دوره 16، شماره 2 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1403 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 71-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 28618
Ethics code: IR.SUMS.SCHEANUT.REC.1402.064


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahgoshay N, Daneshmandi H, Vali M, Shahbazi M, Sadeghian R. Inter- and intra-observer reliability of the Ergonomic Screening and Prioritization Tool to assess the risk level of work-related musculoskeletal disorders in nurses. tkj 2024; 16 (2) :56-71
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1305-fa.html
ره‌گشای نیلوفر، دانشمندی هادی، والی موهبت، شهبازی مینا، صادقیان ریحانه. پایایی بین و درون مشاهده‌گر ابزار غربالگری و اولویت‌بندی ارگونومی برای ارزیابی سطح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار در پرستاران. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1403; 16 (2) :56-71

URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1305-fa.html


مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، ha.daneshmandi@gmail.com
متن کامل [PDF 1474 kb]   (15 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (12 مشاهده)
متن کامل:   (1 مشاهده)
پایایی بین و درون مشاهده­گر ابزار غربالگری و اولویت‌بندی ارگونومی برای ارزیابی سطح ریسک ابتلا به اختلالات
اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار در پرستاران


نیلوفر ره‌گشای1، هادی دانشمندی2[*]، موهبت والی3، مینا شهبازی4، ریحانه صادقیان5

چکیده
مقدمه: اختلالات اسکلتی- عضلانی ((MSDs) Musculoskeletal Disorders) یکی از شایع‌ترین بیماری‌های شغلی است و متخصصان ارگونومی و مهندسی بهداشت حرفه‌ای برای شناسایی فعالیت‌های پرخطر و عوامل موثر در بروز آن‌ها به روش‌های ارزیابی ریسک پایا و معتبر نیاز دارند.
روش بررسی: در این مطالعه­ی مقطعی ۱۰۰ پرستار شاغل در بیمارستان نمازی شیراز به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. داده­ها با استفاده از پرسشنامه­ی ویژگی­های دموگرافیک/شغلی، واکاوی سلسله مراتبی وظیفه ((HTA)Hierarchical Task Analysis ) و ابزار غربالگری و اولویت­بندی ارگونومی ((ESPT) Ergonomics Screening and Prioritizing Tool) جمع­آوری شد. 3 مشاهده­گر (ارزیاب) به صورت هم­زمان ارزیابی ریسک ابتلا به MSDs را برای هر وظیفه­ی شغلی انجام دادند. پس از یک فاصله­ی زمانی 6 ماهه، همان ارزیاب­ها همان گروه پرستاران را در همان پوسچرهای کار، مجددا ارزیابی کردند. برای ارزیابی پایایی بین و درون مشاهده­گر ESPT، از ضریب همبستگی درون طبقاتی ((ICC)Intra-class Correlation Coefficient ) و روش فلیس چند رتبه‌بندی کاپا (Kappa Multi-rater Fleiss) استفاده شد. تحلیل داده­ها با استفاده از نرم­افزار SPSS نسخه­ی 26 انجام گرفت.
نتایج: نتایج مطالعه نشان داد که توافق بالایی بین هر مشاهده­گر و همچنین بین 3 مشاهده­گر قبل و بعد از 6 ماه وجود دارد. ICC برای
مشاهده­گرهای 1، 2 و 3 به ترتیب 951/0، 947/0 و 927/0 بود و همچنین بین هر 3 مشاهده­گر برای بار اول و بار دوم به ترتیب 955/0 و 941/0 بود.

نتیجه­گیری: ESPT برای ارزیابی ریسک ابتلا به MSDs در میان پرستاران از پایایی بالایی برخوردار است و می­توان از آن برای ارزیابی ریسک ابتلا به MSDs استفاده نمود.
واژه­های کلیدی:  تکرارپذیری نتایج، بیماری­های اسکلتی- عضلانی، ارزیابی ریسک


