‏ قانون‏ابن‏سینا تألیف‏ ابن‏نفیس‏قرشی(قرن7)، شرح‏الأسباب ‏والعلامات تألیف نفیس‏بن‏عوض‏کرمانی (قرن8)، طب‏اکبری‏ تألیف علی‏اکبر‏ارزانی(قرن12) و اکسیر‏اعظم تألیف محمد ‏اعظم‏خان ‏چشتی(قرن 13) بود. سپس مقایسه تطبیقی یافته‏های طب ‏ایرانی با طب ‏نوین صورت ‏گرفت.
معیارهای ورود به مطالعه
در بخش طب ‏مدرن تمام مقالات پژوهشی اصیل حتی مواردی‏ که فقط چکیده آنها در دسترس بود و به تشخیص و درمان سندرم‏حادّ ‏‏تنفسی در مواجه با کلر می‏پرداخت،  مورد بررسی قرارگرفت. معیارهای انتخاب جهت گردآوردی داده‏های طب‏ایرانی شامل موارد زیر بود:
1. حکیمان مؤلف کتابها از نظرتاریخ پزشکی معتبر باشند. 2. مؤلفان سابقه تجربی و عملی در طبابت نیز داشته باشند. 3. نویسندگان درشیوه تألیف‏ و شیوایی در بیان مطالب موفق بوده‏باشند.
معیارهای خروج از مطالعه
مطالعات موردی و مطالعاتی که در آنها سندرم‏ حادّ ‏تنفسی در مواجه با عوامل شیمیایی محرک غیرکلر ایجاد شده‏ بود از پژوهش حذف ‏گردید. در بخش طب‏ ایرانی نیز داده‏هایی‏که با موضوع مورد مطالعه ارتباط نداشته یا مربوط به اورام اعضای غیر از ریه بود یا کتابهایی که نویسندگان‏شان از حکیمان معتبر تاریخ پزشکی نبودند یا تجربه عملی‏کافی در کار طبابت ‏ نداشته‏اند از مطالعه حذف‏گردید.
نتایج
یافته های مطالعه در سه بخش علل و علائم و درمان به تفکیک طب نوین و طب ایرانی در ذیل تشریح گردید. سپس به مقایسه تطبیقی علل و علائم در دو مکتب طبی با معیار توصیفی ساده پرداخته شد. 
1- علل RADS

1-1-  علل RADS  از‏ دیدگاه طب‏نوین

ادم‏ حادّ‏‏ ریوی یک التهاب شدید همراه با احتقان مایعات در ریه‌هاست‏که به دو دسته ‏کلّی با منشاء قلبی (cardiogenic) و منشاء غیر‏قلبی (non cardiogenic)‏ تقسیم‏می‏شود (23). ادم‏ریوی غیرقلبی به‏ طور معمول بعلت سندرم دیسترس‏حادّ ‏تنفسی (ARDS) ایجاد‏ می‌شود که به دلایل مختلفی‏ازجمله ذات‏الریه و ‏عفونت‏های ‏ویروسی(24)، قرارگرفتن در معرض برخی سموم (از جمله ‏کلر) (25) و داروها (26)، ضربه (تروما) به دیواره قفسه‏سینه و پلورال افیوژن (27) ایجاد ‏می‏گردد. همچنین انجام ورزش‏ در ارتفاعات ‏بالا می‏تواند منجر به ادم‏ریوی و مشکلات قابل ‏توجه تنفسی‏ گردد (28). صدمه مغزی (Head trauma) نیز از دیگر عللی است‏که با ایجاد ARDS میتواند منجر به ادم‏ حادّ ریه گردد (29, 30).

2-1- علل ورم‏حارّ ریه از دیدگاه طب‏ایرانی

براساس متون طب‏ایرانی عامل ایجاد ورم در ریه می‏تواند خارجی یا داخلی باشد.
از علل خارجی می‏توان به استنشاق بخارات سمّی یا بلع یا ریزش یک مادّه خورنده (اکّال) مثل زرنیخ (سولفید آرسنیک (Orpiment)As2S3) در بافت ریه، همچنین استفاده از برخی داروهای سمیّ و خناق‏آور (خفگی ناشی از اپیگلوتیت) اشاره‏کرد (31, 32).
منظور از عوامل داخلی عللی است‏ که از داخل خود بدن بنوعی ریه را درگیر نموده ‏باشد. این درگیری می‏تواند مستقیم و بطور اولیه در بافت خود ریه رخ دهد یا درگیری ریه بصورت غیرمستقیم از اعضاء مجاور نزدیک یا دور ایجاد‏ شده‏ باشد. صدمات تروماتیک به بافت ریه، چرکی و زخمی شدن و سربازکردن توده‏ها یا آبسه‏های‏ریوی(تقیّح)، خونریزی ریه ( نفث‏الدم)، آمبولی‏ریه و ایجاد سدّه (انسداد) در ریه از علل مستقیم و انتقال عوامل عفونی‏ از پلور (ذات‏الجنب) و خناق و دق (نوعی سوءمزاج گرم غیرطبیعی قلب‏که سبب تحلیل رطوبات اصلیه اعضاء و هُزال و لاغری می‏گردد) (33) و غلظت خون (غلیان‏دم)، ریزش نزله از سر (ماده‏ای‏که از سر به سوی قفسه‏سینه و ریه فرو می‏ریزد و اغلب از پشت حلق فرو می‏رود) و انتقال ازسایر اعضاء از علل غیرمستقیم درگیری ریه می‏باشند. درد ناحیه ترقوه بر ورم غشا و رباطات و اتصالات آویزان ‏نگهدارنده ریه دلالت می‏کند و علت ایجاد آن اغلب از ریزش ماده نزله از سر بر ریه و یا از انتقال بیماری از اعضای دیگر مانند خناق و ذات‏الجنب و غیره می‏باشد(34, 35).

