۱۳ نتیجه برای صادق نیت حقیقی
دکتر ابراهیم رزم پا، دکتر مجید غفار پور، دکتر خسرو صادق نیت حقیقی، دکتر حسینعلی قلیچ نیا، دکتر مژده قبایی، کارشناس نبی اله رضایی، دکتر خداداد داوری، کارشناس آرزو اسدی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۸۸ )
چکیده
چکیده
مقدمه : ریسک فاکتور های بسیاری در شغل پرستاری برای ابتلا به اختلالات خواب وجود دارد. اختلال خواب در پرستاران از دو جنبه مهم است: تأثیر اختلال خواب روی ایمنی و سلامت بیمار و پرستار و تأثیر ریسک فاکتورهای شغل پرستاری روی ابتلا به اختلال خواب و عوارض آن.
روش بررسی: ما برای سنجش بی خوابی از پرسشنامه Impairment Index Sleep، برای سنجش خواب آلودگی مفرط روزانه از پرسشنامهEpworth sleepiness scale و برای سنجش سندرم وقفه تنفسی حین خواب از روش Martinez استفاده کرده و اختلال خواب را با وجود insomnia یاHypersomnolaence تعریف کردیم. این مطالعه روی ۱۹۰ نفر از پرستاران غیر طرحی بخشهای درمانی بیمارستان امام خمینی (ره) دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
یافتهها: شیوع اختلال خواب، بی خوابی، خواب آلودگی مفرط طی روز، سندرم وقفه تنفس حین خواب ونارکولپسی ۸/۸۳%، ۵/۸۱%، ۱/۳۳%،۱/۱۲% و ۷/۳% بدست آمد. با وجود معنی دار بودن در t-test ، در مدل چند متغیره شیفت کاری فقط روی شیوع اختلال خواب مؤثر بود.
نتیجهگیری: در این مطالعه شیوع انواع مهم اختلالات خواب با استفاده از روشهای استاندارد در پرستاران تعیین شد. برای درک علت عدم تأثیر بسیاری از عوامل خطر ذکر شده در منابع معتبر، روی اختلال خواب در پرستاران ایرانی، توصیه می شود یک مطالعه برای مقایسه نوع فعالیت کاری و تعریف شغلی پرستاران در ایران و جوامع غربی انجام شود.
دکتر غلامرضا پوریعقوب، دکتر خسرو صادق نیت حقیقی ، دکتر فرشید سبزعلیان،
دوره ۱، شماره ۱ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۸۸ )
چکیده
چکیده:
مقدمه: سروصدا به عنوان شایعترین آلایندۀ محیط های صنعتی علاوه بر ایجاد افت شنوایی، روی سیستم های دیگر بدن نیز می تواند اثر نامطلوب داشته باشد. مدارک متعددی به نفع تأثیر سروصدا بر روی سیستم قلبی عروقی در مطالعات به دست آمده است. یکی از راههای کاهش مواجهه با سروصدا استفاده از وسایل فردی حفاظت شنوایی می باشد. بطور تئوریک کنترل مواجهه با وسایل حفاظت فردی احتمالاً اثرات قلبی عروقی مواجهه با صدا را نیز کنترل می نماید. البته مطالعه خاصی در مورد این اثر وسایل حفاظت فردی صورت نگرفته است. در این مطالعه اثر استفاده از وسایل حفاظت فردی شنوایی در محیط پر سروصدا بر روی فشار خون دیاستولیک، سیستولیک و تعداد ضربان قلب ارزیابی شده است.
روش بررسی: طی یک مطالعه مداخله ای با تعداد نمونه ۳۰ نفرکارگر که حداقل ۸ ساعت در محل کار با سروصدای بالاتر از dB ۸۵ مواجهه داشتند ارزیابی شد. در ابتدا فشار خون و تعداد ضربان قلب آنها بعد از ۵ دقیقه نشستن در محل کار بین ساعات۱۱-۱۰ صبح در سه نوبت با رعایت شرایط استاندارد گرفته شد. پس ازآن ضمن توصیه به استفاده از گوشی و آموزشهای لازم در این زمینه، تمامی کارگران از نظر استفاده از گوشی تحت نظر قرار گرفتند. در حین استفاده از گوشی در طول ۲ هفته مجدداً فشار خون و ضربان قلب کارگران اندازه گیری شد.