مقدمه
 
امروزه اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار ((WMSDs)Work-related musculoskeletal disorders ) یک نگرانی جهانی هستند که در بافت­های نرم بدن مانند ماهیچه‌ها، تاندون‌ها، مفاصل، اعصاب، رباط‌ها، غضروف‌ها، دیسک‌های ستون فقرات و رگ‌های خونی به دلیل وارد­شدن استرس­های مکرر یا طولانی‌مدت ایجاد می­شوند. قرار­گرفتن در معرض پوسچرهای نامطلوب یا ایستا، حرکات تکراری، اعمال نیروی زیاد، جابه­جایی دستی بار، فشارهای تماسی، لرزش، سرمای زیاد و عدم استراحت می­تواند باعث بروز این اختلالات شود که ممکن است توسط مسائل روانی- اجتماعی، سازمانی و ویژگی‌های فردی/ شخصی تشدید یا تغییر یابند (1). این اختلالات به‌عنوان عامل اصلی غیبت از کار، تغییر در وظایف یا شغل و مراجعه به پزشک شناخته می­شوند (2).
MSDs به عنوان شایع­ترین مشکل بهداشت حرفه­ای در بین پرستاران شناسایی شده است و شیوع این اختلالات در بین پرستاران سراسر جهان از 33% تا 88% متغیر است. مطالعه­ی حسینی و همکاران در سال 1399 نشان داد که شیوع علائم اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار و خستگی در بین پرستاران ایرانی بالاست. بیشترین شیوع علائم گزارش­شده در 12 ماه گذشته مربوط به مچ پا/پا (8/81%)، کمر (2/80%)، زانو (2/63%)، پشت (8/62%) و شانه­ها (4/62%) بود (3).
اعتقاد بر این است تنها در صورتی می­توان از  WMSDs پیشگیری نمود که عوامل موثر در وقوع آن­ها شناسایی شوند. شناسایی این عوامل به طراحی و تدوین برنامه­ی مداخله­ی ارگونومی در محیط کار و بهبود شرایط کار کمک می­کند (4).
روش­های ارزیابی ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی با توجه به ویژگی­ها و نوع کاربرد آن­ها، باعث شناسایی وظایف پرخطر و عوامل حیاتی آن­ها شده و با تعیین اولویت‌های قابل قبول برای مداخله سعی در کاهش یا حذف ریسک­­فاکتورهای این اختلالات دارند. این روش­ها به سه دسته­ی کلی شامل شیوه­های سنجش مستقیم یا دستگاهی (Instrumental or Direct Methods) (مانند الکتروگونیومتری (Electrogoniometry)، الکترومیوگرافی ((EMG) Electromyography) شیب­سنج­ها و...)، شیوه­­های مشاهده­ای (Observational) (مانند روش­های ارزیابی سریع اندام فوقانی ((RULA)Rapid Upper Limb Assessment )، تکنیک ارزیابی سریع مواجهه ((QEC) Quick Exposure Check)، ارزیابی سریع کل بدن ((REBA)Rapid Entire Body Assessment) و ...) و شیوه­­­های خود-گزارشی (Self-report) (مانند استفاده از یادداشت‌های روزانه­ی کارگران، مصاحبه­ها و پرسشنامه­ها و...) تقسیم می­شوند.
ارزیابی مواجهه با عوامل اختلالات اسکلتی- عضلانی در محیط کار، یک حوزه­ی پیچیده و مشکل­ساز است. یکی از چالش­های بزرگ، انتخاب روش مناسب یا ترکیبی از روش­ها می­باشد. متخصصان زمانی از روش­های ارزیابی نتیجه خواهند گرفت که انتخابی آگاهانه در مورد انتخاب تکنیک­ها، با توجه به اهداف مطالعه داشته باشند (5).
روش‌های مشاهده‌ای برای شناسایی و ارزیابی مواجهه‌های شغلی به دلیل کم­هزینه­­بودن و ارائه­ی نتیجه­ی قابل درک، رایج­تر هستند (6, 7) اما در عین حال ارزیابی حرکات سرعتی که اغلب در کارهای تکراری رخ می‌دهند، می‌تواند برای ارزیابی از طریق مشاهده چالش­برانگیز باشد (8). مطالعات نشان می‌دهد که ارگونومیست‌ها اغلب ریسک­های محل کار را از طریق مشاهده ارزیابی می‌کنند و به جای استفاده از روش‌شناسی ساختاریافته یا روش‌های روشن، بر تخصص خود تکیه می‌کنند (9-11)، علاوه بر این، Eliasson و همکاران دریافتند که پایایی این ارزیابی­ها ضعیف است (12).
روش­های مشاهده­ای به دو زیردسته تقسیم می­شوند (13):
 - تکنیک‌های ساده‌تر (Simpler (pen-paper) techniques): این تکنیک‌ها برای ثبت سیستماتیک قرارگرفتن در محیط کار طراحی شده‌اند و به ارزیابان اجازه می‌دهند تا داده‌ها را در مورد عوامل مختلف با استفاده از برگه‌های ویژه­ی طراحی­شده، ارزیابی و ثبت کنند. این تکنیک­ها بیشتر برای ارزیابی کارهای ثابت یا تکراری مناسب هستند و ممکن است در معرض تنوع بین و درون مشاهده­گر باشند.
- تکنیک­های پیشرفته (Advanced/videotape techniques): این تکنیک­ها برای ارزیابی تغییرات پوسچر برای فعالیت­های بسیار پویا ایجاد شده­اند. در این روش می­توان داده­ها را توسط نوار ویدیویی ضبط کرد یا با استفاده از نرم­افزار اختصاصی آنالیز کرد. علی­رغم قابلیت تجزیه­و­تحلیل دقیق، این سیستم­ها پرهزینه هستند و نیاز به پشتیبانی فنی گسترده دارند.
یک محدودیت رایج در میان ابزارهای مختلف ارگونومیک، ذهنی­بودن آنهاست. برای اینکه داده‌های مشاهده‌ای مبنای مناسبی را برای تصمیم‌گیری فراهم کنند، ارزیابی باید برای هدف مورد‌نظر معتبر باشد و نتیجه باید قابل تکرار باشد. اعتبار را می­توان با بررسی توانایی پیش­بینی ریسک روش، به وسیله­ی مطالعه­ی همبستگی بین مواجهه‌ها و پیامدها ارزیابی کرد. تکرارپذیری، توانایی تکرار اندازه‌گیری‌های یک موضوع مورد‌مطالعه را اندازه‌گیری می‌کند که به طور معمول، به دو جزء تقسیم می‌شود: پایایی بین مشاهده­گر و درون مشاهده­گر. پایایی بین­ مشاهده­گر به توانایی دو یا چند مشاهده­گر برای ایجاد نتایج یکسان در هنگام استفاده از ابزار اشاره دارد. پایایی درون مشاهده­گر توانایی یک مشاهده­گر واحد برای تکرار اندازه‌گیری‌های گذشته با استفاده از ابزار مشابه برای همان کار است. در یک مقاله­ی مروری توسط Takala و همکاران، 30 روش مشاهده­ای مورد ارزیابی قرار گرفت که نشان داد روش­های متعددی فاقد تحقیقات کافی در مورد اعتبار و پایایی هستند (7).
با توجه به پیچیدگی و ناهماهنگی‌های احتمالی در انجام ارزیابی‌های ریسک، به‌ویژه زمانی که این ارزیابی‌ها مبتنی بر مشاهده هستند، بررسی چگونگی همسو­شدن قضاوت‌های ارگونومیست‌های مختلف در ارزیابی، حیاتی می‌شود (12).
همچنین یکی دیگر از محدودیت­ها این است که این روش­ها اغلب فقط بر روی یک ناحیه از بدن مانند اندام فوقانی تمرکز می‌کنند (14) یا فقط برای انواع خاصی از وظایف مانند حمل بار (مانند معادله­ی اصلاح­شده­ی حمل بار نایوش (NIOSH Lifting Equation)) کاربرد دارند (15). با این وجود، بسیاری از مشاغل شامل وظایف مختلفی هستند که به طور بالقوه می‌توانند به قسمت­های مختلف بدن آسیب برسانند. به طور کلی، روش­های موجود، ارزیابی کاملی از عوامل موثر در بروز MSDs  ارائه نمی­دهند (16). در نتیجه به یک ابزار جامع­تر و آسان برای انجام یک ارزیابی کامل ریسک نیاز است. اخیرا یک تکنیک مشاهده­ای قلم- کاغذی جدید و اختصاصی برای شناسایی سطح عوامل استرس­زای ارگونومی، ارزیابی ریسک، غربالگری و اولویت­بندی مشاغل یا وظایف توسط مرکز ارگونومی کارولینای شمالی تنظیم شده ­­است (17). این روش بر اساس تلاش درک­­­­شده در کار فیزیکی (Perception of Exertion in physical work) (18)، مقیاس روانی-جسمانی برای کاربرد در کار فیریکی و تلاش درک­شده ( Psychophysical Scaling with Applications in physical work and perception of Exertion) (19)، مقیاس تلاش درک­­شده­ی بورگ و مقیاس درد (Borg's Perceived Exertion and Pain Scales) (20)، مقیاس چشمی شبیه­سازی (Visual Analog Scale) (21)، روش ارزیابی RULA (22)، شاخص استرین
(
The Strain Index) (23)، مشکلات موجود در تعیین استراحت مورد نیاز (Problems in determining rest allowances) (24, 25)، تکنیک ارزشیابی عملکردی شغل (Functional job evaluation technique) (26) و ارزشیابی شغلی در تعیین تناسب کارگر (Job evaluation in worker fitness determination) (27) تنظیم شده­ است. به نظر می­رسد که این ابزار رویکردی جامع و بینش قابل توجهی را در مورد علل اختلالات اسکلتی- عضلانی ارائه می­دهد. هدف این مطالعه بررسی پایایی بین و درون مشاهده­گر ابزار غربالگری و اولویت­بندی ارگونومی (Ergonomics Screening and Prioritizing Tool (ESPT)) در پرستاران می­باشد.

روش بررسی
این مطالعه­ی مقطعی از شهریور تا اسفند ­ماه 1402 انجام شد. با توجه به تعداد کل پرستاران شاغل در بیمارستان نمازی شیراز ، حجم نمونه با استفاده از معادله­ی کوکران
(
Cochran’s equation) محاسبه شد.

