Ethics code: IR.IAU.KHUISF.REC.1399.128
Soltani M, Farhadi H, Manshaee G, Mahdad A. The effectiveness of virtual reality exposure therapy and comparing its effectiveness with mindfulness-based stress reduction of job stress and its components in employees with job stress. tkj 2023; 15 (3) : 6
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1230-fa.html
سلطانی مریم، فرهادی هادی، منشئی غلامرضا، مهداد علی. اثربخشی درمان مواجهه با واقعیت مجازی و مقایسه اثربخشی آن با کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس شغلی و مولفههای آن در کارکنان دارای استرس شغلی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1402; 15 (3) :53-66
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1230-fa.html
گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران ، Farhadihadi@yahoo.com
متن کامل [PDF 1065 kb]
(458 دریافت)
|
چکیده (HTML) (846 مشاهده)
متن کامل: (1183 مشاهده)
اثربخشی درمان مواجهه با واقعیت مجازی و مقایسه اثربخشی آن با کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس شغلی و مولفههای آن در کارکنان دارای استرس شغلی
مریم سلطانی، هادی فرهادی*، غلامرضا منشئی، علی مهداد
چکیده
مقدمه: استرس شغلی را می توان جمع شدن عوامل استرس زا در وضعیت های مرتبط با شغل دانست که بیشتر افراد نسبت به استرس زا بودن آن توافق دارند و میتوان آن را به عنوان عامل مستقیم قصد ترک شغل در نظر گرفت پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی درمان واقعیت مجازی و مقایسه اثربخشی آن با درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی بر مولفههای استرس شغلی کارکنان دارای استرس شغلی انجام گرفت.
روش بررسی: طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل و مرحلهی پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دارای استرس شغلی در یک شرکت خصوصی در شهر اصفهان در سال 1400 بود. نمونهی پژوهش شامل 45 کارمند بود که به شیوه نمونهگیری دردسترس انتخاب و بطور تصادفی در سه گروه 15 نفری درمان واقعیت مجازی، درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و کنترل جایگزین شدند. افراد دو گروه مداخله در جلسات مداخله شرکت کردند؛ گروه آزمایش اول تحت هشت جلسه ی 20 دقیقه ای به طور هفتگی درمان مبتنی بر واقعیت مجازی ، گروه آزمایش دوم تحت هشت جلسه ی هفتگی 45 دقیقه به استناد از بسته آموزشی کابات زین(1990 و 2013) قرار گرفتند، اما برای گروه کنترل، مداخلهای صورت نگرفت. شرکت کنندگان در سه مرحله به پرسشنامه استرس شغلی موسسه سلامت و ایمنی انگلستان استاینمتز(HSE) (1990) پاسخ دادند. دادههای پژوهش با تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 در دو سطح توصیفی و استنباطی تحلیل شدند..
نتایج: نتایج تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی بیانگر آن بود که هر دو شیوه مداخله به طور یکسان و موثری سبب کاهش استرس شغلی در زمینههای نقش، ارتباط، حمایت همکاران و تغییرات در کارمندان شده و اثر هر دو مداخله در طول زمان ثابت باقی مانده است (01/0>P). اگر چه هر دو شیوه مداخله سبب کاهش فشار و استرس شغلی کارکنان و مولفههای استرس در زمینههای حمایت مسئولین، کنترل و تقاضا شده و اثر آن در طول زمان نیز ثابت باقی مانده، اما درمان واقعیت مجازی در هر دو مرحله موثرتر بوده است (05/0>P).
نتیجهگیری: نتایج نشان داد دورههای واقعیت مجازی و کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی میتواند سبب کاهش تنشها و استرس شغلی پرسنل و کارکنان سازمانها شود.
واژههای کلیدی: درمان مواجهه با واقعیت مجازی، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، استرس شغلی، کارکنان.
