دوره 2، شماره 1 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1389 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 25-20 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ، ffathi910@gmail.com
چکیده:   (10096 مشاهده)
چکیده مقدمه: آسم شغلی بیماری است که در آن انسداد و افزایش پاسخدهی راههای هوایی در اثر علل و شرایط محیط کار رخ می‌دهد. آسم شغلی به عنوان شایعترین بیماری ریوی شغلی در کشورهای پیشرفته شناخته شده است. از جمله علل ایجاد آسم شغلی دمه‌های فلزی می‌باشند که در صنایع تولید فولاد امکان مواجهه با آنها وجود دارد. در این مطالعه به بررسی شیوع آسم شغلی در یکی از کارخانه‌های فولاد که مواجهه با دمه‌های فلزی در آنها محرز است پرداخته شده و نتایج به تفکیک کارگاهها مشخص شده است. روش بررسی: در این مطالعه ابتدا در مورد 450 نفر از کارگران کارخانه فولاد با استفاده از پرسشنامه محل کار تعیین شد و سپس اسپیرومتری قبل و بعد از شیفت‌کاری در تمام آنها انجام شد. یافته‌ها: موارد آسم شغلی به وسیله انجام اسپیرومتری قبل و بعد از شیفت‌کاری تعیین شد که 14 نفر بودند که بعد از تناظر با کارگاه محل کار، بیشترین شیوع آسم در آشپزخانه (25٪) مشاهده شد و بعد ازآن به ترتیب در ماشین‌سازی(10٪) و بنایی(2/6٪) و بخش قراضه(9/4٪) و کشش و تراشکاری(1/3٪) و نورد(9/2٪) محاسبه شدند. بحث و نتیجه‌گیری: فراوانی آسم شغلی در کارگاههای مختلف کارخانه فولاد تفاوت زیادی دارد و بالاترین شیوع در آشپزخانه به دست آمد که نوع مواجهات آنها کمتر از جنس دمه‌های فلزی می‌باشد. به نظر می‌رسد این دسته مواجهات از لحاظ آسموژن بودن مهمتر باشند هر چند که دمه‌های فلزی نیز نقش ثابت شده‌ای در ایجاد آسم دارند.
واژه‌های کلیدی: آسم شغلی، کارخانه فولاد، پرسشنامه
متن کامل [PDF 146 kb]   (1876 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1390/11/29 | پذیرش: 1392/12/25 | انتشار: 1392/12/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.