Ethics code: IR.YAZD.REC.1403.028
Jannesar F, Zandvanian Naeini A, Hassani H. Resilience relationship with effort-reward imbalance mediated by teaching emotions in elementary teachers of Taft City. tkj 2025; 17 (1) :73-87
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1328-fa.html
جان نثار فاطمه، زندوانیان نائینی احمد، حسنی حسین. رابطه تابآوری با عدم تعادل تلاش - پاداش با واسطهگری هیجانات تدریس در معلمان ابتدایی شهر تفت. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1404; 17 (1) :73-87
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1328-fa.html
دانشگاه یزد ، azand2000@yazd.ac.ir
متن کامل [PDF 1058 kb]
(10 دریافت)
|
چکیده (HTML) (35 مشاهده)
متن کامل: (8 مشاهده)
رابطه تابآوری با عدم تعادل تلاش - پاداش با واسطهگری هیجانات تدریس در معلمان ابتدایی شهر تفت
فاطمه جاننثار ، احمد زندوانیان نائینی [2]، حسین حسنی
چکیده
مقدمه: عدم تعادل تلاش - پاداش که به معنای عدم توازن بین تلاش و پاداش دریافتی است میتواند به میزان زیادی تحتتأثیر مهارتهای فردی و هیجانات قرار گیرد. پژوهش حاضر باهدف رابطه تابآوری با عدم تعادل تلاش - پاداش با واسطهگری هیجانات تدریس در معلمان ابتدایی شهر تفت انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش از نوع همبستگی و به شیوه مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی معلمان ابتدایی شهر تفت در سال تحصیلی 1402-1401 با تعداد 679 نفر بود. حجم نمونه 250 نفر تعیین و نمونهگیری با روش داوطلبانه انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل: پرسشنامه تابآوری (کانر و دیویدسون، 2003)، عدم تعادل -تلاش پاداش (جانز سیگریست، ۲۰10) و هیجان تدریس (ویلاویسنسیو، ۲۰10) بود. در نهایت دادههای ۲۳۴ نفر با استفاده مدل معادلات ساختاری و با نرمافزارهای SPSS26 و AMOS24 تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: نتایج نشان داد اثر مستقیم تابآوری به عدم تعادل تلاش-پاداش معنیدار (180/۰-=β؛ 029/۰=P)؛ و اثر مستقیم تابآوری به هیجانات تدریس معنیدار (396/۰-=β؛ ۰۰۱/۰=P)؛ و اثر مستقیم هیجانات تدریس بر عدم تعادل تلاش-پاداش نیز معنیدار است (211/۰=p؛ 018/0=P)؛ همچنین نتایج نشان داد که اثر غیرمستقیم بین تابآوری و عدم تعادل تلاش -پاداش از طریق نقش میانجی هیجانات تدریس، معنادار (083/۰-=β؛ 011/۰=P) و اثر کل نیز معنادار بود (264/۰-=βt؛ ۰۰۱/۰=P).
نتیجهگیری: در مجموع، تمرکز بر هیجانات تدریس در برنامههای آموزش تابآوری برای معلمان ابتدایی میتواند با تعدیل هیجانها، عدم تعادل تلاش-پاداش را کاهش دهد.
واژههای کلیدی: تابآوری، دوره ابتدایی، عدم تعادل تلاش پاداش، معلمان، هیجانات تدریس
مقدمه
معلمان نقش مهمی در شکلدهی آینده دانشآموزان و بهتبع آن، جامعه دارند. معلمان با ارائه آموزشهای اولیه و اساسی، به دانشآموزان کمک میکنند تا مهارتهای ضروری را کسب کنند و برای مراحل بعدی زندگی آماده شوند (1). عواملی چون عملکرد و سبکهای تربیتی خانواده (2)، عوامل سازمانی (3)، محیط مدرسه و ادراک دانشآموزان از آن، ویژگیهای شخصیتی معلم (4) در عملکرد تحصیلی دانشآموزان نقش دارد. در این میان معلمان ابتدایی نقش حساستری را در آموزش و پرورش ایفا میکنند؛ چراکه این معلمان وظیفه آموزش به دانشآموزانی را بر عهده دارند که در ابتدای مسیر تحصیل هستند و موفقیت و یا عدم موفقیت معلمان ابتدایی تأثیر بسزایی در دورههای بعدی تحصیل دارد (5). از اینرو، ضروری است که شرایط مناسبی برای رشد عملکرد شغلی و سلامت روانی معلمان فراهم شود. تحقیقات نشان دادهاند که تابآوری(Resilience)، عدم تعادل تلاش-پاداش (Effort-Reward Imbalance (ERI) و هیجانات تدریس (Teaching Emotions) تأثیر زیادی بر عملکرد شغلی و سلامت روانی معلمان ابتدایی دارد (6، 7).
