محسن علی آبادی، محمد جهانگیری، مازیار ارسی، مهدی جلالی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: مواجهه با دمای بالا در بین کارگران شاغل در محیطهای گرم از جمله نانواییها شایع بوده و میتواند باعث ایجاد اثرات نامطلوب فیزیولوژیکی متعددی گردد. این مطالعه با هدف تعیین میزان استرس گرمایی و پاسخ فیزیولوژیکی مرتبط با آن در کارگران شاغل در نانواییهای شهر اراک انجام پذیرفت.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی ۱۲۶ نفر از کارگران شاغل در ۶۳ نانوایی شهر اراک مورد ارزیابی قرار گرفتند. ارزیابی مواجهه کارگران با استرس گرمایی بر مبنای شاخص WBGT در گرمترین نقاط نانوایی و ارزیابی پاسخ فیزیولوژیکی وارده بر بدن شاغلین بر مبنای دمای زیرزبانی انجام پذیرفت. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS۱۶ مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: میزان مواجهه کارگران با استرس گرمایی بر مبنای شاخص WBGT و میزان تنش گرمایی کارگران بر مبنای شاخص دمای زیرزبانی به ترتیب در ۷۶% و ۴۸% موارد از حد مجاز توصیه شده کشوری بالاتر تعیین گردید. نتایج نشان داد که اختلاف معناداری بین میزان شاخص WBGT در نانواییهای با پخت تنوری و ماشینی دستی وجود دارد(۰۰۱/۰P<). همچنین اختلاف معناداری نیز بین دمای زیرزبانی افراد شاغل در این دو نوع تکنولوژی پخت مشاهده گردید(۰۰۱/۰P<).
نتیجهگیری: استرس حرارتی و تنش حرارتی ناشی از آن در شاغلین نانواییهای با پخت تنوری نسبت به پخت ماشینی دستی بالاتر تعیین گردید. در نتیجه استفاده از تکنولوژی پخت ماشینی میتواند به عنوان یک راهکار کنترلی مناسب مورد بررسی قرار گیرد. همچنین ارتباط نسبتاً بالای شاخص استرس حرارتی (WBGT) با شاخص فیزیولوژیک دمای زیرزبانی نشاندهنده مناسب بودن این شاخص در ارزیابی استرس گرمای محیطی در نانواییها میباشد.
امید گیاهی، مهرزاد ابراهیم زاده، ابراهیم درویشی، جمشید خوبی، رضیه سلطانی گردفرامرزی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: مواجهه با آرد یکی از مهمترین علت شیوع علائم و بیماریهای تنفسی و آلرژیکی بخصوص آسم میباشد. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین ائوزینوفیلی خلط با غلظت مواجهه، علائم تنفسی، حجمها و ظرفیتهای تنفسی در کارگران شاغل در نانواییها بود.
روش بررسی: تعداد۱۱۰ نمونه تصادفی از نانوائیها و ۱۳۷ نمونه بعنوان گروه غیر مواجهه از افراد شاغل در سوپرمارکت در شهر سنندج انتخاب شدند. اطلاعات مربوط به غلظت مواجهه استنشاقی با آرد، علائم تنفسی و حجمهای تنفسی توسط روشهای استاندارد بدست آمد. روابط بین دو گروه مطالعه بر اساس آزمونهای آماری مجذور خی دو، تی مستقل و رگرسیون لجستیک مورد آنالیز قرار گرفت.
یافتهها: غلظت مواجهه استنشاقی با آرد در گروه مواجهه ۲-۵ برابر حد مجاز بود، که بیشترین مقدار متعلق به دو گروه خمیرگیر و چانه گیر بود ۳mg/m۵/۲ -۲ (۸/۳ SD = ). علیرغم اینکه حجمهای تنفسی در هر دو گروه در حد نرمال بودند اما میانگین درصد حجمی در گروه مواجهه، بجز FVC، کاهش یافته و از نظر آماری معنادار بود. نانوائیها بطور معناداری در مقایسه با گروه دیگر بیشتر علائم تنفسی در ارتباط با کار را داشتند. در این مطالعه بین غلظت مواجهه با گردوغبار آرد و ائوزینوفیلی رابطه آماری معنادار بود بطوریکه در شغلهای چانهگیر و خمیرگیر که غلظتهای بالائی از مواجهه در مقایسه با گروههای دیگر داشتند، ائوزینوفیلی بیشتری مشاهده شد.
نتیجهگیری: به نظر میرسد که تست ائوزینوفیلی خلط میتواند یک معیار قابل اعتماد برای پیش بینی احتمالی بیماری آسم در فیلدهای شغلی مورد استفاده قرار گیرد.