۳ نتیجه برای سندرم ساختمان بیمار
محمدتقی قانعیان، محمدعلی مروتی شریف آباد، محمدحسن احرام پوش، مهدی حاج حسینی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: یکی از بیماریهای مرتبط با کیفیت هوای داخل ساختمان که علائمی نظیر سردرد، سرگیجه، تهوع، سرفه و عطسه، تحریک مخاط چشم، گلو، بینی و التهاب و خارش پوست را به همراه دارد، سندرم ساختمان بیمار است. هدف از انجام این مطالعه بررسی فراوانی علائم این سندرم و برخی عوامل مرتبط با آن در پرستاران بخشهای مراقبت ویژه بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان است.
روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه توصیفی مقطعی بود. کلیه پرستاران بخشهای مراقبت ویژه که حاضر به همکاری در تحقیق بودند به صورت سرشماری به مطالعه وارد شدند. در این پژوهش برای تعیین فراوانی سندرم مورد نظر از پرسشنامه استانداردMM۰۴۰EA مرتبط با سندرم ساختمان بیمار و کیفیت هوای داخل ساختمان استفاده شد و دادههای استخراج شده از پرسشنامهها با استفاده از آزمون آماری مجذور کای و ANOVA تحلیل گردید.
یافتهها: فراوانی برخی علائم سندرم شامل عدم تمرکز (۲/۶۰%)، سردرد و خستگی (۳/۵۸%)، خشکی و قرمزی پوست (۳/۵۷%) و سوزش چشم با (۵/۴۸%) از سایر علائم شایعتر بود فروانی سندرم با سن، جنس، سابقه کار و شرایط کاری پرستاران ارتباط نداشت و عوامل محیطی موثر بر بروز سندرم، شامل سر و صدا و بوی نامطبوع محیط کار(۰۵/۰P<) بود.
نتیجهگیری: با توجه به فراوانی بالای علائم سندرم ساختمان بیمار در پرستاران و ارتباط آن با عوامل محیطی سر و صدا و بوی نامطبوع محیط کار، توجه بیشتر به بهبود شرایط محیطی نظیر کارآیی سیستم تهویه مطبوع و افزایش ورود هوای تازه به بخشها موجب افزایش کیفیت زندگی کاری پرستاران و در نتیجه ایجاد انگیزه وافزایش بهرهوری در محیط کار خواهد شد.
لیلا میرهادیان، ساره جفاکش، افسانه پاشا، زهرا عطرکار روشن، محمدجواد گل حسینی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: کیفیت هوای ساختمان، در پرستارانی که ساعات بسیاری را در بخشهای مراقبت ویژه سپری میکنند؛ میتواند منجر به مشکلات سلامتی ازجمله سندرم ساختمان بیمار گردد. این مطالعه باهدف تعیین کیفیت هوای داخل ساختمان در بخشهای مراقبت ویژه و ارتباط آن با سندرم ساختمان بیمار در پرستاران مراکز آموزشی درمانی رشت انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعه تحلیلی بهصورت مقطعی بر روی ۱۴۴پرستار در بخشهای مراقبت ویژه که بهصورت تصادفی سهمیهای انتخاب شدند، انجام گرفت. برخی از عوامل فیزیکی و شیمیایی مؤثر بر کیفیت هوای داخل بخشها شامل ترکیبات آلی فرار( اتیل بنزن، زایلن، تولوئن)، مونوکسید کربن،گردوغبار، دما، رطوبت، روشنایی، سروصدا و سرعت جریان هوا توسط تجهیزات کالیبره شده، و نشانههای سندرم ساختمان توسط پرسشنامه MM۰۴۰EA موردسنجش قرار گرفت.
نتایج: در بخشهای مراقبت ویژه موردمطالعه، مقادیر اندازهگیری شده عوامل شیمیایی کمتر؛ دما، رطوبت و صدا بیشتر و روشنایی کمتر از حداقل مقدار توصیهشده بود. بااینوجود، بین کیفیت هوا و سندرم ساختمان بیمار ارتباط آماری معنادار مشاهده نشد.
نتیجهگیری: بااینکه عوامل فیزیکی و شیمیایی اندازهگیری شده در بخشهای مراقبت ویژه اکثراً در حد مجاز شغلی بود٬ پرستاران موردمطالعه شرایط فیزیکی محیط کارشان را نامناسب گزارش کردند. شناسایی و کنترل عوامل زیانبار شغلی در بخشهای مراقبت ویژه میتواند از این طریق افزایش رضایت شغلی موجب ارتقای عملکرد پرستاری گردد.
سولماز تابع افشار، سحر طوفان، آرش ثقفی اصل،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: عوامل مختلفی بر سلامت و رفاه کارکنان در محیط کار تأثیر میگذارند . این پژوهش باهدف بررسی شیوع سندرم ساختمان بیمار و نقش عوامل و پارامترهای متأثر از معماری ساختمان راه و شهرسازی ارومیه (آسایش حرارتی،کیفیت هوای داخلی، سروصدا، روشنایی، طراحی چیدمان - ِارگونومی و سبک طراحی (دکوراسیون))، از طریق بررسی علائم موجود در بین کارکنان، به جهت دستیابی به راهکارهای کاهشی در اقدامات آتی صورت پذیرفت.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی - تحلیلی به شکل مقطعی در تابستان ۱۴۰۰، در بین ۱۲۳ نفر از کارکنان انجام شد. علائم، عوامل و پارامترهای تعیینشده از طریق پرسشنامهای که پایایی آن توسط آلفای کرونباخ تایید شده بود، بررسی گردید. سپس دادهها در نرمافزار SPSS-۲۵ با روشهای مختلف آماری تجزیهوتحلیل گردید.
یافتهها: یافته نشان داد که بیشترین شکایت از علائمی همچون خستگی، سردرد، حواسپرتی و عدم تمرکز، درد عضلانی، مشکلات شنوایی و استرس بوده و افراد از ازدحام زیاد، کمبود فضای کاری برای هر فرد و سروصدا شاکی بودند. همچنین پارامترهای ناشی از طراحی چیدمان- ِارگونومی و سروصدا مهمترین عوامل کاهش کیفیت محیط داخلی و در نتیجه ظهور سندرم شناسایی شدند.
نتیجهگیری: نتایج بررسیها وجود سندرم در ساختمان راه و شهرسازی را تایید کرد که جانمایی نامناسب کاربریهای پرازدحام و سرویسهای بهداشتی، فقدان حریم گفتاری و عدم اختصاص فضا و ابعاد کافی برای کارکنان، از مهمترین دلایل بالا بودن شکایات کارکنان بودند.