یافتهها: میانگین فشار خون سیستولیک بعد از استفاده از گوشی mmHg ۷۰/۵ کاهش یافت (۰۰۴۰/۰= (P. میانگین فشار خون دیاستولی بعد از استفاده از گوشی به میزان mmHg۱۳/۲ کاهش یافت (۰۵/۰=p ). اختلاف میانگین تعداد ضربان قلب قبل (۵۵/۷۰) و حین استفاده از گوشی (۸۱/۶۹) از نظرآماری معنی دار نبود (۶۳۵/۰=p ).
نتیجهگیری: اختلاف مشاهده شده در فشار خون افراد با اینکه شاید از نظر بالینی اهمیت چندانی نداشته باشد، ولی از نظر آماری معنی دار بود.بنابراین توصیه به استفاده از وسایل حفاظت فردی در محیط های پرسروصدا علاوه بر کاهش اثر سروصدا برسیستم شنوایی، اثر این مواجهه شغلی را بر سیستم قلبی – عروقی نیز کاهش می دهد که می تواند از نظر بالینی اهمیت قابل توجه داشته باشد.
دکتر خسرو صادق نیت حقیقی، دکتر بهرام خسروی، دکتر علیرضا بهمن آبادی ، دکتر خداداد داوری،
دوره ۱، شماره ۱ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۸۸ )
چکیده
چکیده
مقدمه: مواجهه شغلی با استایرن باعث ایجاد عوارض مختلف جسمی و روانی از جمله اختلال دید رنگی میشود که می تواند در مواجهه با غلظتهای پایین هم ایجاد شود. اختلال دید رنگ یکی از نشانه های زودرس تأثیرات سوء استایرن در انسان است که می توان از آن به عنوان یک روش غربالگری مناسب در کارگران مواجه با استایرن استفاده کرد.
روش بررسی: ریخته گری مومی یکی از مشاغلی است که مواجهه با استایرن در آن وجود دارد. مطالعه حاضر به منظور بررسی دید رنگی کارگران این کارخانه انجام شده است. پس از لحاظ معیار های ورود و خروج ۳۵ نفر کارگر کارخانه ریخته گری مومی و۶۲ نفر کارگر که با استایرن مواجهه نداشته اند مورد بررسی قرار گرفتند. تست launtony D ۱۵d برای تعیین شاخص اختلال رنگ به عنوان معیار سنجش اختلال دید رنگی در محور زرد- آبی روی همه افراد انجام شد و به عنوان پایش بیولوژیک سطح مواجهه ماندلیک اسید ادراری گروه مورد در پایان شیفت اولین روز کاری هفته اندازه گیری شد.
یافتهها: دو گروه از نظر سنی تفاوتی نداشتند. شاخص اختلال رنگ در گروه مورد به طور معنی داری بیش از گروه کنترل به دست آمد (۰۱۷/۰(P=. میزان ماندلیک اسید ادراری گروه مورد بین ۱۴۰۰-۱۰۰۰ میلی گرم برلیتر بود که نشان دهنده مواجهه با بیش از ppm۵۰ استایرن در طول روز است. اما بین میزان ماندلیک اسید ادراری و شاخص اختلال رنگ رابطه معنی داری دیده نشد )۹/۰ .(P=در بررسی رابطه افزایش سن با شاخص اختلال رنگ در گروه کنترل، رابطه واضحی دیده نشد (۰۱/۰ (CC= -.
نتیجهگیری:مواجهه بالاتر از حد مجاز با استایرن منجر به اختلال دید رنگ در کارگران مواجهه می شود.
دکتر خسرو صادق نیت حقیقی، دکتر زهره یزدی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
مقدمه: خوابآلودگی زیاد در طی روز و همچنین انواع دیگر اختلالات خواب به عنوان علل مهم بروز حوادث کاری در نظر گرفته میشوند. اختلالات خواب سبب مختل شدن خواب شبانه و هشیاری هنگام روز میشوند. در صورتی که پرسنل پرواز دچار هر کدام از انواع اختلالات خواب باشند، نمیتوانند عملکرد صحیح و ایمن داشته و پرواز را هدایت نمایند. این سبب کاهش ایمنی پرواز خواهد شد. هدف این مطالعه بررسی شیوع، شدت و فاکتورهای پیشبینیکننده اختلالات خواب( خواب آلودگی زیاد در طی روز و بیخوابی) در پرسنل پرواز میباشد.
