Ethics code: IR.SKU.REC.1401.0101
Naderi K, Ghaffari M, Banitalebi E. The impact of combined exercises in the workplace on body composition and some psychological indices of female employees after the COVID-19 pandemic. tkj 2023; 15 (2) :72-83
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1248-fa.html
نادری خدیجه، غفاری مهدی، بنی طالبی ابراهیم. تاثیر تمرینات ترکیبی در محیط کار بر نیمرخ چربی و برخی شاخص های روانشناختی کارمندان زن، پس از پاندمی کووید-19. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1402; 15 (2) :72-83
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1248-fa.html
دانشگاه شهرکرد ، ghafari.mehdi@gmail.com
متن کامل [PDF 896 kb]
(350 دریافت)
|
چکیده (HTML) (862 مشاهده)
متن کامل: (966 مشاهده)
تاثیر تمرینات ترکیبی در محیط کار بر نیمرخ چربی و برخی شاخص های روانشناختی کارمندان زن، پس از پاندمی کووید-19
خدیجه نادری اشکفتکی[1]، مهدی غفاری*[2]، ابراهیم بنی طالبی
چکیده
مقدمه: پس از پاندمی کووید-19، بیتحرکی افراد و کاهش فعالیتهای بدنی آنها افزایش یافت. حفظ انگیزه کارمندان برای انجام فعالیت بدنی پس از این دوران، ضروری به نظر میرسد، چرا که شغل کارمندی در شرایط عادی از کمتحرکی و بیتحرکی برخورداراست و این امر سلامت جسمانی و روانی افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. به دنبال این رویداد ویژگیهای ذکر شده تشدید پیدا کرد. هدف این پژوهش، بررسی تأثیر تمرینات ترکیبی در محیط کار بر نیمرخ چربی و شاخصهای روانشناختی کارمندان زن پس از پایان بیماری کووید-۱۹ است.
روش بررسی: این مطالعه، از نوع نیمه تجربی و کاربردی بوده که روی کارمندان زن دانشکاه شهرکرد در سال 1401انجام شد. از طریق دعوت به همکاری30 نفر بهصورت تصادفی در دو گروه تجربی(۱۵ نفر)و کنترل(۱۵ نفر)تقسیم شدند. مداخله ورزشی 12 هفته ای به صورت سه جلسه در هفته و هر جلسه از 30 دقیقه تا حداکثر یک ساعت انجام شد. شاخصهای روانشناختی قبل و پس از تمرینات توسط پرسشنامههای مربوطه ارزیابی شدند همچنین جهت ارزیابی متغیرهای بیوشیمیایی نمونه های خون(5 سی سی) قبل و 48 ساعت پس از پایان مداخله اخذ شد. جهت مقایسههای درونگروهی از آزمون Tهمبسته و جهت مقایسههای بینگروهی از آزمون Tمستقل استفاده شد و در سطح معنیداری 0/05 با استفاده از نرم افزار spss استفاده شد.
نتایج: یافتهها نشان داد که تمرینات ترکیبی در محیط کار، بهبود معنیداری در کیفیت زندگی(p=0/001)، کیفیت خواب(p=0/001)، بهزیستی ذهنی(p=0/001)، تعلق خاطرکاری(p=0/001) و تابآوری (p=0/011) درگروه تجربی نسبت به کنترل ایجاد کرده است. همچنین در(P=0/184) HDL ،LDL (P=0/902)، کلسترول (P=0/511) و تری گلیسیرید (P=0/268) تفاوت معنیداری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: تمرینات ترکیبی در محیط کار میتواند بهبود معنیداری در کیفیت زندگی و خواب و مسائل روانشناختی کارمندان را ایجاد کند. این نتایج مهم برای مدیران و سازمانهاست تا برنامههایی برای حفظ سلامت روانی و بدنی کارمندان در نظر بگیرند، بهویژه در شرایطی که بیماریهای ویروسی مانند کووید-۱۹ تاثیراتی بر سلامت کارمندان دارند. اما تاثیر مثبتی بر چربیهای خون (HDL، LDL، تریگلیسرید و کلسترول) نداشت که شاید شدت و مدت تمرین کم بوده و عدم کنترل تغذیه آزمودنیها باعث این نتایج شد.
