emamgholizadeh S, Hoseini S A. Safety risk assessment and ranking of the construction projects with combined approach of FMEA and fuzzy TOPSIS. tkj 2020; 12 (1) :13-23
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-871-fa.html
امامقلی زاده سعید، حسینی سید امیر. شناسایی و رتبهبندی ریسکهای ایمنی در پروژههای ساختمانی با رویکرد ترکیبی FMEA و TOPSIS فازی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1399; 12 (1) :13-23
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-871-fa.html
دانشگاه شمال ، gholizadehsaeid@gmail.com
متن کامل [PDF 872 kb]
(1883 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2420 مشاهده)
متن کامل: (4077 مشاهده)
شناسایی و رتبهبندی ریسکهای ایمنی در پروژههای ساختمانی با رویکرد ترکیبی FMEA و TOPSIS فازی
سعید امام قلی زاده1*، سید امیر حسینی2
چکیده
مقدمه: یکی از بخشهای مهم اقتصاد کشور که ظرفیت بالائی در ایجـاد فرصتهای شغلی دارد، پروژههای ساختمانی میباشد. پروژههای ساختمانی بهعنوان جزئی از مجموعه عظیم و استراتژیک پروژههای عمرانی بوده که متأسفانه به دلیل بیتوجهی به مقوله ایمنی، سهم عمدهای از حوادث ناشی از کار را به خود اختصاص داده است. یکی از مهمترین مسائلی که میتواند در ایجاد این حوادث در پروژههای ساختمانی دخیل باشد؛ ضعف یا فقدان مدیریت ارزیابی ریسک بهصورت جامع و کارآمد میباشد. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و رتبهبندی ریسکهای ایمنی در پروژههای ساختمانی با رویکرد ترکیبی FUZZY FMEA و FUZZY TOPSIS میباشد.
روش بررسی: پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف کاربردی محسوب میگردد. مطالعه بهصورت موردی روی پروژه احداث شهرک قصردریا واقع در شهرستان محمودآباد در سال 1394 پرداخته شده است. جمعآوری دادهها از طریق میدانی روی جامعه آماری شامل مدیران پروژه، مهندسان ناظر و مجری و متخصصان در زمینه ایمنی ساختمان انجام گردید. سپس دادهها در نرمافزارهای MATLAB, EXCEL محاسبه شده و خروجی دو روش FUZZY FMEA و FUZZY TOPSIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج: ریسکهای شناساییشده، طی پرسشنامه در اختیار متخصصان و خبرگان در زمینهی ایمنی ساختمان قرار گرفت. مهمترین ریسکهایی که از روش FUZZY TOPSIS استخراجشده مربوط به برخورد بازوی جرثقیل با ساختمان و لغزیدن و سقوط افراد از روی رمپ راهپله میباشد. در روش FUZZY FMEA ریسکهای مربوط به سقوط افراد از لبه گودبرداری، لغزیدن و سقوط از روی رمپ راهپله و سقوط از روی داربست و جایگاههای کار دارای بالاترین رتبه میباشند.
نتیجهگیری: مهمترین ریسکهای شناساییشده صنعت ساختمان از دو روش، شامل سقوط افراد از لبه گودبرداری، لغزیدن و سقوط از روی رمپ راهپله و سقوط از روی داربست، جایگاههای کار، برخورد بازوی جرثقیل با ساختمان و لغزیدن و سقوط افراد از روی رمپ راهپله میباشد.
واژههای کلیدی:
ریسک ایمنی، پروژههای ساختمانی، منطق فازی، FUZZY FMEA، FUZZY TOPSIS
مقدمه
صنعت ساختمان به دلیل پیچدگی ماهیت کار و شرایط غیر ایمنی در محیط کار، که نرخ رخداد حوادث در آن بسیار زیاد می باشد، جز صنایع پر ریسک به شمار می آید (1). تغییرات بسیار زیاد در محیط کار، استفاده از منابع متعدد، شرایط کار نامناسب، کاهش امنیت شغلی، نامساعد بودن محیط کار (مواردی همچون صدا، گرد و غبار، شرایط بد آب و هوایی و جابجایی وسایل سنگین) و موجب افزایش این خطرات در این صنعت شده است (2). بهطوریکه نرخ رخداد حوادث مرگبار و غیر کشنده در این صنعت زیاد میباشد. استفاده از ماشینآلات سنگین مانند کامیونها و بولدوزرها و غلتکها، سبب ایجاد محیط غیر ایمن برای فعالیت شاغلین بخش ساختمانسازی شده است. همچنین ریسکهایی از قبیل؛ ریسک حریق و انفجار، ریسک مربوط به جریان الکتریکی، ریسکهای تجهیزات ساختمانی، ریسکهای مربوط به نصب و بهرهبرداری داربست و جایگاههای کار، ریسکهای مربوط به احداث اسکلت و کار در ارتفاع و ریسکهای مربوط به عملیات گودبرداری و اجرای فونداسیون میتوان اشاره کرد (3).