2- علائم RADS

1- 2- علائم RADS  ناشی ازگازکلراز دیدگاه طب‏نوین

تابلوی‏کلینیکی RADS مشابه یک سندرم شبه‏ آسم ‏حادّ (Acute asthma-like symptoms) است. این صدمات براساس شدت و مقدار و مدت مواجهه دارای طیفی از علایم‏ تحریکی حادّ تا مزمن می‏باشد.
علائم (Symptoms)
 سرفه، درد و سفتی قفسه‏سینه(36)،‏ تنگی‏نفس، خس‏خس‏سینه(37, 38)،علاتم بینی (سوزش، احتقان، آبریزش و عطسه)(37, 39)، علائم‏گلو (سوزش ته‏حلق، احساس سوزش ناحیه زیر استرنوم)، سردرد، تهوع و استفراغ، تظاهرات چشمی به شکل قرمزی و سوزش و تاری‏ دید (37)، سرگیجه و اضطراب(25) می‏باشد.
نشانه‏ها (Signs)
دیسترس‏تنفسی به‏شکل دیس‏پنه (dyspnea)، تاکی‏پنه، تاکیکاردی، خشونت‏صدا، صداهای‏ ریوی ‏غیرطبیعی، رال (rales)، استریدور، ویزینگ  و خس‏خس‏ سینه (کریپیتوس) (40)، اشک‏ریزش، رینوره (آبریزش‏بینی) و رینیت‏ مزمن(39)، سیانوز بدلیل وجود انسداد جریان‏ هوا (36, 38, 40)، هیپوکسمی(3)، فلریینگ (به‏داخل‏ کشیده‏شدن) پره‏های بینی، توکشیدگی عضلات بین‏دنده‏ای و زیردنده‏ای، التهاب راه‌های ‏هوایی(41)،انقباض برگشت‏پذیر برونش(7)، کاهش حجم‏ بازدم ‏اجباری در یک ثانیه(42, 43)،کاهش ظرفیت ‏حیاتی اجباری (FVC)(42)،کاهش درصد FEV1/FVC  (غیرنرمال) (43)، کاهش حداکثر سرعت جریان بازدم اولیه (PEFR)(3)، انسداد حادّ و برگشت‏پذیر راه‏های ‏هوایی (Acute reversibility of airways obstruction)(3)، ، تغییر در بازسازی راه‏های ‏هوایی(44)‏، واکنش  و تحریک‏پذیری بیش از حد راه‏ هوایی(42-46) می‏باشد.
صدمات خارج‏ ریوی این مسمومیت که کمتر شناخته شده‏است شامل مواردی از جمله کاهش سطح‏ هوشیاری(1)، درگیریهای کاردیوواسکولار و آترواسکلروزیس می‏باشد (47). مواردی از اختلال فشارخون به شکل افزایش یا افت بیش ‏از حد و حتی سکته و نارسایی‏قلبی به شکل حادّ یا مزمن نیز گزارش گردیده‏است (48, 49). در مواردی نیز بروز یک سندرم پوستی-‏‏ ‏ریوی نادر (dermato-pulmonary syndrome) همراه با انواع مزمن و پیشرفته ARDS دیده شده که تظاهری از یک میوپاتی التهابی خودایمن (Autoimmune infammatory myopathies) همزمان با درگیری ریه است(50). عوارض دراز مدت و پایدار سندرم RADS، درگیری راههای‏ هوایی‏ کوچک (برونشیول‏ها) به شکل ضایعات برونشیولیت اوبلیتران (Bronchiolitis obliterans)‏ گزارش‏ شده‏است (46). این پاتولوژی بدنبال ترمیم ناقص بافت مخاطی ‏آلوئول‏ها به شکل بافت جوشگاهی ضخیم (Thick scar tissue) رخ می‏دهد که با ایجاد انسداد منجر به باریک شدن مجاری ‏هوایی ‏کوچک گردیده و با ممانعت از عبور هوا از میان آلوئول‏ها و نارسایی توان‏ جذب اکسیژن بدن منجر به کاهش ظرفیت‏ تنفسی ‏ریه و حتی نارسایی ‏تنفسی می‏گردد (45, 46)

2- 2- علائم ورم حارّ ریه از دیدگاه طب ‏ایرانی:

 براساس نظر ابن‏سینا از مهمترین علائم دلالت‏کننده بر احوال ریه و قفسه‏ سینه، نفَس و صوت می‏باشد(20). گرمی و سردی، بزرگی وکوچکی، نرمی و سختی قفسه سینه و بوی تنفس نیز در این میان اهمیت دارد(51). همچنین سرفه، نفث(خلط) و نبض نیز از جمله علامت‏های قابل توجه در بررسی ریه هستند(52). گاهی علائم بیماری‏های ریه در اعضای دیگر بدن تظاهر می‏یابد مثل سرخی رنگ چهره به‏دنبال ورم ریه و سرگیجه که حاکی از ورم پرده‏جنب است (20, 51, 53). وجود قرمزی چهره (صورت محتقن) و سرفه و سختی‏تنفس(52) از نشانه‏های الزامی و مشترک در تمام انواع اورام ریه می‏باشد (19, 34, 54). از نشانه‏های خاص ورم‏ حارّ ریه، درد‏،‏ تنگی‏نفس، تمدد (کشش)، احساس تشنگی، تب و ملمس‏ گرم می‏باشد (55)
علائم ورم حارّ ریه
 درد قفسه‏ سینه تا پشت، تنگی‏نفس، احساس‏تشنگی، تب، سنگینی قفسه ‏سینه، خودداری یا سختی‏ از خوابیدن بر پهلو و تمایل به قرارگرفتن در وضعیت خوابیده ‏به ‏پشت، سرفه زیاد، تیزی ‏صدا، خشکی، تشنگی ‏مفرط، گاهی چسبیدن رطوبت ‏لزج‏ غلیظه بر زبان، گاهی احساس صعود بخارات گرم و سوزان توسط بیمار (ناشی از تبخیر رطوبات بدن در اثر حرارت مفرط و حرکت آن به سوی بالاتنه، به‏گونه‏ای که بیمار تمایل و احساس راحتی با تنفس هوای خنک دارد)، خناق، درد ناحیه ترقوه، سردی اندامهای دست و پا، سفتی‏گردن و سنگینی پلکها می‏باشد(33).
نشانه‏های ورم‏ حارّ ریه
سرخی زبان درابتدا و سیاهی آن در انتها، تورم و قرمزی صورت، بیرون‏زدگی چشمها، تغییر ‏رنگ‏ چهره، نبض‏ موجی، اختلال‏ هوشیاری و خواب‏آلودگی غیرطبیعی (سبات) و کاهش ضربان قلب می‏باشد.
براساس تغییرات و جابجایی ماده مولد ورم و پاسخ بدن به این عامل، بسته به‏اینکه ماده تحلیل‏ رود یا انتقال‏ یابد علائم بیماری ممکن‏است  به‏سوی بهتر یا بدتر شدن پیش برود.
  • در صورت قوت بدن، ماده تحلیل ‏یافته و به‏صورت خلط ‏چرکی از ریه یا از طریق ادرار‏ غلیظ یا مدفوع از بدن خارج ‏می‏گردد.
  • گاهی به‏سبب حدّت (شدت‏گرمی و سوزانندگی) به پرده ‏جنب و غشاهای مجاور می‏ریزد و سبب ذات‏الجنب می‏شود و این حالت بهتر از انتقال معکوس (ریزش ماده از پرده‏جنب به ریه) است. کم‏شدن تنگی‏نفس ودرد تیرکشنده و سوزنی‏ پهلوها علامت انتقال ورم به ذات‏الجنب است.
  • گاهی بنابر شدت حدّت و سبکی به سمت دماغ (مغز) می‏رود و منجر به سرسام می‏شودکه نشانه آن اختلال سطح ‏هوشیاری است.
  • گاهی به‏سبب ضعف‏ قلب به‏ سوی قلب تمایل ‏می‏یابد و سبب خفقان و غشی می‏شود. طپش‏قلب و تنگی‏نفس و عدم خروج خلط بر عارضه خناق دلالت‏ می‏کند.
  • گاهی ماده ورم باعث ایجاد ضایعات پوستی شبیه آبله (جدری) در بازو و ساعد بیمار می‏شود. نظر‏ بقراط این‏است‏که‏ ایجاد دمل در اطراف پستان و مزمن‏شدن آن و نیز بروز آن بر ساق در این بیماری نشانه بهبودی می‏باشد(56).