واژههای کلیدی: نیمرخ چربی، شاخصهای روانشناختی، کارمندان زن، کووید-۱۹، بی تحرکی
مقدمه
پاندمی کووید-۱۹ بر جوامع جهانی تأثیر گذاشت و تحولات اجتماعی و سبک زندگی افراد را به شدت تحت تأثیر قرار داد. فاصله گذاری اجتماعی باعث افزایش بی تحرکی و کاهش سطح فعالیتهای بدنی شد که این امر بر سلامت افراد جامعه تاثیر منفی گذاشت (1, 2, 3). افراد به عادات به وجود آمده در دوران پاندمی کووید-19 مبنی بر فاصله گذاری اجتماعی و خانه نشینی عادت کرده و جزئی از روال زندگی آنها پس از کرونا شد (4). جامعه کارمندان بیش از یک سوم طول شبانه روز خود را در زمان اداری و البته پشت میز میگذرانند، بالطبع در شرایط عادی به درجاتی از بی تحرکی مبتلا هستند. نشستن برای ساعتهای طولانی خود به تنهایی از جنبههای مختلفی برای سلامتی انسان زیان آور است. به دنبال آن فرد مستعد ابتلا به انواع بیماریهای جسمی و روحی می شوند (4, 5).
از عوارض شایع و مشکلآفرین کم تحرکی و پشتمیز نشینی، اضافه وزن و چاقی است زیرا افراد کم تحرک، کالری مصرفی خود را نمیسوزانند و فعالیتی برای مصرف انرژی ندارند (6). افزایش چربی بدن بسیاری از واسطههای زیستی فعال را آزاد میکند که بر هموستاز وزن بدن تاثیر میگذارد (7). افزایش میزان کلسترول و تری گلیسیرید خون که به علت عدم تحرک و فعالیت ورزشی در افراد بـه وجود می آید برای سلامت افراد مطرح باشد (8).
بی تحرکی ابعاد وسیعی از زندگی شخصی، اجتماعی و ویژگی های جسمی و روانی افراد از جمله کارمندان را تحت الشعاع قرار می دهد. شرایط ایجادشده (کم تحرکی و بی تحرکی) در حین و بعد از پاندمی کووید_۱۹ بر روی کیفیت خواب، کیفیت زندگی و مسائل روانشناختی افراد تاثیر می گذارد. کیفیت خواب نامناسب بر مختل شدن سایر اعمال فیزیولوژیک بدن مانند کاهش اشتها، احساس خستگی، فقدان تمرکز حواس، تشدید بیماری ها و مشکلات جسمی تاثیر می گذارد (9, 10). همچنین، کیفیت خواب ضعیف و یا خواب آلودگی سبب کاهش کیفیت زندگی، افزایش خطر ابتلا به بیماری های روانی و کاهش عملکرد روزانه می شود (11).
اهمیت پیدا کردن راهکار پیشنهادی و درمان اختلالات در پسا کرونا بسیار مهم و حیاتی است. یکی از مهمترین و اساسیترین مداخلات غیردارویی برای پیشگیری استرس و بی تحرکی و اختلالات روانشناختی یا متابولیکی فعالیت بدنی است (12, 13). در تحقیقات پزشکی، ترکیبات شیمیایی خون مثل سطح کلسترول و تری گلیسیرید به طور خاص مورد توجه قرار گرفته است. وقتی جریان خون به هر نحوی با مانع مواجه شود مشکلاتی به وجود می آید که این مشکلات در دامنه بین حملات قلبی و سکته تا بیماری های کلیوی قراردارد (14).
یافته های پژوهشی نشان می دهد که فعالیت بدنی می تواند بر پر فشارخونی، اجزای چربی خون آثار مثبت بگذارد (15). همچنین پژوهشگران دریافته اند که یکی از ساده ترین، ارزان ترین و موثرترین روش های فعلی برای بهبود سلامت، ورزش است. طبق نتایج تحقیقات در دسترس، ورزش موجب افزایش میزان HDL_C (کلسترول خوب) و به طور همزمان کاهش میزان LDL_C (کلسترول بد ) در بدن می شود (16). مطالعات مختلف گزارش کردهاند که فعالیت بدنی میتواند باعث کاهش استرس و اختلالات روانشناختی شود (17, 18). با توجه به اینکه بی تحرکی پیامدهای جدی سلامتی کوتاه مدت و بلند مدت در کارمندان دارد، انگیزه حفظ سطح فعالیت بدنی مناسب به یک استراتژی حیاتی برای سلامتی در زمان و پس از همه گیری کووید - 19 تبدیل شد (16). جهت حفظ و ارتقا سلامت جسمانی و روحی کارمندان و همچنین حفظ و افزایش بازدهی و عملکرد شغلی آنها فعالیت بدنی کارمندان اجباری و لازم است (19, 20).