روش بررسی: شرکتکنندگان در این مطالعه تعداد ۵۵۰ نفر از کادر پرواز بودند که به صورت تصادفی از سازمان هواپیمایی انتخاب شدند. پرسشنامهای در مورد اطلاعات دموگرافیک، عادات خواب و شرایط کاری برای همه شرکتکنندگان تکمیل گردید. همچنین از همه شرکتکنندگان خواسته شد تا پرسشنامههای استاندارد جهت بررسی خوابآلودگی زیاد روزانه و بیخوابی تکمیل نمایند. در صورتی که نتایج پرسشنامه Epworth Sleepiness Scale بیشتر از ۱۰ بود، به عنوان خوابآلودگی روزانه زیاد در نظر گرفته شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد میانگین ساعت خواب روزانه شرکت کنندگان۵/۱ ± ۸/۶ بود و ۳۹% از این افراد کمتر از ۶ ساعت در شبانهروز میخوابیدند. همچنین ۱/۵۶% شکایت از بیخوابی به صورت مشکل در شروع خوابیدن، ۶/۴۱% مشکل در ادامه خواب و ۶/۵۸% مشکل بیدارشدن زودهنگام صبحگاهی داشتند. در مجموع ۵/۴۵% از کادر پرواز از الگوی خواب خود رضایت نداشتند و ۹/۵۱% اسکور (ISI:Insomnia Severity Index) بیشتر از ۸ را گزارش کردند.
بحث و نتیجهگیری: نتایج تحقیق حاضر شیوع بالای بیخوابی و خوابآلودگی بیش از حد روزانه را در کادر پرواز نشان داد.
دکتر امید امینیان، دکتر آناهیتا راشدی، دکتر خسرو صادق نیت حقیقی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
مقدمه: فعالیت فیزیکی و شغل مادر از جمله عواملی هستند که در مطالعات به نقش آنها در وزن کم نوزاد و زایمان پیش از موعد اشاره شده است. گفته می شود کار فیزیکی طاقت فرسا یک عامل خطر مستقل برای نارسی نوزاد است.هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثرشیفت کاری و میزان فعالیت فیزیکی مادر در دوران بارداری بر وزن هنگام تولد نوزادان و سن حاملگی بوده است.
روش بررسی: در این مطالعه از بین زنان شاغلی که در طی یک سال جهت زایمان به بیمارستانهای شهر تهران مراجعه کرده بودند به روش نمونه گیری تصادفی ۵۴۰ نفر با در نظر گرفتن معیارهای ورود، وارد مطالعه شدند.پس از زایمان، کلیه اطلاعات مورد نیاز از طریق شرح حال و مطالعه پرونده بیمار ثبت شد. از نرم افزار آماری SPSS۱۸ و آزمونهای کایدو و تی تست، One-Way-ANOVAو رگرسیون لجستیک جهت آنالیز دادهها استفاده شد.
یافتهها: در این مطالعه میانگین سن مادران ۳/۲۵ سال و میانگین وزن نوزادان در هنگام تولد ۴۵۷ ± ۲۷۲۶ گرم بود. میانگین سن حاملگی مادران باردار مورد مطالعه ۴/۲ ± ۹/۳۶ دیده شد. در این مطالعه ارتباط معنی داری بین درصد فراوانی نوزادان با وزن کم با شیفت کاری مشاهده گردید(۰۰۱/۰=P)، ولی این میزان در مورددرصد فراوانی نوزادان پره ترم بین صبح کارها و شیفت کار چرخشی معنی دار نبود.
نتیجه گیری: شیفت کار بودن زنان در دوره بارداری نقش مهمی در تولد نوزاد با وزن کم دارد.
دکتر امید امینیان، دکتر آتنا فرجامی، دکتر غلامرضا پوریعقوب، دکتر خسرو صادق نیت حقیقی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
مقدمه: هزینههای تحمیلی ناشی از بیماریهای مرتبط با استرس، مانند حملات قلبی، فشارخون و افسردگی، سالانه بالغ بر میلیاردها دلار میباشد و افت عملکرد و مرگ زودرس که اکثراً ناشی از عدم توانایی در فایق آمدن بر این استرسها میباشد، کارآیی سازمانهای مختلف را تهدید مینماید. این پژوهش قصد دارد با تعیین میزان استرس شغلی و همچنین عوامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی، به بررسی ارتباط احتمالی آنها بپردازد.
