مقدمه: یکی از الزامات ارزیابی ریسک زیست محیطی صنعت نورد، بررسی عملکرد تجهیزات و دستگاههای موجود در این صنعت و شناسایی خطرات زیست محیطی متعاقب آن میباشد. این مطالعه، خطرات زیست محیطی فرایند نورد گرم را با تکتیک "چه میشود اگر؟" شناسایی و سپس ارزیابی ریسک آنرا به روش ویلیام فاین انجام داده است.
روش بررسی: این مطالعه قبل و بعد (نیمه تجربی) است ، پس از طبقه بندی تجهیزات موجود در سالن تولید صنعت نورد گرم فولاد کویر، عملیات شناسایی خطرات زیست محیطی با توجه به رویکردهای مدنظر ایزو 14001 (نظیر: انتشار آلاینده ها به هوا و آب، مصرف انرژی، استهلاک تجهیزات و ...)، با تکتیک "چه میشود اگر؟" طی بازدید میدانی انجام شد سپس تیم کارشناسی ارزیابی ریسک اولیه به روش ویلیام فاین انجام داد و راهکارهای اصلاحی را پیشنهاد و RAC2 را محاسبه نمود. برای آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده گردید.
نتایج: 280خطر زیست محیطی مربوط به کارکرد صحیح و معیوب تجهیزات شناسایی شد که بیشترین تعداد خطرات مربوط به ماشینآلات تولید (2/29%) و سپس تجهیزات مکانیکی(2/24%) بود. بیشترین دسته خطر زیست محیطی شناسایی شده (21%) مربوط به ایجاد و پراکندگی پسماند و سپس خطر انتشار آلاینده ها به هوا (5/18%) و کمترین درصد(5/2%)خطر خوردگی و استهلاک تجهیزات بود. بیشترین فراوانی خطر مربوط به ایجاد و پراکندگی پسماند (73 مورد) و کمترین آن مربوط به خوردگی و استهلاک تجهیزات (1 مورد)می باشد.
نتیجهگیری: استقرار مدیریت جامع زیست محیطی در صنعت نورد با تکیه بر پایش مستمر تجهیزات در قالب تدوین برنامههای نگهداری و تعمیرات جهت پیشگیری از ایجاد نواقص فنی اثرگذار بر محیط زیست؛ نقش مهمی در کنترل انتشار آلودگی ها به محیط متأثر از این صنعت خواهد داشت.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |