Ethics code: IR.SSU.SPH.REC.1396.33
Neshastegar F, Halvani G, Choobineh A, AhmadiyeYazdi M. Prevalence of musculoskeletal disorders and determination of associated risk factors in female workers in clothing manufacturing workshops of Yazd city. tkj 2019; 11 (2) :53-66
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-970-fa.html
نشاسته گر فاطمه، حلوانی غلامحسین، چوبینه علیرضا، احمدیه یزدی محمدحسین. شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و تعیین ریسک فاکتورهای مرتبط با آن در زنان شاغل در کارگاههای تولیدی پوشاک شهر یزد. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1398; 11 (2) :53-66
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-970-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، alrchoobin@sums.ac.ir
متن کامل [PDF 994 kb]
(1162 دریافت)
|
چکیده (HTML) (3604 مشاهده)
متن کامل: (2012 مشاهده)
شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و تعیین ریسکفاکتورهای مرتبط با آن در زنان شاغل در کارگاههای تولیدی پوشاک شهر یزد
فاطمه نشاستهگر[1]، غلامحسین حلوانی2، علیرضا چوبینه3*، محمدحسین احمدیه یزدی4
چکیده
مقدمه: اختلالات اسکلتی- عضلانی قسمت فوقانی بدن، پیامد بهداشتی نامطلوب و شایعی در بین شاغلین صنعت پوشاک میباشد. جهت بهبود وضعیت، ارزیابی ارگونومیک محیط کار ضرورت دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و نیز تعیین ریسک فاکتورهای مرتبط با آن در شاغلین کارگاههای تولیدی پوشاک انجام گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه، 150 زن شاغل در کارگاههای تولید پوشاک در شهر یزد شرکت داشتند. جهت تعیین میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی از پرسشنامه نوردیک و بهمنظور شناسایی ریسک فاکتورهای مؤثر در وقوع آنها، از چکلیست ارگونومیک طراحیشده استفاده گردید و شاخصهای ارگونومیک محاسبه شدند. تجزیه و تحلیل دادهها بهوسیله نرمافزار 17 SPSS و با استفاده از آزمونهای ANOVA و ROC curve انجام شد.
نتایج: یافتهها نشاندهنده شیوع بالای اختلالات اسکلتی- عضلانی، بهخصوص در قسمت فوقانی بدن در جمعیت مورد بررسی بود. در این مطالعه، رابطه معنیداری بین شاخص ارگونومیک محاسبهشده و اختلالات در نواحی مختلف بدن مشاهده شد (05/0p<). میانگین این شاخص در افراد دارای اختلال کمتر بود که شرایط نامطلوب ارگونومیکی را نشان میداد. بهعلاوه 7/68 درصد از شاغلین در اولویت اول اقدامات اصلاحی (لزوم انجام اقدامات اصلاحی در حداقل زمان ممکن) قرار گرفتند.
نتیجهگیری: شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در شاغلین کارگاههای مورد مطالعه بالا بود. چکلیست تهیهشده بهعنوان ابزار مناسب و کمهزینهای جهت ارزیابی ارگونومیک کارگاههای خیاطی شناخته شد. همچنین نتایج نشان داد که عمده مشکلات ارگونومیک در این کارگاهها ناشی از وضعیت نامطلوب کلیه زمینههای مورد بررسی در چکلیست شامل شرایط عمومی محیط کار، سازماندهی کار، حمل دستی بار، ابزار دستی، ایستگاه کار و پوسچر کار میباشد.
واژههای کلیدی: اختلالات اسکلتی- عضلانی، ریسک فاکتورهای ارگونومیک، چکلیست ارگونومیک، صنعت پوشاک، یزد
مقدمه
اختلالات اسکلتی- عضلانی (MSDs: Musculo-skeletal disorders) یک مسئله بهداشتی رایج و علت عمده آسیبها و ناتوانیهای ناشی از کار در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه میباشد (3-1). در حال حاضر، این اختلالات از مهمترین مسائلی است که ارگونومیستها در سراسر جهان با آن مواجه هستند. در بسیاری از کشورها، پیشگیری از اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار بهصورت یک اولویت ملّی درآمده است (1). این اختلالات عمدهترین عامل از دست رفتن زمان کار، افزایش هزینهها، آسیبهای نیروی انسانی (3-1) و از دلایل بهرهوری پایین در محیط کار به شمار میآیند (4). زیان اقتصادی ناشی از آنها نه تنها بر افراد بلکه بر سازمان و بهطورکلی اجتماع تأثیر گذاشته (1) و سبب تحمیل هزینههای زیادی به سیستم بهداشتی درمانی کشورها میشود. فاکتورهای متعددی در ایجاد آسیبهای اسکلتی- عضلانی نقش دارند که از جمله آنها میتوان به فاکتورهای فیزیکی، سازمانی و اجتماعی کار و محل کار، جنبههای فیزیکی و اجتماعی خارج از محل کار و ویژگیهای فیزیکی و فیزیولوژیکی فرد اشاره نمود (5).