مقدمه
امروزه پیچیدهتر شدن فناوری، روابط اجتماعی و بسیاری از مسائل ناشی از آن باعث شده که اضطراب و به تبع آن استرس و فشار روانی، بسیاری از جنبههای زندگی انسانها را متأثر سازد تاجاییکه کمتر جنبهای از زندگی را میتوان یافت که تحت تأثیر این پدیده روانی قرار نگرفته باشد (1). استرس شغلی، کنش متقابل بین شرایط کار و ویژگیهای فردی است؛ به گونهای که خواستههای محیط کار بیش از آن باشد که فرد از عهده انجام آن برآید. محیطهای کاری محیطهایی هستند که افراد در آن بیشترین استرس را تجربه میکنند. براین اساس استرس شغلی یک الگوی واکنشی احساسی، ادراکی، رفتاری و فیزیولوژیکی به جنبههای نامطلوب محتوای شغلی، سازمانی و محیطی تعریف میشود (2). استرس شغلی معلول عللی است که از منابع مختلف نشات میگیرد. این منابع میتوانند در بیرون یا درون سازمان جایی داشته باشند و یا مربوط به گروههای موثر بر کارکنان و یا مربوط به خود افراد باشند (3). عوامل طبقهبندی شده استرس شغلی در محیط کار عبارتند از: ویژگیهای نقش، ویژگیهای شغل، روابط میانفردی، شرایط مالی، همچنین امنیت شغلی پایین، تقاضای بیش ازحد کار، کار یکنواخت، حمایت سازمانی کم، شرایط نامطلوب فیزیکی کار، تیرگی روابط بین فردی در محل کار، تعارض نقش و ابهام نقش از عوامل استرسزای شغلی میباشند (4). استرس شغلی دارای هفت مولفه میباشد که این مولفهها عبارتند از نقش، ارتباط، حمایت مسئولین، حمایت همکاران، کنترل، تقاضا و تغییرات (نحوهی سازماندهی و تغییرات نیروهای یک سازمان)؛ بنابراین استرس شغلی پدیده¬ای چند بعدی است و انتظار میرود عوامل متنوع و زیادی روی آن تأثیر بگذارند (5). عوامل استرسزای شغلی ممکن است با انواع رفتارهای انحرافی محیط کار مرتبط باشند و عوامل استرسزا شغلی ممکن است منجر به افزایش رفتارهای انحرافی شود (6). در نتیجه مجهز بودن به مهارتهای روان شناختی کارآمد برای مقابله با مشکلات و چالشها در محیط کار امری ضروری است و میتوان با مدیریت استرس شغلی متغیرهایی که با آن رابطه دارند را کنترل کرد (7).
دوره کاهش استرس بر اساس ذهن آگاهی (MBSR) یکی از مناسبترین و موفقترین روشهای موجود در درمان اختلالات خلقی و هیجانی است. این برنامه رایجترین شیوه آموزش بهوشیاری است که در سال 1990 توسط کابات زین در دانشگاه پزشکی ماساچوست مطرح گردید (8). ذهنآگاهی توجه فرد را بر تجربههای درونی و بیرونی زمان حال متمرکز کرده و باعث پذیرش رویدادها بدون تغییر آنها میشود و شامل توجه کردن به شیوهای خاص و هدفمند در زمان حال بدون پیش داوری و قضاوت میباشد. امروزه چندین شکل مختلف از آن در محل کار وجود دارد که عمدتاً در مفهوم سازی ذهن آگاهی و مدت مداخله متفاوت است. (9). گرچه کاهش استرس مبتنی بر بهوشیاری در آغاز برای درد مزمن ایجاد شد، اما نتایج مثبتی را در میان مجموعهای از جمعیتهای بالینی و غیر بالینی، از جمله متخصصان مراقبتهای بهداشتی، دانشجویان و کارمندان به ثبت رساند(10). آموزش ذهن آگاهی با ایجاد تغییرات مثبت در توجه، شناخت، احساسات، رفتار، و فیزیولوژی کارمندان، میتواند مزایای مختلفی را فراهم نماید (11). براساس نظر مناردو و همکاران (12) انجام تمرینات ذهنآگاهی به بهبود احساس بهزیستی در مقابله با موقعیتهای استرسزا در محل کار، کمک میکند.
