Ethics code: E.A.00.07.25.01
دانشگاه شهید باهنر کرمان ، fahimeh@ens.uk.ac.ir
چکیده: (1344 مشاهده)
مقدمه: آتشنشانی یکی از مشاغل پرخطر است که طیف گستردهای از وظایف را در برمیگیرد. آتشنشانان به دلیل ماهیت شغلی دشوار خود، موقعیتهای اضطراری متعددی را تجربه میکنند که علاوه بر ایجاد آسیبهای جسمی، میتوانند سلامت روانشناختی آتشنشانان را نیز در معرض خطر قرار دهند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای روانشناختی شرایط شغلی آتشنشانان انجام گرفت.
روش بررسی: روش پژوهش، کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند، 16 آتشنشان از آتشنشانان ایستگاههای آتشنشانی شهر کرمان انتخاب شدند؛ و انتخاب آنها بر اساس معیار اشباع بود. دادهها با استفاده از مصاحبه نیمهساختار یافته جمعآوری و با استفاده از روش هفت مرحلهای کلایزی تحلیل شدند. بدینصورت که ابتدا مصاحبهها، کدگذاری و سپس بر اساس کدهای مشابه، 4 مقوله اصلی استخراج گردید.
نتایج: نتایج بهدستآمده نشان دادند که استرس مداوم (ناشی از صدای زنگ حریق و اعلام حوادث، تلاش برای رسیدن به موقع به محل حادثه، نگرانی از نرسیدن به موقع و پیدا نکردن آدرس محل حادثه، شرایط پیچیده و نامشخص حوادث)، مشکلات خواب (شامل به هم خوردن نظم خواب، بیخوابی، مشکل در حفظ خواب، بیدار شدن وحشتزده و ناگهانی از خواب، حرف زدن در خواب)، هیجانهای منفی ناشی از حوادث دردناک و مشکل در برقراری روابط مطلوب با اعضای خانواده، مهمترین پیامدهای روانشناختی هستند که آتشنشانان به علت شرایط شغلیشان تجربه میکنند.
نتیجهگیری: با توجه به نقش مهم آتشنشانان در ارائه خدمات در موقعیتهای اضطراری، پیامدهای روانشناختی ناشی از این شغل، عوامل خطری هستند که بر سلامت و در نتیجه عملکرد آتشنشانان، اثر نامطلوبی دارند؛ و بنابراین، لازم است که اقدامات و برنامهریزیهای مناسبی به منظور مدیریت و کاهش استرس مداوم و بهبود کیفیت خواب آتشنشانان صورت گیرد؛ و در راستای مدیریت و کاهش هیجانهای منفی و مشکلات خانوادگی آنها نیز آموزشهای مناسبی ارائه گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی و حوادث ناشی از کار دریافت: 1400/8/9 | پذیرش: 1400/9/20 | انتشار: 1400/9/20
* نشانی نویسنده مسئول: دانشگاه شهید باهنر کرمان |