عوامل سازمانی یکی از عوامل مهم در بهبود مؤلفههای شغلی، رفتاری و روانشناختی معلمان است. دراینرابطه یکی از متغیرهایی که مطرح میشود، عدم تعادل تلاش پاداش است. این مفهوم بیان میکند در سازمانها به چه میزان پاداش با تلاش کارکنان هماهنگ است (8). عدم تعادل تلاش-پاداش به وضعیتی اشاره دارد که تلاش فرد برای دستیابی به هدفها و خواستههای خود، با پاداش و ارزشیابی متناسب همراه نیست (9). مدل تعادل تلاش پاداش در ابتدا در حوزه پزشکی و سپس در حوزههای روانشناختی و همچنین محیطهای شغلی مورد استفاده قرار گرفت (10). بر اساس این مدل زمانی که معلمان در محیطهای شغلی خود احساس کنند تلاش آنها با پاداشی که دریافت میکنند متناسب نبوده و داده و ستانده در شغل آنها تناسبی ندارد، احساس نارضایتی کرده (11) و این مسئله عملکرد شغلی آنها را به صورت منفی تحت تأثیر قرار میدهد (12).
عدم تعادل تلاش پاداش میتواند تحتتأثیر متغیرهای متعددی قرار گیرد. تابآوری یکی از متغیرهایی است که به نظر میرسد بتواند پیامدهای عدم تعادل تلاش پاداش را تحتتأثیر قرار دهد.Tavares و همکاران (13)، در پژوهشی نشان دادند که بین تابآوری و عدم تعادل تلاش - پاداش همبستگی وجود دارد. تابآوری بیان میکند چگونه افراد در موقعیتهای دشوار و غیرمنتظره میتوانند دوام آورند و به معنای سرسختی در مقابل استرسورها، توانایی بازگشت به حالتی عادی و تلاشکردن و زندهماندن در شرایط ناگوار و دشوار زندگی می باشد (11). روانشناسی مثبتنگر بهجای تأکید بر ناتوانی انسان، بر تواناییهای انسانها متمرکز است و از جمله تواناییهای مورد تأکید در این شاخه از روانشناسی، تابآوری است (13). هنگامیکه افراد در معرض موقعیتها و تهدیدهای چالشبرانگیزی قرار میگیرند، تابآوری باعث میشود تا افراد به طور خلاق و انعطافپذیر به مسائل، نگاه و برای حل آنها برنامهریزی کنند (14). تابآوری باعث میشود معلمان قادر باشند با تحمل فشارها، مشکلات و تحولات ناگهانی در محیط کلاس درست کار کنند و عملکرد کنترل شده و موفقیتآمیزی را ارائه دهند. علاوه بر این، تابآوری شغلی معلمان میتواند تأثیر مثبتی بر رضایت شغلی، سلامت روانی و کیفیت آموزش و پرورش داشته باشد (15). دراینرابطه مطالعات متعدد نشان میدهد که بین تابآوری و میزان رضایت از زندگی ارتباط مثبت معناداری وجود دارد (16، 17، 18). یوسفوند و همکاران (19)، در پژوهشی بر اهمیت پشتکار تحصیلی، منبع کنترل و احساسات تحصیلی در پیشبینی تابآوری تحصیلی تأکید دارند و نشان دادند که بین پایستگی تحصیلی، مکان کنترل درونی و هیجانات تحصیلی، هیجانات مربوط به یادگیری و هیجانات مربوط به کلاس درس، ارتباط قوی و معناداری با تابآوری تحصیلی وجود دارد. صالحی (7)، در پژوهشی نشان دادند که بین تابآوری و فرسودگی شغلی رابطه معنادار منفی و بین سابقه کاری و فرسودگی رابطه معنادار مثبت وجود دارد.Richards و همکاران (15) و Buric و همکاران (20)، در پژوهشی نشان دادند که فرسودگی شغلی منجر به بروز عواطف منفی معلم نسبت به دانشآموزان و علائم روانشناختی مانند اضطراب میشود و تابآوری نقش مهمی در کاهش این علائم دارد. Liu و همکاران (21)، در پژوهشی نشان دادند که هر چه سطح حمایت سازمانی ادراک شده بالاتر باشد، ارتباط تابآوری - خستگی قویتر میشود و نقش میانجی تابآوری در ارتباط عدم تعادل تلاش - پاداش - خستگی بهتدریج با افزایش سطح حمایت سازمانی ادراک شده افزایش مییابد.