روش بررسی: ۲۲۴ راننده وسایل حمل و نقل عمومی در تهران مورد ارزیابی قرار گرفتند. پرسشنامه استرس شغلی به عنوان ابزار جمعآوری اطلاعات پایه این پژوهش انتخاب شد. با اخذ شرح حال، معاینه و مراجعه به پروندههای طبی افراد، وضعیت عوامل خطر قلبی آنها در پرسشنامه ثبت گردید.
یافتهها: ۴/۰ درصد افراد درگروه استرس شغلی خفیف، ۱۷ درصد درگروه استرس خفیف تا متوسط، ۷۸ درصد درگروه استرس متوسط تا شدید و ۵/۴ درصد در گروه استرس شدید قرار گرفتند. رابطه معنیدار آماری بین سطح استرس و ریسک فاکتورهای بیماریهای قلبی عروقی شامل چاقی، مصرف سیگار، افزایش کلسترول و تری گلیسیرید و قند خون بالا دیده نشد. اما رابطه آماری معنیدار بین سطح استرس شغلی و فشار خون دیاستولیک مشاهده شد.
نتیجهگیری: با توجه به این تحقیق مشخص شد که درصد بالایی از رانندگان وسایل نقلیه عمومی دارای استرس شغلی متوسط تا شدید هستند اما رابطه معنیداری بین سطح استرس شغلی و ریسک فاکتورهای بیماریهای قلبی عروقی وجود ندارد .
دکتر خسرو صادق نیت حقیقی، دکتر ارشاد نوری، دکتر غلامرضا حسینزاده، دکتر احمدرضا دهپور،
دوره ۳، شماره ۲ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده:
مقدمه: زندگی امروزی کار کردن با ساعات طولانی و شیفت کاری را اجتناب ناپذیر کرده است که با عوارض گوناگون جسمی و روانی همراه میباشد ویکی از عوارض شایع جسمی، شکایات گوارشی است. مطالعات نقش محافظتی ملاتونین در دستگاه گوارش را نشان داده اند. در این مطالعه قصد داریم آسیب مخاط معده ناشی از محرومیت از خواب نسبی در رت و نقش احتمالی ملاتونین را در آن بررسی کنیم.
روش بررسی: ۲۴ رت نر را در دو گروه ۱۲تایی کنترل که خواب طبیعی داشتند و گروه محرومیت از خواب نسبی تقسیم کردیم. برای ایجاد محرومیت از خواب نسبی از یک قفس استوانهای ویژه که به آرامی، ۲۳ ساعت در روز، به مدت ۱۴روز میچرخید استفاده کردیم. در ۲۴ساعت نهایی حیوانات از غذا محروم بودند. نهایتاً معده حیوانات تحت بررسی ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک قرارگرفت و نمونه سرم نیز جهت بررسی میزان ملاتونین بروش ELISA گرفته شد.
یافتهها: آسیب مخاطی کم و بیش در هر دو گروه مشاهده شد. شدت آسیب در گروه محرومیت از خواب نسبی بطور معنیداری از گروه کنترل بیشتر(۰۰۱/۰P<) و سطح ملاتونین در گروه محرومیت از خواب نسبی بطور معنیداری از گروه کنترل کمتربود(۰۰۱/۰P<).
بحث و نتیجهگیری: میتوان گفت که محرومیت از خواب نسبی در رتها میتواند منجر به آسیب مخاط معده و افزایش استعداد به بروز آن شود. از طرف دیگر ملاتونین سرم در گروه محرومیت از خواب نسبی کاهش یافته بود. بدینبه نظر میرسد کاهش ملاتونین سرم در ایجاد این آسیب نقش داشته باشند.