n=Nz2pqNd2+z2pq= 1500×1/962×0/5×0/5(1500×0/12)+(1/962×0/5×0/5)90
n = حجم نمونه، N = حجم جامعه (1500)، d = مقدار خطا (1/0)، z= 96/1، p=q = 5/0 (p شیوع علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی است و q = 1-p.)
با در نظر گرفتن نرخ ریزش 10 درصد، 100 پرستار شاغل در بیمارستان نمازی شیراز به صورت تصادفی ساده با استفاده از جدول اعداد تصادفی انتخاب شدند. این پرستاران به دلیل مواجهه با پوسچر­های کاری مختلف که به طور بالقوه می­تواند منجر به اختلالات اسکلتی- عضلانی شود، به عنوان شرکت­کننده در این مطالعه انتخاب شدند که در بخش­های عمومی، جراحی کودکان، جراحی پلاستیک و ترمیمی، اورژانس جراحی، تشنج، هماتولوژی، مراقبت­های ویژه و نفرولوژی مشغول به کار بودند. معیار ورود شامل تمایل به شرکت در مطالعه و معیارهای خروج شامل عدم تمایل شرکت­کنندگان به ادامه­ی همکاری یا خروج از شغل پرستاری حین انجام مطالعه بود. به منظور رعایت ملاحظات اخلاقی، قبل از شروع مطالعه توضیحات کامل در خصوص رویه­ی کار ارائه گردید و کلیه­ی افراد فرم رضایت آگاهانه را مطالعه و آن را امضا کردند.
با توجه به مطالعه­ی Lins و همکاران تعداد مشاهده­گرها (ارزیاب­ها) 3 نفر در نظر گرفته شد (28). سه مشاهده­گر با تخصص‌های ارگونومی (2 نفر) و مهندسی بهداشت حرفه­ای (1 نفر) با حداقل دو سال تجربه در زمینه­ی ارزیابی ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی انتخاب شدند.
این طرح توسط کمیته­ی اخلاق دانشگاه علوم پزشکی شیراز به شماره­ی IR.SUMS.SCHEANUT.REC.1402.064 تصویب شده است.
در این مطالعه داده­های مربوط به پرستاران با استفاده از "پرسشنامه­ی ویژگی­های دموگرافیک/ شغلی"، "واکاوی وظیفه به روش سلسله­ مراتبی" و "ابزار غربالگری و اولویت­بندی ارگونومی" جمع­آوری شد.
1- پرسشنامه­ی ویژگی­های دموگرافیک/ شغلی: این پرسشنامه موارد زیر را شامل می­شد: جنسیت (مرد/زن)، سن (سال)، قد (سانتی متر)، وزن (کیلوگرم)، سابقه­کار (سال)، ساعات کار در روز، وضعیت تأهل (مجرد/متاهل)، نوع اشتغال (رسمی و پیمانی = استخدام دائم/ قراردادی و طرحی = استخدام موقت بر اساس قرارداد) و اشتغال در نظام نوبت­کاری (بلی/خیر).
2- واکاوی سلسله مراتبی وظیفه ((HTA)Hierarchical Task Analysis )
روش تجزیه­و­تحلیل شغلی سلسله مراتبی توسط Annett و Duncan در سال 1967 ایجاد شد. این روش شامل بررسی و تجزیه‌و­تحلیل مراحل و فعالیت­های انجام­شده برای رسیدن به هدف اصلی هر کار می­باشد. تجزیه­و­تحلیل شامل تعریف وظیفه، جمع­آوری داده­ها از طریق مصاحبه، مشاهده و قدم­زدن در محیط کار، تعیین هدف کلی و اهداف فرعی کار و تجزیه­و­تحلیل اهداف فرعی به اهداف فرعی عملیاتی است (29). در این مطالعه برای تعیین بدترین پوسچر کاری در پرستاران، واکاوی وظایف انجام شد. شکل 1 یک نمونه از واکاوی­های انجام­شده در بخش مراقبت­های ویژه ((ICU)Intensive Care Unit ) را نشان می‌دهد.
 


شکل1: نمونه­ی واکاوی وظیفه به روش سلسله مراتبی در بخش مراقبت­های ویژه.
 
3- ابزار غربالگری و اولویت­بندی ارگونومی (ESPT)
این ابزار توسط مرکز ارگونومی کارولینای شمالی توسعه یافته ­است که در این روش 10 ناحیه از بدن (گردن، پشت، شانه­ی راست و چپ، آرنج راست و چپ، دست/مچ دست راست و چپ، پاهای راست و چپ) که در معرض آسیب­های اسکلتی- عضلانی هستند، ارزیابی می­شوند. شکل 2 نواحی 10گانه­ی مورد ارزیابی در این روش را نشان می­دهد. برای محاسبه­ی امتیاز از متغیر­های "حرکت"، "نیرو" و "پوسچر" استفاده می‌شود. بدین ترتیب که متغیر­های فوق برای هر یک از نواحی ­10­گانه­ی بدن، رتبه­بندی می­شود و سپس توسط ماتریسی با هم ادغام و یک امتیاز به دست می­دهند. نهایتا این امتیازات با هم جمع و یک نمره­ی نهایی سطح ریسک به دست می­آید.
حداقل و حداکثر امتیازی که کل بدن فرد می­تواند داشته باشد به ترتیب 10 و 40 می­باشد. در صورتی که امتیاز کل بدن کمتر یا مساوی 16 باشد، وظیفه جز وظایف کم­­­ریسک، در صورتی که امتیاز کل بدن بین 16 تا 24 باشد جز وظایف با ریسک متوسط و اگر مساوی یا بیشتر از 25 باشد جز وظایف پرریسک قرار می­گیرد. وظایفی که نمره­ی متوسط یا بالا دریافت می‌کنند باید با دقت بیشتری بررسی شوند تا مشخص شود که آیا واقعاً نیاز به تغییر دارند یا خیر. همچنین انجام این بررسی‌های عمیق‌تر به تعیین اهداف برای بهبود ارگونومیک کمک می‌کند و به افراد اجازه می‌دهد تا بررسی کنند که آیا تغییرات اجرا شده مؤثر بوده‌اند یا خیر (17).
 

شکل2: نواحی 10گانه­ی مورد ارزیابی در روش ESPT.
 
در زیر، شیوه­ی ارزیابی و نمره­دهی متغیرهای "حرکت"، "نیرو" و "پوسچر" در روش ESPT تشریح شده است.
الف) ارزیابی حرکت:
با توجه به کل مجموعه­ی وظایف، ارزیابی حرکات برای هر عضو بدن، بر اساس جدول 1 انجام می­شود.
ب) ارزیابی نیرو:
با توجه به بدترین وظیفه، ارزیابی نیرو، بر اساس جدول 2 انجام می­شود.
ج) ارزیابی پوسچر:
با توجه به بدترین وظیفه، ارزیابی پوسچر، بر اساس شکل 3 انجام می­شود.
همان­گونه که قبلا ذکر شد، متغیر­های "حرکت"، "نیرو" و "پوسچر" با استفاده از ماتریس مربوطه (شکل 4) با هم ادغام و یک امتیاز ارزیابی به دست می­آید.
 


جدول 1: ارزیابی حرکات هر ناحیه از بدن در روش ESPT
بالا متوسط کم حرکات
حرکت ثابت سریع، بدون داشتن وقفه یا مکث منظم، مشکل در نگه­داشتن حرکت آرام­­­آرام، مکث­های کوتاه مکرر، حرکت ثابت، مکث­های نادر بیشتر اوقات بی­کار است، بدون حرکات منظم، مکث­های مداوم، آشکار، طولانی، یا حرکات بسیار ­آهسته پویا
>5 بار در دقیقه 5-1 بار در دقیقه 1 بار در دقیقه> تکراری
نگه­داشتن وضعیت بیشتر از 20 ثانیه نگه­داشتن وضعیت بین 6 تا 20 ثانیه نگه­داشتن وضعیت کمتر از 6 ثانیه استاتیک