رابطه بین تابآوری و عدم تعادل تلاش پاداش معلمان میتواند تحتتأثیر متغیرهای میانجی قرار گیرد. هیجانات تدریس یک از متغیرهایی است که میتواند در رابطه بین تابآوری و عدم تعادل تلاش پاداش معلمان نقش میانجی داشته باشد. هیجان نوعی سازه فردی اجتماعی است که از تعامل فرد با محیط فرهنگی و تاریخی و ارزیابی آگاهانه یا ناآگاهانه فرد از موقعیت جاری برای رسیدن به هدف نشئت میگیرد (22). هیجانهای تحصیلی در زندگی فردی و شغلی معلمان نقش اساسی دارند (23). تدریس عملی پر از هیجان است و هیجانها بخش قابلتوجهی از زندگی معلمان را در بر میگیرد (24). این هیجانها را میتوان به دودسته هیجانهای منفی معلم (ترس، ناراحتی و خشم) و هیجانهای مثبت معلم (عشق و احساس لذت) تقسیم کرد. مسئله اساسی این است که هیجانهای منفی به عملکرد ضعیفتر، غیبت و افسردگی و فرسودگی بیشتر در معلمان منجر میشود (22). رستگار و همکاران (25)، در پژوهشی نشان دادند که سرمایه روانشناختی، باواسطه خستگی عاطفی، ممکن است احساسات منفی معلمان را کاهش دهد. ایرجی راد و حاجی (26)، در پژوهشی نشان دادند که ابعاد خودآگاهی هیجانی نقش معنیداری در پیشبینی هیجانات ناشی از تدریس در معلمان (هنرآموزان) دارد. حسینی بافقی (27)، در پژوهشی نشان دادند که هیجانهای تدریس معلم به طور مستقیم از متغیرهای فعالیت اجتماعی تدریس و مهارتهای هیجانی - اجتماعی معلم تأثیر میپذیرند. حسین تبار مرزبالی و همکاران (28)، در پژوهشی نشان دادند که معلمان با باورهای معرفتی خام، تمایل دارند احساسات منفی بیشتری را در کلاس تجربه کنند. Zeng و همکاران (29)، در پژوهشی نشان دادند که تابآوری روانی در ارتباط بین احساسات منفی و خلاقیت نقش میانجی دارد. Gu و همکاران (30)، در پژوهشی نشان دادند که در ارتباط بین ذهن آگاهی و اضطراب و ارتباط بین ذهن آگاهی و افسردگی، تابآوری نقش میانجی دارد.
چندین چارچوب نظری، مانند تئوری حفاظت از منابع (Conservation of Resources Theory)و مدل تقاضا - منابع شغلی(Job Demands-Resources Model)، از روابط بین این متغیرها پشتیبانی میکنند. بهعنوانمثال، درحالیکه هیجانات تدریس میتواند تعادل تلاش - پاداش را در معلمان برانگیزد؛ اما سطوح بالای تابآوری ممکن است بتواند اثرات منفی هیجانات تدریس بر عدم تعادل تلاش - پاداش را خنثی و بر نحوه درک و واکنش معلمان به چنین عدم تعادلی تأثیر بگذارد. بر اساس نظریه تئوری حفاظت از منابع، افراد برای بهدستآوردن، حفظ و محافظت از منابع تلاش میکنند و ازدستدادن منابع میتواند منجر به استرس و نتایج منفی شود (31). در همین حال، مدل تقاضا - منابع شغلی نشان میدهد که خواستههای شغلی (مانند خواستههای عاطفی) و منابع شغلی (مانند حمایت اجتماعی و اختیار تصمیمگیری) بر رفاه و انگیزه کارکنان تأثیر میگذارند (32).
