دوره 3، شماره 3 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1390 )                   جلد 3 شماره 3 صفحات 45-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند ، v.abolhasannejad@bums.ac.ir
چکیده:   (11997 مشاهده)
چکیده مقدمه: مطالعات اپیدمیولوژیک متعددی مسمومیت کبدی در نتیجه مواجهه مزمن با حلال‌های آلی آروماتیک و تاثیر آنها بر ترانس‌آمینازهای کبدی را نشان می‌دهند. در این مطالعه اثر مداخله‌ای تغذیه با شیر بر سطح آنزیم‌های کبدی کارگران یک صنعت رنگ‌سازی مورد ارزیابی قرار گرفته است. روش بررسی: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی قبل و بعد بوده و تعداد 162 نفر از کارگران یک صنعت رنگ‌سازی که در مواجهه مزمن با حلال‌های آلی آروماتیک بنزن، تولوئن و زایلن بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک با استفاده از پرسشنامه جمع‌آوری و سطح آنزیم‌های کبدی ALT وAST با انجام آزمایش خون در کارگران مورد مطالعه، اندازه‌گیری گردید. تغذیه 200 میلی‌لیتر شیر به صورت روزانه برای کارگران به عنوان عامل مداخله آغاز و پس از یک سال مجددا سطح آنزیم‌های کبدی مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: میانگین سنی افراد مورد پژوهش، 84/8±5/31 سال و میانگین شاخص توده بدنی، 04/3±24 کیلوگرم بر مترمربع بود. سنجش میزان تراکم حلال‌های آلی آروماتیک در هوای سالن تولید رنگ نشان داد که کارگران با این حلال‌ها در سطح بیش از حد مجاز مواجهه دارند. سطح آنزیم‌های کبدی کارگران مورد مطالعه بعد از یک سال مصرف 200 میلی لیتر شیر به صورت روزانه به طور معنی‌داری (001/0 P) کاهش یافت. نتیجه‌گیری: با توجه به این که مصرف شیر در کاهش سطح آنزیم‌های کبدی کارگرانی که به صورت مزمن در معرض حلال‌های آلی آروماتیک بوده‌اند تاثیرگذار بوده، بنابراین مصرف شیر می‌تواند نقش موثری در جلوگیری از بروز یا کاهش ضایعات کبدی افراد در معرض خطر داشته باشد.
متن کامل [PDF 116 kb]   (3159 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1390/11/26 | پذیرش: 1399/1/26 | انتشار: 1399/1/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.