hashemi M, Halvani G H, Askari Shahi M, Tajvar A, Vahdani S F, Mehrparvar A H. Prevalence of musculoskeletal disorders and its related factors in office workers of Minab Health centers by ROSA Technique. tkj 2020; 12 (1) :1-12
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-973-fa.html
هاشمی مریم، حلوانی غلامحسین، عسکری شاهی محسن، تاجور عبدالحمید، وحدانی سیده فاطمه، مهرپرور امیر هوشنگ. شیوع اختلالات اسکلتیعضلانی و عوامل مرتبط با آن در کارکنان بخش اداری مراکز بهداشتی درمانی شهر میناب با تکنیک ROSA با تکنیک ROSA. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1399; 12 (1) :1-12
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-973-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی یزد ، maryam.h98@yahoo.com
متن کامل [PDF 748 kb]
(1021 دریافت)
|
چکیده (HTML) (3408 مشاهده)
متن کامل: (2853 مشاهده)
شیوع اختلالات اسکلتیعضلانی و عوامل مرتبط با آن در کارکنان بخش اداری مراکز بهداشتی درمانی شهر میناب با تکنیک ROSA
مریم هاشمی[1]، غلامحسین حلوانی[2]، محسن عسکری شاهی[3]، عبدالحمید تاجور[4]، سیده فاطمه وحدانی[5]،
امیر هوشنگ مهرپرور[6] *
چکیده
مقدمه: مشاغل اداری از جمله مشاغلی هستند که شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در آنها بالا میباشد. یکی از مهمترین ریسک فاکتورهای این اختلالات، پوسـچر نامناسـب کارکنان و شرایط محیطی نامطلوب میباشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و ریسک فاکتورهای مرتبط با آن در کارکنان اداری مراکز بهداشتی درمانی شهرستان میناب در سال 1397 انجام پذیرفت.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و به روش مقطعی بر روی 104 نفر از کارکنان اداری مراکز بهداشتی درمانی شهرستان میناب در سال 1397 انجـام شـد. جهت تعیین شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی پرسشنامه نوردیک و برای ارزیابی سطوح مواجهه با ریسک فاکتورها از روش ROSA استفاده گردید. دادهها با استفاده از آمارههای توصیفی و آزمون آماری کای دو (Chi-Squre) و نرم افزارSpss تجزیه و تحلیل شدند . از نرم افزار Excel جهت رسم نمودار دادهها استفاده گردیده است.
نتایج: نتایج مطالعه نشان داد که نواحی کمر (5/63 درصد)، گردن (9/51 درصد) و قسمت فوقانی پشت (50 درصد) دارای بیشترین میزان فراوانی اختلالات اسکلتی-عضلانی در بین کارکنان اداری مورد مطالعه بوده است. ارتباط معناداری بین وجود اختلال اسکلتی-عضلانی با سن، جنس و BMI مشاهده نشد (05/0 ˃P) اما با سابقه کاری ارتباط معناداری (05/0 ˂P) را نشان داد. 6/36 درصد از کارکنان در اولویت اول اقدامات اصلاحی (یعنی لزوم هر چه سریعتر اقدامات ارگونومیکی) قرار گرفتند. ارتباط معناداری بین پوسچر نامناسب و وجود درد در گردن مشاهده گردید (05/0 ˂P).
نتیجهگیری: فراوانی اختلالات اسکلتی عضلانی در کارکنان اداری مراکز بهداشتی درمانی بالا بود و درد گردن با پوسچر نامناسب فرد ارتباط داشت.
واژههای کلیدی: شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی، ROSA، عوامل خطرارگونومی، کارکنان اداری
مقدمه
کار و انسان دو جز اصلی تفکیک ناپذیرند که باید به گونهای متناسب با یکدیگر برنامهریزی شوند. همانگونه که کار برای سلامتی و احساس راحتی انسان مفید است در شرایطی میتواند اثر سو داشته باشد. اختلالات
اسکلتی- عضلانی مرتبط با کارWMSDs (Work-relatedMusculoskeletal Desorderl) یکی از مهمترین عوامل آسیبهای شغلی در بسیاری از صنایع کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه میباشد که باعث از دست رفتن زمان کار، افزایش هزینهها و آسیبهای نیروهای کار میگردد (1). بر طبق اطلاعات ثبت شده توسط سازمان آمار امریکا، در حـدود 32 درصد از کل بیماریهای شغلی در سال 2014 به اختلالات اسکلتی-عضـلانی اختصاص یافته است (2). سازمان بهداشت جهانی در بین بیماریهای شغلی، ناراحتیهای اسکلتی- عضلانی ناشی از کار را پس از بیماریهای تنفسی شغلی در رتبه دوم قرار داده است (3).