رویکرد نوین در زمینه مدیریت و درمان استرس، درمان واقعیت مجازی بوده که مقبولیت بالایی از سوی جامعهی روانشناسی دارد (13). فناوری واقعیتمجازی، یکپارچهسازیگرافیکهای رایانهای، نمایشگرهای بصری، ردیابی حرکت و سایر برنامههای حسی را به کاربر میدهد، تا یک تجربه چند حسی و واقع بینانه داشته باشد(14). این دنیاهای سهبعدی مجازی، هیچ مرز و محدودیتی ندارند و می توانند مطابق میل طراحان، تخیل یا نیازها ایجاد و دستکاری شوند (13). دو ویژگی اصلی واقعیت مجازی غوطهوری و حضور است. به ویژه، تجربه حس حضور عاملی حیاتی است که نتایج یادگیری را بهبود میبخشد و یادگیرندگان را تشویق میکند تا یادگیری های مرتبط را بیشتر کشف کنند (15). فناوری واقعیت مجازی میتواند یک تجربه جدید را برای بودن در لحظهای درجای دیگر فراهم کند و به عنوان راه حلی برای استرس محل کار می باشد و می توان از این فناوری به عنوان یک ابزار آرامش بخش برای مدیریت استرس در محیط کار استفاده کرد(16). مطالعات جدید حاکی از آن است که تجربیات طبیعت مانند در معرض نور طبیعی قرار گرفتن، دیدن گیاهان زنده و شنیدن صداهای طبیعت واقعاً در بهبود استرس کار تأثیر مثبتی دارند و میتواند در سطح کاهش استرس و حتی عملکرد شغلی تأثیر مثبت داشته باشد (17).
واقعیت مجازی، به فرد کمک میکند تا درمان را توسط خودش مدیریت کند، با توجه به این موضوع، توانایی های واقعیت مجازی را برای تولید خط داستانی متنوع و مجموعهای از تصاویر بصری بیان کرد که عملکرد واقعیت مجازی را گسترش میدهند و آن تصاویر زیبا میتوانند بر احساسات کاربر تأثیر بگذارند تا مثبتتر شود (18). در این راستا ارورا و مهپاترا در پژوهشی با عنوان واقعیت مجازی به عنوان راه حلی برای استرس محل کاربه این نتیجه رسیدند که می توان از این فناوری به عنوان یک ابزار آرامش بخش برای مدیریت استرس در محیط کار استفاده کرد(19). لاداکیس و همکاران در پژوهش خود به این نتیجه رسیدند که رویکرد مبتنی بر واقعیت مجازی برای کاهش فوری استرس در محیط های مختلف زندگی واقعی مانند محیط کارقابل استفاده است(20). همچنین مطالعهی نیوتن (21) نشان داد که واقعیت مجازی یک درمان مناسب و مقرون به صرفه در مداخلات مربوط به کاهش استرس و سلامت روان است و میتواند از نظر درمانی مفید میباشد.
همچنین نتایج پژوهشهای متعدد حاکی از اثربخشی دو شیوه مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و واقعیت مجازی بر استرس شغلی است. فرناندز و همکاران (22) نشان دادند که مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی برای متخصصان مراقبت های بهداشتی اولیه میتواند سطح هوشیاری و مهارت را بهبود بخشد و خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با استرس را کاهش دهد. چاین و همکاران (23) نشان دادند که برنامههای آموزش ذهنآگاهی میتواند استرس لحظهای در محل کار را کاهش دهد و دوزهای تمرین ذهنآگاهی فشردهتر (یعنی ۶ هفته) ممکن است برای بهبود نتایج بهزیستی در محل کار ضروری باشد. بورلی و همکاران (24) دریافتند که استفاده از شبیهسازی واقعیت مجازی در کاهش استرس ذهنی در میان کارکنان مراقبتهای بهداشتی خط مقدم در کوتاهمدت مؤثر بوده است. لاداکیس و همکاران (25) در پژوهش خود به این نتیجه رسیدند که رویکرد مبتنی بر واقعیت مجازی برای کاهش فوری استرس در محیطهای مختلف زندگی واقعی مانند محیط کار قابل استفاده است. بیبر و همکاران (26) دریافتند که محیط واقعیت مجازی حاوی فیلمهای طبیعت آرام، سطح استرس در شرکت کنندگان را به میزان بیشتری از تصاویر دو بعدی کاهش میدهند. حمیدی و شاملو (27) در مطالعهای نشان دادند کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی سبب کاهش استرس شغلی و فرسودگی شغلی معلمان شده است. ادیبی و همکاران (28) دریافتند که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی سبب بهبود بهزیستی روانشناختی و استرس شغلی کارکنان میشود. شمس و فرهادی (14) دریافتند که واقعیت مجازی میتواند ترس، اجتناب، ناراحتی فیزیولوژیکی و هراس اجتماعی مدیران را به طور معناداری بهبود بخشیده و اثر مداخله ماندگار بوده است. یانگ و همکاران (29) دریافتند که درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی سبب کاهش نشانگان افسردگی، اضطراب و استرس شغلی پرستاران روانپزشکی شده است.