پژوهشهای پیشین در حوزه عدم تعادل تلاش - پاداش تدریس در معلمان ابتدایی و تأثیر تابآوری و هیجانات بر آن (19،21) نشان میدهد که عمده مطالعات انجام شده روابط این متغیرها را به صورت پراکنده در قالب روابط ساده همبستگی و رگرسیونی بررسی کردهاند. به طور کلی، پژوهشهای پیشین (21) نشان دادهاند که بین عدم تعادل در تلاش و پاداش و تابآوری رابطه منفی وجود دارد. اما در این رابطه، واسطهگری هیجانات تدریس مورد توجه نبوده است و یک شکاف پژوهشی در این تحقیقات مربوط نقش متغیرهای ملاک، پیشبین و میانجی عدم تعادل تلاش پاداش، تابآوری و هیجانات تدریس است که مورد توجه پژوهشگران نبوده است. باتوجهبه اهمیت نقش معلمان ابتدایی در فرایند آموزش و پرورش، انجام مطالعات بیشتر در حوزه ارتباط بین تابآوری، عدم تعادل تلاش-پاداش و واسطه گری هیجانات تدریس در این گروه از معلمان میتواند به شناخت بهتر این رابطه و ارائه راهکارهای مناسب در جهت افزایش تابآوری و بهبود عملکرد تدریس آنها کمک کند. همچنین بررسی روابط بین متغیرهای برونزا، میانجی و درونزا کمتر در جامعه معلمان انجام شده و غالباً نیز به صورت پراکنده انجام گرفته و بر اهداف مطالعه حاضر نیز متمرکز نبوده است و مدلی که بتواند روابط این متغیرها را بررسی کند، انجام نشده است؛ ضرورتی که هدف اصلی انجام پژوهش حاضر را نیز شامل میشود، یعنی ارائه مدلی که بتواند روابط بین این متغیرها را در ارتباط با هم نشان دهد. عدم بهرهگیری از این روش، به ترسیم سطحی مداخلات مرتبط با معلمان ابتدایی خواهد انجامید. بنابراین پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سؤال است که آیا هیجانات تدریس در رابطه تابآوری با عدم تعادل تلاش پاداش نقش واسطهگری دارد؟ فرضیههای پژوهش عبارتاند از:
1- تابآوری بر عدم تعادل تلاش پاداش در معلمان ابتدایی شهر تفت تأثیر مستقیم دارد.
2- تابآوری بر هیجانات تدریس در معلمان ابتدایی شهر تفت تأثیر مستقیم دارد.
3- هیجانات تدریس بر عدم تعادل تلاش پاداش در معلمان ابتدایی شهر تفت تأثیر مستقیم دارد.