یکی از روشهای بهبود کارکرد، بهبود روانشناختی و کیفیت زندگی، تمرینات ترکیبی در محیط کار است. تمرینات ترکیبی، شامل تمرینات هوازی، قدرتی و تعادلی است که با هدف بهبود کارکرد بدنی، روانشناختی و کیفیت زندگی، در محیط کار انجام میشود (21, 22). بر اساس مطالعات انجام شده، انجام تمرینات ترکیبی در محیط کار(تمریناتی که شامل عناصر تمرینی مختلف مانند تمرینات استقامتی، تمرینات مقاومتی، تمرینات تعادلی و تمرینات انعطاف پذیری هستند) میتواند بهبودی معناداری در سطح روانشناختی و کیفیت زندگی کارمندان داشته باشد (23). پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر ترکیبی تمرینات بدنی در محیط کار بر نیمرخ چربی و برخی شاخصهای روانشناختی کارمندان زن، که پس از پاندمی کووید-19 ممکن است به دلیل تغییرات بیولوژیکی و روانشناختی ایجاد شده، متمرکز میشود. برخی مطالعات پیشین نشان دادهاند که تمرینات فیزیکی و شناختی هر کدام به طور جداگانه تأثیر قابل توجهی بر سلامت جسمانی و روانی افراد دارند. با این حال، تأثیر ترکیبی این دو نوع تمرین در محیط کار، به خصوص بر روی نیمرخ چربی و شاخصهای روانشناختی کارمندان زن، در مطالعات پیشین به صورت کامل مورد بررسی قرار نگرفته است.
روش بررسی
این مطالعه، از نوع نیمه تجربی و کاربردی بوده که روی کارمندان زن دانشگاه شهرکرد انجام شد. با توجه به قرار گرفتن درصد زیادی از سن کلیه کارمندان در محدوده 25 تا 45 سال، این بازه سنی انتخاب شد. حجم نمونه با در نظر گرفتن 15% خروج از مطالعه، از میان کارمندان استقبال کننده از طرح، 30 نفر در نظر گرفته شد و به طور تصادفی 15نفر گروه کنترل و 15 نفر در گروه آزمایش قرار گرفتند. معیارهای ورود به تحقیق عبارت اند از: 1- دارای رده سنی 25 تا 45 سال باشند. 2- غیر فعال باشند ( ازطریق خود اظهاری مبنی براینکه فعالیت منظم در 1 سال گذشته نداشته باشند). 3- در دوران پاندمی کووید-19 مشغول به کار بوده باشند. ملاکهای خروج از تحقیق: 1- انجام فعالیت ورزشی منظم 2-داشتن بیش از سه جلسه غیبت در جلسات مداخله یا تمرین بدنی 3- عمل جراحی و ابتلا به بیماری قلبی عروقی، سرطان و سایر بیماریها در نظرگرفته شد. برنامه تمرین به مدت 12 هفته انجام شد. طی مدت انجام مطالعه مطابق با جدول شماره یک، به گروه کنترل هیچ فعالیت بدنی ارائه نشد. 48 ساعت پس از اتمام دوره 12 هفته تمرینی، کلیه ارزیابیها مجدداً برای هر دو گروه کنترل و تمرین تکرار شد. بازی ها بر اساس انتخاب افراد گروه تمرینی از بین والیبال، بدمینتون و شوت آزاد بسکتبال انجام شد.
