دوره 15، شماره 1 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1402 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 16-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 98126
Ethics code: IR.SHMU.REC.1400.040


XML English Abstract Print


علوم پزشکی شاهرود ، a.barkhordari2007@gmail.com
چکیده:   (265 مشاهده)
مقدمه
 بیماری کووید 19 به عنوان یک بیماری ویروسی اولین بار در سال 2019 درکشور چین گزارش شد و در مدت زمان کوتاهی تبدیل به یک پاندمی جهانی گردید. طبعا" نوع شغل افراد و محیط‌کاری که فرد در آن فعالیت می‌کند تاثیر به سزایی در انتشار  این ویروس‌ها دارد، لذا این مطالعه با هدف بررسی شیوع بیماری کووید 19 در مشاغل مختلف و ارتباط آن با برخی پارامترهای موثر در شهرستان شاهرود انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش مطالعه‌ای مقطعی و توصیفی تحلیلی است که در سال 1400 انجام شد. اطلاعات موردنیاز از بانک اطلاعاتی مطالعه جامعCOVID-19  شاهرود و سامانه الکترونیک ثبت و پیگیری موارد ابتلا به بیماری کووید 19 در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، با بررسی پروندههای الکترونیک استخراج شد. عنوان مشاغل، بر اساس سیستم بین المللی طبقه‌بندی مشاغل ILO، طبقه‌بندی گردید. داده‌ها با استفاده از  نرم افزار آماری 22-SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: بر اساس نتایج بدست آمده،به ترتیب بیشترین درصد موارد ابتلا در کارکنان حوزه سلامت مانند پزشکان، پرستاران، کارمندان اتاق عمل و مراقبین سلامت و کلیه کارمندان شاغل در سیستم بهداشت و درمان 45%، مشاغل مربوط به خانه‌داری و پرستاری در منزل با 5/44%، بازنشستگان با 2/43% و کارگران ساختمانی با 34% ابتلا در رتبه‌های سوم و چهارم قرار دارند. متغیرهایی از قبیل سن، استعمال سیگار، بیماری زمینه‌ای و  BMI با ابتلاء به بیماری کرونا رابطه معنی‌داری نشان دادند (آزمون رگرسیون). به ترتیب بر اساس نسبت شانس برای متغیر سن (با افزایش هر یک سال سن فرد)، تغییر در BMI (با افزایش هر واحد) و داشتن بیماری زمینه‌ای شانس ابتلاء به بیماری 1%، ۸/۳ و ۱۴% افزایش می‌یابد و با استعمال سیگار شانس  ابتلاء به بیماری ۲/۵۷% کاهش می‌یابد.
نتیجه‌گیری: در این مطالعه مشخص شد که در برخی مشاغل مانند مشاغل بهداشت و درمان شیوع بیماری بالاتر بوده است، زیرا این افراد در تماس مستقیم با بیماران و افراد مبتلا به ویروس بوده اند. در کل می توان گفت در مشاغلی که امکان دورکاری و عدم حضور در اجتماع فراهم بوده است میزان ابتلاء به ویروس کم بوده است و بالعکس. در ابتلاء به بیماری کرونا برخی فاکتورها مانند سن، بیماری زمینه‌ای، استعمال سیگار و BMI  موثر بوده‌اند.
متن کامل [PDF 796 kb]   (151 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (210 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب کار
دریافت: 1401/12/6 | پذیرش: 1402/1/15 | انتشار: 1402/3/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.