۳ نتیجه برای عملکرد شناختی
معصومه کرمی، غلامحسین حلوانی، سجاد زارع، امیر هوشنگ مهرپرور، عارفه دهقانی تفتی، عباس مظفری، یاسر صحرانورد،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه
استرس گرمایی و فعالیت فیزیکی زیاد، باعث کاهش جریان خون به مغز شده و سبب کاهش در عملکرد ذهنی افراد میشود. از اینرو، این مطالعه با هدف بررسی تأثیر استرس گرمایی بر روی فاکتورهای حیاتی و عملکرد شناختی کارکنان کارخانه ذوب مس سرچشمه کرمان انجام شد.
روش بررسی
این مطالعه توصیفی- مقطعی، در سال ۱۳۹۶در کارخانه ذوب مجتمع مس سرچشمه بر روی ۶۲ نفر از کارکنان انجام شد. ابتدا پارامترهای محیطی و شاخص WBGT در محیط های کاری کارکنان مطابق با استاندارد ISO۷۲۴۳اندازه گیری شد. سپس در سه مرحله از فعالیت (ابتدای شیفت، وسط شیفت و انتهای شیفت) به صورت اختصاصی، فاکتورهای حیاتی (ضربان قلب، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، دمای پرده صماخ) و عملکرد شناختی( آزمون های CPT و N-back) افراد اندازه گیری گردید. داده های مورد نظر با استفاده از نرم افزار SPSS ۲۰ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
نتایج
در این صنعت میانگین فاکتورهای حیاتی کارکنان در ایستگاه های کاری در مراحل مختلف فعالیت دارای اختلاف معنی داری بوده است (۰۵/۰>p). بین میزان شاخص WBGT با ضربان قلب و دمای پرده صماخ، رابطه معنی داری وجود نداشته است (۰۵/۰˃p) و این رابطه برای فشارهای خون سیستول و دیاستول معنی دار بوده است (۰۵/۰>p). بین میانگین عملکردهای شناختی کارکنان در آزمون های CPT و N-Back در مراحل مختلف فعالیت نیز اختلاف معنی دار بوده است (۰۵/۰>p).
نتیجه گیری
استرس گرمایی ، بر پاسخهای فیزیولوژیکی و کاهش عملکرد ذهنی افراد تاثیر گذار می باشد. پارامترهای فیزیولوژیکی حین فعالیت نسبت به ابتدا و انتهای فعالیت افزایش یافته و عملکردهای شناختی کارکنان در انتهای فعالیت کمتر از عملکرد شناختی آنها حین و ابتدای فعالیت کاری می باشد.
امیرپویا تنهایی، محمدرضا دلیری، ماریکه وان ووت، محمد ناصحی، علیرضا مرادی، صدیقه جوادپور،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه:از نتایج ثانویه به فرسودگی شغلی کاهش قابلتوجه عملکردهای شناختی است که از بارزترین و مهمترین آنها عملکرد شناختی توجه و کنترل آن است .از سویی بررسی عصبشناختی موردنیاز است تا که بتواند درک بهتری از ارتباط فرسودگی شغلی و اختلال افسردگی ناشی از آن در عملکرد شناختی شبکه توجه این افراد فراهم کند.ازاینرو پژوهش حاضر باهدف بررسی عملکرد شناختی کنترل اجرایی افراد مراقبین بهداشتی دارای مشاغل شیفتی در شرف فرسودگی شغلی با کمک آزمون شبکه توجه و امواج مغزی وابسته به رخداد ( ERP) ناشی از آن به پرداختهشده است.
مواد و روشها:نمونه پژوهش حاضر شامل ۲۶ آزمودنی از مراقبین بهداشتی در بیمارستان رسول اکرم(ص) در شهر تهران دارای مرز فرسودگی شغلی ( ۱۵ نفر سالم و ۱۱ نفر با افسردگی خفیف) بود. بهمنظور بررسی میزان فرسودگی شغلی از مقیاسهای ماسلاچ (۱۹۸۱) ، برای ارزیابی افسردگی از مقیاس (DASS-۲۱) ، جهت بررسی توجه از آزمون توجه شبکهای)(ANT که بهطور همزمان با دستگاه ثبت امواج مغزی ۳۲ کاناله هماهنگ و نشانهگذاری شده بود تا امواج مغزی وابسته به رخداد (ERP)این آزمون نیز ثبت شود.جهت تجزیهوتحلیل داده از آزمونهای آماری T مستقل و T همبسته استفاده شد.