جدول ۱ : پروتکل تمرینی
مراحل تمرین |
مدت تمرین |
شدت تمرین |
نوع تمرین |
|
مرحله اول
هفته اول تا سوم |
30 دقیقه |
40 درصد حداکثر ضربان قلب |
8 دقیقه گرم کردن (دویدن+راه رفتن) همراه با حرکات کششی ایستا و دینامیک + 15 دقیقه حرکات ایروبیک با موسیقی با انجام نرمشهای سوئدی و حرکات سوئدی +7 دقیقه سرد کردن |
مرحله دوم
هفته چهارم تا ششم |
40 دقیقه |
45 درصد حداکثر ضربان قلب |
10 دقیقه گرم کردن +15 دقیقه تمرینات هوازی + 10 دقیقه بازی + 5 دقیقه سرد کردن |
مرحله سوم
هفته هفتم تا نهم |
50 دقیقه |
50 درصد حداکثر ضربان قلب |
10 دقیقه گرم کردن +15 دقیقه حرکات ایروبیک یا نرمشهای سوئدی +20 دقیقه بازی+ 5 دقیقه سرد کردن |
مرحله چهارم
هفته دهم تا 12 |
60 دقیقه |
60 درصد حداکثر ضربان قلب |
10 دقیقه گرم کردن + 20 دقیقه تمرینات ایروبیک + 25 دقیقه بازی + 5 دقیقه سرد کردند (54) |
|
|
|
|
|
|
در این مطالعه از پرسشنامه تاب آوری ( conner و (CD-RISC برای اندازه گیری متغیر تاب آوری استفاده شد که توسطDavidson و همکاران تعریف شده است. مقیاس مذکور دارای 25 گویه میباشد که در یک مقیاس پنج درجهای لیکرت از 4(همیشه درست) تا 0 (کاملاً نادرست) نمره گذاری میشود. طیف نمرات آزمون بین ۰ تا ۱۰۰ قرار دارد. ضریب Cronbach’s alpha پرسشنامه CD-RISC توسط Davidson و همکاران، 98% گزارش شده است (24, 25, 26). از پرسشنامه تعلق خاطر کاری که به وسیله Bakker و Schaufeli تدوین شده است، برای اندازه گیری تعلق خاطر کاری استفاده شد(27). پرسشنامه مذکور 17 گویه است که در مقیاس هفت درجهای لیکرت از صفر (هرگز) تا 6 (هر روز) نمره گذاری میشود. ضریب alpha Cronbach’s پرسشنامه تعلق خاطر کاری توسط Bakker وschaufeli 91% گزارش گردید (27). از پرسشنامه بهزیستی ذهنی که توسط Keyes و Magyar-Moe ساخته شد، برای اندازه گیری بهزیستی ذهنی استفاده شد که شامل سه بعد بهزیستی هیجانی (12 سؤال)، بهزیستی روانشناختی (18 سؤال) و بهزیستی اجتماعی (15 سؤال) میباشد. بعد بهزیستی هیجانی در یک مقیاس پنج درجهای لیکرت از 1(تمام وقت) تا 5 (هیچ وقت) بعد بهزیستی روانشناختی در یک مقیاس هفت درجهای لیکرت از 1 (بسیار زیاد مخالفم) تا 7 (بسیار زیاد موافقم) نمره گذاری شده است (28). ضریب Cronbach’s alpha این پرسشنامه توسط هاشمیان و همکاران، 80% و ضریب اعتبار آن 78% گزارش شده است (29). از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ برای نگرش افراد در پیرامون کیفیت خواب در چهار هفته گذشته استفاده شد. هفت نمره دارد. هر مقیاس پرسشنامه نمرهای از صفر تا سه میگیرد. در نمره گذاری PSQI باید 7 مؤلفه را مورد بررسی قرار دهید. حداقل و حداکثر نمرهای که برای هر مؤلفه در نظر گرفته شده است از 0 (نبودن مشکل) تا 3 (مشکل بسیار جدی) میباشد. درانتها نمرههای هر مؤلفه را با هم جمع کرده و به یک نمره کلی تبدیل کنید (0 تا 21). پایایی این پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 83% گزارش شده است. روایی محتوای پرسشنامه کیفیت خواب تأیید شده است (30). پرسشنامه کیفیت زندگی چهار حیطه سلامت جسمانی، سلامت روانی، روابط اجتماعی و سلامت محیط را با 24 سوال میسنجد (هر یک از حیطهها به ترتیب دارای 8،3،6،7 سؤال میباشند). دو سوال اول به هیچ یک از حیطهها تعلق ندارد و وضعیت سلامت و کیفیت زندگی را به شکل کلی مورد ارزیابی قرار میدهند، بنابر این این پرسشنامه در مجموعه، 26 سوال دارد. پس از انجام محاسبههای لازم در هر حیطه امتیازی معادل 20-4 برای هر حیطه به تفکیک، به دست خواهد آمد که در آن 4 نشانه بدترین و 20 نشانه بهترین وضعیت حیطه مورد نظر است. این امتیازها قابل تبدیل به امتیازی با دامنه 100-0 میباشند. جهت بررسی پارامترهای نیم رخ چربی از تجهیزات خونگیری مانند سرنگ، پنبه، الکل، لوله نگهداری خون و.... و همچنین کیت تشخیصی قند خون و چربیهای خون ساخت شرکت پارس آزمون ایران استفاده شد. جهت آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار استفاده شده است. جهت آمار استنباطی ابتدا دادهها با استفاده از آزمون شاپیروویلک و از لحاظ توزیع طبیعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین از آزمون لون جهت بررسی همگنی واریانسهای بین گروهی استفاده شد. جهت مقایسههای درون گروهی (پیش آزمون- پس آزمون) از آزمون t همبسته و جهت مقایسههای بین گروهی از آزمون t مستقل (مقایسه اختلاف پیش آزمون- پس آزمون 2 گروه) استفاده شد. کلیه آنالیزهای آماری با استفاده از نرم افزار spss نسخه 25 و در سطح معنی داری p≤0/05 انجام گرفت.
