جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای فیروزه

فیروزه ابراهیم پور، ولی درهمی، مهرداد مستغاثی، محمدجواد زارع، رضیه سلطانی گردفرامرزی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: امروزه آلودگی هوا و مواجهات زیان‌آور شغلی و صنعتی سبب شیوع روزافزون بیماری‌های ریوی شده‌است. آزمون‌های ارزیابی عملکرد ریوی ازجمله تنفس‌سنجی(اسپیرومتری) در فرآیند تشخیص و درمان این بیماری‌ها جایگاه کلیدی دارد. با توجه به کاربرد روزافزون سیستم‏های دسته‏بندی در پیش‌بینی و تشخیص از روی نمونه‌های آموزشی، می‌توان با تکیه بر روش‌های مبتنی بر داده به تشخیص افراد بیمار و غیر‌بیمار بر اساس کارکرد ریه، دست یافت.

روش بررسی: در این مطالعه طراحی سیستم فازی برای پیش‌بینی بیماری سندرم تحدیدی و انسدادی ریه، براساس داده‌های مربوط به کارکنان چند کارخانه‌ی تولید کاشی صورت می‌گیرد. ورودی‌های این سیستم اطلاعات شغلی افراد و شرایط محیطی در محل کار و خروجی نیز نتایج آزمایشات تست عملکرد ریوی مربوط به این افراد است. نتایج خروجی بر اساس آستانه‌های مختلف به صورت گسسته شامل بیماری یا عدم بیماری بیان می‌گردند.

یافته‌‌ها: در بین روش‌های دسته‌بندی مورد استفاده، روش دسته‌بندی فازی به دلیل نسبت دادن میزان درجه تعلق نمونه‌ها در هردسته به نتایج قابل قبولی دست یافته است. مدل ایجاد شده در این مطالعه برای پیش‌بینی بیماری سندرم تحدیدی و انسدادی ریه براساس نمونه‌های تست مورد بررسی مربوط به اطلاعات کارگران سال ۱۳۹۴ به‌ترتیب به دقت ۰,۷۳ و ۰.۷۹ دست یافت.

نتیجه‌گیری: با توجه به عملکرد مناسب سیستم فازی در محیط‌های نایقین و غیرقطعی، استفاده از آنها برای مدلسازی و پیش‌بینی در مسائل پزشکی همچون تشخیص بیماریها توصیه می‌شود. دانش در سیستمهای فازی به صورت قواعد اگر-آنگاه بیان می‌شود، لذا دانش بدست آمده هم قابل فهم توسط انسان است و هم می‌تواند در صورت لزوم توسط خبره انسانی پالایش شود. 


مرجان فیروزه، امیر کاوسی دولانفر، ساجده حسن زاده،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: پرسشنامۀ اصلاح شده یوروکوئست جهت ارزیابی اثرات عصبی و روانی ناشی از مواجهه با حلال آلی استفاده می‌شود. این مطالعه با هدف ترجمه، اعتبار سنجی و اعتمادیابی پرسشنامه یوروکوئست اصلاح شده به منظور کاربردپذیری آن در ایران انجام شده است.
روش‌بررسی: این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بر روی۲۰۶ نفر از کارگران صنایع رنگ و نساجی اجرا شد. پرسشنامۀ یوروکوئست اصلاح شده به روش استاندارد ترجمه- باز ترجمه به زبان فارسی، ترجمه و برای بررسی روایی محتوایی، روایی همگرا، سازگاری درونی و تکرارپذیری پرسشنامه، به ترتیب از شاخص CVI، ضریب همبستگی پیرسون، ضریب آلفای کرونباخ و بازآزمایی استفاده شد. برای بررسی روایی همگرا، نتایج حاصل از پرسشنامه، با نتایج آزمون خلاصه معاینه وضعیت روانی (MMSE) و پرسشنامۀ چند بعدی خستگی (MFI) مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج: بررسی همبستگی بین پرسشنامۀ یوروکوئست اصلاح شده با آزمون MMSE و پرسشنامۀ MFI به ترتیب مقادیر ضرایب همبستگی پیرسون۸۶/۰- و ۶۵/۰ را نشان داد که بیانگر همبستگی معنی‌دار زیاد معکوس بین این پرسشنامه با آزمون MMSE (۰۰۱/۰>P و همبستگی متوسط مستقیم با پرسشنامۀ MFI (۰۰۱/۰> (Pاست. در بررسی شاخص روایی محتوا (CVI) و ضریب همبستگی درون‌گروهی (ICC) به ترتیب مقادیر ۷۹/۰ و ۹۲/۰ به دست آمد، که قابل قبول بود. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامۀ نهایی (۸۴/۰ ) محاسبه شد.
نتیجه‌گیری: نسخۀ فارسی پرسشنامۀ یوروکوئست اصلاح شده ابزاری کارا برای ارزیابی اثرات عصبی و روانی ناشی از مواجهه با حلال آلی در کارگران ایرانی است.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه طب کار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Occupational Medicine Quarterly Journal

Designed & Developed by : Yektaweb