ندا مهدوی، مجید معتمدزاده، علی اشرف جمشیدی، عباس مقیم بیگی، رشید حیدری مقدم،
دوره ۵، شماره ۳ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: حدود ۵/۸ میلیون نفر از شاغلان کشور را قالیبافان تشکیل میدهند که شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی، به ویژه در ناحیه شانه آنها بسیار بالا است. توجه به خستگی عضلانی به عنوان ریسک فاکتور ایجادکننده اختلالات اسکلتی- عضلانی باعث ارتقای سلامت قالیبافان میشود. از فاکتورهای نشاندهنده گسترش خستگی عضلانی، کاهش فرکانس میانگین توان و افزایش مجذور میانگین ریشه در سیگنالهای الکترومایوگرافی در واحد زمان است. این مطالعه به بررسی خستگی عضلانی قالیبافان میپردازد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج، ۱۲قالیباف (۹زن، ۳مرد) وارد مطالعه شدند. دادههای مطالعه با روشهای الکترومایوگرافی سطحی و نرخ ناراحتی اعضای بدن، طی ۲۱۰ دقیقه قالیبافی جمعآوری شد. تغییرات پارامترهای الکترومایوگرافی و نرخ ناراحتی اعضای بدن با روش آنالیز واریانس اندازهگیریهای تکرار شده (با متغیرهای مستقل جنسیت و سابقه کار) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: طی ۲۱۰ دقیقه قالیبافی، تغییر کاهشی فرکانس میانگین توان تراپزیوس فوقانی راست و چپ به ترتیب با ۰۰۲/۰P= و ۰۰۶/۰P= معنادار بود؛ ولی تغییرات مجذور میانگین ریشه این دو عضله در زمان بررسی معنادار نبود. به همین ترتیب طی این مدت، تغییرات نرخ ناراحتی اعضای بدن نیز معنادار نبود و روش عینی و روش ذهنی همبستگی معناداری نداشتند.
نتیجهگیری: بررسی گسترش خستگی عضلانی با روشهای عینی و ذهنی، کاهش معنادار فرکانس میانگین توان را نشان داد، اما پارامتر مجذور میانگین توان و نرخ ناراحتی اعضای بدن، تغییر معناداری نداشتند. رابطه معناداری بین ارزیابی ذهنی و عینی خستگی مشاهده نشد.
محمدامین موعودی، حانیه گلی تالاری، شهربانو نوری مقدم، نرجس قربانی رمنتی، فریبا قائم پناه، مرتضی مهدوی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: خواب ، امری ضروری برای حفظ سلامتی است که عوامل متعددی در بهبود کیفیت آن نقش دارند از جمله استفاده از یک بالش مناسب که با پشتیبانی موثر، سبب حمایت از ستون فقرات در ناحیه گردن شده و از عوارضی چون سر درد و درد گردن و درد شانه پیشگیری کند. هدف از این پژوهش ، طراحی بالشی مناسب منطبق با ابعاد افراد ایرانی جهت پشتیبانی مطلوب در هر دو موقعیت خوابیده به پشت و پهلو ها می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه کاربردی است با۸۴ داوطلب (۴۰ مرد و ۴۴ زن ) با میانگین سنی ۲۹,۴۷ سال(۹۱/۷ SD=) وارد مطالعه گردیدند. مشخصه های آنتروپومتری همچون پهنای سر در ناحیه گوش، طول سر ، ارتفاع سر و ... با استفاده از کولیس، دوربین Canon SX۶۰HS، نرم افزار digimizer ، Excel و SPSS نسخه ۲۰ تعیین گردید. صدک های مختلف ابعاد بدن مردان و زنان محاسبه گردید. از این یافته جهت محاسبه ابعاد بخش های مختلف بالش ارگونومی، استفاده شد.
نتایج: بر اساس ابعاد مختلف ناحیه سر و گردن و شانه در نمونه مورد مطالعه ، بالشی با عرض۷۰و عمق۲۶,۴سانتیمتر برای مردان و با عرض۶۵ و عمق۲۶.۴سانتیمتر برای زنان طراحی گردید.
بحث و نتیجه گیری:پیش بینی می شود بالش طراحی شده متناسب با ابعاد آنتروپومتری افراد ایرانی ، بتواند سبب کاهش درد های سر و گردن و مشکلات ستون فقرات گردد. همچنین پیشنهاد می گردد پژوهش های دیگری جهت استاندارد سازی ابعاد و نوع مواد بالش خواب در همه نقاط ایران انجام شود.