جدول2: ارزیابی نیرو در هر ناحیه از بدن به روش ESPT
بالا متوسط کم
10+       9       8      7 6           5            4 3      2        1       0 مقیاس بورگ CR-10
نیروی بسیار قوی، تلاش قابل توجه یا تغییر حالت چهره، استفاده از شانه یا تنه برای نیرو،
MVC > 60%
نیروی متوسط تا قوی، تلاش آشکار، اما حالت چهره بدون تغییر،60% MVC 30% بدون نیرو یا حداقل­­ نیرو، تلاش قابل توجه،
30% MVC <
تعاریف
همان حالت متوسط، اما با فشار یا وزن، سر به جلو کشیده شده است، خم­شدن پشت به جلو بیشتر از 45 درجه سر چرخانده شده به طرف، سر کاملا به عقب، رو به جلو حدود 20 درجه، خم­شدن پشت به جلو 45-20 درجه گردن در حالت طبیعی، سر تا حدی به طرف، کمی عقب یا جلو چرخانده شده، خم­شدن پشت به جلو 20-0 درجه گردن
بلندکردن یا اعمال نیرو در حین چرخش، نیروی زیاد یا بار زیاد هنگام خم­شدن، بلندکردن سنگین، پایین­آوردن، حمل­کردن، هل­دادن/کشیدن خم­شدن به جلو، بدون بار(نشسته یا ایستاده)، بلندکردن بارهای نسبتا­ سنگین در نزدیکی بدن، کار بالای سر ایستاده، نشستن با تکیه­گاه کمر، خم­شدن به طرف یا کمی خم­شدن، قوس­دادن به عقب پشت
اعمال نیرو یا نگه­داشتن وزنه با بازو­ها دور از بدن یا بالای سر بازو­ها دور از بدن، بدون تکیه­گاه، کار بالای سر یا پشت بازو­های خنثی، بازوها کمی دورتر از کناره­ها، بازوها با کمی تکیه­گاه دراز شده­اند شانه­ها
نیرو­های زیاد با چرخش، بلندکردن با بازو­های کشیده، اعمال زور چرخش بازو در حین اعمال نیرو، حرکت بازو یا فاصله­گرفتن از بدن حالت طبیعی، بازوها دور از بدن، بدون بار، بلندکردن نیروهای سبک در نزدیکی بدن، بدون پیچش بازوها/آرنج­ها
چنگش یا زوایای شدید مچ دست با نیروی متوسط، نگه­داشتن سطوح لغزنده، کار دقیق، ابزار سنگین، گشتاور بالا چنگش با طول پهن یا باریک، زوایای متوسط مچ دست، استفاده از دستکش با نیرو­های متوسط، استفاده از ابزار دستی، چنگش ثابت، چنگش با نیروی سبک حالت طبیعی، نیروهای سبک یا وزنه­هایی که در نزدیکی بدن حمل می­شود، مچ­دست صاف، قدرت چنگش راحت دست­ها/مچ دست­ها
اعمال نیروی زیاد هنگام کشیدن یا بلندکردن، خم­شدن یا چمباتمه­زدن در حین اعمال نیرو، راه­رفتن با بار سنگین، ایستادن روی یک­ پا خم­شدن به جلو، تکیه­دادن به میز، وزن در یک طرف، چرخش در حین اعمال نیرو، پدال پا، زانوزدن، چمباتمه­زدن، ایستاده­ثابت ایستادن و راه­رفتن بدون خم­شدن، وزن بر روی هر دو­ پا، نشستن با داشتن تکیه­گاه پاها، نشستن یا ایستادن با ابزار پاها/زانوها


شکل3: ارزیابی پوسچر هر ناحیه از بدن در روش ESPT.


شکل4: ماتریس ادغام متغیرهای حرکت، نیرو و پوسچر.
 
برای محاسبه­ی عدد ریسک، تعداد نواحی بدن که در هر یک از سطوح ریسک قرار گرفته است در ضریب آن سطح ضرب می‌شود که ضریب ریسک کم "1"، ریسک متوسط "2" و ریسک بالا "4" می­باشد سپس حاصل آن­ها با یکدیگر جمع می‌شود و امتیاز نهایی به دست می­آید (جدول3).
سپس بر اساس امتیاز به­دست­آمده، فرد در یکی از سطوح ریسک زیر (جدول 4) قرار می­گیرد.
 
جدول3 : محاسبه عدد ریسک در روش ESPT
ریسک بالا ریسک متوسط ریسک پایین  
0 0 0 تعداد ناحیه­های بدن در هر سطح ریسک
 
0 0 0  
نمره کل شغل:  
سطح ریسک:  

جدول 4: اولویت­بندی سطح ریسک در روش ESPT
اولویت­بندی سطح ریسک کل بدن
بالا متوسط پایین
25 17-24 16
امتیاز کل شغل
سطح ریسک:

روش انجام کار
 
پس از اخذ مجوز از کمیته­ی اخلاق دانشگاه علوم پزشکی شیراز، هماهنگی­های لازم با بیمارستان صورت گرفت و مکاتبات لازم انجام شد. 100 پرستار به صورت تصادفی از بخش­های مختلف بیمارستان انتخاب و دعوت به شرکت در مطالعه شدند. شرکت­کنندگان قبل از شروع پژوهش از شرایط و نحوه­ی انجام طرح تحقیقاتی آگاهی پیدا کردند و درصورت تمایل به شرکت در مطالعه، فرم رضایت آگاهانه را مطالعه و آن را امضا کردند. برای هر پرستار با توجه به وظایف و بخش کاری فرد، واکاوی وظیفه به روش سلسله­­ مراتبی انجام شد. 3 مشاهده­گر (ارزیاب) برای انجام ارزیابی ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی انتحاب شدند و طی یک جلسه­ی آموزشی 2 ساعته، روش ارزیابی ESPT به آن­ها آموزش داده شد.
برای ارزیابی پایایی بین و درون مشاهده­گر ابزار ESPT، مشاهده­گرها در ابتدا و انتهای مطالعه، ارزیابی را انجام دادند. برای این منظور، در فاز اول (ابتدای مطالعه) مشاهده­گرها به صورت هم­زمان برای هر وظیفه حرکت، نیرو و پوسچر فرد را برای هر یک از 10 قسمت اصلی بدن ارزیابی کردند و نمرات به­دست­آمده از هر قسمت با هم ادغام و سپس نمره و سطح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی تعیین شد. در فاز دوم مطالعه، پس از یک فاصله­­ی زمانی 6 ماهه، همان ارزیاب­ها، همان گروه پرستاران را در همان پوسچرهای کار، مجددا ارزیابی کردند و سپس نمره و سطح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی تعیین شد. نتایج ارزیابی بار اول و بار دوم بین سه ارزیاب (پایایی بین مشاهده­گر) و در هر فرد (پایایی درون مشاهده­گر) مقایسه شد.
روش­های آماری
تحلیل داده­ها با استفاده از نرم­افزار SPSS نسخه­ی 26 انجام گرفت. برای ارزیابی پایایی بین و درون مشاهده­گر ابزار ESPT، از ضریب همبستگی درون طبقاتی ((ICC)Intra-class Correlation Coefficient ) و روش فلیس چند رتبه‌بندی کاپا (Kappa Multi-rater Fleiss) استفاده شد. از ICC برای ارزیابی پایایی بر اساس نمرات ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی‌ عضلانی و از روش کاپا برای ارزیابی پایایی بر اساس سطح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی (کم، متوسط و زیاد) استفاده شد. در این مطالعه سطح معنی­داری 05/0 p<در نظر گرفته شد.
لازم به ذکر است ضریب کاپا کوهن به شرح زیر تفسیر شد (30):
- خیلی­ضعیف: 20/0>
- منصفانه: 40/0 21/0
- متوسط: 60/0 41/0
- خوب: 80/0 61/0
- خیلی­خوب: 00/1 81/0
نتایج
- ویژگی­های دموگرافیک/ شغلی پرستاران
جدول 5 برخی ویژگی­های دموگرافیک/ شغلی پرستاران مورد مطالعه را نشان می­دهد. همان­طور که مشاهده می­شود بیشتر پرستاران (%69) را زنان تشکیل می­دهند. میانگین و انحراف استاندارد سن، سابقه­کار و میانگین ساعت کار در روز به ترتیب 22/5±19/30 سال، 00/5±10/6 سال و 90/1±18/9 ساعت می­باشد.
 

