مریم جمشیدزاد، مریم مقصودی پور، سید ابوالفضل ذاکریان، عنایت اله بخشی، الهه عموزاده، صغری مشتاقی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: ارگونومی شناختی شاخه ای از علم ارگونومی است که تاثیر شرایط محیطی بر عملکرد ذهنی و عینی افراد را مورد بررسی قرار داده است. موسیقی به عنوان یک عامل موثر محیطی بر عملکرد افراد شناخته شده است. در این مطالعه اثر ۳ نوع موسیقی با تمپوهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه دانشجویان بهطور تصادفی به چهار گروه موسیقی پاپ ایرانی، سنتی ایرانی، کلاسیک موتزارت و شاهد تقسیم شدند. در گروههای موسیقی همراه با انجام آزمون حافظه کاری وکسلر بزرگسالان، موسیقی پخش شد، ولی گروه شاهد بدون پیشزمینه موسیقی به انجام آزمون پرداختند. از همه آزمودنیها با فاصله یک هفته یکبار بدون موسیقی، و بار دیگر با پیشزمینه موسیقی (بهجز گروه شاهد)، آزمون گرفته شد.
نتایج: نتایج نشان داد که میانگین نمره آزمون حافظه کاری وکسلر بعد از پخش موسیقی در گروه کلاسیک ۹۴/۱ نمره بیشتر از گروه شاهد، ۵۲/۲ نمره بیشتر از گروه پاپ و نیز ۰۱/۳ نمره بیشتر از گروه سنتی بود، و این تفاوت ازلحاظ آماری معنیدار بود(۰۵/۰P>)، همچنین میانگین نمره آزمون حافظه کاری وکسلر در گروه کلاسیک، پس از پخش موسیقی ۵۹/۲ نمره بیشتر از حالت بدون مداخله موسیقی بود که از لحاظ آماری اختلاف معنیدار بود (۰۱/۰P<). مطالعه نشان داد که موسیقی کلاسیک به دلیل داشتن تمپوی پایین و ملایم نسبت به شرایط سکوت، موسیقی پاپ و سنتی، بیشتر از سایر گروهها روی حافظه کاری تاثیرگزار است و باعث بهبود عملکرد حافظه کاری دانشجویان میشود.
نتیجه گیری: مطالعه حاضر با رویکرد ارگونومی شناختی نشان داد که گوش دادن به موسیقی کلاسیک میتواند باعث بهبود عملکرد حافظه کاری در دانشجویان شود. بنابراین توصیه میشود از موسیقی کلاسیک، در محیطهای کاری که در آن عملکرد حافظه حائز اهمیت است، برای بهبود آن استفاده شود.