دوره 13، شماره 4 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1400 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 55-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.SSU.SPH.REC.1399.194

karimi E. Identification of indicators affecting hospital resilience in epidemic conditions (a qualitative study). tkj 2022; 13 (4) :44-55
جعفری ندوشن رضا، زارع زاده محمد، شمسی فریماه، احمدی یزدی احمد، کریمی الهام. شناسایی شاخص های موثر برتاب آوری بیمارستان درشرایط اپیدمی(یک مطالعه ی کیفی). فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1400; 13 (4) :44-55

دانشگاه علوم پزشکی یزد ، e.karimi7991@gmail.com
مقدمه: مفهوم تاب‌آوری بیمارستان به معنای"توانایی یک بیمارستان در مقاومت ،جذب و پاسخ به شوک بلایا می‌باشد.بشردرطول زندگی با انواع بلایا ازجمله بیماری‌های نوظهور دست‌به‌گریبان بوده و خسارات جبران‌ناپذیری را متحمل گردیده است.در مدیریت و کنترل بحران اپیدمی‌ها نقش اصلی بر عهده‌ی بیمارستان‌ها می‌باشد و به همین دلیل آمادگی بیمارستان برای استمرار خدمات درمانی در بحران‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بنابراین مطالعه حاضر باهدف به دست آوردن شاخص‌های مؤثر برتاب آوری بیمارستان در شرایط اپیدمی انجام‌شده است.
روش بررسی: یک مطالعه کیفی جهت شناسایی شاخص‌ها انجام شد.روش اصلی جمع‌آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و هم‌چنین بررسی متون گسترده بود.درنهایت با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و با کمک نرم‌افزار MAXQDA ابعاد اصلی ،شاخص‌ها و زیر شاخص‌ها استخراج گردیدند.
نتایج : طبق نتایج به‌دست‌آمده، ابعاد اصلی شامل 3 بعد (مدیریت و رهبری ،آمادگی و ظرفیت تطابق‌پذیری) و شاخص‌های اصلی شامل 11 شاخص(مدیریت نیروی انسانی ،مدیریت خدمات پشتیبانی ،مدیریت بیماری، انسجام و ساختاریافتگی،افزونگی ،مدیریت دانش ،فرهنگ‌سازمانی ،ارائه‌ی خدمات ،پیشگیری و کنترل عفونت ،بهداشت محیط ،بازیابی )می‌باشد.
نتیجه‌گیری: بیمارستان‌ها به‌منظور بهبود تاب‌آوری می‌توانند بر روی شاخص‌های مشخص‌شده تمرکز کرده، نسبت به پایش و بهبود آن‌ها اقدام نمایند.اصلاح و بهبود شاخص‌های مؤثر منجر به ارتقاء تاب‌آوری و مدیریت و کنترل مؤثر بحران پاندمیها در بیمارستان خواهد شد.
دریافت: 1400/9/11 | پذیرش: 1400/11/5 | انتشار: 1401/1/15