دکتر خسرو صادق نیت حقیقی، دکتر امید امینیان، دکتر آرزو نجفی، دکتر سوسن صالح پور، دکتر علیرضا اسلامینژاد، دکتر غلامرضا درخشان دیلمی،
دوره ۳، شماره ۳ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
مقدمه: آسم بیماری شایع تنفسی است که به میزان قابل ملاحظهای منجر به ناتوانی شغلی میگردد. اشتغال در برخی مشاغل نیز با بروز و تشدید علایم آسم همراه است. هدف پژوهش حاضر بررسی توصیفی مشاغل افراد مبتلابه آسم و تعیین فراوانی گروههای شغلی مختلف در مبتلایان به آسم است.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی در مدت یک سال، ۳۳۹ بیمار بالای ۱۷ سال مبتلا به آسم از نظر شغلی مورد بررسی قرارگرفتند. شغلهای ۱۷۹ فرد شاغل بر اساس طبقهبندی شغلی سیستم طبقهبندی استاندارد ارایه شده در سال ۱۹۹۱ برای مشاغل مختلف موسوم به Standard Occupational Classification ۱۹۹۱(SOC-۹۱)، طبقهبندی و فراوانی هر طبقه شغلی محاسبه گردید.
یافتهها: گروه مشاغل تجاری، حمل ونقل واپراتوری تجهیزات بیشترین فراوانی را در میان مبتلایان به آسم دارا بودند (۶۶ مورد، ۸۷/۳۶ درصد). در گروه شغلی مذکور، شایعترین شغل مربوط به رانندگان تاکسی بود (۱۳ مورد،۲/۷%). در رتبه بعد گروه شغلی خدماترسانی و فروشندگی با ۴۰ مورد (۳/۲۲درصد)، دارای بیشترین فراوانی بود. در این گروه شغلی مشاغلی مانند آرایشگری، نانوایی و سروکنندگان غذا قرار دارند. مشاغل مدیریتی و مشاغل بهداشتی نیز کمترین فراوانی در بیماران آسمی تحت مطالعه ما را دارا بودند.
نتیجهگیری: مشاغل با مواجهات کم خطر تنفسی از جمله مشاغل تجاری، حمل و نقل و اپراتوری تجهیزات بیشترین فراوانی را در بیماران مبتلا به آسم دارا هستند و لازم است در مطالعات بعدی رابطه آسم و تشدید آن در مشاغل مذکور مورد بررسی قرارگیرد.
خسرو صادق نیت حقیقی، سمیرا جوراب باف مطلق، امید امینیان،
دوره ۶، شماره ۱ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: با وجود توسعه حمل و نقل جادهای در ایران، خطر تصادفات و مرگ و میر ناشی از آن در دهههای اخیر در حال افزایش است. سالانه بیش از ۲۲ هزار نفر در ایران بر اثر تصادفات جادهای جان خود را از دست میدهند. تعداد زیادی از این تصادفات، ناشی از کیفیت خواب نامناسب رانندگان حرفهای است. از مهمترین عواقب کیفیت خواب نامطلوب در رانندگان، کاهش میزان کارآیی آنان است. این مطالعه جهت بررسی کیفیت خواب در رانندگان حرفهای و عوامل موثر بر آن طراحی شده است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی بوده و در سال ۱۳۹۰ انجام شده است. ۱۵۰۰ نفر از رانندگانی که به کلاسهای آموزش رانندگان مراجعه میکردند، انتخاب شدند. جهت جمعآوری اطلاعات، از پرسشنامهای شامل اطلاعات شخصی و شغلی و برای بررسی کیفیت خواب از پرسشنامه پیتزبورگ (PSQI) استفاده شد. دادهها با استفاده از آزمـونهای آماری T-test،Chi-square و رگرسیون لجستیک با نرمافزار SPSS۱۱,۵ تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سنی رانندگان ۴/۹±۶۶/۳۶ سال و میانگین ساعات کار روزانه ۵/۲±۳/۹ بود. حدود ۲۴% رانندگان، سابقه مصرف سیگار را گزارش کردند. ۴/۱۴% رضایت شغلی نامطلوب داشتند و ۱/۳۰%، به صورت چرخشی رانندگی میکردند. میانگین نمره پیتزبورگ ۷۵/۲±۵۷/۵ بوده و ۳/۶۲%، نمره بالاتر از ۵ داشتند. رگرسیون لجستیک نشان داد که مصرف سیگار، رضایت شغلی، کار چرخشی و تعداد ساعات کار در روز مهمترین فاکتورهای موثر بر کیفیت خواب رانندگان میباشند.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که شیوع کیفیت خواب نامناسب در رانندگان حرفهای ایران بالاست.