در حال حاضر، کنترل و کاهش ناراحتیهای اسکلتی- عضلانی در بین نیروی کاریکی از مهمترین مشکلات متخصصین ارگونومی در سراسر جهان میباشد. اهمیت کنترل و کاهش این ناراحتیها به قدری است که بسیاری از کشورها، پیشگیری از ناراحتیهای اسکلتی- عضلانی ناشی از کار را در میان نیروی کار به عنوان یکی از اولویتهای ملی مورد توجه قرار دادهاند (4, 5). برخلاف بسیاری از بیماریهای ناشی از کار که منشا آنها تماس با مواد خطرناک و مشخصی میباشد، در بروز اختلالات اسکلتی – عضلانی ممکن است چندین عامل نقش داشته باشد (6). نتایج مطالعات علمی مختلف عوامل ارگونومیک، روانی، اجتماعی، سازمانی و فردی را به عنوان عوامل خطر بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از کار شناسایی کرده است. از عوامل ارگونومیک که منجر به بروز این گونه اختلالات میشوند میتوان به وضعیت بدنی نامطلوب، محیط کار غیر استاندارد، حرکات تکراری روزانه و مدت زمان انجام کار را اشاره نمود (7, 8) همچنین عوامل محیطی (دمـا، رطوبـت، روشـنایی(، عوامل روانی و سازمانی )تقاضای بالا، کنترل کـم و فقـدان حمایتهای اجتماعی) و عوامل فردی مثل سـن، جـنس و شاخص توده بدنی در وقوع این آسیبها نقـش دارنـد (9, 10).
یکی از تجهیزاتی که در همه محیطهای کاری میتوان مشاهده نمود کامپیوتر میباشد که میزان استفاده از آن طی 20 سال اخیر افزایش چشمگیری داشته است. در سال 2000 ، 60 درصد از نیروی کار برای انجام بخشی از وظایف شغلی خود به کامپیوتر نیاز داشته و 80 درصد از نیروی کار گزارش کردهاند که از کامپیوتر به صورت روزانه استفاده میکنند (11, 12). از آنجایی که در دنیای امروز استفاده از کامپیوتر در بین مشاغل گوناگون رو به افزایش است بنابراین ناراحتیهای فیزیکی که اکثراً مربوط به اختلالات اسکلتی-عضلانی میباشد در میان کارمندان بخش اداری بسیار زیاد میباشد. به طوری که 60 درصد این افراد ازمشکلات اسکلتی-عضلانی شکایت دارند (13-15).
مطالعات مختلفی در مورد بررسی اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از کار با کامپیوتر و کارهای اداری در نقاط مختلف دنیا انجام شده است. نتایج مطالعهGerr و همکاران، فراوانی آسیبهای اسکلتی-عضلانی را در اندامهای فوقانی در کاربران کامپیوتر نشان میدهد(16). در مطالعهای در آمریکا فراوانی اختلالات اسکلتی- عضلانی در کاربران کامپیوتر 54 درصد و بویژه در زنان و در نواحی گردن و شانه گزارش شده است (17). در پژوهشی که توسط Korhonen و همکاران انجام گرفت مشخص شد که کاربران کامپیوتر از اختلالات اسکلتی- عضلانی به ویژه در نواحی گردن و کمر رنج میبرند (18). نتایج دیگر مقالات منتشر شده نیز نشان میدهد که خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی در کاربران کامپیوتر نسبت به سایر مشاغل بالاتر است. از طرفی سبک کار افراد، میزان استفاده از کامپیوتر و پوسچر بدنی در هنگام کار با آن از جمله مواردی هستند که میتوان از آن در پیشبینی میزان ابتلا به دردهای اسکلتی- عضلانی و اختلالات عملکرد در محیطهای کاری استفاده کرد (19-23).
کار مداوم و طولانی مدت با کامپیوتر و انجام وظایف در حالت استاتیک و نشسته میتواند به عنوان یک عامل خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی دانسته شود. بنابراین با توجه به فراوانی بالای عوامل خطر شغلی در میان کاربران کامپیوتر و در نهایت فراوانی بالای اختلالات اسکلتی-عضلانی در این گروه کاری، در جهت اهمیت پیشگیری از این بیماریها در محیطهای کاری، مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی اختلالات اسکلتی عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک و تعیین ریسک فاکتورهای مربوط به پوسچر با استفاده از روش ROSA در کارکنان اداری مراکز بهداشتی درمانی شهرستان میناب انجام پذیرفت.
