Ethics code: IR.BUMS.REC.1402.513
آلبوغبیش علی، کمیلی ابوالفضل، انصاری امیر مسعود، لعل فریدون. تحلیل حوادث یک صنعت فولاد در دوره ۷ساله درایران:
یک مطالعه موردی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1404; 17 (1) :38-48
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1351-fa.html
علوم پزشکی بیرجند ، fereydoonlaal@gmail.com
متن کامل [PDF 1091 kb]
(12 دریافت)
|
چکیده (HTML) (42 مشاهده)
متن کامل: (12 مشاهده)
تحلیل حوادث یک صنعت فولاد در دوره ۷ساله درایران:
یک مطالعه موردی
علی آلبوغبیش 1، ابوالفضل کمیلی 1، امیرمسعود انصاری 1، فریدون لعل 2
چکیده
مقدمه: باتوجه به رشد روزافزون صنایع و تکنولوژی و بهتبع آن افزایش میزان حوادث و آسیبهای شغلی، این مطالعه باهدف بررسی و تحلیل اپیدمیولوژیک حوادث یک صنعت فولاد در ایران انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی، تحلیلی است که بهمنظور بررسی حوادث ناشی از کار یک کارخانه فولادسازی در یک دوره ۷ساله در سالهای 1401-1395 در ایران انجام شد. در این پژوهش اطلاعات از طریق مستندات و مصاحبه با حادثهدیدگان یا شاهدان حادثه جمعآوری گردید. سپس تحلیل دادهها بر حسب اطلاعات دموگرافیک حادثهدیدگان (سن، سابقه کاری و ...)، نوع و علت حادثه با نرمافزار SPSSنسخه 22 انجام شد. همچنین سطح آموزش حادثهدیدگان، شیفت کاری و زمان وقوع حوادث نیز مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد از مجموع 7251 کارگر در طی دوره 7 ساله، 130حادثه ثبت گردیده است. نتایج نشان داد کمترین میزان حوادث در افراد با سابقه کاری بالا رخ داده است. بین روزهای کاری از دست رفته و اعمال و شرایط ناایمن رابطه معناداری بهدست آمد (001/0 P<) ، شرایط ناایمن تاثیر بیشتری بر روزهای کاری از دست رفته در حوادث داشته است. همچنین بیشترین آسیب وارده به افراد ناشی از برخورد اشیا بوده است. از نظر زمانی وقوع حادثه بیشترین حوادث ثبت شده در فصل پاییز و در شیفت صبح بوده است.
نتیجهگیری: در این مطالعه بیشترین تعداد حادثه در افراد با سابقه کاری کمتر از 5 سال و دارای سابقه دریافت آموزشهای ایمنی رخ داده است. علل اصلی حادثه اعمال ناایمن و ترکیب آن با شرایط ناایمن بود. بنابراین اطلاعرسانی و آموزش اصولی و مستمر کارگران منطبق با شرایط پویای محیط و بازرسیهای منظم میتوانند باعث بهبود شرایط و کاهش اعمال ناایمن در این صنعت گردد.
واژههای کلیدی: تحلیل اپیدمیولوژیک، حادثه، صنعت فولاد، اعمال ناایمن، شرایط غیرایمن، زمان وقوع حادثه
مقدمه
صدمات ناشی از کار به عنوان یکی از مشکلات عمده بهداشتی و اقتصادی در سراسر جهان در نظر گرفته میشود(1). این آسیبها میتواند منجر به آسیبهای جدی اجتماعی، اقتصادی از جمله ناتوانی، از دست دادن زمان کار و افزایش مراقبتهای بهداشتی شود(2). براساس آمارهای منتشر شده، سالانه 317 میلیون حادثه رخ میدهد که بیشتر آنها غیبتهای طولانی مدت از کار را به همراه دارند. همچنین روزانه 6300 نفر در اثر حوادث شغلی یا بیماریهای ناشی از کار جان خود را از دست میدهند(3).
