خلیل طاهرزاده چنانی، مهدی جهانگیری، رضا جعفری ندوشن، فرزان مددی زاده، حسین فلاح،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: پیامدهای جبرانناپذیر خطای انسانی در بخش بهداشت و درمان، ایمنی بیماری را به یک اصل با اهمیت در مشاغل پزشکی تبدیل کرده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی احتمال خطای انسانی در پرسنل اتاق عمل در فرآیند عمل جراحی آپاندکتومی بود.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی و توصیفی جهت شناسایی و ارزیابی احتمال خطای انسانی در وظایف پرسنل اتاق عمل در فرآیند عمل جراحی آپاندکتومی در بیمارستان شهید صدوقی یزد صورت گرفت. در ابتدا با مصاحبه با پرسنل و مطالعه روند و رویههای انجام کار، وظایف شغلی پرسنل با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی وظایف (HTA) مورد واکاوی قرارگرفتهاند. در نهایت احتمال خطا با استفاده از روش SPAR-H برای وظایف متفاوت محاسبه شد.
نتایج: احتمال خطای انسانی میانگین برای کل وظایف برابر ۱۷۳/۰ بود. همچنین بیشترین میانگین احتمال خطا مربوط به وظایف متخصص بیهوشی (۲۳/۰) و کمترین مربوط به وظایف اسکراب (۱۰۱/۰) بوده است.
نتیجهگیری: بیشتر بودن احتمال رخداد خطا در وظیفه تکرار داروهای بیهوشی نسبت به بقیه وظایف میتواند نشانگر تأثیر زیاد فرآیندهای شناختی در رخداد خطا باشد. جهت کاهش احتمال خطای انسانی میتوان کاهش وابستگی را از طریق انجام وظایف توسط افراد متفاوت و در صورت امکان با فاصله زمانی از هم انجام داد. همچنین استرس، پیچیدگی و رویههای کاری بهعنوان مهمترین عوامل مؤثر بر قابلیت اطمینان انسانی شناخته شدند.