جدول 5: برخی از ویژگی­های دموگرافیک/شغلی پرستاران مورد مطالعه (تعداد=100)
متغیرهای کمی انحراف استاندارد±میانگین حدپایین-حدبالا
سن (سال) 22/5±19/30 47-22
قد (سانتی­متر) 86/8±22/167 193-152
وزن (کیلوگرم) 78/12±90/65 115-45
سابقه­کار (سال) 00/5±10/6 29-1
میانگین ساعت کار در روز 90/1±18/9 14-6
متغیرهای کیفی تعداد (درصد)
جنسیت
مرد 31 (31)
زن 69 (69)
وضعیت تاهل
مجرد 67 (67)
متاهل 33 (33)
بخش کار
عمومی 29 (29)
جراحی کودکان 6 (6)
جراحی پلاستیک و ترمیمی 5 (5)
اورژانس جراحی 6 (6)
تشنج 4 (4)
هماتولوژی 15 (15)
مراقبت­های ویژه 31 (31)
نفرولوژی 4 (4)
اشتغال در نظام نوبت­کاری
بلی 92 (92)
خیر 8 (8)
وضعیت استخدام
استخدام دائم 55 (55)
استخدام موقت 45 (45)
 
- میانگین نمرات ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی و ضریب هم­بستگی درون طبقاتی (ICC)
در جدول 6 میانگین و انحراف استاندارد نمرات ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی ارزیابی­شده توسط سه مشاهده­گر آورده شده­ است. همچنین ضریب هم­بستگی درون طبقاتی برای هر مشاهده­گر و همچنین بین سه مشاهده­گر (بار اول و بار دوم) بر اساس نمرات ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی، گزارش شده است. مقادیر ICC بالای 90/0 برای هر سه مشاهده­گر نشان می­دهد که هر کدام با وجود فاصله­ی زمانی، سطح بالایی از توافق را با ارزیابی­های قبلی خود حفظ کرده­اند. در ابتدا، همبستگی بین سه مشاهده­گر 955/0 بود. پس از 6 ماه ارزیابی­ها تکرار شد و همبستگی با 941/0 بالا باقی ماند.
 


جدول 6: میانگین نمرات ریسک ارزیابی­شده توسط سه مشاهده­گر برای بار اول و دوم و ضریب هم­بستگی درون طبقاتی (ICC) درون و بین مشاهده­گر
P-value بازه اطمینان 95% ضریب هم بستگی درون طبقاتی (ICC) انحراف استاندارد±میانگین
(بار دوم)
انحراف استاندارد±میانگین
(بار اول)
مشاهده­گر
                                                            پایایی درون مشاهده­گر
<001/0 927/0-967/0 951/0 25±/20 922/4 80±/21 053/5 مشاهده­گر 1
<001/0 922/0-965/0 947/0 28±/20 807/5 89±/21 5/552 مشاهده­گر 2
<001/0 891/0-951/0 927/0 32±/20 301/5 07±/21 424/5 مشاهده­گر 3
پایایی بین مشاهده­گر
<001/0 937/0-968/0 955/0 بین 3 مشاهده­گر (بار اول)
<001/0 917/0-958/0 941/0 بین 3 مشاهده­گر (بار دوم)
 
- فلیس چند رتبه‌بندی کاپا
 در جدول 7 توافق کلی برای هر مشاهده­گر و همچنین بین سه مشاهده­گر (بار اول و بار دوم) بر اساس سطح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی (کم، متوسط و زیاد)، گزارش شده­ است. ضرایب کاپا برای هر مشاهده­گر به صورت فردی از 538/0 تا 741/0 متفاوت بود که توافق کلی برای مشاهده­گرهای 1 و 2 در سطح خوب و برای مشاهده­گر 3 در سطح متوسط است. همچنین در ابتدا، ضریب کاپا در بین مشاهده­گرها برابر با 569/0 بود که نشان­دهنده­­ی سطح ​​توافق متوسط است. پس از 6 ماه، این میزان به 625/0 افزایش یافت که نشان­دهنده­­ی سطح ​​توافق خوب می­باشد.
 

جدول 7: توافق کلی هر مشاهده­گر و بین هر سه مشاهده­گر
P-value بازه اطمینان 95% انحراف استاندارد ضریب کاپا
پایایی درون مشاهده­گر
<001/0 755/0- 465/0 074/0 610/0 مشاهده­گر 1
<001/0 884/0- 598/0 073/0 741/0 مشاهده­گر 2
<001/0 682/0- 394/0 073/0 538/0 مشاهده­گر 3
پایایی بین مشاهده­گر
<001/0 654/0- 485/0 043/0 569/0 بین 3 مشاهده­گر (بار اول)
<001/0 709/0- 542/0 043/0 625/0 بین 3 مشاهده­گر (بار دوم)
 
- توافق در مورد سطوح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی
در جدول 8 توافق در مورد سطح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی (کم، متوسط و زیاد) برای هر مشاهده­گر و همچنین بین سه مشاهده­گر (بار اول و بار دوم) گزارش شده ­است. همان­طور که در جدول مشاهده می­شود سطح توافق برای مشاهده­گر 1 و 3 از سطح متوسط تا خوب، برای مشاهده­گر 2 از سطح متوسط تا خیلی­ خوب و بین هر سه مشاهده­گر از سطح متوسط تا خوب متغیر است.
 

جدول 8: توافق در مورد سطوح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی برای هر مشاهده­گر و بین هر سه مشاهده­گر (بار اول و بار دوم)
P-value بازه اطمینان 95% انحراف استاندارد ضریب کاپا سطح ریسک
پایایی درون مشاهده­گر
<001/0 718/0- 326/0 100/0 522/0 کم مشاهده­گر 1
748/0- 356/0 552/0 متوسط
993/0- 601/0 797/0 زیاد
<001/0 895/0- 503/0 100/0 699/0 کم مشاهده­گر 2
889/0- 497/0 693/0 متوسط
048/1- 656/0 852/0 زیاد
<001/0 682/0- 290/0 100/0 486/0 کم مشاهده­گر 3
647/0- 255/0 451/0 متوسط
936/0- 544/0 740/0 زیاد
پایایی بین مشاهده­گر
<001/0 601/0- 375/0 058/0 488/0 کم بین 3 مشاهده­گر (بار اول)
618/0- 392/0 505/0 متوسط
838/0- 612/0 725/0 زیاد
<001/0 724/0- 498/0 058/0 611/0 کم بین 3 مشاهده­گر (بار دوم)
667/0- 441/0 554/0 متوسط
881/0- 654/0 767/0 زیاد

