کاربران عمومی فقط به فهرست مقالات منتشر شده دسترسی دارند.
۳ نتیجه برای موضوع مقاله:
مهرزاد ابراهیم زاده، سارا جام برسنگ، رضیه سلطانی، حسن اشرف زاده، غلامحسین حلوانی، مرضیه ابراهیم زاده،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه:یکی از عوامل تهدیدکننده سلامتی نوبت کاری است. از اثرات مهم نوبتکاری میتوان به خستگی مزمن اشاره کرد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین نوبتکاری با خستگی مزمن در پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی شهر یزد میباشد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی به روش نمونهگیری طبقهای روی ۲۰۰ نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی یزد انجام شد. از پرسشنامههای جمعیت شناختی و خستگی مزمن جهت جمعآوری دادهها استفاده شد. از نرمافزارSPSS نسخه ۲۰ و آزمونهای آماری همبستگی مستقل پیرسون و کای جهت تجزیه و تحلیل قرار استفاده گردید.
نتایج: ۵۷ پرستار مرد و ۱۴۳ پرستار زن در این مطالعه شرکت داشتهاند. بین جنسیت، وضعیت تأهل، سابقه کار و سطح تحصیلات با وضعیت خستگی مزمن رابطه معناداری وجود نداشت، اما ارتباط بین گروه سنی با وضعیت خستگی مزمن معنادار بود. نتایج مطالعه همچنین نشان داد بین خستگی مزمن و نوبتکاری ارتباط معناداری وجود دارد.
نتیجه گیری: نوبتکاری بر وضعیت خستگی مزمن تأثیرگذار است، بهطوریکه خستگی مزمن در پرستاران با شیفت ثابت کمتر از پرستاران نوبتکار است.
سولماز تابع افشار، سحر طوفان، آرش ثقفی اصل،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: عوامل مختلفی بر سلامت و رفاه کارکنان در محیط کار تأثیر میگذارند . این پژوهش باهدف بررسی شیوع سندرم ساختمان بیمار و نقش عوامل و پارامترهای متأثر از معماری ساختمان راه و شهرسازی ارومیه (آسایش حرارتی،کیفیت هوای داخلی، سروصدا، روشنایی، طراحی چیدمان - ِارگونومی و سبک طراحی (دکوراسیون))، از طریق بررسی علائم موجود در بین کارکنان، به جهت دستیابی به راهکارهای کاهشی در اقدامات آتی صورت پذیرفت.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی - تحلیلی به شکل مقطعی در تابستان ۱۴۰۰، در بین ۱۲۳ نفر از کارکنان انجام شد. علائم، عوامل و پارامترهای تعیینشده از طریق پرسشنامهای که پایایی آن توسط آلفای کرونباخ تایید شده بود، بررسی گردید. سپس دادهها در نرمافزار SPSS-۲۵ با روشهای مختلف آماری تجزیهوتحلیل گردید.
یافتهها: یافته نشان داد که بیشترین شکایت از علائمی همچون خستگی، سردرد، حواسپرتی و عدم تمرکز، درد عضلانی، مشکلات شنوایی و استرس بوده و افراد از ازدحام زیاد، کمبود فضای کاری برای هر فرد و سروصدا شاکی بودند. همچنین پارامترهای ناشی از طراحی چیدمان- ِارگونومی و سروصدا مهمترین عوامل کاهش کیفیت محیط داخلی و در نتیجه ظهور سندرم شناسایی شدند.
نتیجهگیری: نتایج بررسیها وجود سندرم در ساختمان راه و شهرسازی را تایید کرد که جانمایی نامناسب کاربریهای پرازدحام و سرویسهای بهداشتی، فقدان حریم گفتاری و عدم اختصاص فضا و ابعاد کافی برای کارکنان، از مهمترین دلایل بالا بودن شکایات کارکنان بودند.
سولماز تابع افشار، سحر طوفان، آرش ثقفی اصل،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: محیطکاری از مهمترین محیطهایی است که افراد بخش اعظمی از وقت خود را در آن سپری میکنند. فقدان آسایش صوتی یکی از مهمترین عواملی است که همه روزه سلامت و رفاه کارکنان را در این محیطهای کاری تهدید میکند. هدف این مطالعه ضمن شناسایی علائم ناشی از مشکلات صوتی در بین کارکنان، شناسایی پارامترهای اصلی و بررسی نقش معماری در گسترش محیطهای کاری ناسالم است.
روش بررسی: این مطالعه در بین کارکنان سه ساختمان اداری شهر ارومیه )راه و شهرسازی، نظام مهندسی و فرودگاه( انجام شد و حجم نمونه ۲۲۶ از ۳۰۹ نفر از کل کارکنان، براساس جدول مورگان مورد نظرسنجی قرار گرفت. دادههای لازم از طریق پرسشنامه جمعآوری شده و با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آزمون فریدمن، بهکمک نرمافزار SPSS-۲۵ تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین رتبههای علائم نشان داد که خستگی (۶۲/۴)، مشکلات شنوایی (۰۵/۶)، سردرد (۳۰/۶)، دردهای عضلانی (۰۱/۷)، استرس زیاد (۴۱/۸)، عصبانیت سریع (۵۵/۸) و حواس پرتی و تمرکز ضعیف (۵۸/۸)، از مهمترین علائم ناشی از سر و صدا در بین کارکنان بودند. همچنین مزاحمتهای ناشی از مکالمات سایرین (۲۲/۵۹%) و ازدحام زیاد و فقدان حریم گفتاری فردی (۹۹/۴۱%)، از مهمترین پارامترها با تعدد شکایت از سر و صدا بودند.
نتیجهگیری: نتایج بررسی نشان داد که طراحی ناکارآمد محیط و عدم انعطافپذیری فضاها، جانمایی نامناسب و عدم عایقکاری صوتی سطوح درکاربریهای پر سر و صدا، تراکم بالا در محیط و فقدان فضای کافی برای کارکنان، عدم تعمیر سیستمهای تاسیساتی، از مهمترین دلایل تعدد شکایات از سر و صدا بودند.