دوره 6، شماره 4 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1393 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 56-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

khodabakhsh M, kiani F. Investigating the predictive power of the perception of role overload by job self-efficacy and perceived organizational support for safety. tkj 2015; 6 (4) :48-56
خدابخش محمد رضا، کیانی فریبا. بررسی قدرت پیش‌بینی‌کنندگی ادراک گرانباری نقش توسط خودکارآمدی شغلی و حمایت سازمانی ادراک شده از ایمنی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1393; 6 (4) :48-56

دانشگاه تهران ، khodabakhsh@ut.ac.ir
مقدمه: پژوهش‌ها نشان می‌دهند که ادراک گرانباری نقش در کارکنان رابطه معنی‌داری با وقوع حوادث شغلی دارد. از جمله شیوه‌هایی که می‌توانند به‌ عنوان موانعی در برابر اثرات زیان‌بار محیط کار بر سلامتی عمل کنند افزایش منابع شناختی و حمایتی مانند خودکارآمدی شغلی و حمایت سازمانی است. با توجه به این مطالب، هدف از پژوهش حاضر تعیین قدرت پیش‌بینی‌کنندگی ادراک گرانباری نقش توسط خودکارآمدی شغلی و حمایت سازمانی ادراک شده برای ایمنی می‌باشد. روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی است. نمونه متشکل از 189 نفر از کارکنان شرکت ذوب آهن اصفهان در سال 1391 بود که به روش تصادفی طبقه‌ای انتخاب شده و به پرسش نامه‌های خصوصیات دموگرافی، خودکارآمدی شغلی، حمایت سازمانی ادراک شده برای ایمنی و گران باری نقش پاسخ دادند. داده‌ها با استفاده از محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که همبستگی درونی معنی‌داری بین خودکارآمدی شغلی، حمایت سازمانی ادراک شده برای ایمنی و گران نقش وجود دارد(05/0P<). تجزیه و تحلیل رگرسیون نشان داد متغیر خودکارآمدی شغلی حدود 11% و حمایت سازمانی ادراک شده حدود 10% از واریانس گران باری نقش را پیش‌بینی کردند(05/0P<). نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش از اهمیت متغیرهای روانی-اجتماعی در پیش‌بینی ادراک گران باری نقش در کارکنان حمایت می‌کند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی و حوادث ناشی از کار
دریافت: 1392/7/21 | پذیرش: 1392/11/2 | انتشار: 1393/12/18