Ethics code: IR.SSU.SPH.REC.1399.222
حلوانی غلامحسین، ابراهیمی زهرا، مهراب نوید، میهن پور حمیده. شناسایی و ارزیابی ریسک خطرات موجود در منازل شهر یزد برای
کودکان زیر 7 سال. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1401; 14 (4) :67-76
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1223-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ، h.mihanpour@gmail.com
متن کامل [PDF 806 kb]
(247 دریافت)
|
چکیده (HTML) (513 مشاهده)
متن کامل: (684 مشاهده)
شناسایی و ارزیابی ریسک خطرات موجود در منازل شهر یزد برای
کودکان زیر 7 سال
غلامحسین حلوانی، زهرا ابراهیمی، نوید مهراب، حمیده میهن پور*
چکیده
مقدمه: حوادث خانگی به معنای سوانحی است که در خانه یا محیط اطراف آن روی میدهد و دلیل اصلی مرگ و میر و معلولیت افراد بخصوص کودکان میباشد. ارزیابی ریسک یک روش سازمان یافته جهت شناسایی، پیش بینی و تقلیل ریسک به یک سطح قابل قبول است. بنابراین هدف ما در این مطالعه، شناسایی و ارزیابی خطرات خانگی موجود در منازل شهر یزد برای کودکان زیر 7 سال می باشد.
روشبررسی: در این مطالعه توصیفی– تحلیلی، تعداد 322 خانوار یزدی به روش خوشهای از مناطق مختلف شهر انتخاب شدند. دادههای مورد نظر با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن توسط متخصصین سنجیده شد، جمعآوری شد (764/0=α). پس از تکمیل پرسشنامهها، اطلاعات جمعآوریشده در نرم افزار SPSS نسخه 20 وارد شده و با در نظر گرفتن سطح اطمینان 95 درصد آزمون های توصیفی، ANOVA و T-TEST مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج: بیشترین جراحات ایجاد شده توسط خطرات به ترتیب بریدگی، شکستگی/در رفتگی و کوفتگی با فراوانی 17درصد، 8/14 درصد و 6/9 است. بیشترین کد ارزیابی ریسک متعلق به ریسک های جزئی با فراوانی 76/39 درصد می باشد و کمترین فراوانی برای ریسکهای بحرانی (17/3 درصد) می باشد. بین اکثر خطرات موجود در منازل با مناطق شهر یزد و نوع ساختمان ارتباط معنیداری وجود داشت (p-value<0.05).
نتیجهگیری: یافتههای پژوهش حاضر اهمیت ارزیابی ریسک به روش کد ارزیابی ریسک را نشان میدهد که با استفاده از آن میتوان به شناسایی و تعیین ریسک نسبی خطرات برای هر بخش منزل پرداخت و براساس اولویت به ارائه راهکارهای پیشگیریکننده و تدوین دستورالعملهای تخصصی ایمنی اقدام نمود. همچنین با استفاده از آموزش و سیاستگذاریهای مناسب برای نظارت بر رعایت و اجرای کامل الزامات قانونی در ساختمانسازی حوادث خانگی و عوارض ناشی از آنرا کاهش داده و سبب ارتقای فرهنگ ایمنی و کیفیت زندگی خانواده ها شد.
واژه های کلیدی: حوادث خانگی، ارزیابی ریسک، کودکان زیر 7 سال، یزد
مقدمه
حوادث بهعنوان یکی از مهمترین عوامل معلولیتزا و یا منجر به مرگ در انسان شناخته شده اند و به طور کلی به وقوع پدیده ای ناگهانی اطلاق می گردد (1). در حوادث آسیبپذیرترین گروه، جوانان و افراد کم سن هستند که نیروهای کارآمد و فعال جامعه را تشکیل میدهند و از کارافتادگی آنها رکود عمیقی را در فعالیتهای اجتماعی و شغلی ایجاد میکند. حوادث با 5/8 میلیون مرگ در سال از مهمترین علل مرگ و میر در جهان و ایران به شمار میرود (2،3) و حوادث خانگی علت 52 درصد موارد بستری کودکان زیر 15 سال را تشکیل می دهد (4). خانه مکانی است که در آن کودکان بیشترین وقت خود را صرف می کنند و بسیاری از آسیب های مرتبط با سنین کودکی در محیط خانه اتفاق می افتد که این آسیب ها بار اقتصادی مستقیم و غیرمستقیم برای تمام کشورها به همراه دارند(5).