از آنجایی که واقعیت مجازی به عنوان یک مداخله موفق برای مقابله با طیف وسیعی از مشکلات روانشناختی، از جمله استرس، اضطراب، افسردگی، فوبیا، اختلالات درد و غیره شناخته شده است (30 و 31)؛ در زمینه سازمانی نیز امکان سنجی واقعیت مجازی برای آموزشها و ارزیابی شغلی کاملاً شناخته شده است، با این حال با توجه به ادبیات موجود، مشخص میشود که تحقیقات کمی در مورد کاربرد واقعیت مجازی در محیط شغلی برای مدیریت استرس وجود دارد (32،14). بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی ادراکات کارکنان در مورد مناسب بودن واقعیت مجازی برای مقابله با استرس در محل کار و تعیین اینکه آیا میتوان از آن به عنوان یک راهکار جدید در برابر سایر درمانهای شناخته شده (همچون ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس) در جهت کاهش تنشهای شغلی برای کارکنان استفاده کرد، به کار میرود. بنابراین مسئلهی اساسی پژوهش حاضر آن است که آیا بین اثربخشی درمان واقعیت مجازی و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس شغلی کارکنان دارای استرس شغلی و مولفه های آن تفاوت معناداری وجود دارد؟
روش بررسی
پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و طرح آن از نوع پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان دارای استرس شغلی در یک شرکت خصوصی در سال 1400 در شهر اصفهان بود. به منظور برآورد حجم نمونه از فرمول پیشنهادی کولز (Coles) استفاده شد.کولز پیشنهاد میکند که در اغلب پژوهشهای نیمه آزمایشی مقدماتی، اگر پژوهشگری قصد انجام تحلیل واریانس با چندین سطح از متغیرهای مستقل را دارد، برای هر یک از سطوح، 15 شرکت کننده در نظر گرفته شود (33). جهت انتخاب نمونه 45 کارمند براساس ملاکهای ورود به مطالعه، به شیوه نمونهگیری دردسترس انتخاب و بطور تصادفی در سه گروه 15 نفری درمان واقعیت مجازی، درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و کنترل جایگزین شدند. افراد گروه درمان واقعیت مجازی در 8 جلسه 20 دقیقهای شرکت کردند و افراد گروه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در 8 جلسه 45 دقیقهای شرکت کردند؛ اما برای گروه کنترل، مداخلهای صورت نگرفت. معیارهای ورود به پژوهش در بخش اجرای مداخله درمانی شامل اشتغال در شرکت مورد نظر ، کسب نمره پایین در پرسشنامهی استرس شغلی و تمایل به مشارکت در پژوهش میباشد. معیارهای خروج از پژوهش شامل عدم تمایل به شرکت در پژوهش، قرار داشتن تحت درمان موازی روان شناختی یا روان پزشک و غیبت بیش از 2 جلسه در درمان بود. در نهایت شرکت کنندگان در پژوهش در سه مرحله به پرسشنامه استرس شغلی پاسخ دادند و اطلاعات گردآوری شده از طریق تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزارSPSS-26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
پرسشنامه استرس شغلی: این ابزار در اوخر دهه 1990 میلادی توسط موسسه سلامت و ایمنی انگلستان استفاده شد و در سال 2004 سازمان اجرایی بهداشت و ایمنی انگلستان در قالب مجموعه ای از استانداردهای مدیریتی این پرسشنامه را با نام، ابزار تعیین کننده HSE ارائه داد. که نمرهگذاری آیتمهای این پرسشنامه بر روی طیف لیکرت 5 گزینه ای از "هرگز" تا "همواره" انجام میشود. نمرات سوالات هر آیتم بیانگر مقداراندازهگیری شدهی هر آیتم میباشد که دارای دامنه تغییرات 1 تا 5 میباشد. این ابزار دارای 35 سوال با مقیاس پنج درجهای لیکرت می باشد. برای نمره گذاری این پرسشنامه ابتدا در هر عبارت باید به ترتیب هرگز، به ندرت، بعضی اوقات، اغلب و همواره از 1 تا 5 نمره گذاری شود. باید توجه داشت در این پرسشنامه تعدادی از سوالات به صورت معکوس نمره گذاری می شوند؛ به صورتی که گزینه هرگز نمره 5 و همواره نمره 1 را دریافت می کنند.