کشورهای در حال توسعه حدود 60 درصد نیروی کار جهانی را تأمین میکنند و از این تعداد 80 درصد مشاغل، ذاتاً سخت و خطرناک هستند(4). از آنجایی که 5 تا 15 درصد این جمعیت به خدمات بهداشتی دسترسی دارند، لذا میزان حوادث ناشی از کار در کشورهای درحال توسعه بالاتر از کشورهای توسعه یافته است(5). در ایران نیز، حوادث ناشی از کار دومین عامل مرگ و میر است(6). بر اساس گزارش رسمی سازمان تامین اجتماعی در سال 1393، 19852 نفر بر اثر حوادث ناشی از کار در ایران مجروح شدند که منجر به فوت 812 نفر و از کار افتادگی 280 نفر شده است(7).
صنعت فولادسازی به دلیل ویژگیهای خاص فرآیندها، شرایط محیطی، نوع انرژیهای مصرفی و نیازهای فیزیکی مرتبط با فعالیتها، همواره بهعنوان یکی از صنایع پرخطر شناخته میشود(8). در این راستا، فعالیت در این صنایع، به دلیل ماهیت خاص کار، حجم بالای فعالیتها، تنوع اقدامات و پیچیدگی فناوری دستگاهها، خطرات زیادی به همراه دارد و از نظر ایمنی نیازمند توجه ویژهای است(9). کارگران این صنایع در طی فرآیندهای فولادسازی در معرض خطرات بهداشتی و ایمنی متعددی قرار دارند. کارگران این صنعت ممکن است دچار سوختگی، شکستگی و رگ به رگ شدن در اثر لغزش، زمین خوردن، سقوط و همچنین تلفات جانی شوند(10).
علیرغم انتشار دستورالعمل راهبردی و راهنماییهای عملی سازمان جهانی کار (ILO) درسال 2005 برای مدیریت خطرات محیط کار در صنایع آهن و فولاد (11) میزان حوادث در این صنایع از آن سال تاکنون کاهش چندانی نداشته و حتی در برخی کشورها نیز افزایش یافته است(12, 13). مطالعات نشان میدهند عوامل متعددی نظیر فقدان آموزش آکادمیک، فقدان آموزش ایمنی (14) و تجربه کاری ناکافی(15) و همچنین شخصیت و رفتارهای پرخطر و عدم دستورالعملهای ایمنی (16، 17)، میتواند خطر حوادث را افزایش دهد. اساساً جمعآوری دادهها و تحلیل منطقی، کلید اولیه برنامهریزی و اجرای اصول پیشگیرانه در حوادث شغلی است(18). به نظر میرسد این دادهها به علت عدم وجود سیستم مناسب ثبت و مستندسازی حوادث و روش صحیح نگهداری آن و به دلایل قانونی، احتمال رد ادعای کارگران، جدی نبودن خسارت و انگ اجتماعی تاکنون آمار رسمی و درستی از حوادث شغلی و بیماریهای مرتبط با کار در بسیاری از جوامع به خصوص کشورهای در حال توسعه وجود نداشته یا به درستی گزارش نشده است(19, 20). بنابراین با توجه به نقش استراتژیک و مهم صنعت فولاد در اقتصاد کشورهای مختلف و ارائه راهکارهای کنترلی موثر برای مدیران و سیاستگذاران در بهبود شرایط محیط کار هدف از انجام این پژوهش، بررسی و تحلیل اپیدمیولوژیک حوادث یک صنعت فولاد در یک دوره هفت ساله در ایران میباشد.
روش بررسی
مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی، تحلیلی است که بهمنظور بررسی حوادث ناشی از کار یک صنعت فولاد در یک دوره 7 ساله در سالهای 1395 تا 1401 در ایران انجام شد. مراحل کلی این مطالعه در شکل 1 مشاهده میگردد. بخش اول این مطالعه به جمعآوری و طبقهبندی دادههای مربوط به حوادث شغلی و بخش دوم به بررسی توصیفی و تحلیلی پارامترهای استخراج شده و در نهایت بخش سوم به شناسایی فاکتورهای مهم تاثیرگذار بر حوادث شغلی در 7 سال اخیر اختصاص داشت.
جمعآوری و طبقهبندی اطلاعات حوادث
|
انجام مصاحبه و جمعآوری اطلاعات با چکلیست
|
غربال کردن اطلاعات و وارد کردن آن به SPSS
|
انجام آزمونهای توصیفی -تحلیلی
|
شناسایی عوامل موثر در ایجاد حوادث
 |