sahranavard Y, Barkhordari A, Mirzaei M, Ghaneh S. The Relationship between Musculoskeletal Disorders Prevalence and Working Postures with the Mental Work Load of Sarcheshmeh Copper Complex Workers . tkj 2018; 10 (1) :39-44
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-892-fa.html
صحرانورد یاسر، برخورداری ابوالفضل، میرزایی مسعود، قانع عز آبادی سعید. بررسی رابطه شیوع علائم اختلالات اسکلتی- عضلانی و وضعیت پوسچر کاری با میزان بارکاری ذهنی کارگران بخشهای عملیاتی کارخانه مس سرچشمه. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1397; 10 (1) :39-44
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-892-fa.html
علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ، yaser.sahranavard@yahoo.com
چکیده: (3323 مشاهده)
مقدمه
عوارض اسکلتی- عضلانی ناشی از کار یکی از علل ناتوانی بوده و ریسک فاکتورهایی نظیر حمل دستی بار و کارهای تکراری میتوانند سبب بروز یا تشدید این اختلالات شوند. از اینرو، با توجه به اینکه در صنعت مس سرچشمه، افراد با طیف وسیعی از ریسک فاکتورهای این اختلالات و بارکاری ذهنی بالا مواجهه دارند، این مطالعه با هدف بررسی وضعیت پوسچر کاری و بار کاری ذهنی و ارتباط بین آنها در کارکنان عملیاتی مس سرچشمه طراحی و اجرا شد.
روش بررسی
در این مطالعه توصیفی- مقطعی، با توجه به گستره جمعیتی واحدها و بررسی میدانی مناطق کاری، 220 نفر از افراد بطور تصادفی از جامعه 800 نفری انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک، نوردیک، NASA-TLX و نرم افزار QEC داده های مورد نظر جمع آوری و با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
نتایج
در این صنعت به علت ماهیت کار، شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی حداقل در یک ناحیه از بدن بالا بوده بطوری که بیشترین شیوع این اختلالات مربوط به ناحیه نشیمن و کمر (6/38 %) و پشت (2/38 %) و کمترین آن مربوط به ناحیه یک یا هر دو ران (3/2 %) بود. بین میانگین بار ذهنی کل با سطح ریسک و شیوع اختلالات رابطه معناداری وجود داشت. (05/0>p).
نتیجه گیری
بعلت بالا بودن سطح ریسک ابتلا و شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و ارتباط آن با ویژگیهای فردی چون سن و سابقه کار و با بارکاری ذهنی، بایستی با اجرای کنترلهای مهندسی نظیر وسایل مکانیکی و یا ابزار مناسب، در کنترل و کاهش این اختلالات و سطح ریسک آنها گام برداشت. بعلاوه بایستی با افزایش سن و سابقه کاری افراد، از طریق مداخلاتی چون برنامه چرخش شغلی، آنها را در مشاغلی با نیازهای ذهنی و فیزیکی مختلف که گروههای عضلانی مختلفی را درگیر میکنند، بکار گرفت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی دریافت: 1396/7/3 | پذیرش: 1399/1/26 | انتشار: 1399/1/26
* نشانی نویسنده مسئول: یزد |