3 -  درمان

1-3- درمان ادم حادّ ریه در RADS  ناشی از گاز کلر از دیدگاه طب ‏نوین

درمانهای معمول طب ‏مدرن اغلب به‏منظورکاهش ‏علائم بیماری انجام ‏می‏شود و مشابه درمان آسم است (40) که به‏طور کلّی شامل تجویز اکسیژن، برخی مکمل‏ها و داروهاست. از جمله ‏این داروها می‏توان به بیکربنات‏سدیم نبولیزه‏ شده، برونکودیلاتورها، درمان‏ استنشاقی با آگونیست ـ β2، استروئید استنشاقی و گلوکوکورتیکوئیدهای سیستمیک یا استنشاقی اشاره‏ کرد (3, 38, 40, 42, 43, 57-59).

2- 3- درمان ورم حارّ ریه از دیدگاه طب ‏ایرانی

قواعد کلّی معالجه ورم‏ حارّ ریه در طب ‏ایرانی ابتدا خونگیری جهت کم‏کردن ماده ورم و ایجاد فرصت جهت پاکسازی مواد تجمع ‏یافته است. پس ‏از پاکسازی، تقویت ریه به‏منظور عدم‏ پذیرش مجدد ماده و مقاومت در برابر ریزش ماده‏ بیماریزا از اصول مکمل ‏درمان است. ابن‏سینا معتقدست در درمان ذات‏الریه ابتدا باید از دست سمت مخالف محل درد و سپس از سمت موافق درد فصد نمود. گاهی نیاز به انجام حجامت موضعی ریه نیز می‏باشد و اگر درد ساکت نشود درآخرکار زالو انداختن در موضع درد توصیه ‏شده ‏است (60). بعد‏ از خونگیری، خنک‏کردن با استفاده از داروهای با مزاج سرد نظیر شربت بنفشه، شربت نیلوفر، شربت‏ انارشیرین ‏و ماءالشعیر در ترکیب با لعاب‏ اسپرزه و روغن بادام‏شیرین و شربتی مرکب از خیسانده و صاف شده تمرهندی، آلوبخارا همراه با گلاب و شیرخشت توصیه‏ گردیده است(61). مصرف خیارشنبر وگلسرخ به‏شکل لعوق (مکیدن جوشانده قوام‏یافته آنها) نیز در بیماران گرم مزاج مفید ا‏ست. آب ماءالشعیر و لعاب‏ آن نیز پاک‏کننده ریه (منقّی و جالی) است. سپس برای تقویت‏ ریه میتوان یکی از ضماد‏های موضعی نظیر روغن‏ بادام‏شیرین، روغن بادام تلخ، روغن زعفران (همچنین بوئیدنش) و  یا ضماد گل خطمی همراه با جو را استعمال نمود. در نهایت تنقیه روده‏ها حتما باید با مسهل‏های با مزاج ‏سرد نظیر فلوس و لواشک انجام شود. پس از پاکسازی، ضماد برگ تازه بارهنگ در محل درد جهت پیشگیری از ریزش مجدد ماده (بعنوان رادع) توصیه شده‏است(61, 62).

4-  مقایسه تطبیقی مسمومیت استنشاقی گاز کلراز دیدگاه طب ‏نوین و طب ‏ایرانی

در مقایسه علل و علائم این بیماری با توجه به فقدان یک مرجع معتبر واحد، ناگزیر از اجماع نظر متخصصان هر دو مکتب طبی به ‏روش توصیفی ساده استفاده شد. صرف‏نظر ازتفاوت ادبیات واژگان، مفاهیم مطرح‏شده در برخی موارد تعاریف مشابهی را در هر دو مکتب ‏طبی داشته و بعضا عین عبارات همسانی و قابلیت تطبیق‏ کامل ‏دارندکه با درجه1 در جداول 1و2 مشخص ‏گردیده‏اند. در‏ مواردی نیز با مطالعه روند تشریح آن علائم به‏ شیوه بررسی قرائن موجود، تشابهاتی از علائم مورد بحث به‏ذهن متبادر می‏گردد که با درجه2 درج‏ گردیده  و سایر مواردی‏ که قابل ‏تطبیق نمی‏باشند با درجه 3 نمایش داده شده‏است (جدول 1و2).