امید امینیان، خسرو صادق نیت حقیقی، نرگس سادات شمس حسینی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
سابقه و اهداف: اثر افسردگی بر روی کیفیت زندگی به خصوص در مبتلایان به اختلالات خواب از اهمیت به سزایی برخوردار می باشدبه همین دلیل به بررسی افسردگی درمقدمه: اثر افسردگی روی کیفیت زندگی به خصوص در مبتلایان به اختلالات خواب از اهمیت به سزایی برخوردار میباشد از این رو به بررسی افسردگی در بیماران مبتلا به بیخوابی و آپنه انسدادی که با تست پلیسومنوگرافی تشخیص داده شدهاند و برخی از عوامل موثر بر آن پرداختهایم.
روش بررسی: در این مطالعهی مقطعی ۱۴۸ بیمار مراجعهکننده به کلینیک خواب بیمارستـان بهارلو که در سـالهای ۹۱-۱۳۸۹ تحت پلیسومنوگرافی قرار گرفته بودند و بر اساس پلیسومنوگرافی اختلال خواب آنها تشخیص داده شده بود وارد مطالعه شدند، سپس برای هر یک از شرکتکنندگان فرم جمعآوری اطلاعات و پرسشنامه بک تکمیل گردید. پس از جمعآوری اطلاعات فوق برای بیماران مبتلا به آپنه انسدادی و بیخوابی، دادههای به دست آمده با استفاده از نرمافزار آماری ۱۶ SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: با توجه به نقطه برش تعیین شده جهت تشخیص افسردگی بر اساس پرسشنامه بک، فراوانی افسردگی در بین بیماران متفاوت بود، با نقطه برش نمره ۱۶ و بالاتر فراوانی افسردگی در مبتلایان به بیخوابی بیشتر بود (۴۰% در برابر ۳۵%) ولی این اختلاف از لحاظ آماری معنیدار نبوده است. با نقطه برش بیشتر یا مساوی ۱۰، ۸۰% از مبتلایان به بیخوابی و ۳/۵۸% از بیماران مبتلا به آپنه انسدادی از افسردگی رنج میبرند که با این نقطه برش اختلاف آماری معنیداری بین نوع اختلال خواب و ابتلا به افسردگی مشاهده شد. همچنین در مدل رگرسیون خطی پس از تعدیل کردن برای دیگر متغیرها همانند سن، جنس، اختلال خواب، شاخص توده بدنی، وضعیت تاهل و میزان تحصیلات، بین نمره پرسشنامه بک و نمره پرسشنامه ISI (Insomnia Severity Index) رابطه معنیداری وجود داشت(۰۱/۰P=).
نتیجهگیری: در مطالعه حاضر نمره افسردگی بک در بیماران مبتلا به بیخوابی بیشتر از نمره افسردگی در بیماران مبتلا به آپنه انسدادی خواب بود در حالی که این اختلاف از لحاظ آماری معنیدار نبود. حتی با حذف اثر مخدوشکنندهها دیده میشود که بیخوابی به شکل معنیداری با نمره پرسشنامه افسردگی بک افزایش مییابد.
خسرو صادق نیت حقیقی، سحر افتخاری، فرزانه میرزاآقایی، امید امینیان،
دوره ۸، شماره ۲ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: وقفه انسدادی تنفس حین خواب یکی از بیماریهای شایع و یکی از علل مهم بروز حوادث شغلی و تصادفات جاده ای است. ارزیابیهای به موقع و درمان مناسب شاغلان مبتلا به این اختلال به ویژه در مشاغل پر خطر، توسط متخصصان طب کار میتواند کاهش عوارض متعدد ناشی از ابتلا به این اختلال را باعث شود، منوط بر آنکه روشهای به کار گرفته شده برای شناسایی و درمان افراد مبتلا، مبتنی بر شواهد بالینی معتبر و قابل استفاده در شرایط کشور باشد. امروزه موثرترین روش درمانی وقفه تنفسی حین خواب استفاده از CPAP میباشد. این وسیله با فرستادن هوا با فشار مشخص به راههای هوایی فوقانی مانع از انسداد در مجاری تنفسی فوقانی میشود.