بحث
 
هدف این مطالعه بررسی پایایی بین و درون مشاهده­گر ابزاری جدید با عنوان غربالگری و اولویت­بندی ارگونومی در پرستاران بود. این مطالعه در بیمارستان نمازی شیراز انجام شد.
- میانگین نمرات ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی و ضریب هم­بستگی درون طبقاتی (ICC)
با تکرار ارزیابی‌ها پس از 6 ماه، میانگین نمرات حداقل تغییرات را نشان داد، که نشان‌دهندی رویکردی ثابت در ارزیابی ریسک در طول زمان است. این سازگاری برای پایایی و اعتبار ابزار بسیار مهم است. پایایی درون مشاهده­گر که با استفاده از همبستگی درون طبقاتی اندازه‌گیری شد، نشان‌دهنده­­ی ثبات قوی در ارزیابی‌های انجام‌شده توسط هر مشاهده­گر در یک دوره­ی زمانی 6 ماهه است. پایایی بین مشاهده­گرها که توافق بین ارزیابی‌های سه مشاهده­گر را اندازه‌گیری می‌کند، درجه­ی بالایی از سازگاری را نشان داد.
- فلیس چند رتبه‌بندی کاپا
ضرایب کاپا نشان می­دهد در حالی که توافق عمومی خوبی وجود دارد، تفاوت­هایی در نحوه اعمال معیارها توسط هر مشاهده‌گر وجود دارد. پایایی بین مشاهده­گر درجات مختلفی از سازگاری را نشان داد. در ابتدا، مقدار سطح ​​توافق متوسط بود. پس از 6 ماه، این سطح افزایش یافت که نشان­دهنده­ی بهبود اجماع در بین مشاهده­گران است.
- توافق در مورد سطح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی
توافقات مشاهده­گرها به صورت فردی از متوسط ​​تا خیلی­خوب متغیر بود. این موضوع نشان می‌دهد که در حالی که مشاهده‌گرها بر روی سطوح ریسک عمومی توافق داشتند، ممکن است در نحوه­ی طبقه‌بندی موارد خاص اختلاف‌هایی وجود داشته باشد. به طور کلی، توافق بین هر سه مشاهده­گر از متوسط ​​تا خوب متغیر بود. توافق بر روی سطوح ریسک تفاوت­های ظریف در ارزیابی را بیشتر نشان می­دهد.

در این تحقیق، ارزیابی ریسک­ها توسط مشاهده­گرها صرفاً بر اساس تخصص شخصی آن­ها بود. یک بررسی جامع توسط Graben و همکارانش نشان داد که مقایسه­ی پایایی و اعتبار روش‌های مختلف به دلیل تفاوت در نحوه­ی طراحی مطالعات چالش­برانگیز است. این اختلافات می­تواند از عواملی مانند تخصص و صلاحیت کسانی که مشاهده­ها را انجام می­دهند، پیچیدگی وظایف مشاهده­شده، مشاهده­های حضوری یا از راه دور و تکنیک­های آماری به­کار­رفته در هر مطالعه ناشی شود (31).
مطالعه­ای توسط Nyman و همکاران با هدف مقایسه­ی پایایی و اعتبار 6 روش ارزیابی ریسک مورد استفاده برای کارهای تکراری انجام شد؛ این مطالعه نشان داد که علی­رغم تخصص ارگونومیست‌ها، پایایی روش‌های ارزیابی ریسک مشاهده‌ای، به‌ویژه برای ارزیابی پوسچر‌های دست و مچ دست، کم می­باشد. این مطالعه پیشنهاد می­کند که از ترکیب روش‌های فنی در کنار ارزیابی‌های ریسک مشاهده‌ای برای بهبود دقت، به‌ویژه در ارزیابی نتایج مداخلات ارگونومیک، استفاده شود (32).
تاکنون، پایایی روش‌های متعددی مورد ارزیابی قرار گرفته است که در زیر به چند مورد از آن­ها اشاره شده است:
- تکنیک ارزیابی سریع مواجهه ((QEC) Quick Exposure Check): این روش پایایی بین مشاهده­گر متوسط ​​تا عالی (ICC از 71/0 تا 97/0) و پایایی درون مشاهده­گر متنوع (از 4/0 تا 89/0) را نشان داده است (33-35).
-  چک­لیست اقدامات تکراری شغلی (Occupational Repetitive Actions (OCRA) Checklist): این چک­لیست با فرمت ساده شده­ی خود، پایایی بین مشاهده­گر متوسط ​​تا خوب (ICC از 62/0 تا 80/0) و پایایی درون مشاهده­گر خوب (85/0ICC=) را نشان داده است (36, 37).
- تکنیک ارزیابی کارهای تکراری اندام فوقانی ((ART) Assessment of Repetitive Tasks of the upper limbs)  :این تکنیک پایایی بین مشاهده­گر متوسط ​​تا خوب (ICC برای امتیاز ریسک نهایی از 73/0 تا 87/0) و پایایی درون مشاهده­گر خوب ​​تا عالی (ICC برای امتیاز ریسک نهایی از 84/0 تا 99/0 و90/0  ICC= برای سطح ریسک کلی) را در مطالعات قبلی نشان داده است (38, 39).
-  تکنیک شاخص استرین ((SI)Strain Index ): این شاخص پایایی بین مشاهده­گر ضعیف تا متوسط ​​( 54/0ICC =  برای سطح ریسک و بین 43/0 و 64/0 برای امتیاز ریسک) و پایایی درون مشاهده­گر متوسط ​​تا خوب (ICC از 56/0 تا 82/0 برای سطح ریسک و 76/0 برای امتیاز ریسک) را نشان داده است (36, 37, 40, 41).
تمامی ابزارهای ارزیابی بالا سطحی از توافق بین مشاهده­گر­ها را نشان دادند، درجات توافق به طور قابل توجهی متفاوت بود. برخی از روش‌های ارزیابی ریسک مانند OCRA و ART پایایی نسبتا بالایی به ویژه از نظر سازگاری درون مشاهده­گر نشان دادند. ابزار ESPTکه در مطالعه­ی حاضر مورد بررسی قرار گرفت، نیز سطح بالایی از توافق را نشان داد که نشان­دهنده­ی آموزش و درک مؤثر بین مشاهده­گرها است. اما در عین حال سایر روش‌ها مانند QEC و SI تنوع قابل‌توجهی را نشان دادند.