بر اساس اطلاعات منتشره موسسه صنایع ساختمان، نرخ رخداد حوادث در صنعت ساختمانی ۵۰ درصد بالاتر از سایر صنایع است. در کشور آمریکا در طول هرروز کاری سه یا چهار مورد مرگ بر اساس حوادث ناشی از صنعت ساختمانسازی روی میدهد (4). این صنعت دارای نرخ مرگومیر بالایی است (12 الی 36 مورد مرگ به ازای هر 100 هزار کارگر) همچنین نرخ حوادثی که منجر به ازکارافتادگی کارگران نیز میشود در این صنعت بسیار بالا میباشد (5).
سالانه 108000 حادثه منجر به فوت در سراسر دنیا در کارگاههای ساختمانی روی میدهد که معادل ۳۰ درصد از کل حوادث شغلی منجر به فوت است. در بعضی از کشورها بخش اعظمی از تولید ناخالص ملی (ژاپن 17 درصد و انگلستان 10 درصد) صرف هزینههای ناشی از حوادث و صنایع ساختمانی میشود (6). طبق آمار اعلامشده از سازمان تأمین اجتماعی ایران به تفکیک کد فعالیت اقتصادی در سال ۱۳۹۱، در صنایع ساختمانی ۵۴۷۹ حادثه ناشی از کار به ثبت رسیده که سهمی معادل69/26 درصد از کل حوادث ناشی از کار در کشور را دارد (7). صنایع ساختمانی به دلیل نرخ رخداد حوادث زیاد در طبقهبندی صنایع با ریسک بالا قرار دارد (8).
ایم و همکاران در مطالعه انجام شده نشان دادند که در میان ۴۳۳۳ حادثه منجر به فوت ثبتشده در صنایع ساختمانی کشور کره، در سال ۱۹۷۷ تا ۲۰۰۴ سقوط از ارتفاع با ۲۲۸۳ مورد (درصد 7/52)، فروریختن سازه ۴۱۷ مورد (6/9 درصد)، برقگرفتگی ۴۱۵ مورد (6/9 درصد)، برخورد با اشیا ۳۷۴ مورد (6/8درصد)، برخورد با وسایل نقلیه در محیط کارگاه ۳۵۵ مورد (2/8 درصد)، برخورد کردن اشیا ۱۲۲ مورد (8/2 درصد)، آتشسوزی ۸۲ مورد (9/1درصد)، سقوط به سطح همتراز ۶۲ مورد (4/1درصد) و انفجار با ۳۳ مورد (08/0 درصد) از دلایل اصلی حوادث شغلی منجر به فوت در صنایع ساختمانسازی میباشد (9).
در این پژوهش؛ بر طبق اصول سیستماتیک مدیریت ریسک، ابتدا ریسکهای موجود در پروژههای ساختمانی بر طبق تکنیک آنالیز حالات بالقوه خرابی و آثار آن ( failure Mode and Effects Analysis:FMEA) شناساییشده و برابر عدد ریسک RPNرتبهبندی میشوند. به دلیل ماهیت پیچیده و وجود عدم قطعیتهای فراوان به هنگام اجرا در پروژههای ساختمانی؛ میطلبد که ریسکهای موجود در فضای غیرقطعی تحلیل شود تا باعث افزایش کارایی بهتر پژوهش گردد. بر این اساس؛ در این پژوهش از منطق فـازی و ماهیت چند ارزشی آن بهره گرفته شده تا نسبت به شاخصها و عنـاصر تشکیلدهنده قضاوت صورت گیرد؛ بنابراین از تکنیکFUZZY TOPSIS: Technique for order-preference by similarity to Ideal Solution. برای ارزیابی و رتبهبندی ریسکهای ایمنی در پروژه ساختمانی با تلفیق رویکرد تجزیه و تحلیل حالات بالقوه خرابی و آثار آن استفاده خواهد شد.