بحث
درعلل مطرح‏شده: چهار‏ مورد قابلیت تطبیق عینی(درجه1)، هشت مورد قابلیت تطبیق مفهومی و انتزاعی(درجه2) ودو مورد نیز از علل غیرمشابه و غیرقابل‏ تطبیق بوده ‏است. در میان علل مشابه، ریزش ماده اکّال(خورنده) یا داروهای‏سمّی و خناق‏آور بعنوان سبب ایجاد‏کننده ورم گرم ریه با موضوع این مطالعه بیشترین ارتباط را‏ دارد. در سیر فیزیوپاتولوژی این بیماری نکته جالب توجه، اشاره حکمای طب‏ایرانی به واژه اکّال (حالتی که ماده محرک با ایجاد زخم سبب تخریب و تحلیل بافت موضع می‏شود) است. Lemeier و همکاران در یک کیس‏ ریپورت بـا انجـام بیوپسی‏های مکرر طی یک ارزیابی پنج ماهه از یـک کـارگر مسموم‏شده با گازکلر در کارخانـه تصـفیه آب، سیر هیستوپاتولوژی مواجهه با گاز کلر را توصـیف‏کردنـد. روند تخریب آلوئولی با آسیب میتوکندری‏های سلولهای اپیتلیال ریه بدنبال التهاب ناشی ‏از کلر با‏ اگزودای فیبروهموراژیک و پوسته‏ریزی (Desquamation) اپیتلیالی شروع‏ شده و با افزایش اگـزودای‏ التهـابی، آندوسیتوز و نکروز سلولی منجر به مرگ سلولها می‏شود. این روند که در نهایت منجر به برونشیولیت ابلیتران (انسدادی) می‏گردد یک روند مزمن پیشرونده ‏است. این توصیف، دقت ‏نظر حکمای طـب ‏ایرانی‏ را مبنی بر کاربرد واژه خورنده‏ بودن، علیرغم دسترسی به تکنولوژی‏های نوین موجود نظیر بیوپسی تأیید ‏می‏کند(63).
در مفاهیم انتزاعی، انعقاد خون یا شیر از عواملی است که ممکن است تظاهراتی مانند آمبولی ریه را بدنبال داشته باشد چه اینکه اگر منظور از انعقاد خون، وقوع آن در بافت ریه یا اندامهای مرتبط با دستگاه تنفس باشد شاید بتوان گفت که در دسته بندی درجه 1 قرار خواهد گرفت. در میان علل عفونی در طب ‏نوین صراحتا به عامل ویروسی اشاره‏ گردیده‏ است ولی مفهوم عفونت در طب سنتی فراتر از عوامل بیوارگانیسم صرف می‏باشد لذا تطبیق دقیق این دو ممکن‏ است با اشکال مواجه‏گردد. در علل مجاورتی و انتقال ماده خلطی یا غیرخلطی نیز با توجه به عدم ‏در ‏دسترس ‏بودن مفهوم و ماهیت خلط، شاید تعریف قسمت غیرخلطی به مفهوم انتقال خون نزدیکتر باشد. غلیان دم حاصل نوعی پرخونی یا غلظت خون است که بطور ثانویه ریه را نیز دچار حالت Reperfusion (افزایش چرخش جریان خون) می‏کند. تفرق‏اتصال، آسیب تروماتیک بافت و اجزای دستگاه تنفس و ریه است‏ که با جدا‏شدن اتصالات ‏بافتی می‏تواند ایجاد فشار منفی نماید که این فشار منفی در طب نوین با واژه Reexpansion بیان شده است. دق به معنی به نوع کاهش وزن شدید به شکل خشکی مفرط و ناشی از حرارت بسیار زیاد و سوء مزاج گرم قلب است که می‏تواند مفهوم علل کاردیوواسکولار را بعنوان یکی دیگر از علل درگیری مرتبط قلبی- ریوی به ذهن متبادر نماید. تعریف نزله در طب سنتی ریزش مواد از سر به اعضای پایین‏تر است (نظیر آنچه در سینوزیت یا رینوره رخ می‏دهد) و ریه یکی از اعضایی‏ست که می‏تواند محل فرود ماده نزله باشد. مفهوم نزله در طب ایرانی فراتر از ترشحات پشت حلقی (PND) در طب نوین است با این وجود درتطبیق آنچه در‏ این فرایند ریزش‏ می‏یابد با عوامل نوروژنیک یا ضربات‏  مغزی مطرح‏ در طب ‏نوین مناقشاتی وجود ‏دارد.
در تطبیق علائم: سیزده مورد قابلیت تطبیق عینی(درجه1) و هفت مورد قابلیت تطبیق مفهومی ‏و انتزاعی(درجه2) و هشت علامت درجه 3 انطباق را  داشته‏اند. بروز تظاهرات مغزی (سردرد،  سرگیجه و اختلال سطح هوشیاری ) و قلبی(خفقان، طپش و غشی) در سیر پیشرفت بیماری می‏تواند معادل و مشابهتی از درگیری‏های خارج ‏ریوی در RADS ناشی ‏از کلر باشد (47, 48). همچنین بروز برخی تظاهرات پوستی در این پاتولوژی در هر دو مکتب ‏طبی گزارش شده‏ است لیکن برخلاف طب ‏ایرانی که تظاهر دمل و جدری در پوست را ناشی از خارج‏ شدن و انتقال ماده از ریه و یک نشانه خوش‏خیم در ذات‏الریه می‏داند، در طب نوین وجود این سندرم dermato-pulmonary syndrome)) در بیماران  ARDS  یک پیش‏آگهی بد و با مورتالیته بالا می‏باشد(50)
در توصیف علائم بیماری آنچه به‏ظاهر تفاوت دارد ناشی از نوع  نگاه و نحوه ارزیابی این دو مکتب طبی است.  بگونه‏ای‏که توصیفات طب ‏ایرانی بیشتر بر مبنای معاینات و مشاهدات بالینی دقیق‏ است‏ که از جمله توجه به رنگ و بار زبان، رنگ پوست و چهره، وضعیت نفَس و صدا و ملمس و خلط، احساس عطش بیمار و‏ سایر علائم مذکور می‏باشد. در مقابل، مستندات طب‏ نوین علاوه بر معاینات ‏بالینی، حاوی ارزیابی‏های تشخیصی تکنولوژی‏‏ محور ‏نظیر ‏رادیوگرافی(57)، برونکوسکوپی(36, 39) و اسپیرومتری(42, 43) نیز می‏باشد که اطلاعات تشخیصی و بررسی وخامت حال‏بیمار و پیش‏آگهی دقیق‏تر بیماری را مقدور ساخته‏است. با ‏این‏ وجود توجه و تمرکز بر معاینات بالینی دقیق ، هنوز جایگاه و اهمیت خود را حفظ ‏نموده‏ و در‏ طب‏ نوین نیز از روش‏های متداول تشخیص بیماری می‏باشد (2, 3, 36-39, 42, 43, 57, 64). با تکیه بر شناخت فرآیندهای پیش‏التهابی در‏ پاتوژنز ARDS(49)، مطالعات بالینی زیادی جهت ارزیابی تاثیر عوامل ضدالتهابی در درمان آن انجام شده‏است. با‏ اینحال مطالعات ‏بالینی بر روی گلوکوکورتیکوئیدها، فاکتورهای محرک‏گرانولوسیت‏-‏‏ماکروفاژ و آنتی‏اکسیدانها تاکنون اثربخشی بالینی مفیدی را در مطالعات ‏انسانی نشان‏ نداده‏اند (65-69).
