Ethics code: IR.SSRC.REC.1401.077
Mahmoudi M, Sahebozamani M, Akoochakian M. The effect and Follow – up results of 8 weeks of operational-skill training on the dynamic balance of firefighters. tkj 2023; 15 (2) :1-11
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1228-fa.html
محمودی محمد، صاحب الزمانی منصور، آکوچکیان مهدیه. اثر و میزان ماندگاری 8 هفته تمرینات عملیاتی- مهارتی بر تعادل داینامیک آتش نشانان. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1402; 15 (2) :1-11
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1228-fa.html
دانشگاه باهنر کرمان ، sahebozamani@uk.ac.ir
متن کامل [PDF 954 kb]
(306 دریافت)
|
چکیده (HTML) (524 مشاهده)
متن کامل: (571 مشاهده)
اثر و میزان ماندگاری 8 هفته تمرینات عملیاتی- مهارتی بر تعادل داینامیک آتش نشانان
محمد محمودی1، منصور صاحب الزمانی2، مهدیه آکوچکیان3
چکیده
مقدمه: امدادگری یکی از شغلهایی است که به دلیل ماهیتش بـا عوامـل تنشزا همراه اسـت. از جمله مشـاغلِ امـدادگری، شـغل آتـش نشـانی می باشد که به دلیل داشتن مسئولیت های آتش نشـانی و خـدمات ایمنی، با خطرات فیزیکی و شیمیایی مختلفی از جمله دماهای بالا، مواد شیمیایی، سر و صدا و ... مواجهه دارنـد. بنابراین هدف اصلی از این پژوهش، اثر و میزان ماندگاری 8 هفته تمرینات عملیاتی- مهارتی بر تعادل داینامیک آتش نشانان بود.
روش بررسی: آزمودنی های تحقیق را 34 آتش نشان مرد شهر تهران که حداقل 5 سال سابقه شیفت مداوم را داشتند. در گروه تجربی با دامنه سنی 55/2±00/29 سال، قد 62/4±41/178 سانتیمتر، وزن 66/4±39/77 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 16/1±31/24 کیلوگرم بر متر مربع و در گروه کنترل با دامنه سنی 39/2±71/28 سال، قد 32/3±47/177 سانتیمتر، وزن 12/4±00/76 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 02/1±13/24 کیلوگرم بر متر مربع بودند، انتخاب شدند.
نتایج: برای ارزیابی تعادل داینامیک از تخته تعادل عملکردی آتش نشانان استفاده شد. پایگاه تحقیقاتی در ایستگاه 114 آتش نشانی تهران بود. تحلیل داده های حاصل از تحقیق به وسیله روش آماری آنالیز واریانس با اندازه های تکراری و برای مقایسه دو به دو گروه ها از آزمون تعقیبی بونفرونی و در سطح خطای 05/0 و با استفاده از نسخه 24 نرم افزار SPSS انجام شد.
بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، پس از مداخله تفاوت معناداری در گروه تجربی وجود داشت (05/0≥p) اما در گروه کنترل تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0≤p).
نتیجه گیری: تمرینات عملیاتی- مهارتی توانسته فاکتورهای مهم پیشگیری از آسیب (خستگی، زمان واکنش و تعادل) را در بین آتش نشانان بهبود و ارتقا بخشد. از این رو خستگی می تواند زمان واکنش و عدم تعادل را تحت تاثیر خود قرار دهد که به تبع آن آسیب های اسکلتی- عضلانی را در بین آتش نشانان به دنبال خواهد داشت فلذا توصیه می شود برای بهبود و ارتقا فاکتورهای یاد شده جهت پیشگیری از آسیب و اثر ماندگاری، از تمرینات عملیاتی- مهارتی استفاده شود. در نهایت می توان چنین عنوان کرد که تمرینات عملیاتی- مهارتی توانسته تعادل داینامیک آتش نشانان را بهبود بخشد.