روش بررسی: به منظور استاندارد سازی خدمات بالینی ارائه شده به بیماران، ابتدا راهنماهای موجود در این زمینه مطالعه و بررسی شد و با توجه به شرایط و امکانات موجود در کشورمان، بومیسازی راهنمای بالینی تیتراسیون دستیCPAP و BPAP در بیماران مبتلا به آپنه انسدادی خواب انجام شد.
نتایج: این راهنما شامل توصیههایی برای تشخیص بیماران مبتلا به وقفه تنفسی حین خواب، توصیههای برای انجام مطالعات تیتراسیون CPAP و BPAP، و قابلپذیرشبودن تست تیتراسیون PAP میباشد و برای هر یک از توصیهها evidence level مشخص شده است. سطح "standard" یک استراتژی پذیرفته شده است و نشاندهنده درجه بالایی از اطمینان بالینی است، "guideline" منعکسکننده سطح متوسطی از اطمینان بالینی است، "option" از اطمینان بالینی کمتری برخوردار است و بر مبنای یک اجماع استاندارد میباشد. سطح "consensus" نشاندهنده توصیههایی است که بر مبنای پارامترهای چاپ شده نیستند.
نتیجهگیری: با توجه به این که مهمترین مشکل برای استفاده از CPAP، عدم تحمل بیمار میباشد، وجود یک پروتکل استاندارد برای تیتراسیون صحیح میتواند زمینهساز افزایش تحمل بیمار و پذیرش درمان شود و اثربخشی درمان را افزایش دهد.
خسرو صادق نیت حقیقی، سحر افتخاری، فرزانه میرزاآقایی، زهرا بنفشه آل محمد،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: خواب آلودگی بیش از حد با عوارض قابل توجه و افزایش خطر مرگ و میر در خود فرد و دیگران همراه است. تستMWT جهت سنجش پاسخ به درمان این اختلال با ارزیابی توانایی بیدار ماندن افراد در شرایط استاندارد تست، طراحی شده است. با توجه به وجود روشهای مختلف جهت انجام و تفسیر تست MWT و اهمیت یکسان سازی روش انجام و تفسیر این تست در کشور، بومی سازی راهنمای استفاده بالینی تست MWT مد نظر قرار گرفت.
روش بررسی: در ابتدا راهنماهای بالینی موجود در زمینه تست MWT بررسی شد و یک راهنما به عنوان راهنمای اصلی انتخاب و توصیه های سایر راهنماها نیز مد نظر قرار گرفت. سپس به منظور استاندارد سازی خدمات بالینی ارایه شده به بیماران، با توجه به شرایط و امکانات موجود در کشور، بومی سازی راهنمای استفاده بالینی تست MWT انجام شد.
نتایج: این راهنما شامل توصیههای استاندارد جهت انجام تست MWT و تفسیر آن است. برای هر یک از توصیهها "سطح شواهد موجود" نیز مشخص شده است که شامل سطوح standard، guideline و option میباشد.
نتیجهگیری: با توجه به شیوع خواب آلودگی و اهمیت آن در ایمنی، حوادث شغلی و سوانح جاده ای و نقش تست MWT در ارزیابی آن، امید است که با ارائه هزینه-اثربخش ترین روش تشخیصی در این راهنما، گامی در جهت تخصیص بهتر منابع سلامت در کشور صورت گیرد.
خسرو صادق نیت حقیقی، سمانه اکبرپور، نازنین فروزان، حامد امیری فرد، آرزو نجفی،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۴۰۲ )
چکیده
پزشکی خواب(medicine sleep (یکی از شاخه های نوین و پیشرو دانش پزشکی می باشد که طی دو دهه اخیر با توجه
به توسعه و شناخت بیشتر روش های تشخیصی درمانی مؤثر و مشخص شدن پیامد های زیانبار ناشی از بی توجهی به
اختالالت خواب بر سالمت آحاد جامعه و هم چنین اثرات سو آن بر جنبه های اقتصادی، جایگاه ویژه ای در سامانه های
سالمت دنیا از جمله کشورهای صنعتی و توسعه یافته همانند ایاالت متحده، کشورهای امریکای جنوبی،استرالیا، اروپا، چین و
سایر کشورها در سرتاسر جهان پیدا کرده است.