روش بررسی
پژوهش حاضر از نظر روش گردآوری دادهها، توصیفی (غیرتجربی) از نوع همبستگی و با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه معلمان ابتدایی شهر تفت در سال تحصیلی 1402-1401 برابر با ۶۷۹ نفر بود. از آنجاکه در معادلات ساختاری حداقل حجم نمونه ۲۰۰ نفر توصیه شده است (33)، در این مطالعه حجم نمونه ۲۵۰ نفر تعیین شد تا اطمینان لازم را در مورد توان آماری مطلوب و کفایت نمونهبرداری فراهم کند. ملاکهای ورود شامل: اشتغال در دوره ابتدایی مدارس شهر تفت، تمایل برای شرکت در پژوهش و پاسخ به سؤالات پرسشنامهها، دقت در پاسخگویی به سؤالات و ملاک خروج نیز عدم دقت در تکمیل پرسشنامهها و عدم تمایل به پاسخگویی و مشارکت در پژوهش بود. به منظور انتخاب نمونه از روش نمونه گیری داوطلبانه استفاده شد. بدین منظور ابتدا مجوزهای لازم از دانشگاه اخذ و به اداره آموزش و پرورش شهرستان تفت ارائه شد. پس از توجیه اهداف پژوهش، در یک جلسه هماهنگی با سرگروههای آموزشی از آنها خواسته شد تا معلمان را برای همکاری در پژوهش توجیه و ابهامات موجود را رفع نمایند. در نهایت پس از حذف دادههای پرت، ۲۳۴ پرسشنامه مورد تحلیل آماری قرار گرفت. دادهها در دو سطح توصیفی (شاخص مرکزی مانند میانگین جهت تعیین مقادیر متوسط نمرات آزمونها) و استنباطی و مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از دو نرم افزار SPSS26 و AMOS24 تجزیه و تحلیل شدند.
ابزارهای پژوهش
مقیاس عدم تعادل تلاش - پاداش جانز سیگریست (۲۰10): شامل ۱۶ سؤال در طیف لیکرت چهاردرجهای کاملاً مخالفم (صفر)، مخالفم (1)، موافقم (2)، کاملاً موافقم (3) است که در آن سؤالهای ۵، ۶، ۷ و ۱۳ بهصورت معکوس نمرهگذاری میشود. سه سؤال اول این مقیاس سطح تلاش و کوشش فرد را در انجام وظایف شغلی اندازه میگیرد، هفت سؤال بعدی، پاداشهای دریافتی فرد از قبیل، احترام ارتقای شغلی و امنیت شغلی را اندازهگیری میکند و شش سؤال آخر، فرا تعهد را در فرد میسنجد. برای محاسبه نسبت تلاش به پاداش (ER) برای هر فرد از فرمول E بر R×C استفاده میشود که E سطح تلاش فرد، R پاداشهای دریافتی فرد و C ضریب تصحیح ثابتی است که برای اختلاف بین تعداد مادههای مربوط به تلاش و پاداش به کار برده میشود. مقدار این ضریب برابر با 43/0 یا (۳/۷) است. در مطالعهای که انجام شده (34)، ضریب آلفای کرونباخ برابر با 80/0 بود. کوشش 80/0، مزد 84/0 و فرا تعهد 80/0 که نشاندهنده همسانی درونی مطلوب است. همبستگی بین تمام سؤالها بالاتر از 55/0 بودند و ضریب آلفای کرونباخ بالاتر از 70/0 همسانی درونی مطلوبی را نشان داد ضریب آلفای کرونباخ برای کوشش 74/0 برای مزد 79/0 برای فرا تعهد 79/0 و پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ 71/0 بدست آمده است (35). در مطالعه حاضر ضریب پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ محاسبه برای زیرمقیاسهای کوشش 779/0، مزد 832/0، فراتعهد 794/0 و برای کل پرسشنامه 802/0 به دست آمد.
مقیاس تابآوری کانر و دیویدسون (2003): این ابزار برای افراد بالای 15 سال و در محیطهای بالینی و غیربالینی قابل اجرا است. در این مقیاس تعداد 25 گویه وجود دارد که در مقیاس لیکرت بین صفر (کاملاً نادرست) و چهار (همیشه درست) نمرهگذاری میشود و آزمودنی نمرههای بین حداقل صفر تا حداکثر 100 میتواند کسب نماید. این مقیاس اگرچه سطوح مختلف تابآوری را میسنجد، ولی یک نمرۀ کل دارد. ابعاد مقیاس تابآوری کانر و دیویدسون شامل: تصور از شایستگی فردی (25- 24- 23- 17- 16- 12- 11- 10)، اعتماد به غرایز فردی تحمل عاطفه منفی (20- 19- 18- 15- 14- 7- 6)، پذیرش مثبت تغییر و روابط ایمن (8- 5- 4- 2- 1)، کنترل (22- 21- 13) و تأثیرات معنوی (9- 3) است. سازندگان آزمون در گروههای گوناگون (عادی و خطر) روایی به روش تحلیل عوامل و روایی همگرا و واگرا و پایایی به روش بازآزمایی و آلفای کرونباخ مقیاس را به دست آوردهاند. نتایج مطالعه مقدماتی مربوط به ویژگیهای روانسنجی این مقیاس، پایایی و روایی آن را تأیید کرده است (36). جوکار (37)، در پژوهشی روی 577 نفر با استفاده از ضریب الفای کرونباخ همسانی درونی 93/0 را برای این مقیاس گزارش داده و با روش تحلیل عاملی مؤلفههای اصلی وجود یک عامل را در این مقیاس تأیید کرده است. در مطالعه حاضر ضریب پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ محاسبه و برای تصور از شایستگی فردی 894/0، اعتماد به غرایز فردی تحمل عاطفه منفی 939/0، پذیرش مثبت تغییر و روابط ایمن 909/0، کنترل 844/0، تأثیرات معنوی 788/0 و کل پرسشنامه 922/0 بدست آمد.
