دوره 16، شماره 1 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1403 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 89-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.SBMU.PHNS.REC.1396.97

Jafari M J, Akhlaghi Pirposhteh E, Ghaffari S. Investigating the effect of heat stress exposure on visual- auditory performances of subjects in laboratory conditions. tkj 2024; 16 (1) :75-89
جعفری محمدجواد، اخلاقی الهام، غفاری سعید. بررسی اثر مواجهه با استرس گرمایی بر عملکرد دیداری شنیداری افراد در شرایط آزمایشگاهی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1403; 16 (1) :75-89

دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی ، saeedghafary20@gmail.com
مقدمه: یکی از مهم‌ترین عوامل زیان‌آور فیزیکی در محیط‌های صنعتی روباز و بسته استرس گرمایی می‌باشد. که می‌تواند عملکردهای شناختی و ذهنی افراد را تحت‌الشعاع قرار داده و سبب تشدید سرعت ظهور خستگی، کاهش تمرکز و مهارت و افزایش میزان خطاها شود. لذا پژوهش حاضر به بررسی عملکردهای دیداری شنیداری افراد در مواجهه با سطوح مختلف استرس گرمایی در شرایط آزمایشگاهی پرداخته است.
روش‌ بررسی: این مطالعه بر روی 32 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی 20 تا 29 سال که با توجه به‌شرط رضایت و داشتن معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند، انجام گرفت. استرس گرمایی محیط در سه سطح شاخص دمای تر گویسان 22،29 و 34 درجه سلسیوس اعمال شد که شاخص دمای تر گویسان 22 درجه سلسیوس به‌عنوان شرایط زمینه آزمایشگاهی در نظر گرفته شد. سپس در شرایط آزمایشگاهی مختلف شامل مواجهه با استرس گرمایی موردمطالعه قرار گرفتند. سطح توجه و زمان واکنش آزمودنی‌ها با استفاده از ابزار آزمون بررسی یکپارچه عملکرد دیداری شنیداریIVA (Integrated Visual and Auditory Continues) موردبررسی قرار گرفت. همچنین ضربان قلب افراد نیز به‌وسیله‌ی دستگاه ضربان‌سنج دیجیتال ثبت گردید. شرکت‌کنندگان فرم رضایت‌نامه کتبی، فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سلامت عمومی را تکمیل نمودند.
نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش دمای ترگویسان از 22 تا 34 درجه سلسیوس میزان توجه دیداری و شنیداری به‌طور معنی‌داری کاهش یافت(001/0( p<. زمان واکنش افراد نیز تحت تأثیر استرس گرمایی به‌طور معنی‌داری افزایش پیدا کرده است(001/0( p<..
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که مواجهه با استرس گرمایی عامل مؤثر در زمان واکنش، سطح توجه و ضربان قلب می‌باشند که می‌توانند باعث کاهش دقت در انجام کار شوند. بنابراین توجه به میزان استرس گرمایی در محیط‌های کاری نقش بسیار مهمی در بهبود سرعت و عملکرد افراد دارد.

متن کامل [PDF 913 kb]   (55 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (65 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای
دریافت: 1402/7/5 | پذیرش: 1402/10/6 | انتشار: 1402/12/27