دوره 12، شماره 3 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1399 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 34-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: ir.sbmu.thns.rec.1395.9
Ethics code: ir.sbmu.thns.rec.1395.9

azari M, sahatfardi F, zarei F, Ebrahimi hariri A, salehpour S, sori H. Risk assessment of mortality from silicosis and lung cancer Workers in machine factories and traditional brick production workshops with crystalline silica. tkj 2020; 12 (3) :26-34
رضا زاده آذری منصور، ساحت فردی فاطمه، زارعی فاطمه، ابراهیمی حریری علیرضا، صالح پور سوسن، سوری حمید. ارزیابی ریسک مرگ ومیر ناشی از سیلیکوزیس و سرطان ریه کارگران کارخانه ماشینی و کارگاه‌های سنتی تولید آجر با سیلیس کریستالی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1399; 12 (3) :26-34

گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، sahatfardi@gmail.com
مقدمه: یکی از مهم‌ترین عوامل زیان­ آور در صنعت تولید آجر مواجهه با گردوغباراست. در صورت مواجهه با گردوغبار سیلیس کریستالی تعیین میزان مرگ­ ومیر ناشی از سیلیکوزیس و سرطان ریه از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا این مطالعه باهدف ارزیابی ریسک کارگران کارخانه ماشینی و کارگاه­های سنتی تولید آجر انجام گرفته است.
روش­ بررسی: این مطالعه به‌صورت مقطعی تحلیلی در سال 1395 دریک کارخانه ماشینی و 5 کارگاه سنتی تولید آجر فعال در جنوب شرق استان تهران انجام گرفت. کلیه کارکنان کارخانه ماشینی آجرپزی (40 نفر) و 5 کارگاه سنتی آجرپزی (30 نفر) به‌صورت سرشماری انتخاب و مواجهه آن‌ها با گردوغبار کلی­ قابل استنشاق و سیلیس­ کریستالی­ به روش NIOSH0600 و روش بهینه NIOSH7602 ارزیابی گردید. ارزیابی ریسک مرگ‌ومیر ناشی از سیلیکوزیس و سرطان ریه بر اساس مدل mannetej و Rice انجام گرفت. داده­ ها پس از ورود به نرم‌افزار spss 19 توسط آزمون تی­ تست تجزیه وتحلیل شد.
نتایج: میانگین غلظت سیلیس­ کریستالی­ تنفسی و گردوغبار کلی تنفسی به ترتیب در کارگاه‌های سنتی 0/69± 0/651و 23/05± 28/27 و در کارخانه ماشینی 0/27± 0/297 و 17/6± 8/6 میلی­گرم­ بر مترمکعب می­ باشد. آزمون تی­ تست نشان داد بین کارخانه آجرپزی سنتی و ماشینی در میزان مواجهه­ ی شغلی با گردوغبار کلی تنفسی اختلاف معنی­ داری وجود دارد (0/001P=) ولیکن در میزان مواجهه با سیلیس­ کریستالی­ تنفسی اختلاف معنی­ داری مشاهده نشد (0/107P=). در هردو کارخانه ماشینی و سنتی ریسک مرگ‌ومیر ناشی از سیلیکوزیس و سرطان ریه در محدود غیر قابل‌قبول قرار دارد.
نتیجه­ گیری: نتایج گویای این مطلب است که مکانیزه شدن صنعت منجر به کاهش مواجهه با گردوغبار کلی قابل استنشاق و سیلیس کریستالی شده است و ریسک مرگ ­ومیر ناشی از سرطان ریه را کاهش داده است ولیکن هنوز ریسک مرگ­ و­میر ناشی از سرطان ریه و بیماری سیلیکوزیس در هردو کارخانه سنتی و ماشینی بالا است.
واژه‌های کلیدی: آجرپزی، سیلیس­ کریستالی، گردوغبار کلی تنفسی، ارزیابی ریسک
متن کامل [PDF 796 kb]   (744 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1008 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عوامل شیمیایی
دریافت: 1398/9/17 | پذیرش: 1399/9/11 | انتشار: 1399/10/10