مقیاس هیجانپذیری در تدریس ویلاویسنسیو (2010): این مقیاس یک ابزار خودگزارشی است و با ۴۵ گویه هیجانات مثبت و هیجانات منفی معلمان را در پنج زیر مقیاس خشم و عصبانیت، غرور و لذت، احساس گناه و شرم، خستگی و آزردگی میسنجد. آزمودنی باید در طیف پنجدرجهای لیکرت کاملاً مخالف (۱) تا کاملاً موافق (۵) میزان موافقت یا مخالفت خود را با هر یک از گویهها مشخص کند. برای بهدستآوردن نمره مربوط به هر زیر مقیاس، لازم است تا امتیاز عبارتهای مربوط به زیر مقیاس موردنظر با یکدیگر جمع شود. نمره کل این پرسشنامه از ۴۵ تا ۲۲۵ متغیر است. خرده مقیاسهای این پرسشنامه نیز شامل خشم و عصبانیت (گویههای ۱ تا ۱۲)، غرور و لذت (گویههای ۱۳ تا ۲۴)، احساس گناه و شرم (گویههای ۲۵ تا ۳۳)، خستگی (گویههای ۳۴ تا ۴۱)، آزردگی (گویههای ۴۲ تا ۴۵) است. همچنین افزایش نمرات زیرمقیاس لذت به معنای کاهش میزان لذت در معلمان است. ویلاویسنسیو (38)، بهمنظور بررسی اعتبار این مقیاس از شیوه تحلیل عاملی تأیید استفاده کرد و نتایج نشان داد که تمامی عبارات با هر پنج خرده مقیاس تناسب دارند. پایایی این ابزار با ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 88/0 و برای هر یک از خرده مقیاسهای خشم و عصبانیت 83/0 غرور و لذت، 77/0، احساس گناه و شرم 80/0، خستگی 71/0 و آزردگی 66/0 حاصل شده است. در مطالعه قاسمی کندسکلایی و اعلائی (39)، روایی صوری بهوسیله متخصصان علوم تربیتی تأیید و آلفای کرونباخ 90/0 حاصل شده است. در مطالعه حاضر ضریب پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ محاسبه و برای خشم و عصبانیت 889/0، غرور 819/0، احساس گناه و شرم 903/0، خستگی و آزردگی 934/0 و کل پرسشنامه و 912/0 به دست آمد.
نتایج
در ابتدا اطلاعات جمعیتشناختی افراد شرکتکننده در پژوهش ارائه شده است.
باتوجهبه جدول (1)، از مجموع ۲۳۴ شرکتکننده در پژوهش، بیشتر افراد زن (۲/۶۹%)، متأهل (۳/۸۰%)، با تحصیلات کارشناسی (۱/۶۷%)، و با سابقه شغلی کمتر از ۱۰ سال (۷/۴۸%) بودند.
در جدول (2)، ماتریس همبستگی متغیرهای مورد مطالعه ارائه شده است.
