دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 39-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.AJUMS.REC

Afshari D, Pourerfan P, nourollahi-darabad M. Occupational and demographics predictors of musculoskeletal disorders and pain disabilities in construction workers. tkj 2022; 14 (1) :29-39
افشاری داود، پورعرفان پریسا، نوراللهی درآباد مریم. فاکتورهای شغلی و فردی پیش‌بینی کننده ناراحتی‌های اسکلتی-عضلانی و ناتوانی ناشی از درد در کارگران ساختمان‌سازی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1401; 14 (1) :29-39

استادیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اهواز ،اهواز ،ایران ، maryam.nourollahi@gmail.com
مقدمه: اختلالات اسکلتی عضلانی ناشی از کار جزء شایع­ترین بیماری­هایی هستند که باعث غیبت از کار و ازکارافتادگی می­شوند. مواجهه با ریسک فاکتورهای ارگونومیکی در کارگران ساختمان‌سازی خطر ابتلا به ناراحتی اسکلتی-عضلانی را در این گروه افزایش می‌دهد. هدف از مطالعه حاضر بررسی فاکتورهای شغلی و فردی پیش‌بینی کننده ناراحتی اسکلتی-عضلانی و ناتوانی‌های ناشی از درد در کارگران ساختمان‌سازی می‌باشد.
روش بررسی: مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر در بین 346 کارگر یک پروژه ساخت‌وساز در تهران انجام شد. جهت مطالعه شیوع ناراحتی اسکلتی عضلانی، استرس شغلی و ناتوانی­های ناشی از درد از پرسشنامه­های کرنل، محتوی شغلی و ناتوانی ناشی از درد استفاده شد.
نتایج: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بیشترین ناراحتی اسکلتی عضلانی به ترتیب در گردن (%68)، زانوی چپ (%64)، زانوی راست (%86) و کمر (%61) بود. میانگین امتیاز ناتوانی ناشی از درد 18/20 ±43/35 بود و 16% از افراد در سطح ناتوانی شدید بودند. نتایج نشان داد با افزایش سابقه کار، ساعات کار در روز و شاخص توده بدنی ناتوانی ناشی از درد افزایش می‌یابد و سن، سابقه کاری و شاخص توده بدنی و مؤلفه نیازهای فیزیکی شغل فاکتورهای پیش‌بینی کننده ناراحتی اسکلتی عضلانی می‌باشند.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج، سن، سابقه کار، شاخص توده بدنی و استرس شغلی به‌عنوان عوامل مؤثر در ایجاد ناراحتی اسکلتی عضلانی و ناتوانی­های ناشی از درد تعیین شدند. لذا نتایج این مطالعه می‌تواند به درک بهتر ریسک فاکتورهای مؤثر در ایجاد ناراحتی اسکلتی عضلانی و ناتوانی‌های ناشی از درد در کارگران ساختمان‌سازی کمک کند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1400/4/24 | پذیرش: 1401/1/15 | انتشار: 1401/3/10