توجه به اثرات زیانبار اختلالات اسکلتی- عضلانی بر روی سلامت کارکنان اداری ، این مطالعه با هدف شناسایی کاستیهای موجود در ایستگاههای کاری و تدوین برنامه مداخلهای آموزشی مناسب صورت گرفت.
روش بررسی
این مطالعه به روش توصیفی مقطعی بر روی 104 نفر از کارکنان اداری مراکز بهداشتی درمانی شهرستان میناب در سال 1397 انجام شد. نمونهها با روش تصادفی ساده از بین کارکنان اداری انتخاب شدند، معیار ورود عبارت بود از افرادی که شغل آنها به صورت اداری بـوده و طـی روزحداقل 3 ساعت یا بیشتر بـا کـامپیوتر کـار میکردنـد، دارای سابقه کار حداقل 1 سال یا بیشـتر باشـند. معیارهای خروج نیز شامل ناهنجاری یا بیماری شناخته شده اسکلتی- عضلانی و عدم تمایل برای شرکت در مطالعه بود. داده ها در پایان شیفت کاری جمعآوری گردید.
نمونهها با روش تصادفی ساده از بین کارکنان اداری انتخاب شدند. به منظور رعایت نکات اخلاقی در پژوهش، قبل از شروع تحقیق توضیحات کامل در خصوص کار ارائه گردید و از کلیه افراد مورد مطالعه رضایتنامه کتبی شرکت در پژوهش اخذ گردید.
جمعآوری دادهها در 3 مرحله به شرح ذیل انجام پذیرفت:
مرحله اول) جمعآوری اطلاعات دموگرافیک افراد مورد مطالعه
در این راستا، از پرسشنامه خصوصیات دموگرافیک که برای این منظور طراحی گردیده بود ودر آن متغیرهای سن، جنس، قد، وزن و سابقهکاری گنجانده شده بود استفاده گردید.
مرحله دوم) بررسی فراوانی ناراحتیهای اسکلتی- عضلانی
به منظور تعیین فراوانی ناراحتیهای اسکلتی- عضلانی از پرسشنامه نوردیک استفاده گردید(24). پرسشنامه استاندارد نوردیک، پرسشنامهای است که در آن سیستم حرکتی بدن انسان به 9 ناحیه تقسیم شده و سابقه بروز درد در این نواحی مورد بررسی قرار می گیرد. این پرسشـنامه مشـتمل بـر سـؤالاتی در مـورد دردهای ستون فقرات به تفکیک دردهای گردنـی، دردهـای پشـتی، دردهای کمری و دردهای لگن هستند. در پرسشنامه نوردیک، سیسـتم حرکتی بدن انسان به 9 ناحیه شامل گردن، شانهها، آرنجها، مـچهـا /دستها، کمر، باسن/ران، زانوها، قسمت فوقانی پشت و قوزکها /پاها تقسیم شده و سابقه بـروز درد در نـواحی فـوق را مـورد بررسـی قرار میدهد. بدین ترتیب بـرای تعیـین شـیوع اخـتلالات اسـکلتی-عضلانی در یک یا چند ناحیه از بدن کارکنان پرسشنامه استاندارد نوردیک مورد استفاده قرار گرفت.
مرحله سوم) ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیک در بین کارکنان با استفاده از روش ROSA
تکنیک ارزیابی سریع فشار اسـترین یا ROSA (Rapid Office Strain Assessment) براساس پوسچرهای معرفـی شده در استاندارد) CSA Z412که ایـن اسـتاندارد بـراســاس EN ISO 9241 طراحــی شــده و حــاوی راهنماییهایی برای ارگونومی اداری میباشـد) و مرکـز بهداشـت حرفـهای و ایمنـی کانـادا، CCOHS 2005 طراحی شده است تا ریسک فاکتورهای محیطهای کـار اداری را بر اساس یک مقیاس کمی بیان کنـد. در واقـع ROSA براساس یک چک لیسـت تصـویری طراحـی شده اسـت کـه کمیـت قرارگیـری در معـرض ریسـک فاکتورهای محیطهای دفتری را تعیین میکند. سیسـتم نمرهدهی ROSA به عنوان یـک ابـزار غربـالگری بـرای اولویتبنـدی منـاطق بحرانـی از نظـر ریسک فاکتورهای ارگونومیک در دفـاتر کـاری بـزرگ استفاده میشود. نمـره نهـایی ایـن روش بـین 10-0 مشخص شده که امتیاز 5-3 را سطح هشـدار و امتیـاز بیش از 5 را ضرورت انجام اقدام مداخلهای تعیین شـده است(25). بدین ترتیب برای پوسـچر هـر یـک از انـدامهای بدن کارکنان در حین کار امتیازی در نظر گرفتـه شـد و در کاربرگ امتیازدهی ROSA ثبت گردید. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آمارههای توصیفی و آزمون آماری کای دو (Chi-Squre) با استفاده از نرم افزار Spss و جهت رسم نمودار از نرم افزار اکسل استفاده گردیده است. سطح معنی داری آزمون 5 درصد در نظر گرفته شده است.