ریسک
تحولات عمده در محیط کسب و کار، مثل جهانیشدن کسب و کار و سرعت بالای تغییرات در فناوری، باعث افزایش رقابت و دشواری مدیریت در سازمانها گردیده است. در این شرایط سخت و خاص و پیچیده مدیریت ریسک مؤثر بر ریسکهای موجود، بخش مهمی از فرایند تصمیمگیری را تشکیل میدهد. به عبارت دیگر عدم اطمینان محیطی و شدت رقابت سازمانها و مدیران، آنها را با چالشهای متعدد مواجه ساخته است. برای مدیریت مؤثر این چالشها، رویکردهای نوین مدیریت و شایستگیهای خاص طرح و توصیه شده است. شناسایی و مدیریت ریسک یکی از رویکردهای جدید است که برای تقویت و ارتقای اثربخشی سازمانها مورد استفاده قرار میگیرد (10).
انواع مختلف ریسک
در حال حاضر، اصطلاح ریسک بهصورت گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد، ولی مخاطبان مختلف اغلب تعبیرهای نسبتاً مختلفی از آن دارند (11). برای مثال، شیوه ارتباط ریسک با فرصت به شرایط تلقی ریسک بستگی دارد. بعضی اوقات، یک وضعیت هم فرصت سودآوری و هم امکان بالقوه زیان را فراهم میسازد. ولی در موارد دیگر، فرصت سودآوری وجود ندارد، تنها امکان بالقوه زیان موجود است؛ بنابراین ریسک میتواند دارای دو نوع تقسیم فرعی دیگر ریسک سودا گرانه Speculative risk و ریسک خطرناک Dangerous risk باشد.
در ریسک سوداگرانه، شما میتوانید یک سودآوری تحقق یافته یا بهبودی در روال شرایط نسبت به وضع موجودتان داشته باشید. در مقابل، ریسک خطرناک فقط یک امکان بالقوه زیان به همراه دارد و هیچ فرصتی برای بهبود روال شرایط فراهم نمیسازد. برای مثال، به چگونگی در نظر گرفتن امنیت، بهعنوان یک ریسک خطرناک توجه کنند. فرض کنید که شما نگران محافظت از اشیاء باارزشی باشید که در خانه نگهداری میشوند. هدف اصلی شما در این مثال، اطمینان از عدم دستبرد به اشیاء موجود در منزل شما بدون اطلاع و اجازه از جانب شماست. بعد از بررسی میزان کیفیت امنیت اشیاء، امکان دارد که شما تصمیم به نصب یک سیستم امنیتی در منزلتان بهمنظور جلوگیری از ورود دزد و سرقت اشیاء بگیرید. توجه کنید که هدف در این مثال، طبق تعریف، تنها تمرکز ریسک بر روی محدوده امکان بالقوه زیان است. در اکثر شرایط مناسب، شما تنها آنچه را که هماکنون مالک آن هستید، محافظت میکنید؛ و هیچ امکان بالقوهای برای سودآوری وجود ندارد (12).
ارزیابی ریسک
امروزه استفاده از روشهای ارزیابی ریسک در صنایع مختلف رو به گسترش است. بهطوریکه در حال حاضر بیش از 70 نوع مختلف کیفی و کمی روش ارزیابی ریسک در دنیا وجود دارد. این روشها معمولاً برای شناسایی، کنترل و کاهش پیامدهای خطرات به کار میرود. عمده روشهای موجود ارزیابی ریسک روشهای مناسب جهت ارزیابی خطرات بوده و نتایج آنها را میتوان جهت مدیریت و تصمیمگیری در خصوص کنترل و کاهش پیامدهای آن بدون نگرانی به کار برد، هر یک از صنایع بسته به نیاز خود میتواند از روشهای مذکور بهره لازم را کسب کند. این روشها نسبت به یکدیگر دارای مزایا و معایب مختلف میباشد. لذا یکی از وظایف سیستمهای ایمنی و بهداشت موجود در هر صنعت (HSE) بررسی کلیه روشهای ارزیابی ریسکها و خطرات و انتخاب روش مناسب جهت اجرا در صنعت و سازمان متبوع خود میباشد. بهطورکلی میتوان گفت که از نوع روش استفاده شده در ارزیابی ریسک و عمق ارزیابی آن تا حدی میتوان به توانایی سیستم ایمنی موجود و در نتیجه نحوه مدیریت ایمنی در صنعت مذکور پی برد.