جدول1: توزیع فراوانی پاسخگویان باتوجهبه جنسیت، تحصیلات، وضعیت تأهل و سابقه شغلی
مؤلفه |
متغیر |
تعداد |
درصد |
مؤلفه |
متغیر |
تعداد |
درصد |
جنسیت |
زن |
۱۶۲ |
۲/۶۹ |
وضعیت تأهل |
مجرد |
۴۶ |
۷/۱۹ |
مرد |
۷۲ |
۸/۳۰ |
متأهل |
۱۸۸ |
۳/۸۰ |
تحصیلات |
کارشناسی |
۱۵۷ |
۱/۶۷ |
سابقه شغلی |
کمتر از ۱۰ سال |
۱۱۴ |
۷/۴۸ |
کارشناسیارشد |
۶۲ |
۵/۲۶ |
بین ۱۱ تا ۲۰ سال |
۷۳ |
۲/۳۱ |
دکتری |
۱۵ |
۴/۶ |
بیشتر از ۲۱ سال |
۴۷ |
۱/۲۰ |
جدول2: ماتریس همبستگی متغیرهای پژوهش
متغیر |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
1.عدم تعادل تلاش-پاداش |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.تلاش |
**43/0 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.پاداش |
*13/0- |
**49/0 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.فراتعهد |
*15/0 |
**50/0 |
**58/0 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.تابآوری |
**26/0- |
**29/0- |
**28/0- |
**30/0- |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.تصور از شایستگی فردی |
**25/0- |
**31/0- |
**28/0- |
**30/0- |
**93/0 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.تحمل عاطفه منفی |
**25/0- |
**21/0- |
**22/0- |
**22/0- |
**90/0 |
**76/0 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8.پذیرش مثبت تغییر |
*15/0- |
**21/0- |
**27/0- |
**25/0- |
**87/0 |
**75/0 |
**72/0 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
9.کنترل |
**27/0- |
**28/0- |
**22/0- |
**22/0- |
**82/0 |
**73/0 |
**73/0 |
**64/0 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
10.تأثیرات معنوی |
*16/0- |
**23/0- |
*17/0 |
**29/0- |
**60/0 |
**52/0 |
**43/0 |
**53/0 |
**38/0 |
1 |
|
|
|
|
|
|
11.هیجانات تدریس |
**22/0 |
**38/0 |
**41/0 |
**48/0 |
**34/0- |
**31/0- |
**26/0- |
**30/0- |
**34/0- |
**36/0- |
1 |
|
|
|
|
|
12.خشم |
**22/0 |
**29/0 |
**36/0 |
**47/0 |
**29/0- |
**26/0- |
**23/0- |
**24/0- |
**32/0- |
**19/0- |
**85/0 |
1 |
|
|
|
|
13.لذت |
*16/0 |
**39/0 |
**35/0 |
**32/0 |
**23/0- |
**22/0- |
*13/0- |
**22/0- |
**24/0- |
**20/0- |
**71/0 |
**43/0 |
1 |
|
|
|
14.گناه |
*15/0 |
*13/0 |
**20/0 |
**24/0 |
**21/0- |
**20/0- |
*16/0- |
**22/0- |
*14/0- |
*13/0- |
**68/0 |
**51/0 |
**25/0 |
1 |
|
|
15.خستگی |
**33/0 |
**36/0 |
**29/0 |
**34/0 |
**32/0- |
**21/0- |
**26/0- |
**30/0- |
**34/0- |
**25/0- |
**76/0 |
**64/0 |
**41/0 |
**42/0 |
1 |
|
16.آزاردگی |
*14/0 |
09/0 |
**23/0 |
**34/0 |
*16/0- |
11/0 |
**20/0- |
05/0- |
