دوره 10، شماره 2 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1397 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 50-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، hannani-m@yahoo.com
چکیده:   (3080 مشاهده)
مقدمه: کارکنان خدماتی بخش قابل ملاحظه ای از کارگران سراسر جهان را تشکیل می دهند و خدمات خود را به صورت فعالیت در محیط های خانگی، صنعتی، کار در بیمارستان و... انجام می دهند. . باتوجه به اینکه نیروهای خدماتی از انواع مواد شوینده استفاده می کنند ، در معرض ابتلا به بیماری های تنفسی مختلفی می باشند لذا این مطالعه با هدف بررسی اثرات این مواد برروی گروهی از کارکنان بخش خدمات انجام پذیرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه ی مقطعی بر روی 120 نفرکارکنان بخش خدمات دانشگاه علوم پزشکی کاشان صورت پذیرفت. با استفاده از پرسشنامه Saint George Respiratory Questionnaire اطلاعات افراد جمع آوری شده  وسپس اسپیرومتری انجام شد. تفسیر هریک از اسپیروگرام ها بر اساس معیارهای ATS انجام شد.  نتایج با استفاده از SPSS 15 و آزمون های آماری Chi squar و T- test تجزیه و تحلیل شده اند.
یافته ها: یافته ها نشان می دهد از 80 نفر نیروی خدماتی که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند ،3/36% (29 نفر) دارای علائم تنفسی در محیط کار بودند. درصد شیوع علائم تنفسی به ترتیب شامل: تنگی نفس5/22% (18نفر) ، سرفه 8/18% ( 15نفر) ، دفع خلط3/6% ( 5 نفر) و خس خس سینه 5/2% (2 نفر) بود.شایع ترین نمای اسپیرومتری در بین کارکنان خدماتی نرمال و احتمالا نرمال بوده است (7/79%). تماس شوینده ها ریسک بروز علایم تنفسی را درنیروهای خدماتی 71/3 برابر افزایش می دهد  در حالی که نمای اسپیرومتری با تماس با شوینده ها ارتباط معنی داری نداشته است.
نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان می دهد که یک سوم از افراد خدماتی مورد مطالعه دارای علائم تنفسی می باشند لذا لازم است که در بررسی دستگاه تنفسی کارکنان، علاوه بر استفاده از یافته های اسپیرومتریک، به علائم بالینی و شکایات تنفسی نیز توجه ویژه ای شود و در تشخیص مورد استفاده قرار گیرد.
 
متن کامل [PDF 779 kb]   (930 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1364 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب کار
دریافت: 1396/8/25 | انتشار: 1397/8/24
* نشانی نویسنده مسئول: دانشگاه علوم پزشکی کاشان

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.