معمولاً سطح ریسک قابل قبول برای هر سازمان یا هر فرد متفاوت بوده و بستگی به منابع مالی و اقتصادی، محدودیتهای تکنولوژیکی، عوامل انسانی مجرب، صلاحدید و تصمیم مدیریت ریسکهای زمینهای مثل ریسکهای مخفی دارد.
سازمانها معمولاً نیاز به سیستمی دارند که علاوه بر ارزیابی فعالیتها و فرآیندشان بتواند در خصوص وضعیت ریسک، تعیین معیارهای ریسک قابلتحمل و مشخص نمودن دقیق ریسک فرآیندهایشان و... آنان را رهنمون نماید که بسته به پیچیدگی فعالیت هر صنعت نوع سیستمی که بتواند آنان را به هدف مذکور برساند متفاوت است. لذا سازمانها باید بتوانند از نوع روشهای ارزیابی ریسک، یکی یا تلفیقی از چند مورد را انتخاب نمایند. در برخی از موارد و جهت پارهای از فرآیندهای حساس بهخصوص در صنایع شیمیایی تولید محصولات انفجاری و احتراقی بایستی قبل از تعیین نوع روش، کلیه روشها، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و بهترین روش با توجه به منابع مالی، نیاز به اطلاعات کیفی یا کمی، محدودیت زمان، محدودیت نیروی انسانی کارآزموده، نوع کاربرد، روش شناسایی ریسک، مزایا و معایب هر یک از سیستمهای مذکور انتخاب نمایند.
اصولاً تجزیه و تحلیل سیستمها یک روش پر مهارت بوده و بایستی توسط تیم کاملی از کارشناسان که نسبت به سازمان خود شناخت کامل دارند، صورت پذیرد. انتخاب درست روش شناسایی ریسک به کارایی روش انتخابی و تعیین دقیق ریسکها میانجامد، همچنین درصورتیکه ریسک هر فرآیند بهدرستی شناخته شده باشد، تعیین ریسک قابل قبول و اقدامات اصلاحی جهت کاهش ریسک، ملموستر است (13).
مدیریت ریسک
ریسک پروژه جز لاینفک هر پروژه است، لذا میبایست مدیریت شود. مدیریت صحیح ریسک، پیشنیاز تسهیل شرایط بحرانی پروژه میباشد و ضرورت دستیابی به علوم وابسته و گسترش این علوم آشکار است. مدیریت ریسک پروژه عبارت است از کلیه فرآیندهای مرتبط با شناسایی، تحلیل و پاسخگویی به هرگونه عدم اطمینان که شامل حداکثر سازی نتایج رخدادهای مطلوب و به حداقل رساندن نتایج نامطلوب میباشد. در واقع میتوان گفت مدیریت ریسک رویکردی نوین در راستای ارتقای اثربخشی سازمانها بوده که با توجه به ماهیت نامطمئن پروژهها و لزوم صرف بهینه منابع پروژه از اهمیت انکارناپذیری برخوردار است (14). ریسکهای ایمنی یکی از موارد کلیدی مدیریت ریسک میباشد. عوامل خطر میتوانند برای مدتهای طولانی وجود داشته باشند، بدون آنکه حادثهای رخ دهد. هدف کلی مدیریت ریسک افزایش فرصتها و کاهش عواقب ریسک هر رویداد میباشد.
کاهش ریسکهای ایمنی در پروژههای ساختمانی
صنعت ساختوساز یکی از خطرناکترین صنایع ازنظر تلفات مربوط به کار، نرخ آسیبدیدگی و پرداخت غرامت به کارگران شناخته شده است. در این صنعت صدمات کشنده، آسیبهای جدی شغلی و زمان ازدسترفته کار با توجه به طبیعت منحصربهفرد آن رخ میدهد. طبق آمار وزارت کار و امور اجتماعی در سالهای اخیر در کشورمان از کل حوادث به وجود آمده در صنایع بهطور متوسط حوادث کارگاههای ساختمانی، 44 درصد را به خود اختصاص داده است؛ بنابراین توجه به ایمنی و کاهش حوادث ایمنی در این صنعت ضروری به نظر میرسد. روش تجزیه و تحلیل بالقوه خطا و اثرات آن (FMEA) میتواند در شناسایی همه حالتهای شکست، ارزیابی تأثیر آنها و برنامهریزی برای اقدامات اصلاحی کمک کند.
