جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای جوشکاری

زیبا لوک زاده، منا تراب جهرمی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: جوشکاری یکی از اجزاء مهم بسیاری از صنایع محسوب می‌گردد و انستیتو ملی ایمنی و سلامت کار برآورد کرده است که حداقل دو میلیون کارگر به عنوان جوشکار مشغول کار هستند؛ بنابراین شناخت مواجهات شغلی موجود در این صنعت و راه‌های کنترل آنها، جهت حفظ و ارتقاء سلامت جوشکاران، امری ضروری است. روش بررسی: این مقاله مروری شامل قسمت‌های مختلفی می‌باشد از جمله: تعریف و تاریخچه صنعت جوشکاری، آشنایی با انواع روش‌های جوشکاری، مواجهات شغلی در صنعت جوشکاری، بیماری‌های ناشی از مواجهات شغلی در این صنعت، روش‌های کنترل مخاطرات در صنعت جوشکاری و پایش سلامت جوشکاران. یافته‌ها: جوشکاران با عوامل آسیب‌رسان فیزیکی و شیمیایی متعددی مواجهه دارند و میزان مواجهات در روش‌های مختلف جوشکاری نیز متفاوت می‌باشد؛ از جمله این عوامل آسیب‌رسان می‌توان به گازها و فیوم‌ها، استرس حرارتی، سر و صدا، پرتوهای مختلف غیر‌یونیزان، مواجهات ارگونومیک و مخاطرات ایمنی اشاره کرد. با توجه به این مواجهات، جوشکاران در معرض خطر ابتلا به انواع بیماری‌های تنفسی از جمله رینیت، آسم، برونشیت مزمن و آمفیزم و غیره و بیماری‌های ناشی از عوامل آسیب‌رسان فیزیکی هستند. نتیجه‌گیری: پس از تعیین و شناسایی خطرات، می‌توان روش‌های مناسب کنترلی را بکار گرفت، از جمله جایگزینی، تهویه عمومی و موضعی، حفاظ‌گذاری، وسایل حفاظت فردی، پایش سلامت جوشکاران به طور دوره‌ای، آموزش جوشکاران و رعایت قوانین و استانداردها.
پریناز شکرانی، دکتر نیما جمشیدی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: اختلالات اسکلتی عضلانی از دلایل عمده ناتوانی کارگران و کاهش بهره‌وری در کشورهای صنعتی می‌باشند. مطالعات نشان می‌دهند یکی از مشاغلی که باعث ایجاد اختلالات اسکلتی عضلانی می‌گردد، جوشکاری است. جهت بررسی علل این اختلالات، این مطالعه با هدف یافتن روابطی بین ارگونومی محیط کار و آنتروپومتری انسان، با میزان نیرو و گشتاور وارد بر مهره‌های کمری جوشکاران، انجام گرفت.

روش بررسی: در این مطالعه پژوهشی، از دو روش مدل‌سازی و آنالیز در نرم‌افزار CATIA V۵R۲۰ و محاسبات دینامیک معکوس، جهت بررسی بیومکانیکی ستون فقرات۱۰ مانکن با آنتروپومتری مختلف، در ۲ حالت جوشکاری استفاده شد. همچنین با بکارگیری استاندارد‌های ایمنی و بهداشت شغلی موجود در نرم‌افزار، بر موقعیت حرکتی اندام‌های مدل‌ها قضاوت گردید.

نتایج: نتایج محاسبات دینامیک معکوس و نرم‌افزار کتیا نشان داد که با افزایش حدود ۱۳ درصدی قد کارگران آمریکایی، گشتاور و نیروی وارد بر مهره‌های کمری ال۴ و ال۵، حدود۴۷-۴۵% افزایش می‌یابد. همچنین با افزایش طول بالاتنه و پایین‌تنه‌ی کارگران، درصد جمعیت کارگرانی که قادر به جوشکاری نیستند، افزایش یافت. مقایسه‌ جوشکاری نشسته و ایستاده نشان داد که در حالت نشسته نیروی وارد بر مهره‌ها ۲۸-۲۶% بیش‌تر از حالت ایستاده می‌باشد.

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه در مقایسه با استانداردهای جهانی از جمله  NIOSH، نشان می‌دهد که با افزایش طول بالاتنه و پایین‌تنه‌ جوشکاران، نیرو و گشتاور وارد بر مهره‌های کمری افزایش یافته و به دلیل بالاتر بودن نیرو و گشتاور در حالت جوشکاری نشسته نسبت به ایستاده، خطر بیش‌تری جوشکاران سطوح کم ارتفاع را تهدید می‌کند.


حسین پورنگ، حسن صادقی نائینی، روزبه قوسی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: کار در شرایط نامناسب می‌تواند باعث بروز صدمات جسمانی شود. در اکثر رشته‌های مهندسی دانشجویان می‌بایست بخشی از فعالیت‌های آموزشی خود را در کارگاه‌های گوناگون از جمله جوشکاری به انجام برسانند، چنانچه شرایط کاری مناسبی فراهم نشده باشد می‌تواند سبب بروز عوارض جسمانی شود. طراحی ارگونومیک ایستگاه‌های کار می‌تواند راهکاری برای حفظ سلامت نیروی انسانی محسوب شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر راهکارهای علم ارگونومی در بازطراحی ایستگاه های کار و درجهت بهبود شرایط کار در کارگاه‌های آموزشی انجام شده است.
روش بررسی: در این مطالعه که به روش میدانی و موردی می‌باشد، ایستگاه‌های کاری کارگاه جوشکاری یکی از دانشگاه‌های دولتی به عنوان نمونه مطالعاتی انتخاب گردید. برای بررسی دقیق‌تر وضعیت محیط کارگاه، از روش ارزیابی محیط کار (روش فنلاندی) استفاده شده‌است. سپس شاخص‌های بحرانی وضعیت ایستگاه‌های کاری به روش RULA و با استفاده از نرم‌افزار CATIA تحلیل شده و راهکارهای پیشنهادی ارائه گردیده است.
نتایج: نتایج حاصل از ارزیابی محیط کارگاه جوشکاری گویای لزوم اصلاح فاکتورهای محیطی و بالا بردن سطح ایمنی در کارگاه آموزشی می‌باشد. همچنین نتابج به دست آمده از روش RULA نشان‌دهنده نیاز جدی به اصلاح ایستگاه‌های کاری موجود می‌باشد. سطوح بحرانی بدست آمده از پوسچرکاری جوشکاری در وضعیت اولیه برای سمت راست و چپ بدن به ترتیب ۶ و ۷ بوده که پس از طراحی مجدد و اصلاح شرایط به ۳ و ۴ کاهش پیدا کرده است.
نتیجه‌گیری: نامناسب بودن پوسچر افراد در هنگام فعالیت جوشکاری باعث ایجاد صدمات جدی به بخش‌های مختلف بدن به ویژه ستون مهره‌ها و گردن می‌شود. بازطراحی بر اساس استانداردهای ایستگاه های کاری ایستاده- نشسته می‌تواند راه‌حل مناسبی برای اصلاح پوسچر افراد در هنگام جوشکاری اکسی‌گاز باشد. ایستگاه‌‌کاری بازطراحی شده دارای ویژگی‌هایی از جمله افزایش تسلط و دقت‌کاری در هنگام جوشکاری، افزایش تطابق ایستگاه‌کاری با افراد از طریق تنظیم ارتفاع میز، صندلی و زاویه سطح میز می‌باشد.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه طب کار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Occupational Medicine Quarterly Journal

Designed & Developed by : Yektaweb