Sadeghi Naeini H, rafiei S M. Application of QFD method in toothbrush design for the cervical spinal cord injury handicapped (Tetraplegia). tkj 2018; 10 (3) :40-52
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-925-fa.html
دانشگاه علم و صنعت ایران ، rafiee.mitra@yahoo.com
چکیده: (2993 مشاهده)
مقدمه: آسیب نخاعی، عملکرد فیزیکی از دسته رفته ای است که ضمن بروز محدودیت های جسمانی قادر است زیان های روانی، اجتماعی و اقتصادی نیز به همراه آورد. سلامت دهان و دندان به عنوان یکی از موارد مرتبط با کیفیت فیزیکی زندگی شناخته شده است. فراهم سازی شرایطی برای استقلال هر چه بیشتر این افراد در مسواک زدن می تواند به ارتقا سطح بهداشت دهان و دندان کمک نماید. هدف از این مقاله، ارائه الگوهای مناسب برای طراحی مسواک با تاکید بر معلولان تتراپلژی است.
روش بررسی: این مقاله بر اساس روش تحقیق موردی به انجام رسیده است. روشهای متعددی برای جمعآوری اطلاعات به کار گرفته شد از جمله مشاهده، مصاحبه و استفاده از روش گسترش کیفیت خدمات (QFD). جامعه آماری بکارگرفته شده در این تحقیق تعداد 10 نفر معلول آسیب نخاعی گردنی (5C-7C) میباشد. روش QFD در این پژوهش بر اساس خواستههای مشتری، ویژگی خدمت و عملیات فرآیند اجرا شد.
یافتهها: نتایج نشان میدهد که، دسته مسواک با توجه به محدودیت های حرکتی معلولان و بررسی مجدد ابعاد کف دست آنها باید از گیرش به جای چنگش استفاده شود. و همچنین با توجه به دامنه حرکتی مشترک بین معلولان ،چرخش مجموعه برس در دو جهت و ثابت شدن برس در 4 درجه، زاویه بین برس مسواک و دسته در نظر گرفته شده است
نتیجه گیری: با عنایت حاصله اینگونه به نظر میرسد که برای طراحی محصول باید به وزن، سادگی، مواد به کاررفته در محصول، توجه شود. به دلیل گیرشیبودن دسته مسواک مقدار کمی فشار بر روی دست الزامی میباشد.
واژههای کلیدی: تتراپلژی،
ابزاردستی،
QFD
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی دریافت: 1396/12/23 | پذیرش: 1398/2/14 | انتشار: 1398/2/14
* نشانی نویسنده مسئول: مازندران، آمل، بلوار مدرس، آفتاب 64، پلاک 110، طبقه4 |