مدیریت ایمنی ابزار تصمیمگیری در بهبود عملکرد مستمر یک سیستم است که در آن حفظ جان انسانها بهعنوان هدف غایی تعریف میشود. در پروژههای ساختمانی نیز بخش ایمنی همواره جایگاه خاصی داشته است ولیکن امروزه با توجه به شناسایی و بروز انواع خطرات و بحرانهای ناشی از آنکه تا پیشازاین از یکسو برخورد با آنها در سیستم ایمنی تعریفنشده بود و از سوی دیگر در حد توان بخش ایمنی سازمان نبوده است، مطرح گردید. جهت مقابله با این خطرات از شیوهی مدیریت ریسک و مدیریت بحران در سطوح بالای سازمان بهصورت غیر منسجم استفاده میگردد.
جهت برخورد ساختاریافته با خطرات و حوادث ناشی از آن لازم است تا از مدیریت ایمنی، بحران و ریسک در کنار یکدیگر استفاده شود (15).
ممیزی و ارزیابی ایمنی از اولین مراحل اساسی است که بهعنوان یک روش پیشگیرانه قلمداد میشود. داشتن خطی مشی واضح جهت نیل به هدف اساسی کنترل و کاهش خطرات و متعاقباً ریسک ناشی از آن، ضروری است و باید اطلاع حاصل نمود که چه مقدار از سیاستها و خطی مشیهای موجود راهگشا است و چه تکمیل آن لحاظ نمود (16). مطالعه پروندههای بررسیشده در زمینه حوادث ناشی از کار و تطبیق علل آنها با ضوابط قانونی بالاخص آئیننامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی مصوب شورای عالی حفاظت فنی و مقررات ملی ساختمان (مبحث دوازدهم) ریسکهای ایمنی استخراج شدند. جهت تائید و افزایش روایی تحقیق از نظرات متخصصان و خبرگان در این امر بهرهمند شده و نهایتاً 21 ریسک شناسایی گردید. البته از میان فاکتورهای ریسک اولیه، آنهای که همپوشانی داشتند؛ بهصورت یک ریسک ابراز شدند (17).
روش بررسی
در این پژوهش به شناسایی و رتبهبندی ریسکهای ایمنی در پروژههای ساختمانی با رویکرد ترکیبی FMEA و TOPSIS فازی با مطالعه موردی روی پروژه احداث شهرک قصردریا واقع در شهرستان محمودآباد در سال 1394 پرداخته شده است. با توجه به اینکه هدف اصلی این تحقیق، چگونگی کاربرد ترکیبی روشهای FMEA و Fuzzy TOPSIS برای شناسایی و ارزیابی ریسک ایمنی در پروژههای ساختمانی بوده، روش گردآوری اطلاعات و دادهها از نوع تحقیقات توصیفی-پیمایشی محسوب میگردد. از نظر هدف نیز پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش مدیران پروژه، مهندسان ناظر و مجری و متخصصان در زمینه ایمنی ساختمان در پروژههای ساختمانی میباشند. برای جمعآوری دادهها از طریق میدانی اقدام شده؛ سپس در نرمافزارهای MATLAB, EXCEL محاسبه شده و خروجی دو روش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج
نتایج FMEA فازی
در نمودار 1 رتبه ریسکهای ایمنی محاسبه شده با روش FMEA فازی را مشاهده میکنید. با استفاده از نمودار میلهای میتوان ریسکهای ایمنی را به چند سطح تقسیم کرد. سطح یک مربوط به ریسک کد R1 (ریزش دیواره گودبرداری و ساختمانهای همجوار) است که دارای کمترین اهمیت میباشد. در سطح بعدی ریسکهای R6، R12، R14، R20 و R21 قرار دارند. سطح سوم مربوط به ریسکهای R3، R4، R5، R10، R11 و R19 میباشد. ریسکهای R13، R15 و R16، ریسکهای سطح دوم بوده و R2، R7، R8، R9، R17 و R18 مهمترین ریسکهایی بودهاند که با روش FMEA فازی در سطح اول اهمیت قرار گرفتهاند.