یافتهها: نتایج پژوهش حاضر در عملکرد رفتاری تفاوت معناداری بین دو گروه در سه شبکه توجه نشان نداد. اما بااینحال که در امواج مغزی ERP مرتبط با عملکرد اجرایی توجه بهخصوص مؤلفه موج SP و N۲ افراد با علائم افسردگی خفیف در مقایسه با افراد نرمال بدون افسرده تفاوت معنیداری وجود دارد.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر نشان دادکه در امواج مغزی ERP مرتبط با عملکرد اجرایی توجه بهخصوص مؤلفه موج SP و موج N۲ افراد با علائم افسردگی خفیف در مقایسه با افراد نرمال بدون افسرده تفاوت معنیداری وجود دارد.با توجه به نتایج پژوهش میتوان اظهار کرد که جهت ارتقا عملکرد شناختی در محیطهای کاری افراد تدابیری اتخاذ شود که فرسودگی شغلی و افسردگی کاهشیافته و کارکنان با عملکرد بهتری فعالیت خود را انجام دهند و به رشد کیفی محیط کار کمک کنند.
کارن فتاحی، مریم بیگی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده
چکیده
مقدمه: آسایش حرارتی برای یک محیط کار مولد بسیار مهم است و بر رفاه و عملکرد کارکنان تأثیر میگذارد، بنابراین حفظ سطوح بهینه برای رضایت، بهره وری و کارایی، به ویژه در فضاهای داخلی ضروری است.از این رو هدف پژوهش حاضرارزیابی وضعیت عملکرد شناختی کارکنان و تعیین محدوده آسایش حرارتی جنسیتهای مختلف کارکنان در بیمارستانهای شهر ایلام انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش به روش پیمایشی و میدانی به منظور شناسایی وضعیت احساس آسایش حرارتی و عملکرد شناختی افراد در شرایط واقعی فضاهای درمانی انجام گرفته است. برای این منظور پاسخ ۴۰۰ نفر از کارکنان تعداد پنج بیمارستان شهر ایلام به شیوه نمونه گیری ساده از ابتدای مرداد تا آبان ۱۴۰۲ ثبت گردید سپس وضعیت پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت، تعیین وضعیت آسایش حرارتی افراد از طریق مدل رگرسیون خطی و تحلیل همبستگی بین متغییرهای اندازه گیری شده از طریق نرم افزار SPSS۲۷ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج: تحلیل مدل رگرسیون خطی نشان داد دامنهی احساس آسایش حرارتی بین مردان و زنان به میزان ۷۹/۱درجه سانتی گراد تفاوت دارد که این تفاوت در مردان تمایل به دمای گرمتر و در زنان تمایل به دمای سردتر است، میانگین نمرات کسب شده بیمارستان زاگرس در مولفهی دیداری– فضایی/اجرایی (۰۰/۷), توجه (۳۴/۴), حافظه (۰۸/۳) دارای بهترین عملکرد, بیمارستان امام خمینی (ره) درمولفهی کلام (۹۵/۲) دارای بهترین علملکرد, بیمارستان حضرت قائم (ع) در مولفهی انتزاع (۰۲/۲) دارای بهترین عملکرد و آگاهی به زمان و مکان در تمامی بیمارستانها برابر۰۰/۶ است.
نتیجهگیری: میزان پوشش و نرخ فعالیت در میان جنسیت زنان به طور قابل توجهی بر احساس آسایش حرارتی, عملکرد شناختی و میزان بهره وری کارکنان در محل کار تأثیر میگذارد. نتایج این پژوهش نیاز به تجدید نظر در استانداردهای فعلی لباس محل کار، زمان حضور و نرخ فعالیت کارکنان را نشان میدهد. علاوه بر این، تغییرات در عملکرد شناختی در میان کارکنان بیمارستانها، ضرورت توجه به استراتژیهای تقویت شناختی هدفمند برای افزایش کارایی کارکنان را برجسته میکند.