واژه های کلیدی: تمرینات عملیاتی- مهارتی، تعادل داینامیک، آتش نشانان
مقدمه
امدادگری یکی از شغل هایی است که به دلیل ماهیتش بـا عوامـل تنش زا همراه اسـت. امـدادگری بـه سـبب ترکیبـی از عوامـل در هنگــام بحــران، از فعالیــت هــای پــر اســترس و فشارزاســت و امدادگران از جمله گروههایی هستند که از نخستین لحظات بروز یک سانحه در موقعیت حاضـر مـی شـوند و بـه وظیفـۀ امـدادی می پردازند. از جمله مشـاغلِ امـدادگری، شـغل آتـش نشـانی(Firefighting job) می باشد که به دلیل داشتن مسئولیت های آتش نشـانی و خـدمات ایمنی، با خطرات فیزیکی و شیمیایی مختلفی از جمله دماهای بالا، مواد شیمیایی، سر و صدا و ... مواجهه دارنـد و تعـداد قابـل توجهی از سـوانح و حـوادث را در مکـان هـای مختلف تجربه می کنند (1). آمــوزش تمرینات عملیاتی- مهارتی(Skill- operational exercises) به مجموعه فنون کاربردی گفتـه مـی شـود کـه هدف از تمرینات یاد شده افزایش توانایی فرد برای مقابله با حوادث پرخطر، اسـترس زا، پیشگیری از آسیب های احتمالی و در نتیجه عملیات موفق می باشد (2).
انجام پاسخ فوری به حوادث حریق و نجات با ریسک های عملیاتی- مهارتی تهدیدکننده ایمنی و سلامت اعضای تیم پاسخ همراه می باشد. علاوه براین، ماهیت عملیات پاسخ اضطراری در حوادث شهری با ریسک های جدی و بعضاً ناشناخته همراه است. در بسیاری از عملیات ها پاسخ اضطراری تیم اعزام شده دقیقاً مشخص نیست که برای چه نوع حادثه ای اعزام شده اند و در صحنه حادثه با چه ریسک هایی مواجهه خواهند شد. شدت حادثه، ناشناخته بودن محیط و امکان بروز آسیب برای اعضای تیم آتش نشانی از یک سو و سختی و سنگینی وظایف اعضای تیم های پاسخ حریق و نجات از سوی دیگر، ماهیت این شغل را الزاماً به فعالیتی تیمی یا گروهی تبدیل کرده است (3).
آتش نشانان می بایست برای حفظ جان و امنیت خود از لباس و تجهیزات حفاظت فردی(Personal protective equipment) که گاهأ بیش از 22 کیلو گرم می رسد، استفاده نمایند. علاوه بر این محیط غیرقابل پیش بینی و دید ناکافی به همراه خستگی ناشی از عملیات در زمان های طولانی، عواملی هستند که بر تعادل آتش نشانان هنگام اجرای عملیات و مهارت تاثیر منفی خواهد گذاشت (4). اجرا و حفظ تعادل(Kipping balance) در حین فعالیت به تولید نیروی کافی از طریق عضلات و اعمال آن به اهرمهای بدن نیاز دارد که مستلزم تعامل پیچیدۀ سیستم عضلانی- اسکلتی و سیستم عصبی است. از این رو میتوان گفت که تعادل، مهارت حرکتی پیچیدهای است که پویایی وضعیت بدن را در جلوگیری از افتادن توصیف میکند. حفظ تعادل فعل و انفعال پیچیدهای را بین فاکتورهای داخلی (حس عمقی، حس شنوایی و بینایی) و عضلانی ایجاد میکند (5).
دلایل متعددی برای آسیب های آتش نشانان وجود دارد. با توجه به اینکه البسه حفاظت فردی سنگین و حجیم می باشد، می تواند تعادل آتش نشانان را در حوادث برهم و در نهایت منجربه لغزش و یا سقوط شوند. ادبیات پیشگیری از آسیب و توانبخشی در تعادل آتش نشانان چنین بیان می شود که تمرینات حس عمقی(Proprioception) و تعادلی اجزای مهم کاهش خطر بروز آسیب و حفظ تعادل را به دنبال دارد (6).