از میان روش‏های درمانی مطرح‏شده در طب ‏ایرانی، حجامت یکی از درمانهای مبتنی ‏بر شواهد با اثرات ضدالتهابی است(70) که اثربخشی آن بر بیماریهای ‏تنفسی و بهبود عملکرد ریـه‏ها و تقویت ایمنی در مطالعات مختلفی تایید شده‏است (71-76). حکیم اعظم‏خان  حجامت  ناحیه بین‏ دو کتف (عام- کاهل) را در درمان سرفه‏ خشک که از امتلای ‏دموی (پرخونی یا احتقان‏ریوی) در ریه باشد مفید دانسته‏است(19). حکمای‏ایرانی حجامت این ناحیه را در امراض حلق، معالجه سرفه، بیماری‏های خونی‏ سینه، خلط‏ خونی، ربو (آسم) و برونشیت ‏خونی وخفقان خونی مؤثر دانسته‏اند(60, 77). مطالعات بالینی اخیر نیز اثربخشی حجامت بر سرفه، آسم، سرماخوردگی و بهبود عملکردهای ایمونولوژیک در بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه را در مرحله پایدار تایید کرده‏است (74, 75, 78, 79). در میان روش‏های خونگیری مطرح شده در درمان ورم حارّ ریه، علیرغم توصیه به تقدم در فصد ،  با توجه به وجود عامل سمّی محرک بیماری (گاز کلر)، اولویت انجام آن در این مقوله مورد تردید می‏باشد و احتمال انتشار عامل سمّی در بدن را بدنبال خواهد داشت (از موارد احتیاط و منع در انجام فصد مواجهه با یک عامل سمّی یا عفونی در زمان غلبه بیماری(هیجان اخلاط) می‏باشد) (20). زالودرمانی نیز بدلیل قدرت عمل موضعی (لوکال) و محدود، با توجه به سیستمیک بودن مسمومیت با عامل کلر، نمی‏تواند بعنوان خط اول درمان توصیه مناسبی باشد و در توصیه متون طب ایرانی نیز زالوگذاری برای تکمیل پاکسازی‏های مواد باقیمانده در مراحل ثانویه توصیه گردیده‏است (60).
نتیجه‏گیری
از تشابهات یافت‏شده در بررسی علل و علائم "ورم حارّ ریه" و "ادم حادّ ریه" بنظر می‏رسد که مفاهیم این دو پاتولوژی از قرابت زیادی با یکدیگر برخوردار ‏بوده و تا حد قابل ‏قبولی قابلیت تطبیق را دارا می‏باشند. پیشرفتهای تکنولوژیکی امکان شناخت جنبه‏های بالینی و علائم بیشتری را در سندرم RADS فراهم ساخته‏است لیکن به‏نظر می‏رسد روشهای‏تشخیصی ‏نوین تاکنون تاثیر ویژه‏ای در درمان مسمومیت با گاز کلر نداشته ‏است چرا که دردرمان RADS در طی سالیان متمادی تفاوت چندانی حاصل نشده‏است. لذا با توجه به نتایج این مطالعه و نیز شرایط اورژانس سندرم RADS، از میان درمانهای گفته‏شده در کتب طب‏ایرانی به‏نظر می‏رسد حجامت‏ عام می‏تواند بعنوان یکی از روشهای درمانی اورژانس و بدون اثرات جانبی مضرّ، در درمان مسمومیت‏های استنشاقی ریوی ناشی ازگاز کلر، پیشنهاد مناسبی برای مطالعات بالینی بعدی باشد.
توصیف کامل مکانیسم‏های اختصاصی یک پدیده علمی بدلیل پیچیدگی جزئیات و ناشناخته ‏بودن همه جنبه‏های آن هرگز کامل نخواهد بود لذا شواهد بالینی می‏تواند دلیل قانع‏کننده‏ای در اثبات اثربخشی یک روش ‏درمانی باشد. باتوجه به‏ اقبال عمومی به طب‏های‏ سنتی و مکمل حتی در کشورهای بدون پیشینه این طب (80, 81)‏ و دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی که لزوم بکارگیری طب‏ سنتی در حوزه بهداشت و درمان کشورها و نیز احیاء آن را بیش از پیش مورد مداقه قرار داده‏است، لذا پیشنهاد می‏گردد بررسی متون علمی قدیم، با رویکردهای تطابقی و به ‏دور از تعصبات جانبدارانه جهت بررسی جنبه‏های مختلف بیمار‏ی‏ها در دستور کار پژوهشگران محترم قرار گیرد و با طراحی مطالعات بالینی تصادفی‏سازی شده با حجم نمونه کافی، مطالعات مروری سیستماتیک و متاآنالیز امکان بهره‏مندی از این مکتب طبی غنی را در آینده فراهم‏ آورند.
محدودیت های مطالعه
بدون ‏شک عدم ‏دسترسی ‏کامل به منابع طب‏ ایرانی وکاستی‏ها و حذف برخی مطالب ناشی از دستنویس‏ بودن نسخ، همچنین عدم درک کافی از منظور نظر حکمای سلف ‏ایرانی و نیز تفاوت مبانی و نوع نگرش طب ‏ایرانی به بیماری‏ها نسبت به طب‏ رایج،  ما را در تطبیق کامل و جامع بسیاری از موارد دراین مطالعه با دشواری مواجه‏ نموده‏است. لذا ادعای قطعی و متقن در این خصوص دون شأن علمی است و تلاش ما و متخصصین این حوزه در اینگونه مطالعات بهره‏گیری بهتر و بیشتر از ظرفیت‏های موجود درکلیه مبانی طبی جهت دستیابی به راهکار‏های درمانی بهتر و جامع‏تر  برای بیماران می‏باشد.
سپاسگزاری
 از تمام اساتید گرامی و کارمندان گروه طب سنتی دانشگاه شاهد که ما را در انجام این مطالعه یاری نمودند تشکر و قدردانی نموده و یاد استاد فقید مرحوم دکتر محمد غلامی را گرامی‏داشته و برای روح بزرگ آن مرحوم طلب شادی و مغفرت و علوّ درجات از خدای منّان داریم.
تعارض در منافع
نویسندگان این مطالعه تعارض در منافع ندارند.
بودجه یا منابع پشتیبانی
نویسندگان این مطالعه هیچگونه حمایت مالی دریافت ننموده‏اند. مقاله حاضر حاصل پژوهشی در قالب پایان نامه با عنوان "تبیین اورام حارّ ریوی و بررسی اثر حجامت بر مسمومیت استنشاقی با گاز کلر" در دانشگاه شاهد
می‏باشد.  
 