پرسشنامه دارای 7 زیر مقیاس تقاضا، کنترل، حمایت مسئولین، حمایت همکاران، ارتباط، نقش و تغییر میباشد. نمره بالا در این پرسشنامه نشان دهنده استرس و فشار شغلی پایین و مناسب و نمره پایین نشانه سطح بالای استرس است. در مطالعه کر و همکاران ضریب آلفای کلی این پرسشنامه 83/0 گزارش شد و روایی سازه این پرسشنامه مطلوب گزارش شده است (34). آزادمرزآبادی و فشارکی در ایران ضریب همبستگی بین این پرسشنامه با پرسشنامه سلامت عمومی را 48/0 را برابر گزارش کردند. همچنین نتایج پژوهش نشان دهنده همبستگی قوی بین عامل های استخراج شده از گویه های پرسشنامه استرس شغلی، ارتباط، حمایت مسئولین، حمایت همکاران، کنترل، تقاضا، و تغییرات به ترتیب 22/0 87/0، ،63/0، 75/0، 73/0 و 92/0 بود (35). لازم به ذکر است که نتایج ضریب پایایی به روش آلفای کرونباخ در این پژوهش در استرس شغلی و مولفههای نقش، ارتباط، حمایت مسئولین، حمایت همکاران، کنترل، تقاضا، و تغییرات به ترتیب برابر با 75/0، 64/0، 68/0، ،71/0، 73/0، 82/0 و 77/0 بدست آمد.
شیوه اجرای پژوهش
دراین مرحله پس از غربالگری و با توجه به معیارهای ورود و خروج؛ گمارش تصادفی شرکت کنندگان درسه گروه شامل دو گروه درمانی و یک گروه کنترل پیش آزمون برای همه انجام شد و سپس گروه آزمایش اول در 8 جلسه 20 دقیقهای تحت درمان واقعیت مجازی با استفاده از نرم افزار تهیه شده در این پژوهش و با هدست مستقل واقعیت مجازی به صورت هفتگی قرارگرفتند. بدین منظور فضای آرامش بخش در این نرم افزار بر اساس یک سلسله فیلم 360 درجه آرامش بخش با محتوای احساس حضور در کنار آبشار، رودخانه، امواج دریا، جنگل و حرکت ابرها و...) بود که تمامی این تصاویر پانورامایی در پکیجی با 5 فیلم متنوع بیست دقیقهای قرار گرفتند تا امکان غوطهور سازی در آن موقعیتها را فراهم آورند. همچنین گروه آزمایش دوم با هشت جلسهی آموزشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی که به صورت هفتگی و به مدت 45 دقیقه به استناد از بسته آموزشی کابات زین (36 و 37) و پروتکل مایکل چاسکالسون (38) تحت درمان قرار گرفتند.
ملاحظات اخلافی
کلیه ملاحظات اخلاقی شامل بینامی پاسخگویان، رازداری و استفاده از دادهها فقط در راستای اهداف پژوهش رعایت شده است. سایر ملاحظات اخلاقی شامل اخذ مجوز از کمیته اخلاق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) با شماره (IR.IAU.KHUISF.REC.1399.128) و اخذ رضایتنامه کتبی از شرکتکنندگان برای شرکت در این مطالعه بود.
