جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای زند

ابوالفضل مظفری، ناهید زند، سید علی آبیار حسینی، سیامک محبی، رضا گلابچی فرد، علی رسولی، محمد قره بگلو، سام حاتمی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: ریسک حوادث جاده‌ای در رانندگان با اختلالات تنفسی حین خواب دو تا سه برابر بیشتر است. همچنین خواب‌آلودگی و کاهش کیفیت خواب جزء عوامل قابل توجه در بروز تصادفات بزرگراه‌ها هستند از این رو این مطالعه با هدف تعیین ارتباط تصادفات رانندگی با ریسک سندرم آپنه حین خواب و کیفیت خواب در کامیون‌داران استان قم صورت گرفته است. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، ۲۱۴ راننده کامیون که به شرکت‌های باربری در استان قم مراجعه کرده بودند به صورت تصادفی انتخاب شدند. رانندگان پرسشنامه برلین و پتسبورگ که سئوالاتی در رابطه با ریسک آپنه تنفسی حین خواب و کیفیت خواب است و سوالاتی در ارتباط با دموگرافیک و شرح حال تصادف در پنج سال اخیر را پاسخ دادند. داده ها توسط ویرایش ۱۸ نرم افزارSPSS تحلیل شد. یافته‌ها: میانگین سن راننده‌ها ۱۵/۴۲ سال بود. ۸/۲۳% (۵۱ نفر) از رانندگان در معرض خطر بالای ابتلا به آپنه خواب بودند و کیفیت خواب نامطلوب در ۶/۱۹% کامیون‌داران مشاهده شد. این مطالعه نشان داد ارتباط نزدیکی مابین تصادفات جاده‌ای با کیفیت خواب و ریسک آپنه حین خواب وجود دارد(۰۰۴/۰ ,P=۰۳۴/۰P=). همچنین بین کیفیت خواب با مدت رانندگی در طول شب و خواب شبانه‌روز رابطه معناداری مشاهده شد(۰۰۱/۰>P). نتیجه‌گیری: با توجه به میزان کیفیت خواب نامطلوب و ریسک آپنه تنفسی و همراهی آن با میزان تصادفات، پرداختن و توجه لازم به آن می‌تواند در کاهش حوادث و عواقب ناشی از آن مؤثر باشد.
وحید زند، پژمان حسین پور، محمد حسین برادران فر، مجتبی میبدیان، محمد ماندگاری، صدیقه وزیری بزرگ، محمد حسین دادگرنیا،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: در این مطالعه در صدد شدیم تا به بررسی سطح سرمی روی در بیماران مبتلا کاهش شنوایی بپردازیم و ارتباط آن را با میزان وزوز گوش بیماران بسنجیم.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی ۱۱۰ نفر از بیماران بالای ۲۰ سال که با شکایت کاهش شنوایی و وزوز گوش به درمانگاه گوش و حلق و بینی مراجعه کردند، مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران شرکت‌کننده در ابتدا به‌وسیله یک متخصص گوش و حلق و بینی به‌وسیله شرح‌حال و معاینه فیزیکی ویزیت شده و ازنظر کاهش شنوایی و همچنین اندازه‌گیری شدت و فرکانس وزوز گوش توسط تست‌های شنوایی‌سنجی استاندارد تحت بررسی قرار گرفتند سپس جهت بررسی سطح سرمی روی تحت نمونه‌گیری از خون ناشتا قرار گرفتند.
نتایج: میانگین سطح سرمی روی ۶۲/۲۷±۳۲/۸۵ و میانگین فرکانس وزوز گوش ۷۶/۲ ± ۹۴/۴ بوده که هر دو بین گروه‌های مختلف اختلاف معناداری داشته‌اند (۰۰۱/۰ P =). میانگین شدت وزوز گوش نیز ۵۶/۴ ± ۷۷/۷ بوده است و بین گروه‌های مختلف اختلاف معناداری نداشته است (۶۷۷/۰ P =).  سطح سرمی روی و فرکانس وزوز گوش با ضریب همبستگی ۲۰۵/۰  (۰۳۲/۰ P =) و سطح سرمی روی و میزان شدت وزوز گوش با ضریب همبستگی ۲۴۹/۰ باهم در ارتباط بوده‌اند  (۰۰۹/۰ P =).
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر تأثیر مثبت سطح سرمی روی بر میزان شدت و فرکانس وزوز گوش مشخص شده است به‌گونه‌ای که با کاهش سطح سرمی روی این مقادیر در فرکانس‌های پایین‌تر بروز می‌یابند.
سعیده راستجو، احمد زندوانیان،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۴۰۰ )
چکیده