References
1.         Hoyle GW, Svendsen ER. Persistent effects of chlorine inhalation on respiratory health. Ann N Y Acad Sci 2016;1378(1):33-40.
2.         Brooks SM, Weiss MA, Bernstein I. Reactive airways dysfunction syndrome (RADS): persistent asthma syndrome after high level irritant exposures. Chest 1985;88(3):376-84.
3.         Gorguner M, Aslan S, Inandi T, Cakir Z. Reactive airways dysfunction syndrome in housewives due to a bleach–hydrochloric acid mixture. Inhal Toxicol 2004;16(2):87-91.
4.         Bardana Jr EJ. Reactive airways dysfunction syndrome (RADS): guidelines for diagnosis and treatment and insight into likely prognosis. Annals of Allergy, Asthma & Immunology 1999;83(6):583-6.
5.         Özyiğit LP, Erer A, Okumuş G, Çağatay T, Kıyan E, Erkan F. Nebulized lidocaine as an alternative therapy for reactive airway dysfunction syndrome. Turkish Thoracic Journal 2016;17(2):82.
6.         Rosenman KD, Reilly MJ, Schill DP, Valiante D, Flattery J, Harrison R, et al. Cleaning products and work-related asthma. J Occup Environ Med 2003;45(5):556-63.
7.         Gummin DD, Mowry JB, Spyker DA, Brooks DE, Fraser MO, Banner W. 2016 Annual Report of the American Association of Poison Control Centers' National Poison Data System (NPDS): 34th Annual Report. Clin Toxicol (Phila) 2017;55(10):1072-252.
8.         Thickett KM, McCoach JS, Gerber JM, Sadhra S, Burge PS. Occupational asthma caused by chloramines in indoor swimming-pool air. Eur Respir J 2002;19(5):827-32.
9.         Zock JP, Plana E, Antó JM, Benke G, Blanc PD, Carosso A, et al. Domestic use of hypochlorite bleach, atopic sensitization, and respiratory symptoms in adults. J Allergy Clin Immunol 2009;124(4):731-8.e1.
10.       Morim A, Guldner GT. Chlorine gas toxicity. StatPearls [Internet]: StatPearls Publishing; 2021.
11.       Han S-W, Choi W-J, Yi M-K, Song S-H, Lee D-H, Han S-H. Acute respiratory symptoms and evacuation-related behavior after exposure to chlorine gas leakage. Annals of Occupational and Environmental Medicine 2016;28(1):1-7.
12.       Carlisle M, Lam A, Svendsen ER, Aggarwal S, Matalon S. Chlorine‐induced cardiopulmonary injury. Ann N Y Acad Sci 2016;1374(1):159-67.
13.       http://www.asriran.com/fa/news/618132/July[Online].
14.       Winder C. The toxicology of chlorine. Environ Res 2001;85(2):105-14.
15.       Evans RB. Chlorine: state of the art. Lung 2005;183(3):151-67.
16.       Shahabi S, Hassan ZM, Mahdavi M, Dezfouli M, Rahvar MT, Naseri M, et al. Hot and Cold natures and some parameters of neuroendocrine and immune systems in traditional Iranian medicine: a preliminary study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine 2008;14(2):147-56.
17.       Gorgani SI. Kholasato-L-Hekmat. Qom: Ehyaetebetabiei; 2012. V:3,P:83. [Persian]
18.       Azam-Khan M. Exir Azam . 2 ed. Vol. 4. 2008; Tehran(Iran University of Medical Sciences): Institute of Meical History, Islamic Medicine and Complementary Medicine. [Persian]
19.       Azam-Khan M. Exir Azam . Tehran(Iran University of Medical Sciences): Institute of Meical History, Islamic Medicine and Complementary Medicine; 2008.V:2,4. [Persian]
20.       Avicenna H. Qanun fi al Tib [Canon of Medicine]. Beiruot: EhyaolToras al-Arabi Press; 2010.V:2,4. [Arabic]
21.       Razes MIZ. Ma-al-faroogh( auo-al-foruogho auo kalam fi-al-foruogh bain-al-amraz). Halab: Publications of the  jamieat halab maehad alturath aleilmii alearabii; 1982. [Arabic]
22.       Rezaeizadeh H AM, Naseri M, Shams Ardakani M. The Traditional Iranian Medicine Point of View on Health and Disease Iranian J Publ Health 2009;38:169-72.
23.       Simko LC, Culleiton AL. Uncommon causes of noncardiogenic pulmonary edema. The Nurse Practitioner 2020;45(4):26-32.
24.       Shah RD, Wunderink RG. Viral Pneumonia and Acute Respiratory Distress Syndrome. Clin Chest Med 2017;38(1):113-25.
25.       Kim J-A, Yoon S-Y, Cho S-Y, Yu J-H, Kim H-S, Lim G-I, et al. Acute health effects of accidental chlorine gas exposure. Annals of occupational and environmental medicine 2014;26(1):1-11.
26.       Shakeri MS, Dick FD, Ayres JG. Which agents cause reactive airways dysfunction syndrome (RADS)? A systematic review. Occup Med (Lond) 2008;58(3):205-11.
27.       Rassler B, Reissig C, Briest W, Tannapfel A, Zimmer HG. Pulmonary edema and pleural effusion in norepinephrine-stimulated rats--hemodynamic or inflammatory effect? Mol Cell Biochem 2003;250(1-2):55-63.
28.          Alexandrescu D, Costache II. Acute cardiogenic pulmonary edema--etiological spectrum and precipitating factors.. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi 2014;118(2):301-6.
29.       Balofsky A, George J, Papadakos P. Neuropulmonology. Handb Clin Neurol 2017;140:33-48.
30.       He B, Nan G. Pulmonary edema and hemorrhage after acute spinal cord injury in rats. The Spine Journal 2016;16(4):547-51.
31.       Antaki D.Tadhkirat 'uwli-al-albab and aljamie -li-leajab-al-eajab. Beirut: Institute of  Al-Alame lilmatbuat. [Arabic]
32.       AghiliKhorasani Shirazi MH. Qarabadin-e-Kabir [Great Pharmacopeia] .Tehran:Institute of Meical History, Islamic Medicine and Complementary Medicine; V(1); P: 94. [Persian]
33.       Arzani MA. Tibb-e Akbari [Akbari's Medicine]. EhyaTeb e Tabiee O, editor. Tehran: Jalaleddin Press; 2008. V(1): (2)pp.35-56,544-549. [Persian]
34.       Chaghmini M. Ghanonche.Tehran(Iran University of Medical Sciences): Institute of Meical History, Islamic Medicine and Complementary Medicine;2004. [Persian]
35.       Avicenna. Al Qanun Fi Al-Tibb.[Tohfeh Saadiye Described by Qutbuddin Shirazi  M]. Tehran: Ministry of Health and Medical Education of Iran, Committee of Computerizing Medicine and Hygiene; 2008. p: 178. [Persian]
36.       Control CfD, Prevention. Chlorine gas release associated with employee language barrier—Arkansas, 2011. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2012;61(48):981-5.
37.       Solà RC, Gall XM, Huertas BA, Martínez MED, Martínez RO. Síndrome de disfunción reactiva de las vías respiratorias. Estudio de 18 casos. Med Clin (Barc) 2005;124(11):419-22.
38.       Aslan S, Kandiş H, Akgun M, Cakır Z, Inandı T, Görgüner M. The effect of nebulized NaHCO 3 treatment on “RADS” due to chlorine gas inhalation. Inhal Toxicol 2006;18(11):895-900.
39.       Leroyer C, Malo J-L, Girard D, Dufour J-G, Gautrin D. Chronic rhinitis in workers at risk of reactive airways dysfunction syndrome due to exposure to chlorine. Occup Environ Med 1999;56(5):334-8.
40.       Brooks S. Irritant-induced asthma and reactive airways dysfunction syndrome (RADS). J Allergy Ther 2014;5(03):174.
41.       Gautrin D, Bernstein IL, Brooks SM, Henneberger PK. Reactive airways dysfunction syndrome and irritant-induced asthma.  Asthma in the workplace: CRC Press; 2006. p. 607-56.
42.       Leroyer C, Malo J-L, Infante-Rivard C, Dufour J-G, Gautrin D. Changes in airway function and bronchial responsiveness after acute occupational exposure to chlorine leading to treatment in a first aid unit. Occup Environ Med 1998;55(5):356-9.
43.       Malo J-L, L'archevêque J, Castellanos L, Lavoie K, Ghezzo H, Maghni K. Long-term outcomes of acute irritant-induced asthma. Am J Respir Crit Care Med 2009;179(10):923-8.
