جستجو در مقالات منتشر شده


کاربران عمومی فقط به فهرست مقالات منتشر شده دسترسی دارند.
۳ نتیجه برای موضوع مقاله:

حسن رجبی، فرهاد فروهر مجد، عباسعلی رجبی، محمد زیندینی، یاسر جلیل پور،
دوره ۶، شماره ۱ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: ارتعاش بدن بویژه ارتعاش دست‌– بازو، یک فاکتور کلیدی در ایجاد عدم آسایش راننده است که می‌تواند مقدمه ایجاد بیماری‌های شغلی مرتبط و حوادث رانندگی باشد. در این مطالعه تاثیر سیستم هیدرولیک فرمان بر ارتعاشات منتقله ‌به دست و بازوی راننده ‌بررسی شده است. روش بررسی: این مطالعه مقطعی به روش نمونه‌گیری آسان، در دو گروه خودروی کاملاً همسان (۱۵ خودرو با فرمان هیدرولیک و ۱۵ خودرو غیرهیدرولیک) انجام شد. اندازه‌گیری ارتعاش فرمان در سه محور و در سه حالت معین حرکت خودرو با استفاده از دستگاه ارتعاش‌سنج Bruel & Kjaer- ۲۲۳۱ انجام شد. نتایج با کمک نرم‌افزار SPSS ‌ و آزمون‌های تی و آنالیز واریانس دو طرفه تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: محور شتاب موثر برتر در دو نوع خودرو و در سه حالت اندازه‌گیری، محور Y به دست آمد‌. مقایسه نتایج با استاندارد ۴ ساعته نشان داد در تمامی موقعیت‌های اندازه‌گیری شده شتاب موثر (rms) کمتر از حدود مجاز مواجهه و حدود است ( ۰۵/۰P<) ولی در مقایسه با مقادیر استاندارد ۸ و ۱۶ ساعته تعدادی از موقعیت‌ها بیش از حدود مجاز و مراقبت (‌۰۵/۰P<) و تعدادی نیز دارای اختلاف معنی‌داری نبودند(‌۰۵/۰P≥)‌ آنالیز واریانس دو‌ طرفه نشان داد متغیرهای سیستم فرمان، سرعت و دنده، ‌به تنهایی‌، همزمان و با اثر مشترک بر میزان ارتعاش منتقله به دست‌– بازوی راننده موثرند (‌۰۵/۰P<). نتیجه‌گیری: برخلاف ارتعاش تمام بدن که محور برتر شتاب‌، محور Z است، در ارتعاشات فرمان، محور برتر ، محور Y می باشد و فرمان های هیدرولیک می‌توانند به نحو موثری از انتقال ارتعاشات را به دست و بازوی راننده جاوگیری کنند و در خودروهای فاقد فرمان هیدرولیک کاهش ساعات کار می‌تواند به عنوان یک ابزار مدیریتی مفید مد نظر قرار گیرد.
اعظم حقی، حسن رجبی وردنجانی، احسان الله حبیبی، محمد زیندینی جشوقانی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: بار ذهنی کار، مجموعه عواملی که بر فرآیند ذهنی پردازش اطلاعات، تصمیم‌گیری و عکس‌العمل فرد در محیط کار تاثیر می‌گذارد است. مطالعه حاضر با هدف تعیین بار ذهنی کار و فاکتور عوامل تاثیرگذار بر آن در پرسنل فوریت‌های اورژانس در حین انجام ماموریت‌های پیچیده نجات و انتقال مصدومین انجام شد.