جدول 1: خلاصه ی محتوای جلسات درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی
جلسه |
محتوا |
مباحث |
1 |
هدایت خودکار |
تشریح ماهیت تشکیل جلسه و بیان اهداف درمان، بیان لزوم استفاده از آموزش ذهن آگاهی و بحث پیرامون چگونگی سیستم هدایت خودکار |
2 |
رویارویی با موانع |
مرور آموخته ها و تکالیف جلسه اول،تمرین وارسی بدن و دادن بازخورد به شرکت کنندگان،ارائه ی مبحث مراقبه ذهن آگاهی تنفس |
3 |
حضور ذهن از تنفس |
مرور آموخته ها و تکالیف قبلی، تمرین مراقبه نشسته و دادن بازخورد به شرکت کنندگان و ارائه ی مبحث تمرین فضای تنفس سه دقیقه ای |
4 |
ماندن در زمان حال |
مرور آموخته ها و تکالیف قبلی، ارائه ی مبحث تمرین پنج دقیقه ای" دیدن یا شنیدن "، تمرین مجدد ذهن آگاهی تنفس و اسکن بدن |
5 |
مجوز حضور |
مرور آموخته ها و تکالیف قبلی، تمرین تنفس، ارائه ی مبحث مراقبه ی نشسته" آگاهی از تنفس، بدن، صداها و افکار" ، توضیحاتی پیرامون استرس و رابطه آن بارنج، تاثیر آگاهی از وقایع خوشایند و ناخوشایند بر احساس، افکار و حس های بدنی |
6 |
افکار حقایق نیستند |
مرور آموخته ها و تکالیف قبلی، تمرین یوگای هوشیارانه و ارائه ی مبحث متفاوت دیدن افکار یا افکار جانشین و تمرین مراقبه ی نشسته |
7 |
چطور میتوانم به بهترین شکل از خودم مراقبت کنم |
مرور آموخته ها و تکالیف قبلی، ارائه ی مبحث بهداشت روان، تهیه فهرستی از فعالیت های لذت بخش و تمرینات جلسات قبل |
8 |
پذیرش و تغییر |
مرور آموخته ها و تکالیف قبلی، تمرین وارسی بدن، وارسی و بحث در مورد برنامه ها و ادامه تمرینات |
جدول 2: خلاصه ی محتوای جلسات درمان واقعیت مجازی
جلسه |
محتوا |
مباحث |
1 |
آشنایی با درمان |
آشنایی کلی با درمان واقعیت مجازی،آموزش ریلکسیشن،ارائه و انجام پیش آزمون |
|
آشنایی با درمان وآموزش مهارت های تنفسی |
تمرین مجدد مهارت های تنفسی و فنون توقف فکر و باطل سازی عقلانی افکار.ارائه و پاسخ به سوالات تکالیف منزل و شناخت سخت افزار درمان واقعیت مجازی و طرز استفاده از آن |
2 |
اجرای نرم افزار |
اجرای نرم افزار واقعیت مجازی دریا و ساحل |
3 |
اجرای نرم افزار |
اجرای نرم افزار واقعیت مجازی جتگل و آبشار |
4 |
اجرای نرم افزار |
اجرای نرم افزار واقعیت مجازی طبیعت |
5 |
اجرای نرم افزار |
اجرای مجدد نرم افزار واقعیت مجازی دریا و ساحل |
6 |
اجرای نرم افزار |
اجرای مجدد نرم افزار واقعیت مجازی جتگل و آبشار |
7 |
اجرای نرم افزار |
اجرای مجدد نرم افزار واقعیت مجازی طبیعت |
8 |
اجرای نرم افزار |
اجرای نرم افزار واقعیت مجازی مناظر زیبای طبیعت و مرور مشاهدات بالینی با کمک درمانگر و یادداشت برداری از اظهارات شرکت کننده در مورد دنیای مجازی. |
اشکال 1. تصوبر هدست واقعیت مجازی و نمونه ای از اجرای واقعیت مجازی در محیط کار