44.       Brooks SM. Reactive airways dysfunction syndrome (RADS) and irritant-induced asthma.  The Toxicant Induction of Irritant Asthma, Rhinitis, and Related Conditions 2013:63-82.
45.       Summerhill EM, Hoyle GW, Jordt S-E, Jugg BJ, Martin JG, Matalon S, et al. An Official American Thoracic Society Workshop Report: chemical inhalational disasters. Biology of lung injury, development of novel therapeutics, and medical preparedness. Annals of the American Thoracic Society 2017;14(6):1060-72.
46.       Currie GP, Ayres JG. Assessment of bronchial responsiveness following exposure to inhaled occupational and environmental agents. Toxicol Rev 2004;23(2):75-81.
47.       Carlisle M, Lam A, Svendsen ER, Aggarwal S, Matalon S. Chlorine-induced cardiopulmonary injury. Ann N Y Acad Sci 2016;1374(1):159-67.
48.       Samal A, Honovar J, White CR, Patel RP. Potential for chlorine gas–induced injury in the extrapulmonary vasculature. Proc Am Thorac Soc 2010;7(4):290-3.
49.       Huppert LA, Matthay MA, Ware LB, editors. Pathogenesis of acute respiratory distress syndrome. Semin Respir Crit Care Med 2019;40(1):31-39.
50.       Vuillard C, Pineton de Chambrun M, de Prost N, Guérin C, Schmidt M, Dargent A, et al. Clinical features and outcome of patients with acute respiratory failure revealing anti-synthetase or anti-MDA-5 dermato-pulmonary syndrome: a French multicenter retrospective study. Ann Intensive Care 2018;8(1):87.
51.       Ahwazi A.I.A. Kamel-al-Sanaeh . Qom: Jalaoddin. 2008; V(1):p 81. [Arabic]
52.       Abdolahinia A, Naseri M, Eslaminejad A, Ghaffari F, Velayati AA. Breathlessness from the Perspective of the Persian Medicine. Tanaffos 2016;15(4):191-196.
53.       Gorgani S.I. Zakhireh Kharazmshahi . 1.1 ed. Qom: Ehya’e tibbe tabiee; 2012. [Persian] .
54.       Akhawayni R. Hedayat al-mota’allemin fi al-tibb (An educational guide for medical students) Mashhad: Ferdowsi University of Mashhad Publication; 1992. [Persian]
55.       Gorgani S-E. Kholasato-L-Hekmat. Qom: Ehyaetebetabiei; 2012. V:3,P:83.
56.       Arzani MMA. Hodudo-al-Amraz. [Described by Ghaderi SA.GH on Fosul-AL-Aaraz].Tehran: Iran University of Medical Sciences; 2008.
57.       White CW, Martin JG. Chlorine gas inhalation: human clinical evidence of toxicity and experience in animal models. Proc Am Thorac Soc 2010;7(4):257-63.
58.       Bosse GM. Nebulized sodium bicarbonate in the treatment of chlorine gas inhalation. J Toxicol Clin Toxicol 1994;32(3):233-41.
59.       Cevik Y, Onay M, Akmaz I, Sezigen S. Mass casualties from acute inhalation of chlorine gas. South Med J 2009;102(12):1209-13.
60.       Avicenna H. Principles of Ibn Sina's Canon book,(Translator: Shirazi, MF). Tehran: Iran university,  Ministry of Health and Medical Education of Iran, Committee of Computerizing Medicine and Hygiene; 2007;V(1),P:239. [Persian] 
61.       Moemen SM. Tohfato-al-Moemenin . Institute Ehya’etibbetabiee; Qom: Noor e vahy; 2011.V(1),(2);P: 774,428. [Persian] 
62.       Khosravi SAA. Rahnama-ye-Daruha-ye- Tandorosti (Guide of health drugs).Tehran: Iran University of Medical Sciences press; 2007.p:177. [Persian] 
63.       Lemière C, Malo JL, Boutet M. Reactive airways dysfunction syndrome due to chlorine: sequential bronchial biopsies and functional assessment. Eur Respir J 1997;10(1):241-4.
64.       Pałczyński C, Jakubowski J, Górski P. Reactive airways dysfunction syndrome. Int J Occup Med Environ Health 1994;7(2):113-7.
65.       Bernard GR, Luce JM, Sprung CL, Rinaldo JE, Tate RM, Sibbald WJ, et al. High-dose corticosteroids in patients with the adult respiratory distress syndrome. N Engl J Med 1987;317(25):1565-70.
66.       Meduri GU, Headley AS, Golden E, Carson SJ, Umberger RA, Kelso T, et al. Effect of prolonged methylprednisolone therapy in unresolving acute respiratory distress syndrome: a randomized controlled trial. JAMA 1998;280(2):159-65.
67.       Steinberg KP, Hudson LD, Goodman RB, Hough CL, Lanken PN, Hyzy R, et al. Efficacy and safety of corticosteroids for persistent acute respiratory distress syndrome. N Engl J Med 2006;354(16):1671-84.
68.       Nemunaitis J, Rabinowe SN, Singer JW, Bierman PJ, Vose JM, Freedman AS, et al. Recombinant granulocyte-macrophage colony-stimulating factor after autologous bone marrow transplantation for lymphoid cancer. N Engl J Med 1991;324(25):1773-8.
69.       Bernard GR, Wheeler AP, Arons MM, Morris PE, Paz HL, Russell JA, et al. A trial of antioxidants N-acetylcysteine and procysteine in ARDS. The Antioxidant in ARDS Study Group. Chest 1997;112(1):164-72.
70.       Al-Bedah AM, Elsubai IS, Qureshi NA, Aboushanab TS, Ali GI, El-Olemy AT, et al. The medical perspective of cupping therapy: Effects and mechanisms of action. Journal of traditional and complementary medicine 2019;9(2):90-7.
71.       ZHAO P-j, ZHAO Z-p. Fifty cases of asthma treated by acupuncture combined with cupping. World Journal of Acupuncture-Moxibustion 2012;1(22):64-5.
72.       Hekmatpou D, Moeini L, Haji-Nadali S. The effectiveness of wet cupping vs. venesection on arterial O2 saturation level of cigarette smokers: A randomized controlled clinical trial. Pakistan Journal of Medical Sciences 2013;29(6):1349-53.
73.       Hong J FM, Wang X, Gao Z. Effects of cupping therapy on the pulmonary functions in asthmatic children. J Tradit Chin Med 2006;26(1):7.
74.       Zhang C, Liang T, Zhang W. Effects of drug cupping therapy on immune function in chronic asthmatic bronchitis patients during protracted period. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi Zhongguo Zhongxiyi Jiehe Zazhi= Chinese Journal Of Integrated Traditional And Western Medicine 2006;26(11):984-7.
75.       Xiao W, Wang Y, Kong H-b. Effects of cupping at back-shu acupoints on immunologic functions in patients with chronic obstructive pulmonary disease during stable stage. J Anhui Tradit Chin Med Coll 2010;5.
76.       Samadi M, Kave M, Mirghanizadeh S. Study of cupping and its role on the immune system. J Relig Health 2013;1:59-65.
77.       Gorgani S.I. Zakhireh Kharazmshahi . 1. 1 ed. Qom: Ehya’e tibbe tabiee; 2012. [Persian]
78.       Goodwin J, McIvor RA. Alternative therapy: cupping for asthma. Chest 2011;139(2):475-6.
79.       Ye X, Zhang H, Pang Z. Therapeutic effects of common cold of wind-cold type at early stage treated by different cupping duration. Zhongguo Zhen jiu= Chinese Acupuncture & Moxibustion 2011;31(4):357-9.
80.       Astin JA. Why patients use alternative medicine: results of a national study. JAMA 1998;279(19):1548-53.
81.       Rossi P, Di Lorenzo G, Malpezzi MG, Faroni J, Cesarino F, Di Lorenzo C, et al. Prevalence, pattern and predictors of use of complementary and alternative medicine (CAM) in migraine patients attending a headache clinic in Italy. Cephalalgia 2005;25(7):493-506.
82.       Leonard JM, Zhang CX, Lu L, Hoofnagle MH, Fuchs A, Clemens RA, et al. Extrathoracic multiple trauma dysregulates neutrophil function and exacerbates pneumonia-induced lung injury. J Trauma Acute Care Surg 2021;90(6):924-34.
83.       Chaitra S, Hattiholi VV. Diagnostic Accuracy of Bedside Lung Ultrasound in Emergency Protocol for the Diagnosis of Acute Respiratory Failure. J Med Ultrasound 2022;30(2):94-100.
Title: Reactive airway dysfunction syndrome caused by chlorine gas from the point of view of Persian Medicine: A review article