هدف پژوهش حاضر، پیش بینی فرسودگی شغلی بر اساس مدل عدم تعادل تلاش – پاداش و مولفه های روانشناسی مثبت نگر در پرستاران زن و روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. پرسشنامه های فرسودگی شغلی مسلش و جکسون، عدم تعادل تلاش – پاداش سیگرسیت و مؤلفه های روانشناسی مثبت نگر سلیگمن توسط ۱۳۲ نفر از پرستاران شاغل در بخش­های مختلف بیمارستان شهید رهنمون یزد، که به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند تکمیل شد. یافته های آزمون t  تک نمونه ای نشان داد، میزان فرسودگی شغلی پرستاران دردو مولفه خستگی عاطفی و مسخ شخصیت، به طور معناداری در حد متوسط است، اما در مولفه عدم کارآیی فردی بالا می باشد. وضعیت عدم تعادل تلاش -پاداش، و وضعیت مولفه های زندگی معنادار و زندگی مسئولانه (به استثنای وضعیت زندگی خوشایند) به طور معناداری بالاتر از میانگین است. همچنین رابطه همبستگی بین عدم تعادل تلاش - پاداش با فرسودگی شغلی مثبت و معنادار و رابطه بین ویژگی های روانشناسی مثبت نگر با فرسودگی شغلی منفی و معنادار است. در نهایت، نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد مولفه زندگی معنادار، متغیر عدم تعادل تلاش – پاداش و مولفه زندگی مسئولانه، ۴۵ درصد واریانس فرسودگی شغلی را پیش بینی می کنند.
ایرج علی محمدی، آیدا روح زنده، جمیله ابوالقاسمی، آسوده امیرارسلان خان، رضیه سلطانی گردفرامرزی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۴۰۰ )
چکیده

زمینه و هدف: آسیب‌های اسکلتی- عضلانی یکی از شایع‌ترین علل بروز بیماری‌های ناشی از کار، غرامت‌ها و غیبت از کار کارگران در محیط‌های کاری در دنیا می‌باشد. در بین عوامل متعدد، مواجهه با ارتعاش یکی از علل اصلی این آسیب‌ها می‌باشد. مطالعه حاضر باهدف بررسی تأثیر فاکتورها و عوامل کلیدی در بروز و تشدید اثرات ناشی از مواجهه با ارتعاش دست - بازو انجام‌گرفته است.
روش بررسی: در این مطالعه میزان ارتعاش وارده به دست و همچنین میزان نیروی چنگش دست ۵۷ نفر از کارگران در حال کار با آچار بادی در یک صنعت خودروسازی اندازه‌گیری شده است.
یافته‌ها: یافته‌های اصلی مطالعه نشان داد که میانگین نیروی چنگش دست کارگران بعد از مواجهه با ارتعاش از ۲۲/۴۳ به ۹۰/۴۰ کیلوگرم کاهش‌یافته است. نتایج این مطالعه می‌تواند اطلاعات ارزشمندی در طراحی ابزار، کنترل بروز و شیوع اختلالات ناشی از ارتعاش ارائه دهد.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده به‌طور میانگین ۶۷/۵ درصد کاهش در نیروی چنگش دست مشاهده گردید. همچنین با توجه به همبستگی قوی میان میانگین اختلاف نیروی چنگش دست کارگران قبل و بعد از مواجهه با ارتعاش و شتاب معادل ۴ ساعته در محور X می‌توان به این نتیجه رسید که محور برتر ارتعاش دست بازو در آچارهای بادی محور X می‌باشد
روح الله فلاح مدواری، نوید زنده دل، حمیدرضا ترکیان، آفرین اخوان، محمدرضا خواجه امینیان،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: توجه به نقش کلیدی جرثقیل بوم خشک زنجیری در پروژه‌های سنگین صنعتی مانند صنعت فولاد ، شناسایی و مدیریت ریسک‌های شغلی مرتبط با آن ضروری است. این مطالعه با هدف شناسایی، ارزیابی، و مدیریت خطرات شغلی مرتبط با جرثقیل بوم خشک زنجیری در پروژه پلنت اکسیژن فولاد آلیاژی یزد با استفاده از تکنیک  Hazard Identification(HAZID)و ارائه راهکارهای کنترلی برای کاهش سطح ریسک انجام شد.
روش بررسی‌: این مطالعه توصیفی و با استفاده از تکنیک HAZID انجام شده است. جامعه آماری شامل ۵۰ نفر از اپراتورها، مدیران، و کارشناسان پروژه بود که اطلاعات موردنیاز از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته و کارگاه‌های HAZID گردآوری شد. خطرات شناسایی‌شده در سه دسته فنی، محیطی و انسانی طبقه‌بندی و با استفاده از تکنیک مذکور شناسایی و ارزیابی شدند. اقدامات کنترلی برای کاهش ریسک های غیرقابل قبول و نامطلوب نیز پیشنهاد و اجرا گردید.
نتایج:  از میان خطرات شناسایی‌شده، ۴۰% خطرات فنی، ۳۰% خطرات محیطی و ۳۰% خطرات انسانی بودند. نقص در سیستم‌های هیدرولیک، خرابی بوم و ناکارآمدی تجهیزات ایمنی از مهم‌ترین خطرات فنی بودند. در بخش خطرات محیطی، برخورد با خطوط برق فشار قوی و شرایط جوی نامساعد به‌عنوان خطرات بحرانی شناسایی شدند. در خطرات انسانی، استفاده از اپراتورهای غیرمجاز و عدم آگاهی از اصول ایمنی از عوامل کلیدی بودند. پس از اعمال اقدامات کنترلی شامل نصب سیستم‌های هشداردهنده، اجرای آموزش‌های تخصصی و نگهداری پیشگیرانه تجهیزات، ارزیابی مجدد نشان داد که ریسک‌های غیرقابل‌قبول به صفر کاهش یافته و تعداد خطرات کم‌ریسک افزایش یافته است.
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که پس از اجرای اقدامات کنترلی، سطح ریسک به‌طور قابل‌توجهی کاهش یافت. به‌کارگیری تکنیک HAZID  در پروژه‌های صنعتی مشابه می‌تواند با شناسایی دقیق خطرات و ارائه راهکارهای پیشگیرانه، ایمنی را ارتقا داده و از وقوع حوادث جلوگیری کند.
 

