عظیم کریمی، احسان اله حبیبی، حبیب اله دهقان شهرضا، بهزاد مهکی، ابوالقاسم نوری، فاطمه امینائی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
مقدمه: بررسی آمار و ارقام حوادث نشان میدهد که پراکندگی حوادث در اشخاص در معرض خطر یکنواخت نبوده و در شرایط مساوی سه چهارم از حوادث برای یک چهارم از افراد در معرض خطر اتفاق میافتند. این مطالعه با هدف طراحی و اعتبار سنجی یک پرسشنامه جهت غربالگری افراد مستعد حادثه در صنعت انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعه در ۵ مرحله: تولید آیتم، ارزیابی روایی محتوایی، تحلیل پایایی، تحلیل روایی سازه و تحلیل روایی معیار در بین ۲۳۰ نفر از کارگران حادثهدیده و حادثهندیده، ۱۹ صنعت شهر اصفهان انجام شد. به منظور تحلیل دادهها از نرمافزار آماری SPSS و Amos نسخه ۲۲ استفاده گردید.
نتایج: در مرحله تولید آیتم یک پرسشنامه ۱۹۵ سئوالی طراحی شد. در ارزیابی محتوایی ۱۳ آیتم حذف، ۱۵ آیتم اصلاح و ۷۹ آیتم در هم ادغام و تبدیل به ۱۴ آیتم شدند. آلفای کرونباخ جهت تعیین سازگاری درونی پرسشنامه ۸۶/. بدست آمد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تائیدی نشان داد که شاخصهای برازش مدل ارائه شده در حد قابل قبول بودند (۰/۹۹ CFI=، ۰/۹۶GFI =، ۰/۰۶۶RMSEA=، ۰/۰۲۲RMR= ). آزمون T مستقل نشان داد، میانگین نمره افراد حادثهدیده بطور معنیداری بیشتر از میانگین نمره افراد حادثهندیده است که نشان دهنده جهتگیری درست پرسشنامه طراحی شده با یک ملاک معتبر (بالا بودن میزان نمره) است(۰/۰۰۱p<).
نتیجهگیری: نتایج حاصل از تحلیل عاملی تائیدی نشان داد که بین مدل ارائه شده و دادههای میدانی همخوانی مناسبی برقرار است. پایایی و روایی سازه نشان داد که پرسشنامه طراحی شده برای غربالگری افراد مستعد حادثه یک روش روا و مناسب است.