جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای حداکثر اکسیژن مصرفی

غلامرضا شریفی، علیرضا بابایی مزرعه‌نو، فریده کیخسروی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: خستگی عامل مهم بازدارنده عملکرد انسان‌ها می‌باشد و با بالا بردن توان هوازی می‌توان بر خستگی افراد غلبه کرد. با توجه به اهمیت حداکثر اکسیژن مصرفی در زمان رسیدن به خستگی هدف کلی این تحقیق بررسی تغییرات درجه حرارت در میزان حداکثر اکسیژن مصرفی و زمان رسیدن به خستگی در کارگران کارخانه ریسندگی بود. روش بررسی: در این تحقیق نیمه تجربی میزان حداکثر اکسیژن مصرفی ۳۰ نفر از دختران سالم کارخانه ریسندگی قبل و بعد از آزمون پله آستراند و کانکانی در درجه حرارت ۲۵ درجه و ۴۸ ساعت بعد در درجه حرارت ۴۰ درجه در ساعت ۲ بعد‌از‌ظهر اندازه‌گیری شد. نتایج به دست آمده با استفاده از ویرایش ۱۸ نرم‌افزار SPSS تحلیل شده است. یافته‌ها: میانگین حداکثر اکسیژن مصرفی در درجه حرارت ۲۵ درجه سانتی‌گراد در آزمون پله آستراند ۲/۶±۱/۵۵ و در درجه حرارت ۴۰ درجه ۶/۵±۸/۵۰ بود و در آزمون کانکانی در دمای ۲۵ درجه ۸/۱±۲/۳۱ و در درجه حرارت ۴۰ درجه ۸۱/۰±۴/۳۰ بود. لذا بین میانگین تعداد ضربان قلب، میزان کار انجام شده و میزان حداکثر اکسیژن مصرفی پس از فعالیت در دو درجه حرارت مختلف در آزمون پله آستراند تفاوت معناداری وجود داشت(۰۵/۰P<)، همچنین در آزمون کانکانی بین میانگین تعداد ضربان قلب، میزان کار انجام شده در دو درجه حرارت ۲۵ و ۴۰ تفاوت معناداری وجود دارد(۰۲/۰p=) ولی بین حداکثر اکسیژن مصرفی در دو درجه حرارت ۲۵ و ۴۰ تفاوت وجود ندارد(۰۶/۰=p). نتیجه‌گیری: نتایج کلی این تحقیق نشان داد در درجه حرارت ۴۰ درجه میزان حداکثر اکسیژن مصرفی کمتر از درجه حرارت ۲۵ درجه بود یعنی در دمای بالاتر، میزان حداکثر اکسیژن مصرفی کاهش پیدا کرد.
مریم کاوسیان، علی صالحی سهل آبادی، محمد جواد جعفری، سهیلا خداکریم، حدیثه ربیعی،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: با توجه به اهمیت انطباق توانمندی­های فیزیکی و روانی کارگران بر نیازهای شغلی آنان؛ سنجش میزان توانایی کار، حفظ و ارتقاء آن به یک امر بسیار مهم تبدیل‌شده است. این مطالعه با هدف بررسی شاخص توانایی کار (WAI) و بررسی ارتباط با آن حداکثر اکسیژن مصرفی (Vo۲max) در یکی از شرکت‌های تولید سیمان انجام شد.
روش بررسی: مطالعه مقطعی در بین ۱۳۰ نفر از کارکنان شاغل در یک شرکت سیمان در سال ۱۳۹۷ در ایران انجام شد. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد شاخص توانایی کار، آزمون تست پله کوئین برای حداکثر اکسیژن مصرفی و یک پرسشنامه طراحی شده توسط محققان (عوامل اجتماعی-جمعیت شناختی و مرتبط با کار) استفاده شد. به‌منظور تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم‌افزار SPSS ویرایش ۲۱ استفاده شد.
نتایج: میانگین شاخص توانایی کار در مطالعه حاضر برابر با ۶۴/۴±۵۲/۳۹ محاسبه گردید. در بین متغیرهای جمعیت شناختی و مرتبط با کار مورد مطالعه، فعالیت ورزشی (۰۴/۰ > P) و کیفیت خواب (۰۰۱/۰ >P ) و سابقه کاری (۰۴۶/۰ >P ) ارتباط معنی‌داری با WAI داشتند. ارتباط معنی‌‌دار مثبتی بین میانگین نمره WAI و Vo۲max وجود داشت (۰۵/۰P <، ۲۱/۰ = r). مدل‌سازی رگرسیونی حاکی از آن بود که Vo۲max تنها پیش‌بینی‌کننده معنی‌دار WAI بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر، برای کنترل و ارتقای سطح توانایی کار، برنامه‌های مداخله‌ای شغلی باید بر ارتقای کیفیت خواب و افزایش فعالیت ورزشی کارکنان متمرکز شود. همچنین با توجه به ارتباط مثبت Vo۲max بر WAI پیشنهاد می‌شود با توجه به بارکاری شغل، کارکنانی انتخاب شوند که از نظر ظرفیت هوازی متناسب با آن باشند.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه طب کار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Occupational Medicine Quarterly Journal

Designed & Developed by : Yektaweb