Park و همکاران مطالعه­­ای را برای بررسی پایایی بین مشاهده­گر نسخه­ی اصلاح‌شده­ی روش پوسچر، فعالیت، ابزار و حمل دستی ((PATH)Posture, Activity, Tools, and Handling ) انجام دادند. این مطالعه شامل چهار مشاهده­گر بود که ده شغل را در یک بیمارستان ارزیابی کردند. نتایج نشان داد که برای اکثر موارد، ضرایب کاپا 4/0 یا بالاتر بود که نشان­دهنده­ی توافق خوب بین مشاهده­گر‌ها است. همچنین توافق برای مشاغل با فعالیت دست کمتر و برای مشاهده­گرهای باتجربه­ بالاتر بود. این مطالعه بیان کرد که نسخه­ی اصلاح شده­ی PATH برای تجزیه­وتحلیل مشاغلی که فشار به سیستم اسکلتی- عضلانی اندام فوقانی نگران­کننده است، قابل ­استفاده است (42). در مطالعه­ی دیگری که توسط Johnsson و همکاران انجام شد درصد توافق بین چهار مشاهده­گر برای انتقال 45 بیمار در بخش‌های بیمارستان با استفاده از ابزار مشاهده­ی مستقیم پرستار برای ارزیابی تکنیک کار در حین انتقال بیمار ((DINO)Direct Nurse Observation instrument for assessment of work technique during patient transfers ) محاسبه شد. سطوح درصد توافق 51 تا 93 و ضرایب کاپا 16/0 تا 77/0 برای 16 مورد در سه مرحله­ی انتقال بود (43). ابزارDINO  و مطالعه­ی ما پیشرفت­هایی را در توافق در طول زمان نشان دادند که احتمالا به دلیل تمرین مداوم و قرارگرفتن در معرض فرآیند ارزیابی می­باشد. این مطالعات به اهمیت رویکردهای سیستماتیک و آموزش برای ارزیابی ریسک ارگونومیک در محل کار، به ویژه در زمینه­هایی مانند پرستاری که در آن ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی قابل توجه است، اشاره می­کند. همچنین Villarroya و همکاران در مطالعه­ی خود به بررسی اعتبار و پایایی روش ارزیابی حمل بیمارHerramienta de evaluación de movilización de pacientes”/“Patient handling assessment tool” (HEMPA) پرداختند که این روش برای ارزیابی ریسک­های شغلی مربوط به حمل بیمار در محیط­های مراقبت­های بهداشتی طراحی شده است. برای ارزیابی پایایی درون­مشاهده­گر روش HEMPA، آلفای کرونباخ با استفاده از داده­های بخش­های پزشکی و جراحی محاسبه شد. مقدار آلفای کرونباخ نهایی 732/0 بود. بر اساس مطالعات مختلف، مقدار آلفای کرونباخ بین 7/0 تا 8/0 نشان­دهنده­ی پایایی درون­مشاهده­گر "خوب" تا "قابل قبول" می­باشد که مقدار آلفای روش HEMPA در این محدوده قرار داشت. این روش تفاوت­های قابل توجهی را در نتایج به دست­آمده توسط متخصصان هنگام مقایسه­ی سطوح ریسک بخش اطفال (ریسک کمتر، با میانگین امتیاز 5/21) و بخش تروماتولوژی (ریسک بالاتر، با میانگین امتیاز 4/14) نشان داد. این موضوع نشان می­دهد که روش HEMPA به طور موثر بین بخش­ها بر اساس سطوح ریسک ذاتی آنها تمایز قائل می­شود و همبستگی بین سطوح ریسک و امتیازات HEMPA را تأیید می­کند. در نهایت یافته‌ها نشان داد که روش HEMPA معتبر و قابل اعتماد است (44).
اکثر مطالعات ذکرشده و همچنین مطالعه­ی ما توافق متوسط ​​تا خوب را بین مشاهده­گرها نشان می­دهند که این موضوع می‌تواند بیان­کننده­ی این باشد که با آموزش و استانداردسازی مناسب، مشاهده­گرها می­توانند به سطح بالایی از ثبات در ارزیابی­های خود دست یابند.
نقاط قوت و محدودیت­های مطالعه
در این مطالعه به سنجش پایایی بین و درون مشاهده­گر پرداخته شده است که برای اطمینان از پایایی و اعتبار ابزار ESPT مهم است. با این حال، این مطالعه محدودیت­هایی نیز دارد که باید در نظر گرفته شود. این تحقیق در بیمارستان نمازی شیراز انجام شد که ممکن است تعمیم یافته‌ها را به سایر بیمارستان­ها یا محیط‌های مراقبت‌های بهداشتی محدود کند. به علاوه، اگرچه این مطالعه تلاش کرد تا سوگیری را از طریق آموزش و استفاده از مشاهده­گرهای متعدد به حداقل برساند، با این حال خطای انسانی و ذهنیت همچنان منابع بالقوه­ی سوگیری هستند. همچنین با استفاده از حجم نمونه­ی بزرگتر می­توان به یافته­های متقن­تری دست یافت.
نتیجه­گیری
ابزار غربالگری و اولویت‌بندی ارگونومی پایایی درون مشاهده­گر قوی و توافق بین مشاهده­گر خوب را در یک دوره­ی 6 ماهه نشان داد که بیان­کننده­ی این است که این ابزار می­تواند به طور قابل اعتماد توسط ارزیاب­های مختلف به­ کار گرفته شود و اثربخشی خود را در یک دوره­ی 6 ماهه حفظ کند. علی­رغم تغییرات جزئی در امتیازدهی و سطوح توافق، یافته‌های کلی نشان می‌دهد که این ابزار در شناسایی ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی در میان پرستاران مؤثر و پایا است. همچنین انتخاب ابزار ارزیابی ریسک، آموزش و تجربه­ی مشاهده­گرها نقش مهمی در دستیابی به ارزیابی ریسک قابل اعتماد برای اختلالات اسکلتی- عضلانی ایفا می­کند.
سپاسگزاری
بدینوسیله نویسندگان از تمامی پرستارانی که در این مطالعه شرکت کردند، تشکر و قدردانی می­کنند.
تضاد منافع
در این مطالعه هیچگونه تضاد و تعارض منافعی وجود ندارند.
حامی مالی
این مقاله برگرفته از پایان­نامه­ی نیلوفر ره­گشای مقطع کارشناسی ارشد ارگونومی می­باشد و توسط دانشگاه علوم پزشکی شیراز حمایت مالی شده است (کد طرح: 28618).
ملاحظات اخلاقی
مطالعه­ی حاضر در کمیته­ی اخلاق دانشگاه علوم پزشکی شیراز به شماره­ی IR.SUMS.SCHEANUT.REC.1402.064  تصویب شده است.
مشارکت نویسندگان
کلیه نویسندگان در همه مراحل اعم از طراحی مطالعه، جمع‌آوری دیتا، تفسیر نتایج و نگارش مقاله نقش داشته اند.