در کشورهای در حال توسعه صنعتی، مسائل مربوط به آسیبهای محل کار بهشدت جدی است و برنامههای مؤثری جهت پیشگیری از آنها وجود ندارد (1). بهعلاوه شرایط کار در بسیاری از صنایع اسفناک میباشد و فقدان شدید آگاهی از مسائل ارگونومی و برنامههای آموزشی وجود دارد (4) که مجموعه این شرایط باعث ایجاد میزان بسیار بالای MSDs در این کشورها شده است. در کشورهای مذکور حجم بالایی از نیروی کار در صنایع کوچک به کار گرفته شدهاند که این صنایع درصد بالایی از کل کارخانجات و کارگاههای تولیدی را تشکیل میدهند. ازاینرو توجه بیشتر به مسائل بهداشتی و ایمنی، کاهش MSDs و بهبود شرایط کاری کارگران صنایع کوچک در این کشورها، تأثیر قابلتوجهی بر ارتقاء و حفظ کیفیت زندگی افراد داشته و منجر به بهرهوری بیشتر خواهد شد (1).
صنعت پوشاک از مهمترین صنایع استراتژیک بوده که بیش از 14 درصد کل نیروی کار در جهان را به کار میگیرد (6). در بین شاغلین این صنعت، مشکلات بهداشتی متعددی وجود دارد (7) که اختلالات اسکلتی- عضلانی قسمت فوقانی بدن، پیامد بهداشتی نامطلوب و شایعی میباشد (8). تولید پوشاک فرایند مونتاژی است که نیازمند کار دستی تکراری و مهارتی بالایی بوده (9) و به دلیل ماهیت کار که شامل پوسچرهای کاری مستمر و تحمیلی، اعمال تکراری بالا و نیازهای شدید دیداری میباشد، افراد شاغل در این صنایع بیشتر مستعد تجربه اختلالات اسکلتی- عضلانی بوده و شیوع این اختلالات در آنها بالاست (6،10) و رفع این مشکلات چالش بزرگی میباشد (6).
فرایند تولید پوشاک متشکل از فازهای گوناگون شامل برش، دوخت، اتو، بازرسی و بستهبندی میباشد (11) که در شکل 1 نمونههایی از پوسچرهای نامطلوب افراد در این فازها نشان داده شده است. کار از نوع استاتیک بوده و در اغلب موارد فرد مجبور به حفظ پوسچر ثابت در طولانی مدت میباشد. فاز دوخت بالاترین درصد افراد شاغل در کارگاهها و صنایع پوشاک را به خود اختصاص میدهد. ازاینرو مطالعات بسیاری بر روی کاروران چرخخیاطی شاغل در این صنعت انجام شده است.
تحقیقات انجامشده در مورد شرایط کاری و مسائل مربوطه در این زمینه بیان میکند که یکی از بدترین جنبههای کار با چرخخیاطی، پوسچر بدنی کاروران میباشد که آنها مجبور به اتخاذ آن در طول روز کاری هستند. کاروران معمولاً با خمش شدید تنه به سمت جلو مینشینند که مشخص شده چنین وضعیتی، عمدتاً در نتیجه طراحی ایستگاه کار میباشد (10). ازاینرو به دلیل کار در وضعیت ثابت و تکراری شامل بالا نگهداشتن قسمت فوقانی دست چپ، خمش بدن، سر، قوزک پا و زانو در زوایای نامطلوب، آسیبهایی در شانهها، گردن، پشت و اندامهای تحتانی کاروران چرخخیاطی رخ میدهد (12). این کاروران در مقایسه با دیگر شاغلین، احتمالاً به دلیل ابداکشن مداوم شانه و خمش گردن و قسمت بالایی پشت که در کار مورد نیاز است، شیوع و شدت بالایی از درد گردن و شانه را تجربه میکنند (13). مدت زمان طولانی کار، سطح کار پایینِ مداوم و کار دستی دقیق از عوامل خطر مهم اختلالات گردن- شانه در کاروران چرخخیاطی میباشند (14).