اکثر مطالعات روی آتش نشانان به بررسی پاسخ سیستم ایمنی و استرس طی یک فعالیت شبیه سازی شده آتش نشانی پرداخته شده است (7) و کمتر به دنبال سازگاری تمرین و پیشگیری از آسیب در این نیروها بوده اند. تمرینات عملیاتی- مهارتی موجب سازگاری در پاسخ به فعالیت ها و پیشگیری از آسیب در حوادث می باشد که از اهداف اصلی هر برنامه تمرینی می باشد. اگر چه نمی توان خط ممیزی خاصی برای تفکیک پروتکل های تمرینی در نظر گرفت اما می توان عنوان کرد هر برنامه تمرینی به دنبال سازگاری و پیشگیری از آسیب بیشتر است (8).
با توجه به شواهدی که برای تمرینات عملیاتی- مهارتی در آتش نشانان وجود دارد و به دلیل اینکه تمرینات تخصصی آتش نشانان به عنوان زیربنایی برای کنترل و پیشگیری از آسیب و پیشرفت سطح عملیاتی- مهارتی در نظر گرفته می شود، فلذا با در نظر گرفتن این نکته که هدف از انجام هر برنامه تمرینی ایجاد آثار مفید می باشد، ماندگاری آثار تمرین نیز بر گروه هدف بسیار مهم بود و با توجه به اینکه تأثیر بی تمرینی یک ماهه پس از انجام یک دوره تمرینات تخصصی بر روی تعادل این افراد بررسی نشده است. از این رو هدف از مطالعه، اثر و میزان ماندگاری(Follow- up) 8 هفته تمرینات عملیاتی- مهارتی بر تعادل داینامیک آتش نشانان بود.
روش بررسی
تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی می باشد. جامعه آماری شامل 5500 آتش نشانان شهر تهران بوده است. حجم نمونه با استفاده از نرمافزار آماری G*Power مبتنی بر آزمون آنالیز واریانس با اندازههای تکراری، برای انجام آزمون در سطح معناداری 5 درصد (05/0=α)، با توان آزمون 80 درصد (2/0=β)، و اندازه اثر متوسط (25/0=d) و تعداد تکرار 2، برابر 34 مورد (2 گروه 17 تایی) بدست آمد (شکل1). نمونه گیری به صورت خوشه ای تصادفی انجام شد. از شرایط ورود به مطالعه می توان به جنسیت مرد، حداقل سابقه عملیاتی شیفتی 5 سال، چکاپ 6 ماه اخیر توسط پزشک معتمد شهرداری تهران، با دامنه سنی 25 تا 35 سال و شرایط خروج سابقه شکستگی اندام تحتانی در 6 ماه اخیر، وجود سابقه اختلال تعادل و سرگیجه، مصرف داروهای آرام بخش یا هر نوع دارویی که تاثیر بر روی وضعیت تعادلی و شناختی داشته باشد و داشتن تمرین خارج از پروتکل تمرینی بودند، انتخاب شدند (9). قبل از شروع تحقیق آتش نشانان از روند کار مطلع شدند. در ابتدا فرم رضایت نامه در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت تا در صورت تمایل امضا کرده و موافقت خود را با انجام تحقیق و کمک به محقق اعلام دارند. سپس پرسنل مطابق با معیار های ورود و خروج انتخاب شدند. در مرحله دوم داده ها مربوط به اطلاعات دموگرافیک و متغیرهای مطالعه از هر آتش نشان جمع آوری شد. در این مطالعه به منظور ارزیابی تعادل آتش نشانان، از تخته تعادل عملکردی آتش نشانان استفاده شد.