References
1.             Daneshmandi H. Work-related musculoskeletal disorders: risk factors, assessment, and prevention. Advances in Health and Disease New York: Nova Science Publishers. 2020.
2.             Soylar P, Ozer A. Evaluation of the prevalence of musculoskeletal disorders in nurses: a systematic review. Med Sci. 2018;7(3):479-85.
3.             Hosseini E, Daneshmandi H, Bashiri A, Sharifian R. Work-related musculoskeletal symptoms among Iranian nurses and their relationship with fatigue: a cross-sectional study. BMC Musculoskelet Disord. 2021;22(1):1-9. DOI: 10.1186/s12891-021-04510-3
4.             Choobineh A, Rajaeefard A, Neghab M. Perceived demands and musculoskeletal disorders among hospital nurses. Hakim Res J. 2007;10(2):70-5. [Persian]
5.             Karhula K, Rönnholm T, Sjögren T, editors. Development of observation instrument for assessing work load on personnel involved in patient transfer tasks. NES 38th Annual Congress, NES Proceedings; 2006; 148-152. 
6.             Dempsey PG, McGorry RW, Maynard WS. A survey of tools and methods used by certified professional ergonomists. Appl Ergon. 2005;36(4):489-503. DOI: 10.1016/j.apergo.2005.01.007
7.             Takala E-P, Pehkonen I, Forsman M, Hansson G-Å, Mathiassen SE, Neumann WP, et al. Systematic evaluation of observational methods assessing biomechanical exposures at work. Scand J Work Environ Health. 2010:3-24. DOI: 10.5271/sjweh.2876
8.             Ketola R, Toivonen IV R, Viikari-Juntura E. Interobserver repeatability and validity of an observation method to assess physical loads imposed on the upper extremities. Ergonomics. 2001;44(2):119-31. DOI: 10.1080/00140130118669
9.             Eliasson K, Lind CM, Nyman T. Factors influencing ergonomists’ use of observation-based risk-assessment tools. Work. 2019;64(1):93-106. DOI: 10.3233/WOR-192972
10.          Wells RP, Neumann WP, Nagdee T, Theberge N. Solution building versus problem convincing: Ergonomists report on conducting workplace assessments. IIE Trans Occup. 2013;1(1):50-65. DOI: 10.1080/21577323.2012.708699
11.          Whysall Z, Haslam RA, Haslam C. Processes, barriers, and outcomes described by ergonomics consultants in preventing work-related musculoskeletal disorders. Appl Ergon. 2004;35(4):343-51. DOI: 10.1016/j.apergo.2004.03.001
12.          Eliasson K, Palm P, Nyman T, Forsman M. Inter-and intra-observer reliability of risk assessment of repetitive work without an explicit method. Appl Ergon. 2017;62:1-8. DOI: 10.1016/j.apergo.2017.02.004
13.          David GC. Ergonomic methods for assessing exposure to risk factors for work-related musculoskeletal disorders. Occup Med (Lond). 2005;55(3):190-9. DOI: 10.1093/occmed/kqi082
14.          Garg A, Moore JS, Kapellusch JM. The Revised Strain Index: an improved upper extremity exposure assessment model. Ergonomics. 2017;60(7):912-22. DOI: 10.1080/00140139.2016.1237678
15.          Waters TR, Putz-Anderson V, Garg A, Fine LJ. Revised NIOSH equation for the design and evaluation of manual lifting tasks. Ergonomics. 1993;36(7):749-76. DOI: 10.1080/00140139308967940
16.          Roman-Liu D. Comparison of concepts in easy-to-use methods for MSD risk assessment. Appl Ergon. 2014;45(3):420-7. DOI: 10.1016/j.apergo.2013.05.010
17.          https://www.ergocenter.ncsu.edu/resources-and-tools-hub/screening-prioritization-tools/. Screening and Prioritization Tools North Carolina State University
18.          Borg G, editor Psychophysical studies of effort and exertion: some historical, theoretical and empirical aspects. The Perception of Exertion in Physical Work: Proceedings of an International Symposium held at The Wenner-Gren Center, Stockholm, October 3rd–5th, 1985; 1986: Springer.
19.          Borg G. Psychophysical scaling with applications in physical work and the perception of exertion. Scand J Work Environ Health. 1990:55-8. DOI: 10.5271/sjweh.1815
20.          Borg G. Borg's perceived exertion and pain scales: Human kinetics; 1998.
21.          Latko WA, Armstrong TJ, Foulke JA, Herrin GD, Rabourn RA, Ulin SS. Development and evaluation of an observational method for assessing repetition in hand tasks. Am Ind Hyg Assoc J. 1997;58(4):278-85. DOI: 10.1080/15428119791012793
22.          McAtamney L, Corlett EN. RULA: a survey method for the investigation of work-related upper limb disorders. Appl Ergon. 1993;24(2):91-9. DOI: 10.1016/0003-6870(93)90080-s
23.          Steven Moore J, Garg A. The strain index: a proposed method to analyze jobs for risk of distal upper extremity disorders. Am Ind Hyg Assoc J. 1995;56(5):443-58. DOI: 10.1080/15428119591016863
24.          Rohmert W. Problems of determination of rest allowances Part 2: Determining rest allowances in different human tasks. Appl Ergon. 1973;4(3):158-62. DOI: 10.1016/0003-6870(73)90166-x
25.          Walter R. Problems in determining rest allowances. Appl Ergon. 1973;4(2):91-5. DOI: 10.1016/0003-6870(73)90082-3
26.          Rodgers SH. A functional job analysis technique. Occup Med. 1992;7(4):679-711.
27.          Rodgers S. Job evaluation in worker fitness determination. Occup Med. 1988;3(2):219-39.
28.          Lins C, Fudickar S, Hein A. OWAS inter-rater reliability. Appl Ergon. 2021;93:103357. DOI: 10.1016/j.apergo.2021.103357 
29.          Annett J, Stanton NA. Research and developments in task analysis.  Task analysis: CRC Press; 2000: 7-14.
30.          McHugh ML. Interrater reliability: the kappa statistic. Biochem Med (Zagreb). 2012;22(3):276-82.
31.          Graben PR, Schall Jr MC, Gallagher S, Sesek R, Acosta-Sojo Y. Reliability analysis of observation-based exposure assessment tools for the upper extremities: A systematic review. Int J Environ Res Public Health. 2022;19(17):10595. DOI: 10.3390/ijerph191710595
32.          Nyman T, Rhén I-M, Johansson PJ, Eliasson K, Kjellberg K, Lindberg P, et al. Reliability and Validity of Six Selected Observational Methods for Risk Assessment of Hand Intensive and Repetitive Work. Int J Environ Res Public Health. 2023;20(8):5505. DOI: 10.3390/ijerph20085505
33.          Mokhtarinia HR, Abazarpour S, Gabel CP. Validity and reliability of the Persian version of the Quick Exposure Check (QEC) in Iranian construction workers. Work. 2020;67(2):387-94. DOI: 10.3233/WOR-203288
34.          Cheng AS, So PC. Development of the Chinese version of the Quick Exposure Check (CQEC). Work. 2014;48(4):503-10. DOI: 10.3233/WOR-131804
35.          Comper ML, Costa LO, Padula RS. Clinimetric properties of the Brazilian-Portuguese version of the Quick Exposure Check (QEC). Brazilian Journal of Physical Therapy. 2012;16:487-94. DOI: 10.1590/s1413-35552012005000049.
36.          Motamedzade M, Mohammadian M, Faradmal J. Investigating Intra-Rater and Inter-Rater Reliability of Three Upper-Limb Risk Assessment Methods. Iranian Journal of Health, Safety and Environment. 2019;6(2):1267-71.
37.          Paulsen R, Gallu T, Gilkey D, Reiser II R, Murgia L, Rosecrance J. The inter-rater reliability of Strain Index and OCRA Checklist task assessments in cheese processing. Appl Ergon. 2015;51:199-204. DOI: 10.1016/j.apergo.2015.04.019
38.          Koo TK, Li MY. A guideline of selecting and reporting intraclass correlation coefficients for reliability research. J Chiropr Med. 2016;15(2):155-63. DOI: 10.1016/j.jcm.2016.02.012
39.          Cicchetti DV. Guidelines, criteria, and rules of thumb for evaluating normed and standardized assessment instruments in psychology. Psychol Assess. 1994;6(4):284.
40.          Stephens J-P, Vos GA, Stevens Jr EM, Moore JS. Test–retest repeatability of the Strain Index. Appl Ergon. 2006;37(3):275-81. DOI: 10.1016/j.apergo.2005.07.007
41.          Stevens EM, Vos GA, Stephens J-P, Moore JS. Inter-rater reliability of the strain index. J Occup Environ Hyg. 2004;1(11):745-51. DOI: 10.1080/15459620490521142
42.          Park J-K, Boyer J, Tessler J, Casey J, Schemm L, Gore R, Punnett L. Inter-rater reliability of PATH observations for assessment of ergonomic risk factors in hospital work. Ergonomics. 2009;52(7):820-9. DOI: 10.1080/00140130802641585
43.          Johnsson C, Kjellberg K, Kjellberg A, Lagerström M. A direct observation instrument for assessment of nurses’ patient transfer technique (DINO). Appl Ergon. 2004;35(6):591-601. DOI: 10.1016/j.apergo.2004.06.004
44.          Villarroya A, Arezes P, de Freijo SD, Fraga F. Validity and reliability of the HEMPA method for patient handling assessment. Appl Ergon. 2017;65:209-22. DOI: 10.1016/j.apergo.2017.06.018












نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1403/3/11 | پذیرش: 1403/4/31 | انتشار: 1403/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه طب کار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Occupational Medicine Quarterly Journal

Designed & Developed by : Yektaweb