روش بررسی: این مطالعه مقطعی، بر روی ۹۶ نفر پرسنل فوریت‌های اورژانس شهر اصفهان در سال ۱۳۹۲ صورت گرفت. جهت جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد بار ذهنی NASA-TLX که شامل ۶ مقیاس نیازهای ذهنی، نیازهای فیزیکی، نیازهای زمانی، نحوه عملکرد، میزان تلاش و سطح ناامیدی می‌باشد، استفاده شد و نمره بار ذهنی از طریق نرم‌افزارNASA-TLX  مشخص گردید. سپس داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS نسخه ۱۸ و با استفاده از آزمون‌های آماری کولموگرف اسمیرنوف، تی مستقل، اسپیرمن و رگرسیون خطی چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

نتایج: میانگین نمره بار ذهنی افراد مورد مطالعه در عملیات‌های پیچیده اورژانس با توجه به وزن و درجه هر یک از مقیاس‌های شش گانه (۸۱/۴±۲۵/۸۱)، محاسبه گردید که بیشترین نمره در مقیاس‌های شش‌گانه بار ذهنی کار NASA-TLX مربوط به نمره نیازهای ذهنی(۱۴/۸±۱۰/۹۰) و کمترین نمره مربوط به ناامیدی(۰۱/۸±۲۰/۵۵) پرسنل اورژانس در انجام ماموریت‌های پیچیده می‌باشد.

نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که پرسنل فوریت‌های اورژانس در انجام ماموریت کمک به مصدومین و بیماران در معرض بار ذهنی کار بالایی می‌باشند که مهمترین علل آن می‌تواند ناشی از نیاز به سرعت عمل، تصمیم‌گیری‌های مهم و انتقال سریع بیماران به مراکز درمانی باشد. این بار ذهنی می‌تواند منجر به افزایش خطا در کارکنان گردد، لذا انجام مداخله‌های ارگونومیکی و روانشناختی جهت کاهش خطاهای انسانی، استرس و خستگی شغلی در این کارکنان، پیشنهاد می‌گردد.

واژه‌های کلیدی: بار ذهنی کار، شاخص NASA-TLX، پرسنل فوریت‌های اورژانس


صالح غلامی، غلامحسین حلوانی، جواد رادپور، یحیی خلیفه، فاطمه دریس، سعید حیدری سورشجانی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد ۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه‌: محیط‌های صنعتی به خاطر ماهیت خود در معرض خطرات و آسیب‌های جدی قرار دارند و به تناسب رشد روزافزون تکنولوژی، این خطرات و آسیب‌ها به صورت بالقوه رو به گسترش هستند، این مطالعه با هدف بررسی خطرات و ریسک‌های در معرض کارگران صنایع پلاستیک‌سازی و تاثیر جایگزینی ریسک پس از جایگزینی بر RAC و روشی جهت توجیه اقتصادی حذف ریسک انجام شده است.

روش بررسی: در این مطالعه مقطعی از نوع مداخله‌ای خطرات و ریسک‌ها در کلیه واحدها‌ی یک شرکت پلاستیک‌سازی (با ۱۵۰ نفر کارگر) به روش JSA شناسایی و به روش Whilliam Fine توسط گروه کارشناسی(HSE)  بررسی، آنالیز و مداخله در یک مورد انجام (جایگزینی) و۲  &  RAC ۱محاسبه و با استفاده از نرم‌افزار(SPSS)  نسخه ۱۶ آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار محاسبه شد.

نتایج: تعداد ۷۹ خطر در کل ۹ شغل (وظیفه‌) اصلی‌ شرکت پلاستیک‌سازی شناسایی گردید بیشترین کد ریسک مربوط به آتش‌سوزی حلال با کد ریسک ۳۰۰ و بعد از آن گیر افتادن دست بین غلطک‌ها با عدد ریسک ۱۸۰ می‌باشد در این مطالعه کارگران واحد تولید و چاپ سفره یک بار مصرف به دلیل در معرض تماس بودن با ریسک‌های مختلف ارزیابی شده در معرض خطرات بیشتری نسبت به سایر کارگران کارخانه قرار دارند.

نتیجه‌گیری‌: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که اقدام مهندسی جایگزینی یکی از اساسی‌ترین روش‌ها در حذف ریسک می‌باشد و روش JSA‌را جهت آنالیز شغلی مخاطرات شغلی‌ و روش Whilliam Fine را به عنوان روشی کاربردی جهت ارزیابی ریسک و توجیه هزینه‌های مربوطه معرفی می‌نماید.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه طب کار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Occupational Medicine Quarterly Journal

Designed & Developed by : Yektaweb