منا لرکی، مجید غفاری، فرشته باعزت،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: تاکنون به طور خاص به تأثیرات استرسزای ادراک دانشجو از عدم تعادل تلاش–پاداش در بافت تحصیل، توجه نشده است. هدف پژوهش حاضر ساخت و بررسی ویژگیهای روانسنجی نسخه دانشجویی پرسشنامه عدم تعادل تلاش-پاداش (ERIQ-S) بود.
روش بررسی: نمونه ای شامل سیصد و هفتاد نفر دانشجوی دختر در دامنه سنی ۱۹ تا ۳۵ سال (۹۱/۱ ± ۳۷/۲۱) از طریق روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از دانشگاه مازندران انتخاب شدند و نسخه دانشجویی پرسشنامه عدم تعادل تلاش-پاداش (ERIQ-S)، نسخه دانشجویی سیاهه فرسودگی تحصیلی اولدنبرگ (OLBI-S) و مقیاس عدالت آموزشی را تکمیل کردند.
نتایج: یافته های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی (EFA) روی انبار اولیه سوالات، پنج عامل تلاش، عزت، امنیت، ارتقاء و فراتعهد (در مجموع ۲۹ گویه) را برای نسخه دانشجویی ERIQ-S نشان داد که %۷۹/۶۰ واریانس سازه عدم تعادل تلاش-پاداش را تبیین نمود. یافته های حاصل از تحلیل عاملی تأییدی (CFA) نشان داد که الگوی ERIQ-S برازش مناسبی با داده ها داشتند. روایی سازه ی ERIQ-S از طریق محاسبه ضرایب همبستگی بین زیرمقیاس ها و نمره کل آن نیز مورد تأیید قرار گرفت. روایی همگرا و واگرای ERIQ-S از طریق بررسی ضرایب همبستگی نمرات حاصل از آن با نمرات فرسودگی تحصیلی، عدالت آموزشی و بی عدالتی آموزشی در نمونه ای یکصد نفری و جدا از نمونه ی اصلی پژوهش بررسی شد و نتایج، مطابق انتظار و معنی دار بود. همسانی درونی به دست آمده قابل قبول بود (آلفای کرونباخ = ۷۰/۰ تا ۸۸/۰). اعتبار باز-آزمایی ERIQ-S، ۸۳/۰ به دست آمد.
نتیجهگیری: می توان گفت ERIQ-S واجد ویژگی های روانسنجی مناسبی است.
فاطمه نعمت اللهی، آگرین محمدی، لادن زرشناس،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: تکانشگری به معنی عمل نمودن با کمترین تفکر نسبت به رفتارهای آینده یا عمل کردن بر پایه افکاری است که بهترین گزینه فرد یا دیگران نمیباشد. این پژوهش با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه رفتار تکانشی بارت در پرسنل پیش بیمارستانی علوم پزشکی شیراز در سال ۱۴۰۲ انجامشده است.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش، پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی شاغل در ۱۸ مرکز فوریت اورژانس پیش بیمارستانی (۴۹۷ نفر از پرسنل) در دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال ۱۴۰۲-۱۴۰۱ هست. در این پژوهش از پرسشنامه فارسی بارت استفادهشده است. روایی پرسشنامه در این مطالعه با روشهای صوری و محتوایی کمی و کیفی و روایی سازه با روش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تأییدی انجام گردید. پایایی پرسشنامه توسط آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درون رشتهای برای هر حیطه و کل پرسشنامه محاسبه شد.
نتایج: پرسشنامه رفتار تکانشی بارت شامل سه خرده مقیاس بیبرنامگی، تکانشگری حرکتی و تکانشگری شناختی با ۲۳ گویه و واریانس چرخشی واریماکس در پرسشنامه با عدد ۰۶/۵۲ به دست آمد که حاکی از مناسب بودن پرسشنامه هست. در تحلیل عاملی تأییدی شاخص RMSEA عدد ۰۹/۰ و شاخصهای NFI، CFI، GFI و IFI بزرگتر از ۹۳/۰ به دست آمد. همچنین ضریب آلفای کرونباخ در پرسشنامه ۰/۸۵ و ضریب همبستگی درون رشتهای ICC و روش پایایی دونیم کردن ۰/۸۴ محاسبه گردید.
نتیجهگیری: نتیجه این پژوهش نشان داد این پرسشنامه تخصصی برای پرسنل پیش بیمارستانی روایی و پایایی لازم را دارد و با بهکارگیری این پرسشنامه در پرسنل پیش بیمارستانی میتوان برای بررسی میزان رفتار تکانشی استفاده کرد.