*13/0 |
**17/0- |
**52/0 |
**44/0 |
10/0 |
**33/0 |
**34/0 |
1 |
۰۱/۰> *.P ۰۵/۰>**.P
جدول3: توزیع فراوانی نمرات متغیرهای پژوهش
متغیر |
زیرمقیاس |
میانگین |
انحرافمعیار |
کجی |
کشیدگی |
عدم تعادل تلاش-پاداش |
نمره کل |
03/1 |
41/0 |
01/1 |
80/1 |
تلاش |
۵۶/۷ |
۰۷/۲ |
۰۴/۰ |
۱۰/- |
پاداش |
۹۴/۱۶ |
۱۹/۴ |
۰۹/۰ |
۴۸/۰ |
فراتعهد |
۵۸/۱۴ |
۷۵/۳ |
۰۷/۰- |
۱۲/۰ |
تابآوری |
نمره کل |
۸۲/۹۱ |
۲۱/۱۵ |
۱۲/۰ |
۴۱/۰- |
تصور از شایستگی فردی |
۰۲/۲۹ |
۴۸/۵ |
۰۹/۰ |
۶۶/۰- |
تحمل عاطفه منفی |
۲۲/۲۵ |
۶۹/۴ |
۱۴/۰ |
۶۲/۰- |
پذیرش مثبت تغییر و روابط ایمن |
۷۸/۱۸ |
۳۷/۳ |
۰۴/۰- |
۶۹/۰- |
کنترل |
۸۱/۱۰ |
۴۰/۲ |
۱۱/۰- |
۳۵/۰- |
تأثیرات معنوی |
۹۹/۷ |
۵۹/۱ |
۳۶/۰- |
۶۷/۰- |
هیجانات تدریس |
نمره کل |
۰۷/۱۳۱ |
۹۶/۲۶ |
۰۲/۰ |
۲۹/۱ |
خشم |
۹۶/۳۴ |
۲۹/۹ |
۰۷/۰ |
۱۰/۰ |
لذت |
۰۹/۳۳ |
۴۵/۱۰ |
۱۳/۰- |
۳۷/۰- |
گناه |
۱۵/۲۸ |
۰۶/۷ |
۰۱/۰ |
۰۴/۰ |
خستگی |
۲۶/۲۳ |
۸۰/۵ |
۱۱/۰ |
۳۷/۰ |
آزردگی |
۶۰/۱۱ |
۵۶/۴ |
۰۲/۰- |
۸۳/۰- |
باتوجهبه جدول (3)، میانگین و انحراف معیار نمرات عدم تعادل تلاش-پاداش 03/1، 41/0، میانگین و انحراف معیار نمرات تابآوری ۸۲/۹۱، ۲۱/۱۵ و میانگین و انحراف معیار نمرات هیجانات تدریس به ترتیب ۰۷/۱۳۱، ۹۶/۲۶ بوده است. مقدار کجی و کشیدگی در حد مجاز ۲+ تا ۲- است که نرمال بودن توزیع نمرات را نشان میدهد.
در مدلسازی معادلات ساختاری، میتوان از دادههای تحقیق کامل بدون مقادیر ازدسترفته استفاده کرد. برای این منظور از روش جایگزینی (جایگزینی دادههای گمشده با میانگین) استفاده شد (40). جهت بررسی دادههای پرت تک متغیری با استفاده از نرم افزار SPSS نمرههای z متغیرها محاسبه شد. نتایج نشان داد که نمرههای 1۹ نفر ۲ انحراف معیار بالا یا پایین میانگین بود و نمرههای مذکور حذف شد. همچنین، جهت بررسی دادههای پرت چند متغیری، فاصله ماهالانوبیس برای متغیرهای پیشبین محاسبه شد. باتوجهبه اینکه بیشترین فاصله ماهالانوبیس کمتر از ارزش خیدو بحرانی بود، بنابراین مشکل دادههای پرت چند متغیری وجود نداشت (41). برای بررسی بهنجار بودن متغیرها از ضریب کجی و کشیدگی متغیرها استفاده شد. نتایج جدول (3)، نشان میدهد باتوجهبه معیار بهنجار بودن، متغیرهای پژوهش همگی دارای قدر مطلق ضریب کجی و کشیدگی کوچکتر از ۲ هستند و لذا تخطی از بهنجار بودن دادهها قابل مشاهده نیست و پیشفرض نرمال بودن دادههای پژوهش به درستی رعایت شده است.
بهمنظور بررسی نقش میانجی هیجانات تدریس در ارتباط بین تابآوری و عدم تعادل تلاش - پاداش مدل مفهومی پیشنهاد شده از طریق معادلات ساختاری به روش بیشینه احتمال بررسی شد. از شاخصهای برازشی که Gefen و همکاران (42)، پیشنهاده نمودهاند، برای بررسی برازش مدل استفاده شد.