نتایج
جامعه هدف را در کارمندان زن دانشگاه شهرکرد با رده سنی ۲۵ تا ۴۵ سال در نظر گرفته شد. متغیر های دموگرافیک مورد ارزیابی واقع شد و داده های حاصله در جدول دو استخراج شد. با توجه به سطح معنی داری بین گروهی در جدول سه، افزایش معنی داری درشاخص های روانشناختی (تاب آوری (011/0P=)، تعلق خاطر کاری (P=0/001)، بهزیستی ذهنی(P=0/001)، کیفیت خواب (P=0/001) و کیفیت زندگی (009/ 0(P= گروه تجربی نسبت به کنترل مشاهده شد. همچنین، در نتیجه مقایسه درون گروهی افزایش معنی داری درشاخص های روانشناختی(تاب آوری(002/0 P=)، تعلق خاطرکاری (001/0 P=)، بهزیستی ذهنی(001/0 P=))، کیفیت خواب (P=0/001)وکیفیت زندگی (003/0 P=) در گروه تجربی از پیش آزمون تا پس آزمون مشاهده شد (نمودار ۱).
جدول 2 : شاخص های دموگرافیک
شاخص |
گروه |
پیش آزمون |
پس آزمون |
تفاضل (پیش آزمون-پس آزمون) |
P-value درون گروهی |
T بین گروهی |
P-value بین گروهی |
سن (سال) |
تجربی |
52/6 ± 69/38 |
|
|
|
455/1 |
155/0 |
کنترل |
15/5 ± 71/35 |
|
|
|
قد (سانتی متر) |
تجربی |
76/9 ± 26/167 |
|
|
|
359/1- |
183/0 |
کنترل |
18/7 ± 36/171 |
|
|
|
وزن (کیلوگرم) |
تجربی |
97/12 ± 00/81 |
35/14 ± 00/74 |
77/9 ± 00/7- |
002/0 |
899/2- |
011/0 * |
کنترل |
11/10 ± 92/5 |
62/9 ± 21/75 |
09/3 ± 71/0- |
404/0 |
جدول 3: نتایج درون گروهی و بین گروهی شاخص های روانشناختی
شاخص |
گروه |
پیش آزمون |
پس آزمون |
تفاضل
(پس آزمون-پیش آزمون) |
P-value درون گروهی |
T بین گروهی |
P-value بین گروهی |
تاب آوری |
تجربی |
54/9±18/43 |
74/8±12/53 |
55/1±06/10 |
002/0 |
035/3 |
011/0 * |
کنترل |
32/8±24/44 |
23/8±60/44 |
76/0±36/0 |
391/0 |
تعلق خاطر کاری |
تجربی |
90/3±00/71 |
39/4±00/78 |
69/1±00/7 |
001/0 * |
678/5 |
001/0 * |
کنترل |
37/7±06/72 |
93/7±73/70 |
17/1±33/1- |
171/0 |
بهزیستی ذهنی |
تجربی |
41/7±60/31 |
88/7±40/46 |
59/2±80/14 |
001/0 * |
293/9 |
001/0 * |
کنترل |
87/7±33/30 |
97/9±13/27 |
51/2±20/3- |
191/0 |
کیفیت خواب |
تجربی |
76/3 ± 13/11 |
31/4 ± 94/17 |
44/1 ± 81/6 |
001/0 |
008/5- |
001/0 * |
کنترل |
59/4 ± 66/10 |
14/5 ± 08/11 |
86/0 ± 42/0 |
677/0 |
کیفیت زندگی |
تجربی |
87/12±08/54 |
77/15±96/66 |
37/9±88/12 |
003/0 |
112/3 |
009/0 * |
کنترل |
48/13±35/52 |
89/11±64/51 |
92/5±71/0- |
614/0 |
*نشان دهنده ی تفاوت معنی دار درون گروهی، **نشان دهنده ی تفاوت معنی دار بین گروهی.