فاطمه جان نثار، احمد زندوانیان نائینی، حسین حسنی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۴۰۴ )
چکیده

مقدمه: عدم تعادل تلاش - پاداش که به معنای عدم توازن بین تلاش و پاداش دریافتی است می‌تواند به میزان زیادی تحت‌تأثیر مهارت‌های فردی و هیجانات قرار گیرد. پژوهش حاضر باهدف رابطه تاب‌آوری با عدم تعادل تلاش - پاداش با واسطه‌گری هیجانات تدریس در معلمان ابتدایی شهر تفت انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش از نوع همبستگی و به شیوه مدل‌سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی معلمان ابتدایی شهر تفت در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ با تعداد ۶۷۹ نفر بود. حجم نمونه ۲۵۰ نفر تعیین و نمونه‌گیری با روش داوطلبانه انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل: پرسشنامه تاب‌آوری (کانر و دیویدسون، ۲۰۰۳)، عدم تعادل -تلاش پاداش (جانز سیگریست، ۲۰۱۰) و هیجان تدریس (ویلاویسنسیو، ۲۰۱۰) بود. در نهایت داده‌های ۲۳۴ نفر با استفاده مدل معادلات ساختاری و با نرم‌افزارهای SPSS۲۶ و AMOS۲۴ تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: نتایج نشان داد اثر مستقیم تاب‌آوری به عدم تعادل تلاش-پاداش معنی‌دار (۱۸۰/۰-=β؛ ۰۲۹/۰=P)؛ و اثر مستقیم تاب‌آوری به هیجانات تدریس معنی‌دار (۳۹۶/۰-=β؛ ۰۰۱/۰=P)؛ و اثر مستقیم هیجانات تدریس بر عدم تعادل تلاش-پاداش نیز معنی‌دار است (۲۱۱/۰=p؛ ۰۱۸/۰=P)؛ همچنین نتایج نشان داد که اثر غیرمستقیم بین تاب‌آوری و عدم تعادل تلاش -پاداش از طریق نقش میانجی هیجانات تدریس، معنادار (۰۸۳/۰-=β؛ ۰۱۱/۰=P) و اثر کل نیز معنادار بود (۲۶۴/۰-=βt؛ ۰۰۱/۰=P).
نتیجهگیری: در مجموع، تمرکز بر هیجانات تدریس در برنامه‌های آموزش تاب‌آوری برای معلمان ابتدایی می‌تواند با تعدیل هیجان‌ها، عدم تعادل تلاش-پاداش را کاهش دهد.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه طب کار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Occupational Medicine Quarterly Journal

Designed & Developed by : Yektaweb