Akbari Mashak Kh1, Agin Kh2, Emaratkar E3, Gholami Fesharaki M4, Namdar H5[†]

1 Ph.D student of persian Medicine, Department of Traditional Persian  Medicine, School of Persian Medicine, Shahed University, Tehran, Iran  2 Associate Professor, Department of the Pulmonary Medicine, Loghman Hakim Hospital, Medical School, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
3 Assistant Professor, Department of Traditional Persian Medicine, School of Persian Medicine, Shahed University, Tehran, Iran
4 Assistant Professor of Biostatistics, Biostatistics Department, School of Medical Sciences, Tarbiat Modares
University, Tehran, Iran
5 Assistant Professor, Department of Traditional Persian Medicine, School of Persian Medicine, Shahed University, Tehran, Iran

Abstract

Introduction: Chlorine gas inhalation is a toxic respiratory irritant associated with high lung complications. Despite its wide industrial and domestic applications such as bleaching detergents, there is no specific treatment for chlorine gas poisoning yet and common standard treatments are mostly supportive. In this regard, this study aimed to find a new treatment for this pathogenesis from the perspective of Persian medicine (PM).
Materials and methods: In this review study, at first, we searched the etiologies and clinical symptoms associated with chlorine gas poisoning in modern medicine and then compared them with similar etiologies and symptoms in valuable Persian medical manuscripts. Then we reviewed the proposed treatments for similar illnesses from the point of view of PM.
Results: The pathology of lung damage caused by inhalation of chlorine gas is reactive airway dysfunction syndrome (RADS), which leads to dyspnea, hypoxemia, respiratory tract obstruction, pneumonia, pulmonary edema, and finally acute respiratory distress syndrome (ARDS). In a comparative study, it seems that this pathology has the closest similarity with the Persian term“Varme-e-harr riye”. The treatment strategy for this syndrome in PM is bloodletting at the first and then the application of cold-temperament foods and medications to improve the lungs.
Conclusion: According to the compatibility of acute pulmonary edema caused by chlorine inhalation and “varam-e-harr riye” in PM, it seems that wet cupping can be considered as a suggested primary and emergency treatment for this pathology in future clinical studies.
Keywords: Reactive airway dysfunction syndrome (RADS), Persian Medicine, Chlorine gas, Acute pulmonary edema




This paper should be cited as:
Akbari Mashak Kh, Agin Kh, Emaratkar E, Gholami Fesharaki M, Namdar H. Title: Reactive airway dysfunction syndrome caused by chlorine gas from the point of view of Persian Medicine: A review article. Occupational Medicine Quarterly Journal. 2023; 14(4): 77-88.






 
1 دانشجوی دکتری تخصصی طب سنتی ایرانی، گروه طب سنتی ایرانی، دانشکده طب ایرانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
2 دانشیار، گروه بیماریهای ریوی بیمارستان لقمان حکیم، دانشکده پزشکی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
3 استادیار، گروه طب سنتی ایرانی، دانشکده طب ایرانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
4 استادیار، گروه آمار حیاتی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
5 استادیار، گروه طب سنتی ایرانی، دانشکده طب ایرانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
* (نویسنده مسئول)؛ تلفن تماس: 00982151214055، پست الکترونیک: h.Namdar@shahed.ac.ir
تاریخ دریافت: 11/9/1401                                                       تاریخ پذیرش: 2/11/1401
* Corresponding author:
Tel: +98-2151214055
Email: H.namdar@shahed.ac.ir
Received: 02.12.2022                            Accepted: 23.01.2023
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: عوامل شیمیایی
دریافت: 1401/9/11 | پذیرش: 1401/12/10 | انتشار: 1401/12/10
* نشانی نویسنده مسئول: تهران، اتوبان خلیج فارس، دانشگاه شاهد، دانشکده طب ایرانی، گروه طب سنتی، کدپستی 18155159

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه طب کار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Occupational Medicine Quarterly Journal

Designed & Developed by : Yektaweb