کارکنان شرکت کننده در این مطالعه حاضر با رضایت شخصی وارد مطالعه شده بودند و اطمینان یافتند که اطلاعات آنها نزد پژوهشگر محرمانه خواهد ماند.
ملاحظات اخلاقی
تمامی مراحل پژوهش حاضر، با دریافت کد اخلاق IR.SSU.SPH.REC.1396.143 تحت نظارت کمیته اخلاق دانشکده بهداشت، دانشگاه شهید صدوقی یزد صورت گرفته است.
نتایج
از مجموع 104 نفر از کارکنان اداری مراکز بهداشتی درمانی شهرستان میناب تعداد 2/70 درصد زن (73 نفر) و 8/29 درصد مردان (31 نفر ) بودند. میانگین سنی افراد برابر با 86/6±99/33 و میانگین سابقه کاری افراد برابر71/0±51/1 سال بود. اطلاعات مربوط به متغیرهای
دموگرافیک کارکنان درجدول 1 بیان شده است.
جدول 1. متغیرهای دموگرافیک کارکنان اداری مراکز بهداشتی درمانی شهرستان میناب در سال 1397
متغیرها |
گروهها |
تعداد (درصد) |
جنس |
زن |
(2/70) 73 |
مرد |
(8/29) 31 |
گروه سنی |
30≥ |
(5/37) 39 |
40-31 |
(2/44) 46 |
41≤ |
(3/18) 19 |
سابقهکار |
10-3 |
(6/60) 63 |
20-11 |
(9/26) 28 |
30-21 |
(5/12) 13 |
BMI |
لاغر 5/18≥ |
(7/6) 7 |
طبیعی 9/24-5/18 |
(7/56) 59 |
وزن طبیعی 9/29-25 |
(9/26) 28 |
چاق 30 ≤ |
(6/9) 10 |
جمع |
|
(100) 104 |
نمودار 1 درصد فراوانی مشکلات اسکلتی-عضلانی در کارکنان اداری مراکز بهداشتی درمانی شهرستان میناب در سال 1397 را نشان میدهد. بیشترین مشکلات اسکلتی-عضلانی کارکنان به ترتیب در نواحی کمر (5/63 درصد)، گردن (9/51درصد)، قسمت فوقانی پشت (50 درصد) و کمترین مشکل در ناحیه آرنج (9/1 درصد) مشاهده شد (نمودار 1).
در جدول 2 توزیع فراوانی وجود درد و ناراحتی اسکلتی- عضلانی در اندامهای بدن را برحسب سن کارکنان نشان داده شده است. که بیشترین مشکلات در گروه سنی 30≥ سال، مربوط به درد کمر (59 درصد) و درد گردن (6/43 درصد) و در گروه سنی 31-40 سال مربوط به درد کمر (6/69 درصد) و قسمت فوقانی پشت (5/56 درصد) و در گروه سنی 41 ≤ سال درد کمر(5/63 درصد) و درد گردن (9/51 درصد) گزارش شده است.
توزیع فراوانی اختلالات اسکلتی-عضلانی برحسب جنسیت در جدول 3 گزارش شده است. نشان داد که بیشترین اختلالات اسکلتی- عضلانی مربوط در زنان مربوط به درد کمر (9/69 درصد) و در مردان (4/48 درصد) گزارش شده است. ارتباط معنا داری بین جنسیت با درد کمر (037/0P=)، با درد مچ /دست (032/0P=)، با زانو (024/0P=)، و به صورت لب- مرزی با قسمت فوقانی پشت (054/0P=) یافت شد.
نتایج آزمونآماری همچنین نشان داد تفاوت معناداری در فراوانی اختلالات اسکلتی-عضلانی از نظر BMI وجود ندارد و از نظر سابقهکار تنها در اندامهای آرنج (008/0 =P) و شانه (023/0 =P) فراوانی درد و ناراحتی در افراد با سابقهکار بیشتر از ده سال به طور معناداری از افراد با سابقهکار کمتر از ده سال بیشتر بود. با این وجود فراوانی درد در اندامها در افراد با سابقهکار بالای ده سال بیشترین مقدار را داشته است.