براساس مطالعات انجام شده، در ایالات متحده حوادث خانگی عامل اصلی مرگ و میر 2800 کودک در سال می باشد. 13 میلیون کودک به دلیل حوادث خانگی حداقل یک بار از خدمات درمانی استفاده می کنند و سالیانه 74 هزار کودک در اثر حوادث خانگی در بیمارستان بستری شده است (6،7). در کشورهای با درآمد کم و متوسط اکثر عوارض ایجاد شده در کودکان زیر 5 سال به علت سقوط، سوختگی با آب جوش و مسمومیت می باشد. بطور مثال در مقایسه با کشورهای با درآمد بالا، میزان مرگ و میر ناشی از این سه عامل به ترتیب 6، 4 و 11 برابر بیشتر گزارش شده است(8،9). یک مطالعه اپیدمیولوژیک حوادث خانگی در هند در میان کودکان 0 تا 14 ساله نشان داد که رایج ترین نوع حوادث خانگی سقوط و سوختگی است(10). شایع ترین انواع حوادث خانگی در بین کودکان عمانی سقوط و مسمومیت بوده که در بین پسران بیشتر از دختران مشاهده شد (11) در همین زمینه، مطالعه ای در مصر نشان داد که سقوط و سوختگی شایع ترین تصادفات در بین کودکان پسر بوده است (12) مطالعه دیگری نشان داد که 25.3٪ حوادث در بین کودکان گروه سنی زیر پنج سال شیرازی شایع تر است (4). در مصر میزان بروز حوادث خانگی 33 درصد است، این میزان در بین کودکان کم توان ذهنی بیشتر است و 13.1 درصد افراد 5 تا 14 ساله را شامل می شود(12).
در ایران هر سال صدها هزار حادثه ناگوار در خانه اتفاق می افتد بیش از 50 درصد از این حوادث در سنین زیر 5 سال بوجود آمده است و بطور کلی حدود 21 درصد میزان مرگ و میر مربوط به حوادث و سوانح غیر عمدی است که از این میزان 43 درصد به حوادث خانگی و 8/42 درصد به حوادث ترافیکی اختصاص دارد (13،14). با توجه به آمار و ارقام، در ایران حوادث خانگی در مقایسه با حوادث کار به مراتب بیشتر است و تقریباً 85 درصد سوختگیها در منزل اتفاق میافتد. بررسیها نشان میدهدکه سوختگیها به علت آب جوش، مایعات داغ، وسایل گرمایشی و روشنایی، نفت و بنزین، مواد شیمیایی و الکتریسته به وقوع میپیوندد که در این میان سوختگی با آب جوش و مایعات داغ رقم بزرگتری را به نسبت سایر علل به خود اختصاص میدهد (13).
رویکردهای مختلفی برای شناسایی و آنالیز ریسک ارائه شده است که میتوان به آنالیز درخت علت (ETA)، آنالیز درخت خطا (FTA)، روش پاپیونی (tie-Bow)، هازوپ (HAZOP)، کد ارزیابی ریسک (RAC) و ... اشاره کرد. روش کد ارزیابی ریسک سطوح خطر را بر اساس شدت و احتمال خطر طبق اولویت طبقه بندی می کند (15). برای پیشگیری از حوادث فرصتهای زیادی وجود دارد، جهت پیشگیری از سوانح خانگی در مرحله اول بهترین و مهمترین راه کسب اطلاعات در خصوص شناسایی خطر و علل و اثرات آسیبها و در مرحله دوم ارزیابی ریسک هر خطر و اولویتبندی آنها و همچنین ارائه اقدامات اصلاحی اولویت بندی شده برای خطرات غیر قابل قبول می باشد. با توجه به مطالعات گذشته که اغلب بر روی سوختگیهای خانگی انجام گرفته است و نقش پیشگیری و اهمیت انواع خطرات موجود در منازل به خصوص برای کودکان کمتر مورد توجه قرار گرفته است، در این مطالعه به شناسایی و ارزیابی خطرات موجود در منازل شهر یزد برای کودکان زیر 7 سال پرداخته ایم.
روش بررسی
مطالعه حاضر از نوع توصیفی– تحلیلی می باشد که در سال 1400 انجام گرفت. جامعه مورد مطالعه را 322 سرپرست خانوار یزدی تشکیل دادند. با استفاده از مطالعه پایلوت و با احتساب سطح اطمینان 95 درصد، 96/1 z1-∝2=